Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідроізоляція резервуара підземного залізобетонного для води питної пожежної

  1. Гідроізоляція підземних резервуарів
  2. Страшні фото гідроізоляції резервуарів для води
  3. Розбір помилок гідроізоляції пожежного резервуара
  4. Вологість при гідроізоляції залізобетонних резервуарів
  5. Черговість гідроізоляції днища і стін резервуара
  6. Резюме по гідроізоляції даного резервуара

Зручність і швидкість нанесення холодної бітумно-полімерної емульсії на водній основі роблять привабливою цю технологію для вирішення багатьох завдань гідроізоляції. На сторінках сайту b2bb2c.ru ми детально розповіли про застосування рідкої гуми для плоских покрівель, фундаментів, цоколя. Тут же розглянемо питання про гідроізоляцію резервуара.

Гідроізоляція резервуарів для води зсередини має свої особливості. Подібний вид робіт багато в чому ідентичний нанесення покриття в підвалі. Різниця в тому, що для резервуарів не потрібно споруди жорсткого каркаса, роль якого грає вода, залита потім в резервуар. Тобто задача навіть простіше, ніж гідроізоляція підвалу зсередини .

Ті, хто займається рідкої гумою недавно, помилково вважають, що гідроізоляція підземних резервуарів для води - буде простіше, ніж покрівля або стіни фундаменту. Багато в чому тому, що все відбувається в приміщенні, тобто практично нівелюється негативний вплив таких чинників, як низька температура і опади, про які детально йдеться тут .

Дійсно, нанесення здійснюється всередині теплого приміщення, тобто може бути виконана і восени, і взимку і ранньою весною, коли на вулиці або неможливо працювати або тільки під Тепляков. Емульсія є матеріалом на водній основі, тобто нічого, крім води не випаровується і можна без побоювання застосовувати всередині приміщень. Словом, - мрія будь-якої фірми, що спеціалізується на гідроізоляції рідкою гумою, отримати обсяг робіт всередині, та ще й в міжсезоння.

Але, не все так просто ... Гідроізоляція підлоги і стін, якщо це підземний резервуар для води, складніше, ніж аналогічний вид робіт всередині будівлі, скажімо на 1-му або 14-му поверсі. Що вийде, якщо не розуміти цієї різниці і не знати особливостей, наочно показано на фотографіях нижче.

Гідроізоляція підземних резервуарів

В Департамент SD звернулася фірма, яка виконала гідроізоляцію пожежного резервуара рідкої гумою. І результат у них вийшов, м'яко скажемо, зовсім не той, який очікувався. На стінах - ще куди не йшло, а ось на підлозі і по примикання - зовсім погано. І, як завжди, два питання: Хто винен і що робити?

Дорого б дав цей підрядник, щоб прочитати цю сторінку до початку робіт ... Ну, що ж, мужикам не пощастило, а у Вас же є реальна можливість навчитися на чужих помилках.

Отже, жовтень місяць. Пожежний резервуар в підземній частині будівлі. Замовник прийняв рішення зробити гідроізоляцію резервуара для води рідкої гумою. По суті, - гідроізоляція зсередини величезного підвалу під адміністративною будівлею. Відразу відзначимо, підрядник уже мав певний досвід, виконав за літній сезон кілька робіт на покрівлях і фундаменті. Витрата матеріалу 3кг / м2. Рідка гума використовувалася однією з кращих марок, з тих, що представлені в Росії .

Резервуар вже експлуатувався, гідроізоляція була відсутня, тому був прямий контакт води і бетону стін і днища. Воду злили, до початку робіт вона ще залишалася на підлозі, її збирали ганчірками. І тут, була допущена перша і найголовніша помилка, через яку, навіть, якщо все робити правильно, добре все одно не вийшло б. Справа в тому, що ганчіркою можна більш-менш зібрати воду з поверхні, але пів все одно просочений водою. Аналогічно водою були просякнуті і стіни. Більш того, восени, в сезон дощів, можливий і підпір води ззовні. Про вплив підземної вологи і про те, які бувають підземні води йдеться тут .

Страшні фото гідроізоляції резервуарів для води

Але крім цієї помилки, були і інші. Натисніть на фотографію, щоб побачити позначки, а потім читайте коментар під картинкою.

1. Нижня частина гумової мембрани сіро-коричневого кольору, тобто відривається разом з бетоном. Це говорить про те, що поверхня підстави нетривка.

2. лисини. Проглядається бетон підстави, тобто покриття не безшовне.

3. На примиканні немає галтелі (викружки). Для підземного пожежного резервуара вона обов'язкова. В даному випадку через натиск води, що стікає зі стіни по всьому периметру приміщення, мембрана на стику днища і вертикалі може бути розірвана.

4. Вода зі стіни стікає на підлогу, потрапляючи під гуму, нанесену на горизонталь. Видно, що стіна навіть не те, що явно сира, можна сказати, - мокра, тому що вода стікає зверху вниз.

Видно, що стіна навіть не те, що явно сира, можна сказати, - мокра, тому що  вода стікає зверху вниз

1. Тут за зовнішнім виглядом - нормальна гідроізоляція резервуара.

2. Тут мембрана, візуально, тонше, а головне - гладка фактура покриття. Слід знати, що поверхня повинна нагадувати апельсинову кірку. Іншими словами, на ділянках 1 і 2 матеріал ліг по різному і з різною товщиною.

3. Бульбашки. Таке буває, якщо під покриттям вода або пар. Тут - вода. Тобто мало того, що є волога під гумою, гірше - ця рідина не може піти вниз, в основу, в бетон. Виходить, що бетон настільки сирий, що більше в себе нічого не приймає. До речі, в цьому місці мембрана, скоріше за все вийшла, інакше б її розірвало.

4. лисини - див. Вище.

5. Тріщина. Таке буває, якщо в цьому місці перепад по висоті і гума нанесена тонким шаром, причому все посилюється наявністю вологи в підставі. На таких ділянках слід наносити матеріалу більше, щоб залити тріщини і перепади.

На таких ділянках слід наносити матеріалу більше, щоб залити тріщини і перепади

1. відвернувся фрагмент з бетону днища. Те, що його легко "скорлупнулі" з бетону - не дивно, з огляду на воду. Вода - розділовий шар, тобто між гумою і бетоном - вода, природно адгезії немає. Але, якщо придивитися, то можна побачити, що на нижній частині гуми - залишки бетону, видно, що відривали "з м'ясом". Це говорить про слабкості підстави. А також добре видно, що підстава не було погрунтувати. Не добре. Про апельсинову кірку (згадано вище) і про необхідність ґрунтування детально читайте тут .

2. і 3. Візуально покриття абсолютно різне. Якщо прийняти, що 3. - Ok, то 2. - настільки тонка, що просвічується бетон. Нерівномірний нанесення, яке допомагає зрозуміти, що ні витримувався однаковий витрата сировини на 1м2.

1. Ні галтелі. Див. вище.

2. Підстава днища - яскраво виражений рельєф. Опуклості (камінчики, фрагменти цементного каменю) по висоті більше 2 мм. Потрібно Було все такі виступаючі нерівності згладжувати. Або наносити на таких ділянках з різних кутів, з різних сторін, щоб гарантовано все "пофарбувати". Відповідно і витрата матеріалу на таких ділянках більше. Більш того, опуклості на підлозі сприяють тому, що між ними накопичується і утримується вода під гумою.

3. На відвернути фрагменті, на його нижній частині видно частинки підстави, тобто бетон не міцний. Погано.

4. лисини. Див. вище.

вище

Показано три ділянки, що примикають один до одного, але, очевидно, що витрата матеріалу на цих ділянках відрізняється. Причому на ділянці 1 і 2 підставу просвічує через гуму. Рідко можна побачити, щоб на невеликій ділянці було таке неоднорідне і нерівномірне нанесення. Всі повинні бути, як номер 3.

Розбір помилок гідроізоляції пожежного резервуара

Найголовніша помилка полягала в тому, що неприпустимо нанесення бітумно-полімерної емульсії на вологу поверхню і на воду.

Справа в тому, що матеріал, до тих пір, поки не відбудеться повного розпаду емульсії і полімеризації, необхідно захистити від контакту з водою, крім тієї, що виділяється з нього самого. Слід розуміти, що 1 кг емульсії містить, приблизно, 0,33 л води, яку після нанесення має відвести, прибрати, відвести від покриття і від підстави.

При витраті рідкої гуми 3кг / м2, виділяється 1 л води з кожного квадрата. При нормальних умовах процес відведення води ніяк не стимулюється. Наприклад, якщо влітку на покрівлі, коли тепло і сонячно, невисока вологість і гарне провітрювання, то відведення води відбувається без втручання ззовні.

Також слід розуміти, що вода під час розпаду емульсії видавлюється, як вгору, так і вниз, тобто до основи. При нанесенні на горизонталь, при витраті матеріалу від 3 кг на квадрат, цей поділ, приблизно навпіл. Тобто 3кг емульсії виділять, трохи більше 1 л води, з якого 0,5 л піде до основи, а ще 0,5 л - вгору. При нанесенні на вертикаль цей літр розподіляється трохи інакше: 35% до основи і 65% назовні.

Чи не весь обсяг води з емульсії виділяється відразу. У перші кілька хвилин з формованої мембрани видавлюється порядку 85-90% вологи, що залишилася видавлюється (вичавлюється) поступово, і на цей процес великий вплив надає навколишнє середовище. Так, якщо напилення рідкої гуми здійснюється під сонцем, на вулиці, при + 25град.С, то потрібно ще близько 3-4 годин. Але в замкнутому приміщенні, з підвищеною вологістю, може знадобитися кілька діб.

Вологість при гідроізоляції залізобетонних резервуарів

При утворенні матеріалу відбуваються два процеси. По-перше, розпад, одним з візуальних результатів якого є видавлювання води з покриття. По-друге, - полімеризація, тобто утворення додаткових полімерних зв'язків між частинками бітуму. На цю тему рекомендуємо прочитати статтю про те, що з себе представляє рідка гума .

Справа в тому, що, якщо в товщі матеріалу залишилася волога, то вона буде, як мінімум, гальмувати процес полімеризації. Свідченням того, що полімеризація завершилася, є придбання матеріалом властивостей еластичності, що візуально добре показано тут .

Тобто до тих пір, поки матеріал легко рветься, можна говорити про відсутність завершення процесу полімеризації. Наприклад, щоб зрозуміти, чи правильно була виконана гідроізоляція даного резервуара, (в частині нанесення рідкої гуми) слід зрізати фрагмент і висушити його в теплому і сухому приміщенні. Через добу можна переконатися, що він придбав властивості еластичності, яких не буде в мембрани, що залишилася у вологому підземному резервуарі.

При цьому, якщо формується мембрана буде довгий час перебувати у вологому середовищі, тим більше в затопленому стані, то навіть після сушки коефіцієнт еластичності буде менше, ніж у покриття, отриманого при нормальних умовах. Латекси, довгий час розподілені в мембрані, що знаходиться у воді, "розмиваються" і їх реакційна здатність погіршується.

Тому ще раз зазначимо, що головна причина, чому гідроізоляція підземного резервуара не вийшло в тому, що підстава була мокрим і ДО і ПІСЛЯ нанесення, а вологість в приміщенні ПІСЛЯ нанесення, схоже, була близька до 100%.

При такому розкладі вода, що виділяється під час розпаду емульсії просто не може піти в підлогу і стіну, тому що всі пори і капіляри бетону ВЖЕ заповнені вологою і прийняти в себе ще воду бетон не здатний. Тому волога під час розпаду емульсії виявилася між бетоном і бітумної плівкою, як розділовий шар. Це пояснює відсутність адгезії.

Тому в замкнутих сирих приміщеннях, наприклад, коли потрібно гідроізоляція резервуарів з питною водою або технічної, перш за все слід потурбуватися повної осушенням підстави. І, підкреслюю, що недостатньо прибрати воду з поверхні, потрібно осушити бетон. Для цього ставити теплові гармати (прискорене випарування) + забезпечити вентиляцію.

Це важливий момент - вентиляція. При відсутності вентиляції в підземному резервуарі дуже скоро вологість досягне 100%, після чого випаровування вологи припиниться. При 100% вологості загальмується розпад емульсії і полімеризація (див. Вище). Теоретично, якщо в приміщенні вологість 100%, то остаточного розпаду емульсії не відбудеться ніколи. На цю тему рекомендується прочитати на b2bb2c.ru про водяну пару і вологість .

Черговість гідроізоляції днища і стін резервуара

Слід звернути увагу і на такий аспект, як черговість нанесення рідкої гуми. Спочатку була гідроізоляція днища резервуара, а потім - стін або навпаки?

Якщо спочатку пилілі на стіни, то вся волога з матеріалу потекла вниз, як над мембраною, так і під мембраною (стіна не може увібрати воду, тому вода стікає вниз). І в цьому випадку, навіть, якщо попередньо осушити днище, то вся робота - нанівець. Якщо на підлозі знову опиняться калюжі, їх потрібно прибирати і випаровувати вологу з бетону.

Якщо спочатку пиліть стіни пожежного резервуара, то до днища можна приступити тільки через кілька днів. У нашому прикладі підрядник зізнався, що всю роботу зробив відразу, за один день. Тому нічого путнього і не могло тут статися, особливо на підлозі. Якщо максимально спростити, то можна запропонувати такі критерії "готовності" мембрани:

  • Ніякої води не повинно залишитися на її поверхні, тоді, швидше за все, із самої мембрани випарувалася вся волога.
  • Якщо на поверхні є калюжі і вони не випаровуються, значить і в самому матеріалі залишилася волога.

Підрядник був здивований тим, що "пройшло 4 дні, а покриття не сохне". Але це й не дивно, якщо в приміщенні зі 100% вологістю розлити воду, то калюжа ніколи не висохне. Влітку, на вулиці, досить було і двох - чотирьох годин до повного завершення процесів, але в мокрому підземному резервуарі, де вологість близька до 100%, 4 доби - не показник.

Технологічно правильно (але на практиці не реалізовується - про це нижче) було б спочатку нанести на днище, забезпечити відведення всієї води в слив, поставити теплові гармати, забезпечити вентиляцію, щоб випарувалася вся волога. І коли матеріал на днище резервуара повністю висохне, можна приступати до стін.

Як зрозуміти - висох чи ні? Спробувати зняти невеликий шматок з поверхні. Якщо не знімається - Ok. Якщо знімається - немає адгезії, значить є вода між бетоном і мембраною і тоді при ходьбі гума буде відриватися і пошкоджуватися.

За технологією слід наносити емульсію знизу - вгору. Тому днище слід робити першим. Але на практиці при внутрішньої гідроізоляції резервуарів це практично не реалізовується. Чому?

Тому, що навіть, якщо на підлозі гума "встала", то пересуваючись по ній (як мінімум 2 людини), тягнучи важкі шланги, щоб напилити на стіни, можна пошкодити гідроізоляцію днища резервуара. Особливо, якщо тонкий шар, а 3 кг / м2 - це тонкий шар.

Тому на практиці при гідроізоляції резервуарів спочатку роблять стіни і примикання. При цьому на підлозі виявиться багато води (особливо багато, якщо стіни не були просушені і не можуть прийняти в себе рідину під час розпаду емульсії). Воду слід зібрати (відвести в слив) і потім просушити підлогу, вентіліруя резервуар. Якщо цього не було зроблено, то говорити про будь-яке висиханні матеріалу на підлозі не доводиться, тому що під покриттям і в ньому самому залишилася вода.

На фото видно (і підтверджено виконавцем робіт), що найгірше покриття вийшло саме на днище і по примикання, а по стінах, на висоті від 0,3 м і до стелі, - нічого, - прийнятно. Це тому, що велика частина води між стіною і гумою стікає вниз. Ця вода:

  1. відриває мембрану на примиканні (ось навіщо потрібна жолобник);
  2. потрапляє під гуму на днище;
  3. заливає зверху гуму на днище.

Втім, адгезія і по стінах десь може бути гірше, тому що стіни не сухі. Абсолютна адгезія тільки тоді, коли не буде вологи між гідроізоляцією і бетоном.

Резюме по гідроізоляції даного резервуара

Отже, причинами неякісної внутрішньої гідроізоляції резервуара є:

  1. Дуже погано просушені стіни і днище.
  2. Відсутня викружки по примикання.
  3. Погано підготовлено підставу (місцями легко руйнується, місцями багато нерівностей).
  4. Схоже, що ні грунтували (порушення технології нанесення рідкої гуми).
  5. Після гідроізоляції стін не була зроблена зупинка на 2-3 дні щоб прибрати всю виділилася з покриття воду.
  6. Погана (або ніяка) вентиляція в підземному резервуарі, внаслідок чого вологість близька до 100% (тому калюжі на підлозі не висохли навіть за 4 дні).
  7. Малий витрата матеріалу при гідроізоляції резервуара з водою.
  8. Нерівномірний нанесення матеріалу (десь більше, десь менше).

Також можна відзначити, якщо восени зовні є сильний підпір води і стіни не можливо висушити, то має сенс перенести роботу на літо, коли грунт навколо будівлі сухий. Тому, як виявилося, зробити гідроізоляцію покрівлі влітку простіше, ніж гідроізоляцію підземного резервуару восени.

Втім, ніяких проблем не буде, якщо нанесенням рідкої гуми займаються професіонали. Покрівля, фундамент, залізобетонний або металевий пожежний резервуар, квартира, підвал і т.д. - замовте на b2bb2c.ru роботи з гідроізоляції .

І, як завжди, два питання: Хто винен і що робити?
Як зрозуміти - висох чи ні?
Чому?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама