Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Первинні засоби пожежогасіння

  1. Первинні засоби гасіння пожежі: що це таке
  2. Завантажити документи зі статті
  3. Як укомплектувати підприємство вогнегасниками
  4. Які засоби пожежогасіння відносяться до первинних: види
  5. Скачайте зразки потрібних документів, які підготували для вас наші експерти:
  6. Правила користування первинними засобами пожежогасіння
  7. Журнал обліку первинних засобів пожежогасіння

До приїзду професійних рятувальників за допомогою первинних засобів гасіння пожежі можна запобігти поширенню вогню. Про видах протипожежного інвентарю та порядку його використання читайте далі.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Первинні засоби гасіння пожежі: що це таке

Кожен об'єкт захисту повинен бути забезпечений ПСП, це вимога зазначено в Правилах протипожежного режиму. Але слід пам'ятати, що це лише додаткові кошти, які не можуть забезпечити пожежну безпеку об'єкта. До них відносяться пристосування і інструменти для гасіння вогнища загоряння в його початковій стадії.

Завантажити документи зі статті

Для тих об'єктів, на яких не встановлені автоматичні комплекси для гасіння вогню, первинне засіб може бути єдиним способом самостійно ліквідувати вогнище до приїзду пожежного розрахунку.

Перелік приміщень, в яких потрібно встановити АСП, наведено в додатку А до СП 5.13130.2009 . Однак є винятки, при яких автоматика не встановлюється. До таких об'єктів захисту, які потрібно оснастити ПСП, відносяться:

  • венткамера, крім категорій приміщень А і Б (виробництво);
  • бойлерні;
  • насосні;
  • приміщення В4 і Д;
  • сходові клітки.

Кожен працівник повинен пройти навчання і перевірку знань прийомів і дій при виникненні пожежі в організації. Це дозволяє виробити практичні навички щодо попередження пожежі, рятування життя, здоров'я людей, майна.

Як укомплектувати підприємство вогнегасниками

Сергій Лисіков

Полковник внутрішньої служби, заст. поч. Головного управління МНС Росії по м Москві - поч. Управління наглядової діяльності та профілактичної роботи

Щоб правильно оснастити приміщення вашої організації вогнегасниками, скористайтеся рекомендаціями професійного експерта Системи "Охорона праці" полковника Сергія Лисікова. Тоді інспектору пожежного нагляду не до чого прискіпатися.

ПСП можуть бути корисними лише за правильному використанні, з урахуванням характеристик приміщення або території загоряння. Для застосування ПСП не потрібно професійна підготовка. Застосуванню цих коштів навчають під час протівожарних інструктажів . Працівники, які ведуть вогненебезпечні роботи, підлягають навчанню пожежно-технічного мінімуму.

ПСП ставлять на інвентарний облік, постійно перевіряють справність і комплектність. Заборонено використовувати ПСП не за призначенням або розкомплектовувати. Зберігання протипожежного обладнання проводиться в спеціально обладнаних для цього місцях, наприклад, на пожежних щитах. Місця розміщення повинні бути доступні і нанесені на плани евакуації. Не можна захаращувати проходи до них.

Опис можна скласти, але в законодавстві такої вимоги немає. Необхідна кількість пожежних щитів, їх тип визначають залежно від категорії приміщень, будинків та зовнішніх технологічних установок по вибухопожежної і пожежної небезпеки згідно з додатком № 5 до Правил протипожежного режиму № 390. Приклад: відкритий майданчик с / г підприємств - 1 щит на 1000 кв. метрів.

Які засоби пожежогасіння відносяться до первинних: види

До ПСП відносяться:

  • ящики з піском;
  • кошма 1х1 кв.м., азбестове полотно;
  • вогнегасники;
  • водопровідна вода;
  • лом, багор, лопати - совкова і штикова і т.п.

п

Тетяна Чиркина - Головний редактор сайту Trudohrana.ru

Скачайте зразки потрібних документів, які підготували для вас наші експерти:

Що не відноситься до первинних засобів пожежогасіння

До первинних засобів пожежогасіння не відноситься професійне обладнання для гасіння пожежі - мотопомби, пожежні автомобілі. Крім того, термін ПСП не застосовується щодо автоматичних систем пожежогасіння і сигналізації:

  • АСП в різних модифікаціях, із застосуванням газового, водяного та іншого вогнегасної речовини, що включаються в роботу при спрацьовуванні термічних датчиків;
  • пожежна автоматична сигналізація ;
  • система оповіщення людей про пожежу, наприклад, ревуни, сирени, ретранслятори з записаним заздалегідь текстом тривоги;
  • протипожежні двері і перешкоди, різні димові клапани.

Відмінність ПСП від АСП полягає в тому, що для монтажу і технічного обслуговування автоматики потрібно не тільки професійна підготовка, а й ліцензування.

  • Готові рішення згідно з чинним законодавством
  • Більше 3 000 заповнених шаблонів
  • Можливість задати питання в експертну підтримку

Правила користування первинними засобами пожежогасіння

До найбільш ефективних засобів первинного пожежегасіння відноситься пожежний кран, а також водопровід або бочки з водою. Однак вода неефективна і небезпечна при гасінні загоряння в електроустановках, так як є провідником електричного струму. Також не можна гасити водою загоряння хімічних речовин. Молекули кисню і водню можуть привести до бурхливої ​​теплової реакції, підсилює загоряння і приводить до вибуху.

Безглуздо гасити водою розливи різних промислових масел, оскільки масляна пляма при попаданні на нього води збільшується в розмірах, горіння не припиняється, а ось його площа зростає в рази. Для гасіння таких речовин ефективний пісок.

Пісок добре допомагає при запаленні нафтопродуктів, так як перекриває потрапляння кисню в палаючу рідину. Тому на кожній автозаправній станції встановлені ємності з піском, які постійно перевіряються. При відсутності піску можливо гасіння грунтовим грунтом. Торфом гасити не можна, оскільки у нього висока горюча здатність.

Добре перекривають доступ кисню різні протипожежні кошми і азбестове полотно. Азбестовим полотном ізолюють нагріваються труби в дизельних електростанціях. Кожен гараж повинен бути обладнаний повстиною. При загорянні покривало накидається, наприклад, на палаючий двигун внутрішнього згоряння. Але ефективність кошми при великих площах загоряння падає. Для транспортування води застосовують конусное відро, що має специфічну форму з метою виключення використання в господарському обороті підприємства. Для обкопування території загоряння, а також для розпушування грунту застосовується штикова лопата. Совкову лопату використовують для зачерпиванія і розкидання піску з ємності.

дії персоналу повинні бути перераховані в кожній інструкції з пожежної безпеки та продубльовані в спеціальному розділі інструкції з охорони праці.

Журнал обліку первинних засобів пожежогасіння

Облік наявності, періодичний огляд, перевірка справності і термінів перезарядки ПСП покладається на роботодавця. Якщо інвентар несправний, його відправляють в ремонт і відразу ж замінюють на справний, не чекаючи закінчення ремонту. У пункті 478 розділу XIX Правил № 390 вказано, що всі ПСП підлягають обліку і огляду, і відомості про це повинні бути внесені в журнал довільної форми. За відсутність журналу обліку роботодавця можуть оштрафувати. Якщо записи не ведуться, штраф буде такою ж, як якби журналу не було взагалі. Інспектор напише в приписі, що облік наявності, а також огляд первинних засобів пожежогасіння не організований.

► Дізнайтеся про види та вимоги до пожежної сигналізації на підприємстві >>>

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама