Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідроізоляція підвалу: захист підлоги своїми руками, матеріали

  1. класичний спосіб
  2. сучасні варіанти
  3. Внутрішня робота

Дуже часто гідроізоляція підвалу перетворюється для забудовника в проблему. При цьому питання, чи потрібна вона, не варто - вона необхідна. Але багато будівельні бригади за цю роботу просто не беруться. Тим часом гідроізоляцію легко можна зробити своїми руками. Дуже часто гідроізоляція підвалу перетворюється для забудовника в проблему

класичний спосіб

Найпоширеніше і саме витратний захід - зовнішня гідроізоляція підвалу із залізобетонних блоків. В цьому випадку роботи з облаштування гідроізоляції починаються ще на «нульовому» рівні - коли фундамент уже стоїть, а зведення стін ще не розпочато. Як правило, збірний фундамент із залізобетонних блоків застосовується в разі, коли геодезія ділянки це дозволяє і виконуються наступні умови:

  • грунтові води стоять досить низько;
  • сам ділянка не підтоплюється «Верхівка»;
  • основний «робочий» грунт - глина або суглинок.

У всіх інших випадках використання для індивідуального будівництва блочного фундаменту невиправдано.

Після монтажу фундаментних блоків перед початком робіт з гідроізоляції стін підвалу необхідно проконтролювати якість заповнення швів між блоками. При наявності просвітів шви ще раз ретельно промазиваются цементним розчином. Після цього можна приступати до монтажу гідроізоляції.

Спочатку зовнішні стіни фундаменту промазиваются розтопленим бітумом. Це необхідно робити, розбиваючи поверхню на ділянки. Бітумом покривається частина блоків, і поки він гарячий, до нього клеяться гідроізоляційні матеріали. Як правило, для цього використовується руберойд. Операція повторюється до тих пір, поки фундамент не виявиться «загорнутий» по колу в гідроізоляцію.

Шви між точками руберойду теж промазиваются гарячим бітумом. Після того як бітум охолоне, а шар гідроізоляції затвердіє, пазухи між стінкою фундаменту і краєм котловану засипаються піском.

сучасні варіанти

Саме через те, що цей традиційний спосіб гідроізоляції підвалу відрізняється високою трудомісткістю, будівельники не люблять таку роботу. Нерідко застосовується свого роду «бюджетний» варіант: блоки просто обмазують бітумом. Багато забудовників при гідроізоляції стін підвалу обмежуються пристроєм так званого глиняного замка: замість рулонної гідроізоляції і піску пазухи засипають глиною. З одного боку, цей матеріал володіє непоганою гідрофобією і дозволяє економити на більш дорогих гідроізоляційних матеріалах. З іншого - пристрій глиняного замку ніяк не гарантує від проникнення в підвал, наприклад, талих вод.

Тим часом, зараз є чимало нових, більш технологічних матеріалів для гідроізоляції стін підвалу Тим часом, зараз є чимало нових, більш технологічних матеріалів для гідроізоляції стін підвалу. Від класичного вони відрізняються аж ніяк не кінцевим результатом, а зручністю використання і ціною.

Сучасні «конкуренти» руберойду, як правило, більш зручні. Наприклад, такі гідроізоляційні матеріали, як стеклоизол або гідростеклоізол, можна приклеювати до блокам без попередньої їх обробки бітумом. Досить використовувати газовий пальник або паяльну лампу: одна з поверхонь цих матеріалів заздалегідь оброблена в'язким складом.

Крім того, зараз активно просувається «мокра» гідроізоляція підвалу - нанесення на стіни фундаменту спеціальної рідкої гуми. Але через необхідність використання дорогого устаткування цей метод в індивідуальному будівництві ще довго буде досить екзотичним. Та й своїми руками, як правило, таку гідроізоляцію зробити вельми проблематично.

І, нарешті, так звана екранна гідроізоляція для підвалу. Суть методу полягає в тому, що на стіни фундаменту кріпляться спеціальні мати, виконані на основі тієї ж глини. Не випадково його називають альтернативою глиняному замку. Мінус методу - необхідність облаштування підпірної стінки, яка повинна притискати мати до фундаменту.

Можна констатувати: при всій технологічності і зручності застосування сучасні гідроізоляційні матеріали - лише доповнення до старих добрих технологій. Камінь спотикання - більш висока вартість. У будь-якому випадку, гідроізоляція стін підвалу недбалості не терпить.

Дуже часто забудовники починають піклуватися про гідроізоляції підвалу на кінцевій стадії будівництва. Тоді вихід один: робити це зсередини.

Внутрішня робота

В цьому випадку варіантів небагато. Найпоширеніший - внутрішня обмазка стін традиційним бітумом з подальшою їх обробкою панелями або штукатуркою. В останньому випадку обов'язково використання армировочной сітки.

Є більш сучасний спосіб - так звана проникаюча гідроізоляція стін підвалу. Це та ж штукатурка, але модифікована спеціальними гідрофобними присадками. Після нанесення на стіни вона проникає в бетон на 2-3 см, і під впливом вологи її компоненти кристалізуються, утворюючи вологонепроникне покриття. Таку штукатурку рекомендується наносити в кілька шарів.

У будь-якому випадку зсередини робиться і гідроізоляція підлоги в підвалі. Це під силу облаштувати своїми руками. Схема проста. Але з підлогою потрібно працювати уважно.

Спочатку необхідно вирівняти підставу: прибрати будівельне сміття, зрізати або підсипати нерівності. Потім на підготовлену основу укладається шар гідроізоляції підлоги. Можна використовувати товсту будівельну плівку. Важливо врахувати: перехлест країв кожної точи повинен бути не менше 20 см. Потім на гідроізоляцію насипається піщана подушка і заливається шар бетону.

Практика показує: зараз в переважній більшості випадків забудовники використовують стрічковий фундамент. І потім вже обладнали льох. В цьому випадку захистом приміщення від вологи теж нехтувати категорично не рекомендується (це справедливо стосовно і до облаштування, наприклад, оглядової ями в гаражі - правила однакові).

Гідроізоляція льоху має свої нюанси. Робота починається з заливки підлоги. Технологія та сама, що і при гідроізоляції підвалу. Але матеріали для гідроізоляції підвалу слід настилати так, щоб при заливці бетоном краю ізоляції виступали вгору по стінці льоху на 2-30 см. При викладенні стін вони на 3-4-му ряду цегли загортаються всередину кладки.

Пристрій вертикальної гідроізоляції льоху теж набагато легше, ніж у випадку з гідроізоляцією підвалу. По всій висоті ями укладається вертикальними точками гідроізоляційний матеріал (досить будівельної або навіть просто товстої парникової плівки).

Після того як по периметру льоху по його стінах укладені кілька рядів цегли, пазухи прокидаються піском. І ця операція повторюється, поки стіна не «вилізе» з землі. Гідроізоляція льоху при дотриманні цих вимог близька до максимальної.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама