Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Яким боком класти пароізоляцію: технічні нюанси для всіх випадків

  1. Ізоляція типу А: тільки для виведення пари з іншого боку
  2. Пароізоляція У: класична двостороння укладання
  3. Мембрана типу С: для посиленого захисту від водяної пари
  4. Поліпропіленова ізоляція D: для значних навантажень

До недавнього часу єдиним видом пароізоляції служив пергамін. Нарізали, доклали, закріпили - ось і всі справи! І тільки кілька десятиліть тому з'явилася більш зручна поліетиленова плівка, а на її основі стали виготовлятися більш складні і надійні матеріали. Так, сучасні варіанти радують не тільки міцності, а й стійкістю до зміни температури і ультрафіолету, і своєю багатофункціональністю. Але, в той же час, засмучують ускладнилася інструкцією їх застосування: і з'єднувати слід по чітко окресленої лінії, і скотч використовувати тільки особливий, і - найголовніше! - сторону укладання потрібно вибрати правильну.

Тому не дивно, як часто можна зустріти на просторах Інтернету панічні питання на кшталт того, як і яким боком класти пароізоляцію до утеплювача, і що робити, якщо сторони все-таки переплутали? Невже доведеться розбирати всю конструкцію? Можемо вас запевнити: не доведеться. А з визначенням того, яка сторона «правильна», давайте розберемося детальніше - ви будете сильно здивовані!

Подивіться, що саме рекомендують на цей рахунок виробники покрівельних ізоляцій:

Захист від вологи утеплювача - одна з найголовніших проблем теплоізоляції, і ми зараз розповімо, чому.

Сама по собі вода - прекрасний провідник тепла, адже неспроста вона використовується в системах опалення та охолодження. І, якщо утеплювач даху не захищений достатньо від пара з приміщення, то хорошим це не закінчиться. Ще в теплу пору року ви не будете знати про наявність проблеми, тому що така пара буде легко вивітрюватися завдяки теплу і хорошої вентиляції. І в жарких країнах, де не буває мінусової температури, про пароізоляції утеплювача взагалі не замислюються, адже проблема непомітно вирішується сама по собі. А ось в російських широтах через різницю температур в холодну пору року пара піднімається і проникає в утеплювач, концентруючись у вигляді води при зустрічі з так званої «точкою роси».

При цьому верхній шар утеплювача в покрівельному пирозі промерзає і створює ще одні умови для намокання зсередини. Сама ефективність утеплювача значно знижується, а змінилася структура сприяє розвитку грибка і корозії. Більш того, при великій кількості волога навіть здатна просочуватися знову в приміщення і пошкоджувати, тим самим, внутрішнє оздоблення. От саме для цього і потрібна пароізоляція.

І щоб зрозуміти, як правильно монтувати пароізоляцію, спочатку необхідно розібратися в самій конструкцією. Так, утеплювач захищається з двох сторін абсолютно різними плівками, що виконують протилежні завдання. Знизу, з боку житлового приміщення встановлюється паробар'єр, який не буде пропускати пар, а зверху - паропроникна мембрана, яка, навпаки, випустить зайвий пар з утеплювача, якщо той «ватяний», і захистить його від протікання покрівлі:

До недавнього часу єдиним видом пароізоляції служив пергамін

Але де ж логіка, запитаєте ви? Як пар може потрапити в утеплювач, якщо перед ним є паробар'єр? Насправді жодна плівка, ні мембрана не захищають на всі 100%, але ж ще бувають погано приклеєні стики і інші будівельної похибки. А тому якусь мінімальну кількість пара все-таки буде в утеплювачі, і важливо грамотно вивести пар назовні без шкоди:

А тому якусь мінімальну кількість пара все-таки буде в утеплювачі, і важливо грамотно вивести пар назовні без шкоди:

Подивіться уважно на схему: ви бачите, де конденсат з'являється в грамотно облаштованій покрівлі? Правильно, не з боку приміщення, а зовсім небагато з боку покрівлі, на тій стороні утеплювача, і його легко виводить вітрозахисний антиконденсатна плівка або мембрана. Але конденсат не повинен з'являтися на пароізоляції, і ніяка її шорстка сторона з ним не впорається, тому що у неї інша структура, і ми зараз вам це доведемо.

Щоб зрозуміти, все-таки яким боком пароізоляція повинна бути покладена і чому, наприклад, у неї несподівано виявилися обидві сторони гладкі, вам необхідно спочатку визначити її тип. Адже далеко не у кожного виду взагалі є дві різні сторони!

Ізоляція типу А: тільки для виведення пари з іншого боку

Наприклад, в якості паробарьера даху тип А застосовувати не можна тому, що в результаті все пари виявляться в утеплювачі. Адже головне завдання такої ізоляції - якраз і забезпечувати їм безперешкодно прохід, але не пропускати дощову воду з іншого боку.

Таку ізоляцію застосовують в покрівлях з кутом нахилу від 35 °, щоб краплі води могли легко скочуватися і випаровуватися (а випаровуватися їм допомагає вентиляційний зазор між такою ізоляцією і утеплювачем).

Пароізоляція У: класична двостороння укладання

А ось В - справжній пароізоляційний матеріал. У пароізоляції В двошаровий структура, яка дозволяє уникати конденсату, завдяки тому, що волога вбирається в її ворсинки вранці і вивітрюється вже протягом дня.

Ось чому пароізоляцію за типом В завжди кладуть гладкою стороною до утеплювача (плівкова сторона), а шорсткою - назовні. Використовується пароізоляція В тільки в утепленій покрівлі, тому що для неутепленої у неї занадто мала міцність.

Мембрана типу С: для посиленого захисту від водяної пари

Пароізоляція типу С - це двошаровий мембрана підвищеної щільності. Вона значно відрізняється від типу B товщиною пароізоляційного плівкового шару. Вона застосовується там же, де і пароізоляція типу В, але сама по собі більш довговічна.

Додатково таку пароізоляцію використовують в неутепленої покрівлі, щоб захистити дерев'яні елементи горищного перекриття і в плоских дахах, щоб посилити захист теплоізоляції. Пароізоляція З також повинна укладатися шорсткою стороною всередину приміщення.

Поліпропіленова ізоляція D: для значних навантажень

Новомодна пароізоляція типу D - особливо міцна поліпропіленова тканина, у якій одна зі сторін є ламінуюча покриття. Така витримує значні механічні навантаження. Вона застосовується не тільки для утеплення горищного перекриття в якості гідроізолюючої прошарку, але в утепленій покрівлі, щоб захистити ту від протікання. Причому пароізоляція типу D незамінна для приміщень особливо високої вологості.

Є декілька випадків і де потрібні всі ці типи ізоляції:

Всі перераховані вище сучасні бар'єри діляться на такі види:

  • для одностороннього монтажу, які віддають перевагу катанню потрібно тільки лише певною стороною, і рекомендується не плутати їх;
  • і для двостороннього застосування, зазвичай у мембран, укладати які можна будь-якою стороною.

Вам буде цікаво дізнатися, що вперше мембрани, які вже володіли такими властивостями, як сучасні покрівельні, застосовувалися в космонавтиці! І вже звідти їх почали використовувати в будівництві і в багатьох сферах народного господарства. І до недавнього часу з їх укладанням не було стільки проблем, як сьогодні.

А тепер же серед обивателів існує стійка думка: якщо укладати пароізоляцію до утеплювача даху «не тим боком», то вся конструкція служитиме недовго. Насправді правильний вибір сторони впливає виключно на термін служби внутрішньої обробки покрівельного пирога, адже шорстка сторона має ті ж здібностями, що і гладка і має абсолютно таку ж паропроникність. А ось те, наскільки вона там затримає на собі крапельки конденсату - питання маловивчений.

Давайте розберемося з таким поняттям, як конденсат - це важливо. Тут є свій підступ: чомусь більшість обивателів впевнене, що, якщо використовується якісна пароізоляція, то конденсату взагалі не буде. Або ж навпаки, він сам швидко випарується. Насправді конденсат утворюється з тієї вологи, яка в пароподібному стані піднімається вгору.

Є таке поняття як «температурна межа», тобто то певну умову, при якому температура повітря і вологості достатня, щоб пар виступив у вигляді крапель. Наприклад, при температурі 15 ° С і вологості повітря близько 65% вже стане утворюватися конденсат. А ось якщо вологість повітря досягне 80%, то конденсат з'явиться вже при температурі 17 ° С.

Іншими словами, весь процес утворення водяної пари з'являється в результаті різниці так званого «парціального тиску». Всі водяні пари, які містяться в повітрі, намагаються вийти назовні - на більш холодну вулицю через огороджувальні конструкції покрівлі, але зустрічають на своєму шляху бар'єр у вигляді пароізоляції. Якщо повітря в будинку прогрілося швидше, ніж поверхня пароізоляції, тоді волога з повітря випаде на ній у вигляді конденсату. Тут як раз добре видно різницю між утепленою покрівлею і неутепленої: будь-яка пароізоляція, яка покладена на утеплювач, прогріється набагато швидше, ніж щось та, що безпосередньо контактує з холодними елементами покрівлі.

Якщо ж пароізоляційного шару немає взагалі, або його недостатньо, тоді водяні пари проникають всередину покрівельного пирога і зустрічає там «фронт холоду», який і перетворює пар - в конденсат, а за особливих обставин ще й в лід. І все це відбувається всередині покрівлі! Цей лід не буде вас турбувати до тих пір, поки не прийде весна, і вуличне повітря не прогріється, зігрів тим самим покрівельні елементи. Тоді накопичилися лід розтане і утворює на схилах всередині будинку цілі патьоки.

Але при правильно облаштованій покрівлі конденсат взагалі не повинен з'являтися, а тому насправді різниця між гладкою і шорсткою стороною є несуттєвою хоча б з цього аспекту.

До ми вже говорили, більшість сучасних виробників роблять наголос на тому, що у їх пароізоляційних плівок присутня так звана «антиконденсатна сторона»:

Від звичайної «антиконденсатна» сторона відрізняється наявністю ворсистого шару, який вбирає в себе невелику кількість конденсату і утримує його, поки той не випарується.

Завдяки цьому ризик намокання поверхні плівки набагато нижче, що продовжує термін служби внутрішньої обробки покрівельного пирога. Ось чому шорстку сторону потрібно доставляти завжди всередину житлової кімнати або мансарди, а гладкою - притуляти до утеплювача. Але чи так це насправді?

Практика показує, що якщо всередині покрівельного пирога утворюється конденсат, то ворсиста сторона плівки ніяк в цьому плані допомогти не може, і немає особливої ​​різниці, тримаються ці краплі на плівці або стікають вниз. Те, що вони взагалі є - погано саме по собі. Антиконденсатна сторона пароізоляції і антиконденсатна гідрозахисна плівка з іншого боку утеплювача - абсолютно дві різні речі!

Тому давайте підведемо підсумок: «правильна» сторона пароізоляції не рівноцінні за властивостями антиконденсатної плівки: не виводить водяні пари, не знищує краплі вологи і не вирішує проблему з конденсатом.

Але, якщо ви ще в процесі будівництва даху, то заради спокою поступите так, як то велів виробник в інструкції, що додається. Якщо вже поклали пароізоляцію і сумніваєтеся, чи правильно - забудьте і більше не турбуйтеся. А ось якщо сподіваєтеся, що «правильна» сторона пароізоляції візьме на себе всі майбутні недоліки пристрою покрівельного пирога - не вірте.

Досвідчені покрівельники нерідко заявляють про те, що вважають взагалі епопею щодо того, яким боком кріпити пароізоляцію, якимось шаманством. Нібито ускладнюючи товар, підвищують його позиціонування на ринку. А насправді, як ми вже говорили, при грамотно облаштованій пароізоляції ніяких крапельок на стінах не повинно бути, в іншому випадку навіть вагонка на стінах буде спучуватися, а шпалери - відвалюватися, якщо вже все настільки серйозно.

Адже подібне відбувається тільки при серйозних помилках під час будівництва даху. Крім того, якщо сама пароізоляція у вас буде перебувати між гіпсокартоном і мінеральною ватою, тоді з такою складною конструкцією немає сенсу возитися взагалі. Сам по собі гіпсокартон добре вбирає вологу, і пар практично не зможе дістатися до внутрішньої пароізоляції. У такій конструкції цілком прийнятний навіть простий пергамін!

Наприклад, деякі цікаві покрівельники навіть проводять власні тести по пароізоляції, де визначають, працює або не працює «неправильна» сторона:

А особливо догадливі навіть говорять про те, що з шорсткою стороною поліетиленова пароізоляція виходить просто в заводських умовах, коли поліетилен з'єднують з нетканим матеріалом: плівку склеюють з шорстким шаром, і у готового продукту дійсно виходять дві різні боки. І допрацьовувати другу сторону, щоб вона теж стала гладкою шляхом з'єднання ще з одним шаром поліетилену немає сенсу: пароізоляційні властивості не зміняться, а процес виготовлення здорожує.

А тому простіше надати цей сенс самого продукту. І насправді досить багато людей вже переконалося в тому, що, навіть переплутавши боку пароізоляції, нічого такого не відбувається, і плівка працює однаково з обох сторін, повністю виконуючи свої функції.

Тому, в будь-якому випадку, просто прагнете до того, щоб реалізувати захист даху від пара правильно, продумати всі необхідні деталі і не економити на якості!

Тому не дивно, як часто можна зустріти на просторах Інтернету панічні питання на кшталт того, як і яким боком класти пароізоляцію до утеплювача, і що робити, якщо сторони все-таки переплутали?
Невже доведеться розбирати всю конструкцію?
Як пар може потрапити в утеплювач, якщо перед ним є паробар'єр?
Але чи так це насправді?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама