Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як закопують гроші в землю, або 8 доводів проти будівництва цокольного поверху

  1. 1. Природне освітлення
  2. 2. Вентиляція
  3. 3. Вологість
  4. 4. Захист від інертних газів
  5. 5. Інженерні комунікації
  6. 6. Гідроізоляція
  7. 8. Сходи

Будівельний сезон розпочався: теплі сонячні дні натякають на те, що настав час приступати до активної фази будівництва. Найповільніший і витратний в більшості проектів етап роботи - зведення фундаменту. І багато на цьому етапі задаються питанням: а чи потрібен мені цокольний поверх? Оскільки глибина закладання підошви фундаменту в Білорусі найчастіше перевищує 1,5 метра, замовник, оцінюючи обсяг уже виконаних робіт, вирішує, що для повного щастя йому не вистачає ще кількох кімнат в цоколі ... Що виходить в результаті?

Ситуації часом доходять до абсурду. На одному з таких об'єктів «ментального проектування» замовник прийняв рішення про створення цокольного поверху вже на етапі внутрішньої обробки. Будівельникам довелося підривати технічні підлоги, розкопувати грунт вручну і вивозити його з упорядкованого об'єкта ... Було витрачено багато ресурсів - як тимчасових, так і фінансових. Так чи завжди виправдане бажання створити власний підземний «бункер»? Давайте розбиратися.

1. Природне освітлення

У проектуванні є певні вимоги до комфорту внутрішнього простору. Одне з них - наявність природного освітлення. Виконати скління для забезпечення норм інсоляції підвального приміщення досить складно: для цього доведеться або виконувати спеціальні приямки нижче рівня землі, або піднімати підлогу першого поверху вище, щоб зробити вікна нормальної висоти. Приямки дуже складні у виконанні, при гідроізоляції і в подальшій обробці, тому в котеджному і малоповерховому будівництві їх застосовують рідко. Залишається варіант з підняттям рівня «чистої» підлоги. Однак таке рішення несе за собою додаткові витрати: це не тільки додаткові будівельні матеріали (для зведення більш високих стін підвалу), але і значне ускладнення вхідної групи. Якщо в класичному виконанні зазвичай вистачає 3-4 сходинок для того, щоб піднятися на перший поверх, то при підвищенні цього рівня на 500-600 мм ми отримуємо повноцінний вступний марш з 9-10 ступенів, а сама сходи стають громіздкою і займає вже близько 4 -5 м2 в плані. Єдиним рішенням залишається штучне освітлення, але довго перебувати в таких умовах захоче не кожен.

2. Вентиляція

Наступною особливістю цокольного поверху є необхідність створення якісної системи вентиляції. Природна вентиляція створюється системою провітрюваних вікон, однак відкривати їх в цоколі в зимовий час некомфортно через високого рівня снігу, часом досягає товщини 50 см. І навіть в літню пору наскрізне провітрювання в більшості випадків неефективно: вітер в нижньому рівні будинку слабкий або зовсім відсутній через наявність капітального паркану навколо ділянки.
Тому для природної вентиляції є потреба у додатковому вентиляційний короб, який створює тягу і викидає відпрацьоване повітря в атмосферу на рівні даху (при цьому все одно повинен бути приплив свіжого повітря). Слід зазначити, що частина приміщення, що лежить нижче рівня скління - буде провітрюватися гірше. У довгостроковій перспективі це призведе до збільшення вологості в нижній частині кімнати і навіть можливого випадання конденсату на поверхнях. Вирішити проблему допоможуть додаткові продухи в нижній частині стіни або застосування недешевої примусової вентиляції.

3. Вологість

Про вологості варто поговорити окремо. Оскільки температура в цокольному поверсі нижче, ніж в кімнатах першого поверху, виникає різниця температур, що досягає часом 10 ° С, а відносне значення вологості повітря в прохолодному підвалі - буде вище. Тому при виборі обробки цокольного поверху (і з огляду на можливе випадання конденсату), слід зупинитися на матеріалах, не схильних до гниття, добре переносять вологість. Альтернативою може стати постійне опалення підвальних приміщень протягом усього опалювального періоду (що дорого), а також постійне їх провітрювання (що незручно). До речі, саме через характерну підвищеної вологості не рекомендується використовувати цокольні приміщення для зберігання цінних речей.

4. Захист від інертних газів

Виявляється, в Білорусі є місця, схильні до викиду радону. Цей інертний газ радіоактивний і небезпечний для людини настільки, що на рівні закону контролюється його допустиму кількість в житлових приміщеннях. Газ може підніматися з розломів земної кори і, оскільки він важчий за повітря, накопичуватися в понижених ділянках - цокольних поверхах. Це ще один аргумент на користь необхідності влаштування якісної системи вентиляції. Також можна передбачити додаткове відведення газів з-під фундаменту за допомогою окремої системи декомпресії грунтів. З радоном краще не жартувати: він вражає легені, імунну систему, потрапляє в кров і може викликати небезпечні наслідки для здоров'я.

5. Інженерні комунікації

Комунікації до будинку підводять саме в рівні майбутнього цокольного поверху, тому частиною корисної площі доведеться пожертвувати - на користь технічних інженерних приміщень. Загальну картину затишного цокольного поверху порушить і сам зовнішній вигляд труб і комунікацій, їх доведеться приховувати за допомогою різних декораторських прийомів. Також доведеться додатково звукоизолировать проходять в цокольному просторі водоносні і каналізаційну труби: постійний звук капає (або поточної) води може порушити гармонію акустичного комфорту в приміщенні.

6. Гідроізоляція

Цокольний поверх вимагає підвищеної уваги до гідроізоляції. Майбутнє будова доводиться захищати не тільки від підземних вод, але і від дощів і тануть навесні снігів. Будь-яке порушення цілісності гідроізоляції призведе до підтоплення внутрішніх приміщень і дорогого ремонту. Справа в тому, що відкопати фундамент для ремонту або заміни гідроізоляції через кілька років після закінчення будівництва - дороге задоволення: доведеться зруйнувати благоустрій прилеглої території, вимощення, буде потрібно додаткове місце для тимчасового складування ґрунту і т.д. В якості альтернативи можна проводити ремонт зсередини цементними гідроізоляційними складами або проникаючої гідроізоляцією, але, як правило, за підсумком виходить не набагато дешевше.

7. Утеплення

Для підтримки температурного режиму всередині цокольного поверху необхідно виконати утеплення стін фундаменту. Зазвичай воно влаштовується з зовнішнього боку стіни за допомогою плит екструзійного пінополістиролу. Крім основної теплоізолюючих функції, цей матеріал зможе захистити гідроізоляцію від будівельного сміття або каменів зворотної засипки. Слід пам'ятати, що кріплення такої теплоізоляції не слід робити на фасадні дюбеля - вони зашкодять гідроізоляцію. Утеплювач монтується на спеціальні приклеюючі мастики або клей-піни, які тимчасово фіксують матеріал на вертикальній поверхні стіни.
Крім стін, теплоізоляцію слід застосувати і в конструкції підлоги. Окремо слід сказати про теплоізоляцію перекриття першого поверху. Якщо підвальні приміщення мають на увазі опалення, то для них краще зробити окремий тепловий контур опалення. Перебувати внизу в зимовий час люди будуть рідко, тому постійно опалювати ці приміщення - марнотратно. А утеплення перекриття дозволить розділити теплові контури і обігрівати лише частину будинку.

8. Сходи

Ми вже говорили про те, що при правильному проектуванні цокольного поверху, зовнішні сходи істотно збільшується в розмірах (приблизно в 2 рази в порівнянні зі звичайною, побудованої в будинку без цокольного поверху). Також при будівництві цокольного поверху потрібно ще одна драбина: внутрішня, яка буде забирати кілька дорогоцінних квадратних метрів в кімнаті. При цьому зазвичай внутрішні сходи обгороджують перегородкою або стіною, що ще більше затінює приміщення. А це - додаткові витрати на покупку освітлювальних приладів і електроенергію.

Замість висновку: на практиці, багато господарів хваляться своїми цокольним поверхами рівно до тих пір, поки не зіткнуться (на стадії експлуатації) з реальними проблемами. Частина цих проблем потребують в майбутньому значних капітальних вкладень, а частина - не вийде усунути вже ніколи. Тому рішення про зведення повноцінного «нульового поверху» має прийматися на стадії проектування після осмисленого розмови з проектувальником. В будівельному проекті повинні бути враховані згадані вище нюанси - хоча б для того, щоб спростити етап будівництва. Інакше на цьому етапі велику частину грошових коштів доведеться «поховати в землі», ще до того, як будуть зведені стіни майбутнього будинку. І ще уважніше слід поставитися до виконання робіт: помилки, допущені на цьому етапі усунути після зворотної засипки стін фундаменту вже неможливо.

Ну, і останнє: загальна вартість зведення повноцінного цокольного поверху майже завжди виявляється вищою, ніж будівництво повноцінного будівлі тієї ж площі без додаткового поверху на ділянці. Тобто - дешевше побудувати ще один будинок без підвалу поруч, ніж врахувати всі особливості підземного будівництва. Знаючи це - подумайте тричі, перш ніж затівати будівництво цокольного поверху.

Текст: Андрій Поварницин

Задати питання експерту

І багато на цьому етапі задаються питанням: а чи потрібен мені цокольний поверх?
Що виходить в результаті?
Так чи завжди виправдане бажання створити власний підземний «бункер»?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама