Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гіроізоляцій фундаменту і його коснтрукцій. Гідроізоляція ростверку стовпчастого фундаменту. Гідроізоляція ростверку плитного фундаменту.

  1. Вплив зовнішніх факторів на різні конструкції фундаментів
  2. Перелік робіт, що забезпечують надійну гідроізоляцію всього фундаменту
  3. Різновиди гідроізоляції за методом нанесення
  4. Обмазувальна гідроізоляція
  5. обклеювальна гідроізоляція
  6. штукатурна гідроізоляція
  7. Напилювана гідроізоляція
  8. Гідроізоляція плитного фундаменту
  9. Гідроізоляція стрічкового фундаменту
  10. Гідроізоляція пальового і стовпчастого фундаменту
  11. Гідроізоляція ростверку стовпчастого фундаменту
  12. Гідроізоляція ростверку плитного фундаменту
  13. Захист стовпчастого фундаменту забиркою
  14. Зовнішня гідроізоляція цоколя
  15. горизонтальна гідроізоляція
  16. вертикальна гідроізоляція
  17. Внутрішня гідроізоляція підвалу

Закладка фундаменту - це початковий етап будівництва будь-якої будівлі. Вся навантаження майбутньої конструкції будинку доводиться саме на фундаментну основу. Тому матеріали, які застосовуються для будівництва фундаменту, мають високу міцність, довговічність і зносостійкість. Щоб всі ці характеристики збереглися протягом всього заявленого терміну експлуатації будівлі, необхідна якісна гідроізоляція конструкцій фундаменту.

Щоб оцінити ступінь значущості гідроізоляції, важливо розуміти, що атмосферні опади і грунтові води, що залягають під поверхнею землі, надають згубний вплив на всі елементи фундаменту. Навіть такі міцні і міцні матеріали, як залізобетон і бутобетон, не кажучи вже про дерево і цеглі. Щоб руйнівні властивості вологи не послабили конструкцію фундаменту і для вибору способу гідроізоляції тієї чи іншої частини фундаменту, варто враховувати геологічні та кліматичні чинники.

Вплив зовнішніх факторів на різні конструкції фундаментів

У якій би місцевості не зводилося будова, фундаментна основа схильна до зносу від впливу поверхневої і підземної вологи. Особливо небезпечна вода в холодну пору року. Потрапляючи на поверхню фундаменту, вона проникає глибоко в пори і тріщини матеріалу. А переходячи в твердий агрегатний стан і розширюючись, нешкідлива вода здатна розірвати навіть залізобетон.

А переходячи в твердий агрегатний стан і розширюючись, нешкідлива вода здатна розірвати навіть залізобетон

Руйнування бетону водою.

Регулярне випадання атмосферних опадів характерно для будь-якого регіону, але в цьому випадку надійним захистом фундаменту виступає вимощення. Вона є обов'язковим елементом будь-якої будівлі, незалежно від місця розташування ділянки.

Набагато складніше справа йде з грунтовими водами. Вони присутні практично скрізь, різна тільки глибина їх залягання.

  • Якщо підземні води розташовані значно нижче підошви фундаменту, більше 1 метра, це зовсім не означає, що гідроізоляцією можна знехтувати. При інтенсивній забудові прилеглих територій неминучі дренажні роботи і будівництво асфальтованих доріг. Ці заходи з роками можуть викликати коливання грунтових вод. Найпростіша обмазочная гідроізоляція стане гарантією довговічності фундаменту.
  • Якщо ж рівень підземних вод знаходиться в безпосередній близькості від несучої конструкції, на глибині менше 1 метра від рівня підошви фундаменту, гідроізоляційний захист обов'язкове. Під час весняних паводків рівень грунтових вод (УГВ) може піднятися на кілька метрів. І волога по грунтовим капілярах кинеться до стін фундаменту. Вертикальна (обмазочна або рулонний) і горизонтальна гідроізоляція стане надійною перешкодою.
  • Найскладнішим є варіант, коли грунтові води буквально омивають стіни фундаменту. В цьому випадку необхідно забезпечити не тільки максимальну гідроізоляцію, а й оснастити простір навколо будови дренажною системою. Навіть найякісніші гідроізоляційні матеріали не зможуть протистояти гідростатичного тиску на фундамент. А це загрожує зсувами та деформаціями несучої конструкції, яка піддається колосальним навантаженням від всієї будови в цілому. Гідроізоляція укупі з дренажної каналізацією стануть оптимальним бар'єром для зайвої вологи.
  • В окремих випадках надійно захищати фундамент доводиться незалежно від рівня залягання грунтових вод. Причиною тому є склад самого грунту. Високий вміст в грунті глини або суглинку перешкоджає всмоктуванню атмосферної вологи в більш глибокі шари грунту. І вона спрямовується до стін фундаменту.

Незалежно від кількості опадів, рівня грунтових вод і сезонних чинників, необхідно враховувати хімічний склад води. Сільськогосподарські добрива, застосування потужних реагентів в зимовий час, промислові та каналізаційні стоки насичують підземні і поверхневі води агресивними домішками, які поступово роз'їдають навіть такі міцні матеріали, як бетон. А при вступі в реакцію з хімікатами кисню незворотній процес корозії арматурної решітки. Таким чином, порушується цілісність всієї конструкції. Детальніше про технології монтажу дренажних системи можна дізнатися в спеціальній статті: системи відводу грунтових вод, проектування та монтаж . Тут же ми докладніше поговоримо про гідроізоляцію фундаменту.

Перелік робіт, що забезпечують надійну гідроізоляцію всього фундаменту

Щоб не допустити передчасного зносу і руйнування несучого елемента будівлі, необхідно провести комплекс заходів, спрямованих на захист від впливу вологи. Залежно від проекту будівлі, а також специфіки геологічних і кліматичних показників проводяться наступні дії:

  1. Установка дренажної системи відводу води .
  2. Правильна організація зливової каналізації і водостоку .
  3. Будівництво фундаменту , Оснащеного вентиляційними ходами, для природного вивітрювання вологи.
  4. Монтаж гідроізоляційних матеріалів на стінах і підставі фундаменту, гідроізоляція підлоги підвального приміщення та цоколю, а також захист швів між рівнями конструкції.
  5. Нанесення спеціальних водовідштовхувальних розчинів.

Різновиди гідроізоляції за методом нанесення

Залежно від способу нанесення вологозахисного матеріалу виділяються наступні технології:

  • обклеювальна;
  • обмазочная;
  • Напилювана;
  • Штукатурна.

Можливе комбінування різних способів гідроізоляції для різних конструкцій одного фундаменту.

Обмазувальна гідроізоляція

Обмазувальну гідроізоляцію можна проводити із застосуванням бітуму, бітумних мастик і полімерних складів. Більш міцними і передовими гидроїзолірующимі матеріалами стали холодні бітумно-полімерні або бітумно-гумові мастики. Для посилення влагозащитних характеристик матеріалу застосовуються армуючі сітки. Обмазка служить непоганим бар'єром для проникнення поверхневих і капілярних вод, але з напірними водами справляється слабо.

Обмазка служить непоганим бар'єром для проникнення поверхневих і капілярних вод, але з напірними водами справляється слабо

Обмазувальна гідроізоляція фундаменту.

Перевагою використання бітумних мастик є герметичність покриття і відсутність швів. Однак застосування в якості гідроізоляції бітумних складів можна назвати самим непрактичним і ненадійним методом. Термін роботи цих матеріалів не перевищує 3-5 років. Після закінчення зазначеного часу вони зношуються, з'являються тріщини і відшарування.

До того ж мастика зважаючи на свою пластичності схильна до пошкоджень. Наноситься вона тільки на суху і рівну поверхню, всі шви повинні бути гладкими, а кути будови округленими. Перед нанесенням гідроізоляції поверхню стін обробляється спеціальною грунтовкою або бітумним лаком. Мастика наноситься на поверхню фундаменту спеціальними шпателями і терки або валиками. Наступний шар дублюється через кілька годин, після повного затвердіння попереднього. Коли гідроізоляційний шар остаточно застигне, можна приступати до зворотної засипки грунту.

Часто для економії грошей фундамент обробляють просто бітумом. Варто враховувати, що такий метод гідроізоляції тягне за собою ще більші витрати. Міцність і морозостійкість бітуму мінімальна, так як він є досить крихким органічним матеріалом.

обклеювальна гідроізоляція

Даний спосіб гідроізоляції здійснюється за допомогою рулонних матеріалів. Найдоступнішим і дешевим є руберойд.

Хоча вартість руберойду трохи перевищує номінальну вартість бітумної мастики, цей матеріал набагато надійніше і щільніше. Перед нанесенням рулонних матеріалів поверхню фундаменту необхідно підготувати. Стіни повинні бути рівними, сухими і чистими.

Використання рулонних матеріалів для оклеечной гідроізоляції фундаменту.

Вдосконаленими рулонними матеріалами є самоклеящийся і руберойд, що наплавляється. Самоклеящийся руберойд монтується на шар попередньо нанесеного бітуму. Якщо використовується руберойд, що наплавляється, то спеціальний зв'язує шар розігрівається за допомогою газового пальника. Зазвичай використовують два шари руберойду, кожна смуга клеїться внахлест попередньої.

Основним недоліком даного типу гідроізоляції можна назвати неминуче наявність швів, в які рано чи пізно просачіавется волога. Також руберойд вельми складно монтувати на важкодоступні ділянки.

штукатурна гідроізоляція

Цей процес передбачає нанесення на стіни фундаменту штукатурки на основі цементу, кварцового піску і активних добавок. Мінерально-цементний склад глибоко вбирається в стіни фундаменту і робить його поверхню водонепроникною. Цей спосіб вимагає чималих грошових і часових витрат. Цементний склад наноситься товщиною в 25 мм, якщо напір води дорівнює 20 м.

Цементний склад наноситься товщиною в 25 мм, якщо напір води дорівнює 20 м

Штукатурна гідроізоляція фундаменту.

Штукатурна гідроізоляція надійно бореться з капілярної вологою, не пропускаючи її в стінки конструкції, але з часом матеріал може потріскатися.

Напилювана гідроізоляція

Застосовуваний склад набагато дорожче бітумної мастики, тому даний метод нанесення доцільний для будівель зі складною формою фундаменту.

Застосовуваний склад набагато дорожче бітумної мастики, тому даний метод нанесення доцільний для будівель зі складною формою фундаменту

Напилювана гідроізоляція.

Даний спосіб гідроізоляції можна назвати найлегшим у виконанні, так як нанесення вологозахисного складу проводиться за допомогою спеціального розпилювача за короткий термін. Для додаткового захисту нанесений на поверхню фундаменту склад комбінується з армуючим геотекстилем . Через дорожнечу застосовується в тих випадках, коли обклеювання рулонними матеріалами важко і малодоступним.

Гідроізоляція плитного фундаменту

Для цього типу фундаменту найбільш ефективна ізоляція рулонними матеріалами. Розглянемо сам процес на прикладі руберойду. На плитне фундаментне підставу настилається звичайний руберойд. Щоб усунути всі нерівності плит, перед укладанням руберойду наноситься спеціальна вирівнює стяжка. Після монтажу гідроізоляції як правило передбачений шар утеплювача, після якого робиться ще одна стяжка. На цей вологозахисний пиріг укладаються підлоги.

Гідроізоляція стрічкового фундаменту

Для забезпечення вологозахисту даного типу фундаменту застосовуються різні технології нанесення гідроізоляції. Залежно від передбаченого бюджету і конструкційних особливостей будівлі можна підібрати найбільш підходящий варіант:

  1. Обмазка стін фундаменту бітумною мастикою.
  2. Обклеювальна технологія із застосуванням рулонного матеріалу.
  3. Напилювана гідроізоляція.
  4. Проникаюча гідроізоляція.

Гідроізоляція пальового і стовпчастого фундаменту

Фундамент палі застосовується на територіях з неспокійною грунтом. Його конструкція являє собою палі, які забиваються глибоко всередину грунту, до досягнення щільного шару. А зверху вони об'єднані обв'язувальними балками або плитних ростверком. Гідроізоляція фундаменту палі вельми проблематична. Якщо гідроізолірующій склад нанести на бетонну частина паль перед забиванням їх в грунт, то він облізе від тертя з грунтом. А забиті в грунт палі влагозащитним складом обробити неможливо. Тому для просочення бетонної частини паль застосовується гідрофобний склад в процесі виробництва. Надалі його можна обробити просоченнями і обмазками, які підвищать ступінь захисту від вологи.

Стовпчастий фундамент застосовується при зведенні будинків з легкими стінами. У підготовлені ями укладаються стовпи із залізобетону, бутобетона або застосовується технологія заливки бетону в опалубку. Для гідроізоляції стовпчастого фундаменту застосовуються способи, характерні для стрічкової фундаментної основи.

Так як ростверк, який з'єднує між собою палі і стовпи, є повноцінною частиною фундаменту, йому також потрібна надійна гідроізоляція. Ростверк може бути виконаний як у вигляді стрічки, так і у вигляді монолітної плити, що об'єднує всі стовпи або палі.

Гідроізоляція ростверку стовпчастого фундаменту

Щоб виготовити ростверк стовпчастого фундаменту, на оголовки паль наноситься гідроізоляція, потім засипається пісок до верхнього краю паль, на пісок стелиться руберойд і встановлюється дерев'яна опалубка. Вона зсередини обшивається рулонної гідроізоляцією, заповнюється арматурою і заливається бетоном. Після застигання бетону та видалення опалубки і піску необхідно ретельно обробити всі деталі ростверку гідроізоляційним матеріалом. Перед цим поверхню ростверку повинна бути вирівняна і зачищена. Можливе застосування обмазувальної технології або оклеечной на розігрітий бітум.

Можливе застосування обмазувальної технології або оклеечной на розігрітий бітум

Гідроізоляція ростверку стовпчастого фундаменту

Гідроізоляція ростверку плитного фундаменту

Ростверк плитного фундаменту виготовляється аналогічним ростверку стовпчастого фундаменту, тільки опалубка являє собою великий короб з дном, який встановлюється на оголовки паль. Після висихання бетону виходить монолітна плита, що з'єднує фундамент воєдино. Весь ростверк необхідно гідроізолювати за допомогою рулонного руберойду і гарячого бітуму. Перед нанесенням гідроізоляції потрібно виконати стяжку з розчину.

Захист стовпчастого фундаменту забиркою

Для запобігання попадання вологи під простір між ростверком і ґрунтом потрібно забирка. Це своєрідний варіант цоколя, який виготовляється з дерева, бруса, цегли або каменю. Забирка надійно захистить фундамент будівлі від попадання дощової води і снігу. Вона встановлюється в такий спосіб:

  1. Між палями риється неглибока траншея, близько 30-40 см.
  2. Всередину засипається пісок і гравій невеликим шаром.
  3. На цю подушку укладається брус або цегла до фундаменту.

Якщо забірка оснащена всіма необхідними вентиляційними отворами, то волога під будинком накопичуватися не буде. Гідроізоляція необхідна на зовнішній стороні такого цоколя, щоб забезпечити захист від поверхневих вод. Для цього застосовуються каучуко-бітумні мастики.

Крім захисту від вологи, забирка допомагає в збереження тепла в будинку зі стовпчастим фундаментів. Про те як зробити теплу забирку на нашому сайті є окрема докладна стаття: утеплення стовпчастого фундаменту .

Зовнішня гідроізоляція цоколя

Зовнішня сторона цоколя схильна до постійного впливу атмосферних опадів. Щоб захистити зовнішню частину цоколя від снігу і дощу, вона облицьовувався каменем або водовідштовхувальним плиткою.

Щоб захистити зовнішню частину цоколя від снігу і дощу, вона облицьовувався каменем або водовідштовхувальним плиткою

Гідроізоляція цоколя.

Висота такого декоративного покриття варіюється від 10 см до півметра. Це обумовлено тим, що висота зимових опадів в деяких регіонах може досягти рівня 50 см. У південних областях, для яких такий рівень снігу не характерний, досить невисокою облицювання.

Ще однією цікавою причиною застосування саме такої висоти влагоизолирующего матеріалу є дощі. При рясних опадах краплі вологи відштовхуються від землі з такою силою, що досягають зазначеного рівня цоколя.

горизонтальна гідроізоляція

Для захисту фундаменту від підземних вод і капілярного проникнення вологи застосовується горизонтальна гідроізоляція. Вона складається з декількох шарів рулонного матеріалу, промазати мастикою. Перед укладанням руберойду необхідно покрити поверхню котловану глиною на 20-30 см і ретельно її утрамбувати, а на глину залити бетон шаром близько 5 см. Стелити руберойд можливо тільки після повного затвердіння бетону. Гідроізоляційний прошарок потім знову покривається шаром бетону і розрівнюється.
Горизонтальна гідроізоляція здійснюється тільки під час будівництва будинку, тому даний етап повинен бути запланований заздалегідь.

Горизонтальна гідроізоляція здійснюється тільки під час будівництва будинку, тому даний етап повинен бути запланований заздалегідь

Основа під фундамент.

вертикальна гідроізоляція

Щоб убезпечити поверхню фундаменту від руйнівного впливу поверхневих вод і грунтових, що залягають на рівні несучої конструкції, застосовуються різні методи нанесення гідроізоляції. Також можна їх поєднувати.

  • Технологія використовується вкупі з обмазувальних методом гідроізоляції.
  • Штукатурна технологія не тільки захистить від вологи, але вирівняє поверхню.
  • Проникаюча гідроізоляція використовується на внутрішніх стінах підвального приміщення та цоколю. Активні речовини проникають глибоко всередину бетону і утворюють кристалічні сполуки, які протистоять вбирання вологи в пори. На рясно зволожену поверхню бетону наноситися в кілька шарів проникаюча суміш.

Вертикальна гідроізоляція.

Внутрішня гідроізоляція підвалу

Коли в плані будівлі передбачено підвальне приміщення, вимощення може забезпечити надійний захист від поверхневих вод.

Крім обмазки і оклеечной технології гідроізоляції, в приміщенні підвалу застосовуються бентонітові екрани. Цей матеріал простий в монтажі, будучи сучасною альтернативою глиняного замка.

Щоб термін служби фундаменту відповідав заявленим нормам, необхідна ретельна і надійна гідроізоляція. Несуча конструкція є гарантом довговічності і непорушності всієї будівлі.

Багато помилок, допущені на етапі зведення фундаменту, неможливо виправити згодом. Або вимагає величезних фінансових витрат, не кажучи вже про таких масштабних заходах, як викопування котловану для доступу до пошкоджених вологою ділянках. Якщо ж примикають будівлі не дозволять підібратися до зовнішніх стін фундаменту, то внутрішні роботи зможуть приховати тільки зовнішні дефекти конструкції.

Також не варто економити на гідроізоляційних матеріалах, щоб термін їх служби був також довгий, як і сам фундамент.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама