Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідроізоляція підвалу зсередини від грунтових вод

  1. Для чого необхідний захист від грунтових вод
  2. Як зробити гідроізоляцію підвалу зсередини
  3. Необхідні інструменти та матеріали
  4. Покрокова інструкція
  5. Відео: виправлення помилок гідроізоляції
  6. Експлуатація та догляд

Будівництво фундаменту будинку виконується за певними технологічними правилами, серед них є окремий пункт про гідроізоляції підстави, яка проводиться із зовнішнього боку. Проблеми виникають через неграмотно організованої вентиляції підвалу, сприяє активному утворенню конденсату, капілярного просочування вологи крізь мікротріщини в матеріалі або через продавлювання грунтових вод, викликаного різким підвищенням їх рівня. Останній варіант є найбільш небезпечним, хоча і два перших вимагають негайного виправлення. У всіх випадках проводиться гідроізоляція підвалу зсередини від грунтових вод.

Для чого необхідний захист від грунтових вод

Якщо не будуть прийняті своєчасні і ефективні заходи щодо запобігання проникнення води в підвал, на стінах з'явиться цвіль, грибок, сирі плями. У зимовий час на поверхні утворюється мжичка, волога почне замерзати і зруйнує матеріал конструкції. Крім того, навіть на відносно надійно ізольованому фундаменті є ділянки, де волога може проникнути всередину. Це примикання, кути, переходи та інші сполуки.

Це примикання, кути, переходи та інші сполуки

Якщо основа складено з ФБС, то слабкими ділянками є всі місця з'єднань окремих блоків

Найнебезпечніше сезонні або екстремальні підвищення рівня ґрунтових вод. Вони змінюють навантаження на підставу, проникають крізь мікротріщини, розмиваючи і збільшуючи їх. В результаті підвал може виявитися повністю затопленим. Основний спосіб - зовнішня гідроізоляція, вона забезпечує повноцінний захист фундаменту від намокання і руйнування. Але якщо зовнішня ізоляція не справляється зі своїм завданням або її зовсім немає, то доводиться ізолювати підвал зсередини. Цей метод має свої переваги:

  • Легкий доступ до стін і інших поверхонь.
  • Можливість якісного нанесення ізоляції.
  • Можливість паралельного виправлення ошібкок в системі вентиляції.
  • Контроль стану ізоляції, нанесеної зсередини.

Недоліком гідроізоляції підвалу зсередини від грунтових вод є її відносно низька ефективність. По суті, ця процедура є нанесення косметичного шару ізолюючого матеріалу, який не забезпечує захисту фундаменту і не скасовує необхідності зовнішньої обробки підстави.

Внутрішня гідроізоляція - захід тимчасовий і не дає повної гарантії безпеки для матеріалу фундаменту. При першій же можливості слід розкрити підставу зовні, зробити якісну ізоляцію та засипку траншеї.

Існують різні види внутрішньої гідроізоляції:

  • Вертикальна. Шар ізоляції наноситься на підлогу і стіни. Методика використовується при відсутності зовнішньої ізоляції фундаменту і можливості підйому рівня ґрунтових вод над поверхнею підлоги.
  • Горизонтальна. Являє собою шар ізолятора, нанесений на підлогу підвалу. Є захисною мірою при можливості капілярного просочування води знизу. Рекомендується поєднувати цей метод з вертикальною гідроізоляцією.

Горизонтальна гідроізоляція вважається обов'язковою частиною технології облаштування підвальних приміщень, але не всі її дотримуються. В результаті рано чи пізно доводиться виконувати роботи, але, як правило, на вже відвологлих поверхнях.

В результаті рано чи пізно доводиться виконувати роботи, але, як правило, на вже відвологлих поверхнях

Існують і інші види гідроізоляції, але вони призначені для зовнішньої установки

Як зробити гідроізоляцію підвалу зсередини

Методики ізоляції:

  • Проникаюча гідроізоляція. На стіни підвалу наноситься склад, який вбирається в матеріал, відсікає можливість виходу вологи на поверхню і оберігає його від намокання.
  • Обмазочная ізоляція на мінеральній основі (цементні розчини). Наноситься цементний розчин, що містить спеціальні хімічні склади, здатні глибоко проникати в товщу бетону.
  • Установка мембран. Це тонкі плівки, зручні для монтажних робіт і ефективні в експлуатації. Недоліком є ​​необхідність володіння навичками установки, оскільки якісна робота мембрани вимагає герметичності і щільності монтажу.
  • Нанесення рідкої гуми або скла. На поверхні наноситься захисний шар з рідких матеріалів, при полімеризації купують еластичну структуру і забезпечують якісну герметизацію стін. Недолік - неможливість нанесення на сирі стіни або підлоги.

На практиці зазвичай виконують обидва види - горизонтальну і вертикальну гідроізоляцію, оскільки практично ніколи не буває або просочування крізь стіни, або продавлювання вологи через підлогу. Раціональніше виконувати комплексну ізоляцію, навіть якщо стан підвалу ще цілком терпиме. У цьому питанні можна трохи підстрахуватися.

У цьому питанні можна трохи підстрахуватися

Ін'єкційна ізоляція - трудомістка методика, яка потребує великої кількості матеріалів, але дозволяє отримати найбільш якісний результат

До числа сучасних і ефективних способів гідроізоляції відноситься ін'єкційна різновид, що представляє собою заповнення системи отворів в масиві фундаменту складами, які виконують завдання зміцнення, просочення, виштовхування вологи з бетону.

Необхідні інструменти та матеріали

Перелік матеріалів та інструментів визначається обраною методикою гідроізоляції. До числа необхідних інструментів, які стануть в нагоді в будь-якому випадку, відносяться:

  • Шпатель.
  • Молоток, зубило.
  • Жорстка кисть, малярний валик.
  • Ємність для обмазувального складу, грунтовки і т. П.

Якщо планується ін'єкційна обробка, то буде потрібно перфоратор з буром потрібного діаметру. Знадобиться також спеціальний шприц для заповнення отворів ізолятором.

З матеріалів будуть потрібні:

  • Грунтовка глибокого проникнення (праймер).
  • Рулонний, рідкий або змішаний гідроізолятор.
  • Матеріали для закладення тріщин або швів.

Процес гідроізоляції - складний захід, під час якого можуть стати в нагоді будь-які інструменти або матеріали, тому викласти остаточний перелік, не маючи уявлення про стан, розмірах та інші особливості конкретного приміщення, просто неможливо.

Покрокова інструкція

Розглянемо порядок дій:

  1. Якщо в підвалі є вода, то виконання робіт неможливо. Її відкачують або чекають, поки вона піде сама. Більшість матеріалів не можна наносити на вологі поверхні, але, з огляду на специфіку приміщення, найкраще використовувати склади, допускають нанесення на сирі стіни.
  2. Стіни очищають від пилу, бруду, різних нашарувань, що обсипаються або відшарувалися ділянок.
  3. Виявлені тріщини максимально розкривають шпателем, при необхідності зайві ділянки збиваю молотком з зубилом.
  4. Очищена стіна являє собою поверхню з бетону або цегли без всяких сторонніх предметів. Її покривають двома шарами грунтовки глибокого проникнення з необхідними для просушки проміжками між нанесенням.
  5. Після висихання грунтовки тріщини або шви заповнюють вологостійкої шпаклівкою або штукатуркою.
  6. Наносять гідроізоляцію. При необхідності і в залежності від типу матеріалу буде потрібно два або більше шарів, що забезпечують максимальну міцність і надійність ізоляції.

Варіанти з укладанням ізоляції на грунтовий або просто засипної стать не слід навіть розглядати

Гідроізоляція підлоги виконується тільки після створення стяжки, залитої на шар засипки з щебеню. Порядок дій:

  1. На висушений шар стяжки наносять грунтовки.
  2. Розподіляють шар мастики, на яку укладається рулонний гідроізолятор. Смуги стелять внахлест не менше 10-15 см з промазкой мастикою.
  3. Ізолятор укладають з напуском на стіни висотою не менше 30 см. Поверхня під ним також промазують мастикою. Ізолятор щільно притискають до стіни, по кутах його акуратно підрізають, кутові шматки укладаю друг на друга без складок. Всі частини покриваю шаром мастики, насухо ніякі дільниці не укладають.
  4. Оптимальний варіант - поверх гідроізоляції насипати шар піску або дрібного щебеню і залити ще один шар стяжки. Це забезпечить збереження і герметичність гідроізоляції. Інакше в процесі експлуатації її цілісність може бути порушена, що потребують повторення ремонтних робіт.

Відео: виправлення помилок гідроізоляції

можливі помилки

Часто зустрічаються поради спочатку виконувати гідроізоляцію підлоги і тільки потім переходити на стіни. Це помилкова і навіть шкідлива точка зору. Ізолятор укладається з напуском на стіну, що згодом ускладнить їх захист. Крім того, для виконання робіт доведеться ходити по свіжоукладеному шару рулонного гідроізолятора, що напевно викличе порушення герметичності покриття. Тому виконувати роботи слід так само, як і при звичайному ремонті - зверху вниз.

Ще однією розповсюдженою помилкою є установка або модернізація системи вентиляції після укладання гідроізоляції. Роботи зажадають кріплення повітропроводів на стіни, що неминуче порушить цілісність ізоляції. Слід виконувати роботи з вентиляцією відразу після підготовки. Як мінімум треба встановити кронштейни і опорні конструкції, щоб після вже не чіпати поверхню стін.

Часта помилка - відсутність ретельності і акуратності при стикуванні рулонних матеріалів. Гідроізоляційні мембрани нового покоління мають систему шипів з гніздами, що дозволяють механічно з'єднувати смуги між собою. Багато хто вважає, що таке з'єднання забезпечує потрібну герметичність, але це не так. Необхідно пам'ятати, що будь-яка щілина стає причиною появи вологи, причому розміри щілин можуть бути зовсім дрібними. При виконанні робіт буде потрібно максимальна акуратність, ходити по свіжоукладеному ізолятора треба в м'якому взутті. Якщо є можливість, на підлогу треба укласти трап, що оберігає матеріал від випадкового руйнування.

Експлуатація та догляд

Якщо монтаж гідроізоляції виконаний з належною ретельністю і здатний виконувати свої функції, ніяких особливих дій від власника не буде потрібно. Єдине, що треба робити - постійно контролювати стан стін і підлоги, щоб вчасно виявити утворення протікання, щілин або тріщин. Особливо це стосується нових будівель, де йде процес усадки фундаменту і стін. При виявленні порушень цілісності ізоляції слід визначити масштаб руйнувань, вжити заходів для герметизації виявленого недоліку і продовжувати спостерігати за проблемною ділянкою. Якщо руйнування великі і продовжують збільшуватися, буде потрібно повне видалення шару ізоляції, закладення виявлених тріщин або відкритих швів і повторна установка гідроізоляції.

Захист фундаменту від вологи виконується зовні. Внутрішня гідроізоляція здатна забезпечити відсутність вологи в приміщенні, але бетон підстави вона не висушить. Тому для вирішення проблеми необхідно гідроізолювати фундамент зовні і обов'язково виконати дренажну засипку траншеї. Це трудомістка і складна процедура, але вона забезпечує збереження і довговічність підстави і всього будинку.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама