Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як боротися з травневим жуком та його личинками (хрущами) на городі і в саду

  1. Як виглядає личинка і доросла особина
  2. Шкода від хрущів
  3. методи боротьби
  4. перекопка
  5. збір вручну
  6. принади
  7. пастки
  8. світлова пастка
  9. клейова виверт
  10. тварини
  11. Народні засоби
  12. Біологічні і хімічні засоби
  13. Землин
  14. Антихрущ
  15. Актара
  16. почин
  17. Валлар
  18. карбофос
  19. Конфідор
  20. Немабакт
  21. базудин
  22. профілактичні заходи


Небезпечний ненажерливий шкідник - хрущ і його личинки, здатні сильно зіпсувати життя городникам і плодовим рослинам. Найголовніше, що вони володіють живучістю і дуже швидко розмножуються. Тому, якщо в саду або городі виявлено, хоч один хрущ, боротися зі шкідником потрібно починати негайно. В іншому випадку, далі боротьба буде набагато важче. Для ефективного їх знищення городнику потрібно чимало знань і вправності.

Як виглядає личинка і доросла особина

Щоб визначитися, як боротися з травневим жуком та його личинками (хрущами) на городі і в саду, необхідно відрізняти цього шкідника за зовнішнім виглядом Щоб визначитися, як боротися з травневим жуком та його личинками (хрущами) на городі і в саду, необхідно відрізняти цього шкідника за зовнішнім виглядом.

Самого хруща і його личинки ні з ким іншим сплутати просто неможливо. Зовні він не схожий ні на одного з них. Виростає він в довжину близько 2 см. Його тіло покрите хітиновим панциром. Має забарвлення помаранчевого або червоного відтінків. Личинка досить великих розмірів, схожа на величезну гусінь білого, майже прозорого кольору, з безліччю лапок.

На 4 рік свого життя, приблизно в середині літа, личинка переходить в стадію розвитку лялечки На 4 рік свого життя, приблизно в середині літа, личинка переходить в стадію розвитку лялечки. При цьому вона набуває рис дорослої особини жука. Уже восени, вона перетворюється на повноцінного молодого жука. На зиму молодий жук зариється глибоко в землю і спокійно її перезимує.

Шкода від хрущів

Великої шкоди можуть завдати хрущі і їх личинці, таким культурам, як полуниця, картопля, болгарський перець і томати Великої шкоди можуть завдати хрущі і їх личинці, таким культурам, як полуниця, картопля, болгарський перець і томати. Всього за 1 сезон, втрати врожаю і молодих рослин можуть стати величезними. Доросла особина представляє небезпеку для чагарників і дерев. Жуки поїдають зав'язі і листя, ніж приносять неоціненний шкоди рослині.

Найчастіше личинки потрапляють в грунт разом з внесенням в нього перегною або гною. Зимують в досить глибокому шарі грунту, на глибині близько 50 см. З настанням весни вони вибираються зі свого укриття і на поверхні грунту готові добувати їжу. В цей же час, навесні, самки жука відкладають яйця, вже в цьому сезоні на світ з'являться маленькі дуже ненажерливі личинки. Які на своєму шляху здатні поглинати абсолютно все, що попадеться на їхньому шляху.

Жук проживає в стадії личинки 4 роки. Його щелепна система за цей час стає такою сильною, що личинка здатна перегризати не тільки корінці молодих рослин, а навіть коріння великих дерев. Особливу небезпеку хрущ представляє по ряду деяких причин.

Причини небезпеки шкідника:

  • якщо жук не знаходить собі прожитку, він здатний піти в сплячку на 3 роки, по закінченню цього терміну, він здатний повернутися до повноцінного життя і відтворити наступне здорове потомство;
  • відкладання яєць у самок відбувається глибоко в грунті, на стільки, що обробка хімікатами стає просто безглуздою, тому боротися з жуками і личинками доцільно в період їх активного життя;
  • завдяки своїм сильним крил, жук може легко пролетіти близько 10 км. Найчастіше така міграція відбувається величезними колоніями;
  • в деяких випадках, коли поширення шкідників по всій ділянці набуває масового характеру, необхідний виклик фахівців, так як боротьба з ними поодинці буває безсила.

Виходячи з причин небезпеки, слід, що боротися зі шкідником необхідно до повного його знищення. Тому, необхідно ознайомитися з різними методами боротьби і дізнатися, як позбавитися від личинок хруща на картоплі та інших садових рослинах.

Читайте також: Всі способи боротьби з колорадським жуком

методи боротьби

Хрущ не переносити грунт, до складу якого входить достатня кількість азоту, тому ефективним може стати метод розведення на заражених ділянках, рослин здатних накопичувати азот в грунті. Вони поглинають його з повітря і віддають грунті, завдяки чому відбувається накопичувальна реакція. Такими рослинами рятувальниками можуть стати: біла конюшина, бузина, турнепс, ріпа.

Найнебезпечніша трава для хруща - люпин. З цією рослиною і так мало, хто уживається, а для личинок хруща, він просто отрута. Якщо на поле, де посаджений люпин, немає інших рослин, у Хрущов буде вибору, і він буде харчуватися корінням отруйної рослини. Але, на жаль, засадити всю ділянку отруйною травою не представляє можливості, тому городники постійно придумують все нові приманки і пастки або експериментують над старими народними методами, вносячи в них щось нове.

Крім того, що личинки живуть у грунті, прекрасним місцем їх проживання є гнойова купа. Тут вони відчувають себе більш, ніж комфортно. Щоб позбутися від них, необхідно при настанні перших осінніх холодів обов'язково перелопатити купу. Хрущі не витримають морозу і загинуть. Навесні, перед використанням гнойового матеріалу, найкраще буде просіяти його. В іншому випадку, що залишилися в живих личинки зможуть потрапити в грунт.

перекопка

Чи не останню роль у боротьбі з шкідниками грає своєчасна перекопування грунту. Процедуру бажано проводити восени, при цьому видаляючи личинки вручну і обробляючи її слабким розчином хлору. Крім того, дуже корисно регулярне розпушування грунту. В процесі багато личинки давляться і гинуть. Чим частіше буде проводитися розпушування, тим більше можливості позбавлення від шкідника.

збір вручну

Може бути цікаво Личинки хруща живуть і розвиваються на досить великій глибині, тому виявити їх можна тільки після якісної перекопування землі. Найприкріше те, що до сих пір не винайдено універсального методу, як боротися із хрущем хруща на великій глибині. На сьогоднішній день найефективнішим способом боротьби з ними, залишається ручний спосіб.

Звичайно, можна позбавлятися від них за допомогою хімічних препаратів, але хімія може нашкодити коріння ягідних і плодових культур. Тому, досвідченими садівниками рекомендується позбутися від шкідників, використовуючи народні методи.

Найвірніший і ефективний ручний метод. У використанні він не має абсолютно ніяких хитрощів. При перекопуванні, личинках необхідно руками діставати з грунту і збирати в будь-яку ємність, наприклад, пластикову пляшку. Після того, як їх збирається досить, вони повинні бути піддані обов'язковій утилізації.

Читайте також: Як позбутися від мурашок на дачній ділянці?

принади

В період найбільшої активності жука, можна починати їх відловлювати за допомогою приманок і пасток В період найбільшої активності жука, можна починати їх відловлювати за допомогою приманок і пасток. Методи це дуже ефективні, так як, одна самка може відтворити за 1 сезон до 70 життєздатних личинок, боротьба з ними повинна бути регулярною.

Дуже ефективною приманкою є стаканчики з привабливим для жуків наповнювачем. Стаканчики або відрізана нижня частина пластикової пляшки прив'язується до гілок плодових дерев. Ємність можна заповнити, наприклад, варенням, пивом, квасом. Збирати шкідників можна 1 раз в декілька днів і відразу утилізувати. Ті, хто тримає підсобне господарство, можуть віддавати спійманих комах качках або курям, вони прекрасно впораються з утилізацією комах.

пастки

Існує кілька корисних способів по затриманню небезпечних шкідників, їх прийнято називати пастками. Найпопулярнішими є: світловий, клейовий і біологічний способи.

світлова пастка

На ніч можна поставити світлову пастку На ніч можна поставити світлову пастку. Конструкція її дуже проста. Потрібно взяти не потрібний старий таз або будь-яку іншу підходящу ємність, всередині обклеїти її липкими стрічками від мух, всередину ємності помістити включений невеликий ліхтарик. Вранці в пастці можна буде побачити величезну кількість не тільки жуків, а й метеликів, які пожирають капусту. Замість липкої стрічки можна скористатися будь-яким клеїть засобом, наприклад, солідолом. Використовувати таку пастку бажано 7 ночей поспіль.

клейова виверт

У спеціалізованому магазині необхідно придбати одне з клейких засобів від мух. Газетні листи розрізати на смужки середньої величини і просочити засобом. Готові смужки потрібно підвісити по всьому садовій ділянці. Особливо, потрібно приділяти таким улюбленим місцям шкідників, як посадки картоплі та полуниці. Мінус такої пастки в тому, що газетні смужки дуже швидко висихають, тому міняти їх потрібно щодня.

тварини

Викорінити шкідників можуть допомогти деякі тварини Викорінити шкідників можуть допомогти деякі тварини. Личинки жуків є ласощами для таких сільськогосподарських птахів, як кури або качки. Їх можна випустити на город, де вони самі будуть вишукувати, і знищувати шкідників.

Якщо поселити на садовій ділянці декількох їжаків, проблем з жуками і їх личинками можуть швидко зникнути самі собою. Єжи прекрасно справляються з утилізацією шкідників, на будь-якій стадії їх розвитку.

Ще один ефективний спосіб, побудувати в саду кілька шпаківень. У них оселяться шпаки, які представляють особливу небезпеку для личинок і дорослих хрущів. Крім того, шпаки здатні позбавити не тільки від жуків, а й від інших видів численних шкідників.

Народні засоби

Личинки хруща, і як з ними боротися народними засобами, знають досвідчені садівники і городники. Вони вже зіткнулися з проблемою, і відчули, якої шкоди завдає жук ягідним і плодовим посадкам. Існує кілька варіантів, як позбутися від личинок хруща на полуниці, з використанням простих народних рецептів.

Одним з них може стати полив коней кущів культури розчином, приготованим на основі цибулиння. Для його приготування потрібно взяти 10 л теплої води і занурити в неї 100 лушпиння. Розчин настояти протягом 4 днів під герметичною кришкою. Далі, розчин потрібно процідити і розвести звичайною водою, в співвідношенні 1: 1. Отриманим засобом полити кущі полуниці під самий корінь.

Ефективним способом може стати просте мульчування ягідної культури Ефективним способом може стати просте мульчування ягідної культури. В якості мульчі найкраще використовувати свіжі тирсу або соснову хвою. Запах тирси для жука не прийнятний. Голки хвої не дадуть йому пробратися в грунт. І в одному, і в іншому випадку, у жука не буде іншого виходу, як покинути полуничні землі.

Інший спосіб, як захистити полуницю від личинок хруща, пробувати треба навесні. Весняні грядки слід полити нашатирем. У 10 л води необхідно розвести 10-15 мл аміаку. Не рекомендується робити більш насичений розчин, їм можна спалити коріння рослини. Такий спосіб корисний подвійно. По - перше, він захистить від личинки хруща, по - друге, аміак хороша азотна підгодівля для полуничної культури.

Біологічні і хімічні засоби

Хімічні засоби володіють ефективними властивостями і добре підходять для боротьби з шкідниками в активну фазу їх діяльності. Але при їх застосуванні, слід пам'ятати, що надмірне їх застосування може згубно впливати на врожай. Крім того, при роботі з отрутохімікатами, слід дотримуватися заходів безпеки. Робота повинна проводитися в захисних окулярах і рукавичках.

Землин

Ефективний засіб проти жуків і їх личинок. Діючою речовиною кошти є Діазин, яке прекрасно справляється зі знищенням ґрунтових шкідників. Всього 30 г препарату можуть уберегти 20 кв. м квіткових рослин. Так само, його потрібно додавати в лунку при посадці картоплі, дозуванням 10-15 м

Антихрущ

Найпоширеніший препарат, який використовується для боротьби з багатьма шкідниками. Обробляти їм рослина необхідно тільки перед вегетаційним періодом. Категорично заборонена обробка, коли на кущі вже сформувалися ягоди. Оптимальним дозуванням для полуниці і малини буде 10 мл препарату на 10 л води.

Актара

Кишково - контактний інсектицид. Препарат здатний захищати коріння молодих культур, наприклад, таких як полуниця. Перед посадкою, кореневу систему молодих рослин потрібно вмочити в 0,5% процентний розчин препарату.

почин

Грунтовий інтесекцід прекрасно бореться з різними видами шкідників. Краще за все, його використовувати в профілактичних цілях, не чекаючи появи шкідника. Володіє миттєвим ефектом, випускається в зручній гранульованої формі, спеціально для садів і городів. Опиняючись в кореневій системі рослини, личинки починають з ним контактувати, при цьому гинуть практично відразу.

Опиняючись в кореневій системі рослини, личинки починають з ним контактувати, при цьому гинуть практично відразу

Валлар

Спеціалізований інтескцідний препарат, призначений спеціально для боротьби з травневим жуком та його личинками. Його хімічний склад для людини і тварин не представляє ніякої небезпеки. Має тривалий період впливу. Рекомендується застосовувати при закладці саджанців і молодих рослин, а так само для обробки картоплі.

карбофос

Часом перевірений препарат, широко використовується протягом багатьох років садівниками для боротьби зі шкідниками. Належить він до фосфарно - органічних сполук. Безбарвна рідина має різкий запах. Добре розчиняється у воді, що робить його зручним у застосуванні. Діє моментально, потрапляючи на шкідника, який в подальшому не зможе відтворити потомство і незабаром гине.

Діє моментально, потрапляючи на шкідника, який в подальшому не зможе відтворити потомство і незабаром гине

Конфідор

Порівняно новий препарат. Добре тим, що шкідники поки не звикли до нього. Засіб не боїться вогкості і спеки, термін його дії - місяць. Використовувати препарат можна для будь-яких культур. Ефективний, для обробки дорослих рослин, а так само, насіння.

Немабакт

Біоінсектіцідное біологічний засіб, знищує хруща на стадії личинки. Для людини він абсолютно безпечний. Його основою є нематод - мікроскопічний хробак. Він проникає на велику глибину в грунт і поїдає личинки хруща. Крім того, нематод впроваджується в тіло личинки і відкладає в ньому своє потомство. Личинка жука, після проникнення гине через кілька днів, а її тіло виділяє величезну кількість маленьких нематод.

базудин

Несистемний фосфорорганічний інсектицид, володіє широким спектром дії. Обробка культур препаратом, дає можливість забути про шкідників протягом тижнів. Вносити його слід навесні в лунки під посадку культур.

профілактичні заходи

Доброю профілактикою по боротьбі з шкідниками є обробка грунту нашатирним спиртом. Процедуру необхідно проводити навесні. Дозування спирту при цьому повинна бути не більше 20 мл препарату на 10 л води.

Між такими рослинами, як полуниця, можна зробити спеціальні борозенки, в які розлити розчин Карбофоса. Так само, можна насипати на грунт тирса, соснову хвою або деревну золу, що запобіжить проникненню шкідників в грунт.

Щорічні профілактичні заходи можуть врятувати не лише від хрущів, але і від інших непрошених гостей в городі або саду. Тому профілактична боротьба може запобігти появі небезпечних шкідників. Хрущ, його фото і опис, як з ним боротися повинен знати абсолютно кожен садівник.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама