Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідроізоляція фундаменту своїми руками: технологія і виконання

  1. Актуальність і сенс захисту
  2. Вибір матеріалу для гідроізоляційних робіт
  3. Який матеріал вибрати для конкретного типу підстави?
  4. Технологія і етапи монтажу матеріалів для плитного фундаменту
  5. Основні етапи робіт для стрічкового фундаменту
  6. Необхідний захист для пальового підстави

Фундамент будь-якої будівлі потребує захисту від негативних впливів навколишнього середовища. Під впливом вологи, атмосферних опадів і грунтових вод неукріплена конструкція особливо схильна до руйнування і втрачає свої основні якості.

Саме тому, гідроізоляція фундаменту - це важливий етап оздоблювальних робіт, від якого безпосередньо залежить якість захисту і надійність несучої конструкції. Даний процес особливо актуальний для будівель зведених на бетонно-плитних і монолітних підставах.

Розглянемо процес гідроізоляції фундаменту своїми руками для різних типів підстав більш детально.

Актуальність і сенс захисту

Фундамент будь-якої будівлі потребує захисту від негативних впливів навколишнього середовища

Гідроізоляція фундаменту - схематичне пристрій

Досить багато початківців будівельників задаються питанням - чи потрібна гідроізоляція фундаменту? Відповідь не таке однозначне, як може здатися. Є чинники, які безпосередньо впливають на актуальність проведення даних видів робіт:

  • кількість випадання опадів;
  • тип ґрунту;
  • конструкція будівлі;
  • наявність ґрунтових вод;
  • глибина промерзання грунту.

Природно, якщо грунтові води не підмивають підставу, а випадання опадів протягом року мінімально, то гідроізоляція ні до чого. В інших випадках додатковий захист просто необхідна.

В інших випадках додатковий захист просто необхідна

Схематичне пристрій ізоляції в розрізі

Гідроізоляція фундаменту, в першу чергу, підвищує надійність несучої основи і продовжує термін його безремонтної експлуатації. По-друге, безпосередньо впливає на формування комфортного мікроклімату в підвалі і цокольному поверсі.

Причому, більшість видів гідроізоляційних робіт потрібно проводити, як при будівництві дерев'яних і цегляних будинків, так і при зведенні будинку, прибудови та сараю. При відсутності якісно виконаної гідроізоляції, руйнуванні фундаменту може відбуватися непомітно.

Тільки з часом під постійним впливом процесу замерзання і відтавання води, що вбралася в голі стіни несучої конструкції, на фундаменту починають з'являтися тріщини і вибоїни.

Таке руйнування можна порівняти з ефектом «снігової кулі». У перші кілька років процес практично не помітний, але з часом негативний вплив тільки зростає і руйнування підстави зростає в рази.

Вибір матеріалу для гідроізоляційних робіт

Бруски бітуму в твердому стані

Підбираючи певний матеріал для гідроізоляційних робіт, спочатку, варто відштовхуватися від типу вашого фундамент. Далеко не для всіх видів підстав вдасться провести правильний монтаж того чи іншого гідроізоляційного матеріалу, через технологічні особливості несучої конструкції.

Наведемо основні матеріали для гідроізоляції фундаменту, що застосовуються для захисту підстави приватних і заміських будинків:

  1. Бітум.
  2. Руберойд.
  3. Штукатурка.
  4. Рідка гума.
  5. Склади проникаючої гідроізоляції.

Бітум - найпростіший і доступний матеріал для захисту несучої конструкції. Застосовується для обробки стін або інших основних елементів конструкції. Фундамент, як би обмазується бітумом, який проникає в простір і зазори між плитами, тим самим захищаючи його.

Про поетапний процес проведення гідроізоляції за допомогою бітуму ви можете прочитати в одному з наших матеріалів.

Руберойд в рулонах

Руберойд - застосовується, як самостійний вид захисту, так і для додаткової ізоляції при обробці бітумом. Розігрітий газовим пальником руберойд наноситься на поверхню стіни, яка попередньо оброблена бітумною мастикою. Шви або стики між листами виконуються внахлест і додатково прогріваються вогнем.

Гідроізоляція руберойдом досить простий вигляд, але для даних робіт буде потрібно мінімум дві людини і додаткові витрати на бітумну мастику, якою бажано обробити матеріал після монтажу на стіну.

Штукатурка - ще один непоганий і простий в нанесенні гідроізоляційний матеріал. Завдяки вологостійким компонентів, що входять до її складу, створюється надійне захисне покриття.

Матеріал наноситься на поверхню стіни за допомогою шпателя. Додатково нанесену штукатурку армують сіткою, яка просто топиться в штукатурці або кріпиться будівельними дюбелями.

Додатково нанесену штукатурку армують сіткою, яка просто топиться в штукатурці або кріпиться будівельними дюбелями

Рідка гума

Рідка гума - надійний і довговічний спосіб захисту підстави. Гума розпорошується на стіни підстави, оброблені ґрунтовкою, створюючи монолітне і цілісне покриття.

Спеціальні склади для проникаючої гідроізоляції - найбільш сучасний і довговічний спосіб. Склад, як і в випадку з гумою, розпорошується на поверхню стіни в кілька шарів.

Який матеріал вибрати для конкретного типу підстави?

Як згадувалося вище, вибір матеріалу залежить від конкретного типу конструкції підстави.

Для гідроізоляції монолітного і плитного фундаменту зазвичай використовують комбінований вид захисту на основі вертикального і горизонтального видів ізоляції. Якщо роботи виконуються на етапі зведення підстави, то краще використовувати ізоляцію у вигляді руберойду, що наноситься на шар мастики.

При роботах з стрічковим фундаментом бажано застосовувати бітум, штукатурку або спеціальні суміші для проникаючої захисту.

Для пальового типу конструкції підійде як бітум, так і обробка спеціальними розчинами. Попередньо металеві частини фундаменту обробляються антикорозійним розчином.

При виконанні гідроізоляційних робіт для більшості конструкцій, рекомендується комбінувати різні матеріали залежно від типу підстави.

Технологія і етапи монтажу матеріалів для плитного фундаменту

Ізоляція плитний конструкції

Виконати гідроізоляційні роботи для плитного підстави досить просто:

  1. Попередньо очищають поверхню плити від бруду, налиплого цементу і виступаючих частин.
  2. Якщо на поверхні присутні невеликі відколи або тріщини, то їх варто замазати цементом марки не нижче м-100. У разі, якщо поверхня вирівняти замазкою проблематично, то роблять стяжку невеликої товщини.
  3. Поверхня плити обробляють бітумною мастикою. Поверх мастики укладають руберойд внахлест.
  4. Поверх руберойду укладається шар утеплювача і робить фінішний шар стяжки.

Основні етапи робіт для стрічкового фундаменту

Для даного типу підстави можна застосовувати різні види захисту:

Найбільш простий і економічний спосіб - це обмазочная гідроізоляція із застосуванням бітумної мастики :

  • поверхню стін підстави очищають від забруднень і додатково вирівнюють цементний розчином;
  • після просушування вирівнюючого шару, на поверхню фундаменту наноситься мастика. Кути і стики між блоками промазиваются найбільш ретельно. Бажано в таких ділянках на мастику наносити рулонний матеріал, який додатково промащується бітумом;
  • для уникнення пошкоджень при засипці грунту, поверхню стіни можна захистити шаром утеплювача, який монтується поверх гідроізоляції.

Більш витратний і довговічний варіант - це ізоляція рулонними матеріалами, наприклад руберойдом:

Більш витратний і довговічний варіант - це ізоляція рулонними матеріалами, наприклад руберойдом:

Монтаж руберойду на стрічкове підстава

  1. Як і в попередньому випадку, стіни фундаменту очищають від забруднень і вирівнюють.
  2. На поверхню фундаменту наноситься бітумна мастика.
  3. Поверх мастики накладається шар руберойду внахлест. Бажано накладати 2 або більше шарів.
  4. Стики між листами руберойду прогрівають газовим пальником і промазують мастикою.

Напилювана гідроізоляція з використанням спеціальних складів:

  • поверхню фундаменту очищається від налиплого забруднень. Вирівнювання в даному випадку не потрібно;
  • за допомогою розпилювача наноситься склад гидроизолирующего речовини в один або кілька шарів;
  • поверх складу кріпиться геотекстильний матеріал для армування поверхні і додаткового захисту.

У деяких випадках можлива обробка з використанням проникаючих сумішей на основі цементу зі спеціальними добавками і кварцовим піском. Це найбільш дорогий і економічно невигідний варіант для використання в приватному будівництві.

Необхідний захист для пальового підстави

Гідроізоляційні роботи для свайне конструкції виконуються по ростверку. Ізолювати стовпи і палі досить проблематичний і витратний процес, тому ще на етапі будівництва слід робити їх з вологостійкого бетону.

Дерев'яні палі обов'язково потрібно обробляти захисним розчином. Зведення дренажної системи в такому випадку не потрібно, так як оброблені стовпи у воді стають тільки міцніше.

Проводячи роботи з гідроізоляції фундаменту не обов'язково залучати сторонніх фахівців. Більшість видів цілком можна зробити своїми руками, досить тільки зрозуміти технологію виконання монтажу матеріалів і дотримуватися технологічних норм.

Читайте також:

Який матеріал вибрати для конкретного типу підстави?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама