Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Експлуатована плоска покрівля - переваги, матеріали, поради

  1. Характеристики та переваги
  2. використовувані матеріали

Серед усього різноманіття видів дахів можна виділити досить простий, але при цьому не менш поширений варіант - експлуатована плоска покрівля. Найчастіше такий дах використовується в господарських будівлях, особливо при зведенні гаражів, а й для приватного будинку вона цілком підходить. Давайте розберемо деякі нюанси її зведення.

Характеристики та переваги

Експлуатована плоска покрівля являє собою конструкцію з декількох шарів. Першим йде міцну основу. Воно повинне витримувати не тільки вагу покрівельного «пирога» але і навантаження від усього встановленого на даху устаткування і предметів, а також і людей. Найчастіше в якості підстави виступає залізобетонна плита. Такий варіант вважається найбільш довговічним і надійним.

Такий варіант вважається найбільш довговічним і надійним

Покрівельний пиріг експлуатованої плоскої покрівлі

Крім підстави в конструкцію експлуатованого плоского даху входять наступні шари:

  1. Пароізоляція. Вона необхідна, щоб водяні пари з теплого приміщення не проникали в покрівельний «пиріг» і не зменшували термін його служби.
  2. Теплоізоляція. Без цього шару важко уявити собі плоский дах житлового будинку . У такій конструкції не передбачено горищне приміщення. Це означає, що покрівля буде перебувати в зіткненні з житловими приміщеннями.
  3. Гідроізоляція. Саме цей шар буде основною перешкодою від проникнення атмосферної вологи в житлові кімнати.
  4. Фінішне покриття. Тут найчастіше використовують цементну стяжку. Але можна застосувати і піщану присипку, тротуарну плитку або будь-який інший відповідний матеріал.

Крім цього, слід змонтувати ще один шар - разуклонку. Найчастіше його роблять між підставою і пароізоляцією. Такий шару дозволяє створити потрібний ухил даху, що допоможе воді стікати, а значить, запобігти протікання. Найчастіше разуклонку виконується у вигляді цементно-піщаної стяжки, рівною з ухилом в одну сторону.

Експлуатована плоский дах має ряд переваг, порівняно з її скатними «побратимами». По-перше, подібні конструкції обходяться дешевше. Кількість використовуваних матеріалів істотно нижче, ніж у скатних дахів. По-друге, полегшується процес будівництва і подальшої експлуатації.

Крім того, експлуатована плоска покрівля дозволяє зробити ваш будинок оригінальним. На такому даху можна розбити невеликий сад або зробити місце для літнього відпочинку. Для цього можна засипати гідроізоляційний шар грунтом і висадити рослини або покрити всю поверхню тротуарною плиткою. Якщо використовується залізобетонна плита, то всі ці навантаження вона легко витримає.

Будуючи приватний житловий будинок багато хто замислюється над питанням, а яку конструкцію даху вибрати. Покрівля повинна бути і міцною, і довговічною, при цьому бажано недорогий і легко будується. Всіма цими характеристиками і володіє експлуатована плоский дах. Така конструкція складається з кілька основних шарів, кожен з яких відіграє свою важливу роль. Підстава несе всі навантаження, утеплювач оберігає від промерзання, а гідроізоляція від проникнення вологи. Але знання конструкції - це ще півсправи, важливо правильно підібрати матеріали для кожного шару.

використовувані матеріали

Як вже говорилося вище, для заснування найкраще використовувати залізобетонну плиту. Можна, звичайно, спорудити суцільний настил з дерев'яних дощок, то така конструкція не буде настільки довговічною і міцної. А якщо говорити про інших шарах експлуатованої плоскої покрівлі, то тут вибір ширший.

В якості пароізоляції можна використовувати звичайну товсту поліетиленову плівку. Головне, щоб при укладанні не утворювалися щілини між смугами. Тому плівку монтують внахлест мінімум в 10-15 сантиметрів. Далі укладається разуклонку. Тут кращим варіантом може бути бетонна стяжка. Такий поверхні легше надати потрібний ухил, та й несучі здібності будуть на потрібному рівні. Як правильно зробити розрахунок кута нахилу покрівлі розповідається тут .

Наступним шаром повинен йти утеплювач. В якості теплоізоляційного матеріалу найчастіше використовують такі варіанти:

  • мінеральна, а точніше базальтова вата;
  • екструдований пінополістирол;
  • піноскло.

Мінеральна вата користується великою популярністю. Матеріал не горить, має хороші показники теплопровідності, має малу вагу і великим терміном служби. До того ж мінеральна вата коштує недорого. Але такий варіант утеплення вимагає додаткового посилення, адже при навантаженнях він втрачає свою форму. До того ж, мінеральну вату необхідно ретельно захищати від вологи, в іншому випадку її теплоізоляційні властивості різко погіршаться.

До того ж, мінеральну вату необхідно ретельно захищати від вологи, в іншому випадку її теплоізоляційні властивості різко погіршаться

Екструдований пінополістирол

Екструдований пінополістирол коштує трохи дорожче, але зате має більшу міцність на стиск. Ще один плюс - це кращі показники теплопровідності, ніж у мінеральної вати. Але цей матеріал необхідно захищати від вогню. Піноскло ще більше підходить для утеплення експлуатованої плоскої покрівлі, але ось її висока ціна не додає популярності.

Можна використовувати і сипучі матеріали. Наприклад, всім відомі керамзит і шлак також можуть служити утеплювачем для експлуатованої плоскої покрівлі. Але тут є один нюанс. Справа в тому, що такі матеріали краще проводять тепло, ніж навіть мінеральна вата. Тому шар такого утеплювача буде досить великим, що збільшить навантаження на підставу.

Найважливішим шаром є гідроізоляція. Саме вона буде захищати весь будинок від атмосферних опадів. Тому до вибору матеріалу для цього шару покрівельного «пирога» необхідно підійти уважно. Тут не варто занадто економити.

Рулонні матеріали для гідроізоляції

Найкраще для цього підходять рулонні матеріали. Можна застосувати як всім відомий руберойд, так і сучасні ПВХ-мембрани. Крім цього можна скористатися і ноу-хау останніх десятиліть - рідкої гумою . Такий варіант гідроізоляції плоскої експлуатованої покрівлі сьогодні вважається найбільш ефективним. Рідка гума створює безшовний шар. При цьому матеріал можна монтувати практично на будь-яку поверхню, навіть на стару гідроізоляцію.

Заключним етапом роботи буде монтаж фінішного покриття. Тут вибір матеріалу буде залежати від того, для яких цілей ви будете використовувати експлуатований плоску покрівлю.

Якщо ви не будите розбивати тут сад або влаштовувати місце для літнього відпочинку, то і особливих витрат можна не робити. Можна взагалі обійтися без фінішного покриття або використовувати недорогу піщано-цементну стяжку. Зовсім інша справа, якщо ви захочете раціонально використовувати додаткові площі, тут без додаткових витрат не обійтися.

Для створення міні саду, необхідно створити щось на зразок грунту. Тому спочатку засипається крупний щебінь, який буде грати роль дренажу. Після цього можна подумати і про живильному середовищі.

Якщо експлуатована плоский дах буде використовуватися в якості місця відпочинку, то тут потрібно міцне і рівне покриття. Можна змонтувати шар плитки, як тротуарної, так і керамічної. Ще один варіант - спеціальна терасна дошка. Для обладнання спортивних майданчиків можна застосувати плитку на гумовій основі. Але який би варіант ви не вибрали, важливо не забути про огорожі. Якщо ви збираєтеся періодично з'являтися на даху, то такий захід безпеки просто необхідна.

Сьогодні для створення експлуатованої плоскої покрівлі можна використовувати найрізноманітніші матеріали. В якості підстави найчастіше виступає залізобетонна плита, але в іншому вибір великий. Для утеплення застосовують і мінеральну вату, і керамзит і екструдований пеностірол. Для створення шару гідроізоляції можна використовувати бітумну мастику, руберойд або ПВХ-мембрану. А в якості фінішної обробки змонтувати керамічну або тротуарну плитку, спеціальні дошки або гумові вироби. Головне, щоб вкладеться в запланований бюджет і готова конструкція повністю виправдала ваші очікування.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама