Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Оглядова яма в гаражі своїми руками: розміри, гідроізоляція, будівництво в фото-звіті

  1. Розміри оглядової ями в гаражі
  2. З яких матеріалів роблять
  3. способи гідроізоляції
  4. зовнішня захист
  5. Внутрішня гідроізоляція
  6. пристрій кесона
  7. Приямок для збору води
  8. Утеплення оглядової ями в гаражі
  9. Як зробити оглядову яму в гаражі
  10. Із цегли: покроковий фотозвіт
  11. Особливості виготовлення стінок з бетону

Проведення техобслуговування або дрібного ремонту автомобіля багато хто намагається робити самі. Щоб не лежати під машиною на спині, необхідна оглядова яма в гаражі. Проведення техобслуговування або дрібного ремонту автомобіля багато хто намагається робити самі

Проводку треба монтувати до того, як почнете класти / заливати стіни

Розміри оглядової ями в гаражі

Зміст статті

Суворих рекомендацій за розмірами ями для гаража ви не знайдете. Грунтуються в основному на параметрах машини і власному зростанні. Габарити гаражної ями вибираються з таких міркувань:

  • Ширина повинна бути достатньою, щоб вам в ній було зручно працювати. У той же час вона обмежується відстанню між колесами автомобіля - у кожного колеса повинно бути простір для маневру. В середньому ширина оглядової ями від 80 см і більше.
  • Її довжина залежить від довжини автомобіля. До розміру авто додають 1 метр. Цього достатньо для комфортного проведення робіт.
  • Глибина вважається в залежності від зростання: ваш зростання + 10-15 см. У цьому випадку можна не турбуватися про те, що ударитеся головою. При необхідності тривалої роботи з піднятими руками, можна збити спеціальну табуретку невеликої висоти і ставати на неї. Ще трохи підняти підлогу в оглядовій ямі можна за рахунок дерев'яних трапів.

    Оглядова яма в розрізі

Це все далеко не догми. Кожен робить так, як вважає за потрібне. Деяким глибокі ями здаються незручними і вони роблять їх практично рівно в зростання, а іноді і нижче - в 1,5 метра. Якщо врахувати кліренс авто, від статі ями до дна авто вийде близько 1,7-1,8 метра. Можна зробити і так.

Ще момент по довжині. Іноді довгу яму зробити не вдається. Тоді її роблять приблизно наполовину довжини автомобіля, заганяючи його передом або задом, в залежності від того, яка частина машини потребує огляду або ремонту.

Тепер про те, де розташовувати яму в гаражі. Зазвичай її трохи зміщують до однієї зі стін, залишаючи широку сторону під установку обладнання, складування запчастин і т.д. При цьому від краю ями до ближньої стіни повинно бути не менше 1 метра.

На цьому параметри все. Тільки зверніть увагу, що мова йшла про чистових розмірах ями. При розмітці котловану необхідно буде додати товщину на стінок, а копати глибше на висоту стяжки підлоги (якщо будете її робити).

З яких матеріалів роблять

Оглядова яма в гаражі (її стінки) викладається цеглою, важкими будівельними блоками, роблять з монолітного бетону. Якщо говорити про цеглу, то краще використовувати керамічну цеглу: він не боїться вологості. Стінки роблять в півцеглини або в цегла. Товщина стінка в залежності від способу кладки виходить 12 см або 25 см. Це необхідно врахувати при розмітці котловану.

Використовувати цегла можна на сухих, щільних грунтах. Рівень підземних вод повинен бути низьким. Якщо вода підходить високо, краще стінки ями робити з армованого бетону.

Цегляна оглядова яма в гаражі

Будівельні блоки також необхідно вибирати ті, які не бояться підвищеної вологості. Це бетонні блоки. Решта якщо використовувати, то з обов'язковою зовнішньої гідроізоляцією, і то це не гарантія того, що вони не розсиплються, особливо якщо грунтові вода розташовуються близько.

З бетонної оглядовою ямою все простіше: бетон вологи не боїться, від неї він тільки міцніше стає. Для заливки стін використовують бетон марки М 250, для підлоги досить М 200. Чому так? Тому що при зимовому обдиманні основне навантаження припадає саме на стінки. Щоб вони не «склалися» потрібно запас міцності, що досягається армуванням і використанням бетону високої міцності. До речі, щоб уникнути пученія грунту під гаражем, треба добре зробити вимощення, щоб вода йшла, а не вбиралася в грунт.

Товщина стінки при заливці оглядової ями бетоном від 15 см. Стеки повинні армуватися. Для цього використовують готову сітку з товщиною дроту 5-6 мм і кроком 150 мм (якщо підземні води глибоко) або в'яжуть каркас з арматури діаметром 10-12 мм. Крок установки арматури - 20 см. Для більшої міцності робити можна єдиний прут на дно і стіни, зігнувши його відповідним чином.

способи гідроізоляції

Оглядова яма в гаражі може бути захищена від проникнення вологи двома способами: за допомогою зовнішньої гідроізоляції, яка виконується виключно в процесі будівництва, і внутрішньої, яку можна зробити і під час експлуатації.

зовнішня захист

Якщо в місці будівництва гаража грунтові води знаходяться глибоко, нижче ніж 2,5 метра і навіть навесні або після рясних дощів вище не піднімаються, можна обійтися і без гідроізоляції. З іншого боку, гідрологічна ситуація постійно змінюється, і там де раніше було сухо, може з'явиться вода. Якщо оглядова яма в гаражі вже побудована, зовнішню гідроізоляцію не зробиш. Залишається тільки використовувати просочення глибокого проникнення щоб зменшити гігроскопічність стінок. Тому, якщо є можливість, зовнішню ізоляцію зробіть в будь-якому випадку.

Тому, якщо є можливість, зовнішню ізоляцію зробіть в будь-якому випадку

Другий спосіб наружнойгідроізоляціі

Як запобігти потраплянню вологи в оглядову яму в гаражі? Найчастіше використовують гідроізоляційні плівки або мембрани (бутилкаучук, акваїзол і т.п.). Їх укладають полотнищами, закриваючи котлован від одного краю до іншого, з випускаючи по 10-15 см з кожного боку ями на підлогу гаража. Полотнища укладають внахлест. Вони повинні перекриватися не менше ніж на 15 см. Щоб отримати більш герметичний стик, їх склеюють двостороннім скотчем, можна в дві смуги - на початку і кінці «перехлеста». Плівку добре розправляють, щоб вона щільно прилягала до стінок котловану. При подальших роботах важливо не пошкодити мембрану.

Внутрішня гідроізоляція

Внутрішня гідроізоляція - це зазвичай просочення стін обмазувальної гідроізоляцією. Якщо є можливість - складом для басейнів. Він створює водонепроникну щільну плівку, дуже нагадує гуму. Вона і має блакитний колір і після застигання добре миється. Обробляти цим складом краще стінки два рази, а можна і більше.

Обробляти цим складом краще стінки два рази, а можна і більше

Просочення глибокого проникнення в рази знижує гігроскопічність матеріалу

Ще варіант - грунтовка глибокого проникнення на основі цементу. Містяться в ній полімерні частинки блокують капіляри, по яких волога проникає крізь товщу матеріалу. Одна така обробка в рази знижує гігроскопічність матеріалу. У випадку з водою в ямі гаража необхідна, як мінімум, дворазова обробка (а краще ще і більше).

пристрій кесона

Є ще один варіант врятуватися від грунтових - зробити металевий кесон. Варять з листового металу короб відповідних розмірів, обробляють антикорозійними складами, потім встановлюють в котлован. Якщо зварні шви зроблені герметично, води не буде, але може виникнути інша проблема. При великій кількості вода може видавити кесон. Кажуть, що він «спливає».

Щоб уникнути такої ситуації, до боків кесона зовні приварюють куточки, прути, які йдуть на 1-1,5 метра в грунт. Щоб при цьому обсяг земляних робіт не був аж надто великим (котлован з урахуванням цих розпірок виходить великий), можна схитрувати. Перед установкою кесона вбити в грунт куточки або металеві стрижні, випустивши їх кінці назовні. Приварити їх до корпусу кесона можна після установки. Котлован все-таки доведеться робити більше (варити треба зовні), але його розміри будуть все-таки менше. Другий плюс такого способу - стрижні будуть забиті в щільний грунт, а значить - будуть краще тримати кесон.

Ще один спосіб виключити »спливання» кесона - зробити на деякій висоті в стіні дірку. Якщо вода підніметься до її рівня, вона почне заливатися всередину. Воду згодом можна відкачати, головне, щоб все залишилося на місці. Влаштована за таким принципом оглядова яма в гаражі, простояла більше 20 років - поки не проіржавів метал.

Приямок для збору води

Якщо яма вже побудована, а обмазочная гідроізоляція або просочення не дали необхідного результату, треба або влаштовувати дренажну систему навколо гаража, або зібрати воду в одному місці. Для цього в гаражної оглядовій ямі, в одному з її кінців, роблять приямок. У ньому накопичується вода, звідки її викачують насосом. Щоб працювала система в автоматичному режимі, ставлять датчик наявності води, який при спрацьовуванні включає насос.

Під приямок роблять опалубку, заливають бетоном. Потім роблять гідроізоляцію приямку разом з гідроізоляцією всієї ями. Для надійності можна поставити всередину ще й металевий кесон.

Так як повністю від вогкості в цьому випадку позбутися не виходить, на підлогу ями збивають дощатий настил. Щоб дошки на гнилі, їх можна просочити відпрацюванням. Якщо не подобається її запах, візьміть спеціальне просочення для деревини, що має безпосередній контакт з грунтом (Сенеж Ультра, наприклад).

Утеплення оглядової ями в гаражі

Якщо ви багато часу проводите в гаражі, то і опалення у вас, швидше за все буде. Щоб прогрівається все швидше, має сенс яму утеплити. Найкраще для цих цілей підійде ЕППС (екструдований пінополістирол). Він витримує значні навантаження, не боїться вогкості, не гниє, на ньому не розмножуються грибки і бактерії.

Товщина ЕППС для створення відчутного ефекту - від 50 мм. Закладають його між грунтом і стінкою ями. Тоді ззовні-всередину яма буде виглядати так:

  • гідроізоляційна плівка;
  • ЕППС;
  • стінка.

    Це - екструдований пінополістирол ЕППС

Пінополістирол можна закладати і під стяжку на дні оглядової ями. Поверх нього зазвичай укладають армуючої сітки, а потім заливають бетон.

Як зробити оглядову яму в гаражі

Після того як ви визначилися з розмірами і тим, з якого матеріалу будете робити стінки, який вони будуть товщини, можна приступати до розмітки котловану. Це можна зробити за допомогою кілочків, вбитих по периметру. Другий варіант - між колами, вбитими по кутах, натягнути мотузку / мотузку. По розмітці починаємо копати котлован. Землю зазвичай виносять і тимчасово складують біля воріт.

Із цегли: покроковий фотозвіт

Почали копати котлован

Попутно з земляними роботами відстежуйте вологість грунту. Якщо ви досягла проектної глибини (необхідна + товщина стяжки підлоги), а вологи так і немає, можна обійтися і без гідроізоляції. Тим, хто не хоче ризикувати, можна порадити відразу стелити плівку.

Рівняємо стінки. Ідеальною геометрії домагатися не треба, але помітних горбів і ям бути не повинно. Дно котловану теж вирівнюємо, трамбуємо, добре ущільнюючи грунт. Використовують зазвичай ручну трамбування. На дно насипають шар щебеню (два рази по 5 см), кожен шар теж ретельно трамбують. Далі йде шар піску. Його достатньо 5 см. Пісок змочують, трамбують до високої щільності - щоб нога не віддруковувалася. Далі настилаємо гідроізоляційну плівку.

Далі настилаємо гідроізоляційну плівку

Вистилаємо дно і стінки гідроізоляційної плівкою

Її добре розрівнюємо, заправляючи в кути. Полотнища укладаємо з перетином в 15 см, які проклеюємо двостороннім скотчем. Щоб краю не скочувалися, притискаємо підручними матеріалами - дошками, камінням.

На дно укладаємо шар утеплювача, на нього - армуючої сітки з дроту. Все це заливаємо бетоном марки М 200. Товщина шару - не менше 5 см. Щоб при укладанні простіше було орієнтуватися, на плівці робимо позначки, за якими можна контролювати товщину шару.

Якщо використовувати портландцемент М 400, пропорції будуть наступні - цементу 1 частина, піску - 3, щебеню середньої і дрібної фракції - 5 частин.

Будується оглядова яма в гаражі: стать залитий бетоном

Чекаємо кілька днів, поки бетон не набере 50% міцності. Точний термін залежить від температури. Якщо вона в районі + 20 ° C, чекати доведеться днів 5-6. Якщо + 17 ° C це вже два тижні.

Приступаємо до викладення стінок. Вирішено робити в півцеглини. Використовували цегла б / у, пішло близько 850 штук (розмір ями 4,2 * 0,8 * 1,7 м). До рівня ліктя викладали стінки по колу.

До рівня ліктя викладали стінки по колу

Зводимо стінки в плокірпіча

На рівні 1,2 метра від підлоги вирішено зробити нішу для інструменту. Висота її в 3 ряди цегли, верх перекритий обробленої дошкою.

Як зроблена злиденна в ямі

Щоб не довелося викладати нішу з цегли, вставлений вкладиш з металу. Зварений короб, що підходить за розмірами.

Короб з металу

Далі стінки виганяли майже в рівень з підлогою гаража. Частина стін була замінена двома відрізками швелерів. В низ при необхідності впираються домкрати. На верхній ряд укладається металевий куточок з полицею 50 мм, товщина стали 5 мм.

Швелера з двох сторін оглядової ями в гаражі

Куточок розгортається так, щоб одна його полку була звисати вниз, друга закривала частину верхньої поверхні цегли. Щоб при навантаженні стінка не обрушилася, до цього куточка приварюють заставні, які потім зв'язуються з армуючим поясом бетонного підлоги в гаражі .

Куточок покладений приварені заставні

Далі проведено підготовчі роботи по влаштуванню бетонної підлоги і він залитий бетоном.

Заливка підлоги в гаражі - рівень бетону по верхній кромці куточка

Заливка підлоги в гаражі - рівень бетону по верхній кромці куточка

Забетонована друга сторона

Особливості виготовлення стінок з бетону

При литві бетонних стін необхідно виготовити опалубку. Простіше її робити з листового матеріалу - будівельної вологостійкої фанери товщиною від 16 мм, ОСП. Збивають щити необхідного розміру, зміцнюють брусками по зовнішній стороні. Вони необхідні, щоб під тиском бетону фанера або ОСП НЕ вигиналися. Спочатку ставлять зовнішні частини опалубки. Якщо стінки котловану рівні, проблем не виникне. Їх просто притуляєте, ставите рівно.

Потім виставляється внутрішні щити опалубки. Між ними має бути відстань не менш 15 см. Щоб у процесі заливки стіни не деформувалися, між ними ставлять розпірки.

Приклад опалубки для бетонної оглядової ями в гаражі

Заливку бажано проводити за один раз. Залиті порції треба обов'язково штикувати або обробляти занурювальним вібратором для бетону. Знімають опалубку через два-три дні. Після можна встановити куточок з привареними заставними прутами (смугами) і приступати до заливання підлоги.

200. Чому так?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама