Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідроізоляція підземних частин будівель і споруд

  1. Критерії надійності гідроізоляції
  2. Вартість гідроізоляційних робіт
  3. Захисна мембрана
  4. Методи захисту мембрани
  5. типи гідроізоляції
  6. фарбувальна гідроізоляція
  7. штукатурна гідроізоляція
  8. обклеювальна гідроізоляція
  9. облицювальна гідроізоляція
  10. конструкція гідроізоляції

Що таке гідроізоляція підземних споруд?

Багато хто вважає, що гідроізоляція підземних частин будівель і споруд це розігрітий бітум, матеріал який нанесений на фундамент будівлі або його частини. Але більш точним значенням гідроізоляції є перелік всіх заходів та інженерних розробок, в які входить створення проекту, підбір ізоляційних матеріалів, технологічні карти виконання всіх запроектованих робіт.

Можна коротко перерахувати основні віхи, за якими і ведеться виконання гідроізоляційних заходів:

  • Створення споруд для відведення води від підземних частин;
  • Захисні заходи від проникнення вологи всередину підземних частин;
  • Запобігання можливості утворення конденсату;
  • Проектування і організація вентиляційної системи.

Технічні заходи, які повинні забезпечувати надійність гідроізоляційного контуру або мембрани спрямовані на повний захист ізольованих поверхонь від впливу вологи за рахунок застосування водонепроникних компонентів. Вони повинні витримувати вплив води, біологічних компонентів і хімічних продуктів.

Необхідно на стадії проектування усвідомлювати, що гідроізоляція заглиблених частин будівель і споруд повинна передбачати необхідну достатність захисту на ранніх термінах експлуатації і в періоди, коли споруда випробує закономірну осадку фундаменту. Будь-які напруги, які буде відчувати підставу будівлі повинні бути прораховані і враховані в проекті гідроізоляційних заходів.

Гідроізоляції вибирається при проектуванні в залежності від декількох факторів:

  • Значний гідростатичного напору води;
  • Параметрів вологості всередині приміщень відповідно до нормативних документів.

Для гідроізоляції будівель і споруд визначено три види по розташуванню в площині: вертикальна, горизонтальна і гідроізоляція підлоги . Вологість повітря в кожній частині будівлі задається умовами проекту на будівництво і має три основні категорії: до 60%, від 60 до 75% і понад 75%.

Критерії надійності гідроізоляції

Якщо гідроізоляція підземних споруд відсутня або у неї низький професійний рівень проектування, то негативні наслідки неминучі. Не маючи заздалегідь виконаних розрахунків, споруда може випробувати затоплення підвальних приміщень в періоди осінніх опадів і весняних паводкових явищ.

На період затоплення це некритичні витрати, але наслідки можуть позначитися на подальшій надійності фундаменту будівлі.

Непродумана гідроізоляційний захист не може запобігти капілярного підйому певного обсягу вологи по несучих конструкціях. При наявності в грунті агресивних хімічних елементів це прискорить руйнування фундаменту. Поява вогкості і конденсату в підвалі або в підземній частині заглибленого будівлі може порушити біологічну стійкість фундаменту.

Вартість гідроізоляційних робіт

Неправильно виконаний проект або неякісне виконання робіт з гідроізоляції закономірно спричинить за собою додаткові фінансові витрати на виконання ремонтів. Замовник проекту спорудження прагне до найбільшого здешевлення, до максимального зниження витратної частини. Недалекоглядність і необізнаність можуть позбавити будівлю надійної гідроізоляції.

Вартість відновлювальних робіт в експлуатаційний період буде на порядки перевищує номінальну вартість, яка була запропонована в обгрунтованому проекті. Відмовляючи собі в розробці надійного захисту споруди від води, замовник бере на себе величезні витрати в майбутньому.

Захисна мембрана

Такий технологічний вид захисту передбачає створення з боку зовнішньої поверхні фундаменту гідроізоляційного шару. Технічне рішення тут багато в чому визначають гідрологічні вишукування. Їх результати дають точні дані про рівень грунтових вод. Рівень грунтових вод повинен бути на 0.5 м нижче рівня будови. Якщо ця умова виконати неможливо, то застосовують водозниження .

Існує два види організації ізоляції: «на притиск», коли вода притискає мембрану (або інший захисний матеріал) до конструкції будівлі, і «на відрив», якщо натиск вологи діє в протилежному напрямку. Перший вид мембрани застосовують на нових спорудах, а другий метод частіше використовується при проведенні ремонтних робіт.

Перший вид мембрани застосовують на нових спорудах, а другий метод частіше використовується при проведенні ремонтних робіт

Ремонт гідроізоляційної мембрани дуже складна технічна і вишукувальна робота. До початку ремонту необхідно виконати огляд підвалів та приміщень заглиблених споруд. Результати огляду уточнюють місця течі, появи конденсату і роботи дренажних систем . Зіставляючи отримані дані з проектною документацією, створюється перелік необхідних робіт і заходів для ремонту гідроізоляції.

Методи захисту мембрани

Складність проектування гідроізоляції полягає ще в тому, що необхідно передбачити всі можливі механічні пошкодження використовуваного контуру. Вони можуть з'явитися в результаті спучування грунту під час морозів або виникнення зсувів. Якщо такі явища можливі в районі будівництва, то передбачається зведення захисту із залізобетонних огорож. У рідкісних випадках використовують дешевшу фанеру або дерев'яні щити.

Мембрана повинна бути не тільки надійно захищена від механічного впливу грунту, але не повинна послаблюватися в ході будівельних робіт. Місця підведення комунікацій або арматурні з'єднання не повинні завдавати шкоди цілісності мембрани. Всі подібні комунікаційні та підсилювальні вузли повинні відзначатися в проектній документації.

Надходження вологи від можливого капілярного підйому перекривається створенням отсечной гідроізоляції. Зазвичай вона передбачається на стінах фундаменту і нижніх поверхів споруд. Мають відсічну ізоляцію на 150-200 мм від підлоги першого поверху. Якщо підлога розташовується на різних рівнях, то для відсічного шару вибирають нижній рівень. Але все вертикальні конструкції покривають бітумною ізоляцією з двох шарів.

типи гідроізоляції

Гідроізоляція підземних частин будівель і заглиблених споруд складається з декількох груп в залежності від умов і застосовуваних матеріалів:

фарбувальна гідроізоляція

Цей вид являє собою багатошарове водонепроникне покриття, яке наноситься на ізольовані поверхні фарбувальним методом. Воно має товщину покриття в межах 3 - 6 мм. Така ізоляція набула найбільшого поширення, тому що забезпечує надійний захист бетонних і залізобетонних поверхонь. Але по довговічності окрасочная ізоляція поступається іншим типам.

Від інших її відрізняє легкість нанесення на поверхні, але рекомендується в основному для боротьби з капілярної вологою. Якщо гідростатичний напір не перевищує 5 м і є можливість періодичного огляду стану гідроізоляції, то її можна застосовувати. Захищається поверхня не повинна мати деформаційних швів.

Основою фарбувальних ізоляцій є бітуми і полімери, полімерні смоли. Не допускається застосовувати в якості фарбувальної гідроізоляції чисті розріджені бітуми.

Захист деформаційних швів при відсутності ґрунтових вод виконується за допомогою просмолених дощок, які обертають руберойдом і встановлюють в шов. Після установки шов закладається герметизирующим матеріалом і розчином цементу.

Застосування ізолюючих матеріалів багато в чому залежить від їх якості і місця застосування. Наприклад, якщо використовуються перераховані бітумно-полімерні компоненти, то кількість шарів буде значно зменшуватися до 1-2. Це зменшення відбувається не на шкоду надійності захисту.

Полімерні покриття складаються з синтетичних смол або лакофарбової основи. До них можна віднести синтетичні каучуки і смоли: хлоркаучук, бутилкаучук, масляні фарби та поліуретани. Застосовуються фарби і мастики на основі епоксидних смол.

Застосовуються фарби і мастики на основі епоксидних смол

Ще одна цікава різновид гідроізоляції створена з полімерцементних складів. Сама назва говорить про основні компоненти: водонепроникний цемент, фракційний пісок, синтетичні латекси, емульгатори і рідке скло. Сумішшю повинна забезпечуватися адгезія по бетону не менше 0.1 мПа, а гнучкість залежить від району застосування.

Прикладом такої суміші можна назвати композит портландцементу і піску певних фракцій з модифікованими полімерами. Розмішуються в воді і потім легко наносяться на поверхню пензлем, розпилювачем або валиком.

Застосовується для захисту конструкцій з бетону, залізобетону, кладки з цегли, які піддаються агресивним атмосферних опадів. Таке покриття довговічне, має високу проникність в будівельні елементи, високу адгезію. Витрата на 1 м² становить від 1 до 2.5 кг. Витрата залежить від кількості накладених шарів.

штукатурна гідроізоляція

У складі цього типу ізоляції головне місце займають цементи, бітуми та в'яжучі полімерні добавки. Для армування до складу додають органічні та мінеральні наповнювачі. Нанесення на поверхню виконується звичайним штукатурним методом. Товщина покриття може коливатися в межах 6 - 50 мм. У складі цього типу ізоляції головне місце займають цементи, бітуми та в'яжучі полімерні добавки

В якості в'яжучих неорганічних компонентів застосовуються цементи, торкретбетон або колоїди. Якщо в основу закладені бітуми як в'яжучі компоненти, то продукт являє собою мастику з холодного асфальту, мастику з гарячого асфальту і гарячих асфальтових розчинів.

Дотримується співвідношення піску та цементу в пропорціях 1: 1 або 1: 2. Товщина накладених шарів залежить від статичного напору води, але не повинна бути більше трьох шарів. При напорі 10 м товщина може становити не більше 20 мм, при напорі до 30 м не більше 30 мм.

Умова застосування штукатурної ізоляції визначається кислотно-лужними параметрами грунтових вод. Існують відмінності використання холодних і гарячих мастик. На горизонтальних або похилих поверхнях застосовується метод заливки штукатурної гідроізоляції, а також заливки в щілини.

обклеювальна гідроізоляція

Для виконання ізоляційних робіт цього типу використовуються бітумні рулонні або листові матеріали:

  • Ізол;
  • гідроізол;
  • фольгоізол;
  • Армобітеп і інші.

У список можна додати стеклорубероид, асфальтову ізоляцію і шар цементного розчину. Укладання гідроізоляційних килимів виконується з боку водяного напору. Для такого виду ізоляції обов'язковим вважається застосування захисних огороджень з цегли або бетонних плит. При відсутності допускається застосування дерев'яних захисних конструкцій.

Застосування захисних огороджень пояснюється застосуванням поліетиленових плівок, які мають високу стійкість до гниття і агресивних середовищ, але мають невелику фізичну міцність. Будь-яке переміщення грунту може пошкодити весь захисний килим. Для отримання суцільний водонепроникною поверхні плівки склеюють за допомогою спеціальних мастик.

облицювальна гідроізоляція

Метод установки захисту від попадання води один - облицювання поверхонь металевими або полімерними пластинами. Металева гідроізоляція виконується із сталевих листів товщиною близько 4 мм. Пластини з'єднуються за допомогою зварювання, а з поверхнею, що захищається за допомогою анкерів з подальшим закладенням бетоном. Метод установки захисту від попадання води один - облицювання поверхонь металевими або полімерними пластинами

Встановлюється металева ізоляція в умовах високого статичного напору і високої температури. Розміщується вона з внутрішньої сторони поверхні, що дає можливість виконувати періодичні огляди і ліквідувати з'являються течі.

Полімерна ізоляція являє собою одношаровий килим. Збирається таке покриття встик, а стики з'єднуються за допомогою клею або зварювання. До поверхні кріпиться цвяхами, дюбелями або притискними планками. Поліетиленовий профільований лист закладається в опалубку до виконання бетонування.

конструкція гідроізоляції

Для різних умов, які визначаються величиною статичного напору води, температурними режимами, лужно-кислотними параметрами грунтових вод, застосовують різні конструктивні рішення. Всі вони спрямовані на досягнення максимальної ефективності застосовуваних матеріалів від проникнення води і утворення конденсату.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама