Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чорнова стяжка підлоги по грунту

  1. Пиріг статі по грунту
  2. основні переваги
  3. Види чорновий стяжки
  4. Схеми пристрою чорнової стяжки
  5. Процес підготовки підстави
  6. Шар чорновий стяжки і гідроізоляція
  7. теплоізоляція
  8. армування
  9. Калькулятор розрахунку кількості інгредієнтів розчину для стяжки підлоги
  10. Техніка влаштування бетонної підстави на грунті
  11. Відео - Підлоги по грунту

Будівництво будинку - це процес довгостроковий і включає в себе величезну кількість робіт різного напрямку. Це і зведення стін, і будівництво покрівлі, і маса інших видів робіт. Один з обов'язкових етапів - це заливка чорновий стяжки. Вона необхідна для створення первинного підстави, на яке потім буде укладатися стяжка фінішна або ж обробне покриття. Чорнова стяжка не вимагає особливої ​​кваліфікації будівельника, але, тим не менш, передбачає великий ряд робіт, пов'язаних з її створенням. Будівництво будинку - це процес довгостроковий і включає в себе величезну кількість робіт різного напрямку

Чорнова стяжка армована по грунту

Зміст статті

Пиріг статі по грунту

Створити рівні підлоги в новому будинку - не найпростіша справа. І саме спорудження чорновий стяжки є головним етапом на шляху до рівному основи, придатному для укладання різних видів покриттів. Вона забезпечує надійність підстави і його міцність. Це досить трудомісткий і тимчасово витратний процес, але при цьому фінансово досить економічний.

Це досить трудомісткий і тимчасово витратний процес, але при цьому фінансово досить економічний

Виконання чорновий статі в приватному будинку

Як правило, укладання чорнової стяжки на перших поверхах проводиться безпосередньо на грунт. І найчастіше в якості матеріалу для підстави використовується звичайна бетонна суміш, приготована з піску та цементу.

чорнова стяжка

чорнова стяжка

Розчин для стяжки підлоги

Однак зовсім простим процес створення чорнової стяжки назвати не можна. Справа в тому, що він передбачає укладання декількох шарів різних матеріалів і кілька підготовчих етапів:

  • підготовка грунту - вона повинна бути ретельно утрамбована;
  • укладка піщано-гравійної суміші;
  • настил гідроізоляційного матеріалу, утеплювача;
  • монтаж безпосередньо самої чорнової стяжки;
  • монтаж обробного матеріалу.

Таким чином, підлога складається з декількох шарів. І ця конструкція має свою назву - пиріг статі. Також в ньому може бути присутнім шару не . Армування необхідно для збільшення показників міцності стяжки.

Армування необхідно для збільшення показників міцності стяжки

Подбетонка для підлоги по грунту

Важливо! Чорнова стяжка може бути облаштована тільки на сухому грунті. На вологому повноцінної її створити не вийде, так як можуть виникнути проблеми з гідроізоляцією. Також чорнова стяжка може монтуватися тільки за умови залягання ґрунтових вод мінімум в 4 м до поверхні.

Пристрій чорновий стяжки в приватному будинку

Також під час монтажу чорнової стяжки всередину може укладатися і система підігріву підлоги, і інші комунікації, в разі їх необхідності згідно з проектом будівництва будинку.

В цілому, бетонну підлогу по грунту в будівництві приватних є, напевно, найбільш прийнятним варіантом створення підстави. Він часто укладається усередині гаражів, на терасах, верандах, в приміщеннях складського призначення і інших.

Він часто укладається усередині гаражів, на терасах, верандах, в приміщеннях складського призначення і інших

Бетонна підлога в гаражі

На замітку! Найчастіше бетонні підлоги на грунтовому підставі облаштовуються там, де немає сильних холодів в зимовий період, тобто в середній або південній смузі РФ. У холодних регіонах рекомендується використовувати дерево для створення основи підлоги.

Даний тип підстави з'явився на території країни порівняно недавно, в період, коли відчувався брак деревного будівельного матеріалу. Раніше малоповерхове будівництво велося без використання бетонних сумішей - будинки будувалися на дерев'яній основі, що приваблювало гризунів і інших шкідників / паразитів. Однак зараз підставу з дерева знайти досить важко - створити підлогу з бетону і дешевше, і простіше.

Однак зараз підставу з дерева знайти досить важко - створити підлогу з бетону і дешевше, і простіше

На фото - щебенева підсипка

основні переваги

Якщо розглядати основні переваги створення статі по грунту, то можна визначити наступні.

  1. Простота проведення всіх робіт. В цілому, створення пирога статі при правильному підході займає всього кілька годин.
  2. Висока міцність і стійкість до деформації забезпечить довгий термін служби обробки підлоги.
  3. У такої підстави хороші показники тепло-, гідро- і звукоізоляції. Така підлога навіть в холоди НЕ буде критично промерзати, що дозволить зберегти в будинку тепло і затишок.
  4. Один з факторів - економність. Облаштування чорнової стяжки не так затратно, як може здатися на перший погляд.

Чорнову підлогу по бетонному перекриттю

Завдяки всім цим перевагам, багато майбутні власники будинків вибирають саме бетонний чорнову підлогу в якості підстави, а не створений з будь-яких інших матеріалів.

Фінішне вирівнювання бетонної підлоги

Види чорновий стяжки

Чорнова, як і звичайна стяжка, може бути різних видів. Тут все залежить від технології укладання і використовуваних матеріалів. Вона може бути виконана як сухим, так і мокрим методом.

Суха стяжка підлоги - це своєрідний багатошаровий пиріг, де шарами виступають матеріал пароізоляційний (або гідроізоляційний), керамзит або пісок, виполняющіq роль сухий «подушки», а також будь-який вирівнює матеріал типу ДСП, ОСБ, фанери або гипсоволокна, в залежності від побажань власника майбутнього будинки. Нерідко матеріал може бути укладений не в один, а в два шари, окремі листи при цьому скріплюються саморізами.

Засипка сухої стяжки по маяках

Мокра стяжка виготовляється на основі цементно-піщаної суміші, яка буде заливатися поверх раніше укладених інших верств і ретельно розрівнюватися. Під нею можуть бути покладені гідроізоляційний шар і утеплювач, в обов'язковому порядку - піщана подушка.

Мокра стяжка підлоги

На замітку! Існує також і напівсуха стяжка. Якщо в попередньому варіанті суміш під час приготування і використання буде нагадувати по консистенції сметану, то у варіанті з напівсухий стяжкою вона буде схожа на мокрий пісок.

Напівсуха стяжка поверх теплої підлоги

Схеми пристрою чорнової стяжки

Залежно від того, на якому рівні залягають грунтові води, а також в залежності від рівня грунту і положення стяжки щодо фундаменту, розрізняють кілька її видів.

Таблиця. Види облаштування чорнової стяжки.

Різновид стяжки Опис Стяжка нижче рівня грунту Цей метод застосовується в тому випадку, якщо під підлогою планується облаштування приміщень для зберігання продуктів або склади. В цьому випадку стяжка розташовується нижче рівня грунту, примикає до фундаменту.
Стяжка на рівні грунту Може застосовуватися як в промисловому будівництві, так і в будівництві житлових малоповерхових будинків. Стяжка знаходиться на рівні грунту і примикає до стрічкового фундаменту.
Стяжка вище рівня грунту В цьому випадку стяжка монтується вище рівня фундаменту, найбільш ефективно і доцільно застосовувати її в місцях, де ґрунтові води залягають досить близько до поверхні, в місцевості, де ризик повеней і потоків великий.
Різновид стяжки Опис Стяжка нижче рівня грунту Цей метод застосовується в тому випадку, якщо під підлогою планується облаштування приміщень для зберігання продуктів або склади 'Width = "600" height = "319" srcset = "https://pol-exp.com/wp-content/uploads/2017/07/Varianty-soedineniya-styazhki-s-osnovaniem-600x319.jpg 600w, https : //pol-exp.com/wp-content/uploads/2017/07/Varianty-soedineniya-styazhki-s-osnovaniem-300x159.jpg 300w, https://pol-exp.com/wp-content/uploads/ 2017/07 / Varianty-soedineniya-styazhki-s-osnovaniem-768x408.jpg 768w, https://pol-exp.com/wp-content/uploads/2017/07/Varianty-soedineniya-styazhki-s-osnovaniem.jpg 800w "sizes =" (max-width: 600px) 100vw, 600px "> Різновид стяжки Опис Стяжка нижче рівня грунту Цей метод застосовується в тому випадку, якщо під підлогою планується облаштування приміщень для зберігання продуктів або склади. В цьому випадку стяжка розташовується нижче рівня грунту, примикає до фундаменту.
Стяжка на рівні грунту Може застосовуватися як в промисловому будівництві, так і в будівництві житлових малоповерхових будинків. Стяжка знаходиться на рівні грунту і примикає до стрічкового фундаменту.
Стяжка вище рівня грунту В цьому випадку стяжка монтується вище рівня фундаменту, найбільш ефективно і доцільно застосовувати її в місцях, де ґрунтові води залягають досить близько до поверхні, в місцевості, де ризик повеней і потоків великий.

В цілому ж, не існує універсальної схеми облаштування стяжки - в залежності від проекту будинку, вона може виконуватися в будь-якому з перерахованих вище варіантів. Однак важливо ще до початку будівництва точно спроектувати розташування і рівень дверних прорізів, щоб потім не довелося виправляти допущені помилки.

тришарова стяжка

Процес підготовки підстави

Всі роботи з облаштування чорнової стяжки починаються з ретельної підготовки грунтового підстави. Для початку важливо виявити з урахуванням рівня грунту і рівності його поверхні найвищу і найнижчу точки. Визначити їх значення допоможе лазерний рівень. Ця процедура необхідна для того, щоб для себе оцінити весь обсяг робіт, а також визначитися, яка кількість будівельних матеріалів може знадобитися.

Також важливо приділити увагу і ретельному утрамбовиванія грунту. Для цього можна використовувати спеціальну будівельну техніку - наприклад, каток або Вібромашини. Процедура потрібна для того, щоб в майбутньому грунт істотно не просів і це не спричинило за собою розтріскування чорновий стяжки, що, безсумнівно, негативно позначиться і на обробному покритті підлог.

Пневматична трамбування для ущільнення грунту

Після того як грунт був ретельно утрамбована, проводиться укладання піщано-гравійної подушки. Вона може бути також виконана з чистого, відмитого і річкового піску. Товщина цього шару не повинна бути більше 60 см. Зверху в останньому випадку насипається також шар гравію або керамзиту, що дасть можливість створити більш міцну основу.

Увага! Перед тим як грунт буде утрамбовуватися, з нього важливо зрізати весь родючий шар, якщо такий є. Йому можна знайти більш гідне застосування, ніж поховання під будинком. Шар грунту знімається приблизно на 35 см.

Також рекомендується засипати подушку не всю відразу, а шарами - наприклад, по 20 см. При цьому кожен шар добре трамбується окремо. Процедура дозволить зробити підставу максимально щільним. Перед трамбуванням подушка змочується водою. Товщина ж керамзитового шару може становити мінімум 10 см. Цей шар також окремо трамбується.

засипка керамзиту

Шар чорновий стяжки і гідроізоляція

Ще один важливий етап при створенні чорнової стяжки - це її гідроізоляція. Якщо їм знехтувати, то волога, що просочується з грунту, буде «підточувати» бетонну стяжку і в результаті підставу прийде в непридатність і зруйнується або, по крайней мере, прослужить зовсім невеликий термін.

Для гідроізоляції чорновий стяжки зазвичай застосовують рулонні матеріали - інші в цьому випадку будуть малоефективні. Ідеальний варіант - використання рулонного бітумного матеріалу або гідроізоляційної мембрани. Рідше, але все ж застосовується щільний поліетилен. Матеріал повинен укладатися одним великим шматком. Якщо необхідно формувати стики (в разі великих площ), то вони ретельно герметизуються - згуртовуються або проклеюються будівельним скотчем, щоб вода не мала шансів проникнути до основи.

Гідроізоляція підлоги перед стяжкою

Увага! Гідроізоляційний матеріал не повинен мати дефектів - отворів, в іншому випадку своєї ролі він не виконає.

Гідроізоляційний матеріал важливо укладати таким чином, щоб він заходив на стіни на 15-20 см. При необхідності після укладання чистової стяжки надлишки можна буде зрізати. Якщо ж гідроізоляційний матеріал не може бути з якоїсь причини покладений, то підсумкова стяжка повинна бути оброблена обмазувальних матеріалами, які можуть чинити опір дії вологи і затримувати її.

Якщо ж гідроізоляційний матеріал не може бути з якоїсь причини покладений, то підсумкова стяжка повинна бути оброблена обмазувальних матеріалами, які можуть чинити опір дії вологи і затримувати її

Обмазувальна гідроізоляція

Обмазувальна гідроізоляція

Пристрій підлоги по грунту. Рівень грунтових вод повинен бути не ближче 2 м до пирога статі

теплоізоляція

Для того щоб зробити підлоги максимально теплими, важливо не пропустити етап теплоізоляції. Як матеріал, що допомагає зберегти тепло, застосовуються керамзит, вата базальтова, пінополістирол екструзірованний. Укладання матеріалу проводиться просто - плити або шари будь-якого з них монтуються стик в стик, без зазорів, на заізольовані від води поверхню. Таким чином, вдасться отримати підставу, максимально утримує тепло, які прагне покинути будинок.

Увага! Після укладання утеплювального матеріалу рекомендується прокласти ще один шар гідроізоляції. Це дозволить рівномірно залити стяжку і максимально вберегти утеплювач від намокання в разі затоплення. Промоклий утеплювач часто втрачає велику частину своїх властивостей.

Використання пінополістиролу для утеплення підлоги

Найзручніший і простий варіант, але не найдешевший - це пінополістирол. На додаток до своїх теплоізоляційних функцій він робить підлоги міцніше. Пінопласт також може застосовуватися в якості утеплювача. В цьому випадку для гаражних і складських приміщень використовується матеріал марки ПСБ50, а для житлових приміщень - ПСБ35.

Марки і характеристики пінопласту

Пінопласт важливо захистити від попадання на нього цементу, який може зруйнувати матеріал. Для цього пінопласт обов'язково закривається поліетиленовою плівкою. А ось у мінеральної вати є один недолік, який іноді відлякує будівельників - вона схильна вбирати в себе вологу, через що гідроізоляційні заходи повинні проводитися особливо ретельно.

Екструдований пінополістирол на підлогу

армування

Армування - це додаткове посилення чорновий стяжки за рахунок прокладки в ній армуючої сітки. Цей матеріал, створений з металевих прутів або пластика, здатний значно підсилити підставу і дозволити йому витримувати максимальні навантаження. Сітка укладається поверх раніше змонтованих шарів на невеликі підпори, щоб під час заливки стяжки виявитися як би усередині цементно-піщаної суміші, а не під нею. У разі якщо сітка не була піднята, свої функції щодо посилення підстави вона виконувати не буде. Орієнтовна висота підняття рівня сітки - близько 2-3 см. Рекомендується застосовувати сітку з розміром вічок не більше 10х10 см. Чим менше розмір осередків, тим міцніше буде підстава, особливо актуально це відносно сітки пластикової, яка також нерідко застосовується при будівництві.

Чим менше розмір осередків, тим міцніше буде підстава, особливо актуально це відносно сітки пластикової, яка також нерідко застосовується при будівництві

Армування і прокладка демпферної стрічки по периметру підлоги

Армування і прокладка демпферної стрічки по периметру підлоги

Чим армують стяжку підлоги

Чим армують стяжку підлоги

Фіброволокно для бетонної стяжки - замінює армування металевою сіткою

Калькулятор розрахунку кількості інгредієнтів розчину для стяжки підлоги

Перейти до розрахунків

Техніка влаштування бетонної підстави на грунті

Перш ніж почнеться укладання чорнової стяжки, важливо потурбуватися придбанням всіх необхідних матеріалів та інструментів. Це можуть бути:

  • керамзит і пісок;
  • цементна суміш;
  • рейки для маяків;
  • гідроізоляційний і утеплює матеріали;
  • правило;
  • будівельний рівень;
  • шпателі;
  • тара для замішування суміші;
  • будівельний міксер;
  • лопата;
  • сітка арматурна.

Інструкція виготовлення чорнової стяжки для підлоги по грунту.

Крок 1. Проводиться ретельне вирівнювання грунтового підстави. Верхній родючий шар грунту видаляється, що залишився наводиться в горизонтальне положення.

вирівнювання грунту

Крок 2. Проводиться трамбування підстави. Процедура може здійснюватися вручну або із застосуванням спеціальної техніки. Головне, щоб грунт був максимально утрамбований.

ущільнення грунту

Крок 3. На поверхні грунту створюється піщано-гравійна подушка, яка теж ретельно утрамбовується. Після цього укладається шар гідроізоляції. В даному випадку використовується щільний поліетилен. Поверх нього укладається армуюча сітка з нахлестом в 2 осередки.

Укладання армуючої сітки поверх поліетиленової плівки

Крок 4. Проводиться установка маяків. Вони необхідні для того, щоб максимально зручно і точно довести стяжку до ідеально рівного горизонтального рівня. Маяки встановлюються один від одного на відстані приблизно 50 см і фіксуються.

Приклади установки маяків для стяжки

Приклади установки маяків для стяжки

Відразу дві помилки: арматура лежить на поверхні підлоги, а маяки встановлені на гіпсовий розчин

Зазвичай закріплення проводиться за допомогою невеликих купок будівельного розчину, але можна закріплювати їх і іншими способами. Маяки повинні бути строго вирівняні за рівнем.

установка маяків

Увага! Відстань між маяками не повинно бути більше довжини правила. Саме вкладаючись на них, правило буде рухатися і вирівнювати будівельну суміш.

Крок 5. По периметру стін обов'язково наклеюється демпферна стрічка , Яка буде виконувати роль своєрідного компенсатора в разі температурного розширення стяжки і не дасть підстави потріскатися.

По периметру стін обов'язково наклеюється   демпферна стрічка   , Яка буде виконувати роль своєрідного компенсатора в разі температурного розширення стяжки і не дасть підстави потріскатися

Прокладка демпферного стрічки по периметру

Крок 6. Замішується розчин з цементу, піску і води за допомогою будівельного міксера. Далі розчин починає викладатися на підготовлені раніше шари.

Викладається приготований розчин

Крок 7. Перед тим як розчин повністю покриє армуючої сітки, вона трохи піднімається над гідроізоляційним шаром за рахунок невеликих підставок або купок будівельного розчину.

Підводиться армована сітка

Крок 8. Розчин рівномірно розподіляється по гідроізоляційному шару і сітці.

розподіл розчину

Крок 9. За допомогою правила, покладеного на два сусідніх маяка, розчин розрівнюється, при необхідності його надлишки втечуть, а нестача - заповнюється.

Вирівнювання розчину правилом

Крок 10. Таким же чином заливається все підставу. Після того як цементний розчин трохи схопиться, перевіряється його рівність за допомогою будівельного рівня.

Перевіряється рівність підстави

Перевіряється рівність підстави

Стяжка буде сохнути близько 28 днів

Важливо! Термін висихання стяжки становить 28 діб. До закінчення цього часу подальші роботи проводити не можна.

Тепер стяжка винна добро просохнути. Перші дні ее рекомендується змочуваті водою, щоб вона НЕ пересіхала, и прікріваті поліетіленом. Потім вона сушиться при природних умовах навколишнього середовища.

Відео - Підлоги по грунту

Створення чорнової стяжки - це одночасно і проста, і досить складне завдання. Однак всі тонкощі тут полягають в правильному виконанні технології. А за умови, що процес не буде порушений, стяжка вийде якісної і міцної.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама