Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Оглядова яма в гаражі

  1. Розміри оглядової ями
  2. необхідні матеріали
  3. гідроізоляція
  4. Захист оглядової ями зовні
  5. Внутрішня гідроізоляція оглядової ями
  6. Пристрій кесона в оглядовій ямі
  7. Приямок для водозбору в оглядовій ямі
  8. Утеплення оглядової ями
  9. Споруда оглядової ями
  10. Стіни з цегли
  11. Стіни з бетону
  12. Висновки

Якісне обслуговування автомобіля вимагає достатнього простору для проведення різних операцій. Щоб не лежати на спині, слід обладнати оглядову яму. Для побудови такої конструкції знадобиться дізнатися основні принципи пристрою подібних споруд. Проводка повинна монтуватися ще до улаштування стін. Виконується оглядова яма своїми руками досить швидко. Час робіт залежить від технології зведення стін. Щоб краще розібратися в процесі, варто подивитися фото готових оглядових ям.

Щоб краще розібратися в процесі, варто подивитися фото готових оглядових ям

Розміри оглядової ями

Розміри оглядової ями часто вибирають з міркувань зручності переміщення та ремонту транспортного засобу. Основні параметри, які враховуються - власне зростання і розміри автомобіля.

Вибираються розміри оглядової ями виходячи з таких міркувань:

  • Стандартної є ширина оглядової ями в 80 см. Такий показник враховує свободу переміщення автовласника по оглядовій ямі, а також маневр для коліс машини.
  • На довжину оглядової ями впливає довжина автомобіля. До цього показника слід додати 1 м. Таких розмірів оглядова яма досить, щоб роботи виконувалися максимально комфортно.
  • Глибину оглядової ями розраховують виходячи з росту. До цього показника треба додати близько 15 см. Якщо виконати глибину ями згідно з цією рекомендацією, годі й думати про можливий удар головою об різні деталі машини.

Креслення оглядової ями досить простий. У ньому вказують ширину, глибин і довжину конструкції.

Під час виконання оглядової ями слід враховувати кліренс автомобіля. Деяким автомобілістам глибокі ями здаються дуже незручними, тому вони виконуються в своє зростання. Звичайна глибина оглядової ями, на яку орієнтуються багато автомобілістів, складає 1,5 м.

Довжина оглядової ями теж може виконуватися не за правилами. Якщо простору бракує, можна зробити її наполовину довжини машини. При необхідності ремонту можна заганяти автомобіль задом або передом над оглядовою ямою. Таке рішення більш економічно і практично.

Оглядовий яма в гаражі зазвічай розташовується Ближче до однієї стіні. Це необходимо для звільнення простору під обладнання и запчастини. До найбліжчої стіні від краю оглядової ями слід сделать відстань 1 м и более. Під час риття котловану враховують товщину стін і висоту стяжки підлоги. Для більшої точності робіт слід створити креслення оглядової ями.

необхідні матеріали

Оглядову яму зазвичай викладають бетонними блоками або цеглою. Нерідко стіни заливають монолітним бетоном. При виборі цегли для будівництва оглядової ями слід звернути увагу на керамічний. Таким виробам не страшна підвищена вологість. Стіни оглядової ями зводяться в півцеглини. При достатній кількості матеріалу їх можна класти в цегла. Стінки при цьому можуть мати товщину 12 або 25 см. Такі параметри слід враховувати під час розмітки котловану. Для простоти робіт слід виконати точний креслення конструкції.

Стінки оглядової ями виконуються з цегли тільки при невисокому рівні ґрунтових вод. Такі вироби відмінно поєднуються з щільними грунтами. Якщо грунтові води піднімаються досить високо, потрібно буде зробити бетонні стіни, армовані прутами.

Якщо грунтові води піднімаються досить високо, потрібно буде зробити бетонні стіни, армовані прутами

Будівельні блоки теж вибираються тільки при відповідності певним характеристикам. Наприклад, такі вироби не бояться вологи. Це стосується бетонних блоків. Для інших виробів слід застосовувати гідроізоляцію зовнішнього типу. Це забезпечить їх збереження в разі подступанія грунтових вод.

При спорудженні бетонної оглядової ями всі роботи проводяться набагато простіше. Такий матеріал не боїться вологи. Щоб створити якісний розчин, слід використовувати бетон М250. При спорудженні статі зазвичай застосовують М200. Це пояснюється досить просто - в процесі зимового пучения найбільше навантаження припадає не на підлогу, а на стінові конструкції. Необхідний певний запас міцності, щоб вони не деформувалися під впливом навантаження. Для цього бетон армується. Виключити обдимання ґрунту під гаражем можна при створенні вимощення. При цьому вода буде йти в сторону, а не вбиратися в грунт під гаражем.

Стінові конструкції з бетону, армованого сталевими прутами, зазвичай мають товщину від 15 см. Для армування використовується сітка, яка має товщину прутів в 6 мм. Крок між прутами має становити 15 см. Каркас арматури може в'язатися із прутів діаметром 10 мм. У цьому випадку крок між прутами становить 20 см. Щоб зробити конструкцію більш міцною, можна провести монтаж одних прутів як в стінки, так і в стяжку для підлоги. Для цього їх знадобиться зігнути в 2 місцях.

гідроізоляція

Гідроізолювати оглядову яму в гаражі можна декількома способами. Кожен з них має певні переваги. Наприклад, зовнішня гідроізоляція оглядової ями створюється тільки на етапі будівництва. Внутрішню можна монтувати і після створення повноцінної оглядової ями. Перед роботою краще створити повноцінний креслення, в якому будуть вказані всі матеріали, з яких виготовляється конструкція.

Захист оглядової ями зовні

Якщо в місці зведення гаража грунтові води залягають дуже глибоко, наприклад, нижче 2,5 м, гідроізоляцію оглядової ями можна не виконувати. Важливо перевіряти рівень ґрунтових вод навесні. Якщо навіть під час повені він не піднімається вище зазначеного показника, про гідроізоляцію можна не турбуватися.

Однак геологічна обстановка може змінюватися. У сухому місці запросто може з'явитися вода через кілька років. При вже наявної оглядовій ямі слід обладнати її зсередини. Для цього використовують спеціальні просочення. Вони глибоко проникають в структуру каменю і відмінно захищають оглядову яму від проникнення води.

Вони глибоко проникають в структуру каменю і відмінно захищають оглядову яму від проникнення води

Для зовнішньої гідроізоляції оглядової ями застосовуються різноманітні плівки. Котлован застеляється такими виробами від одного кря до іншого. При цьому необхідно робити випуск по 15 см з кожного боку. Укладати полотнища необхідно внахлест. Стики з'єднують двостороннім скотчем. Плівка повинна добре прилягати до стін. Для цього її необхідно розправити. Під час монтажних робіт потрібно уважно стежити за збереженням цілісності плівки.

Внутрішня гідроізоляція оглядової ями

В якості внутрішньої гідроізоляції оглядової ями використовується спеціальне просочення. Таку гідроізоляцію називають обмазувальної. Оглядова яма в гаражі може обмазуватися спеціальним складом для басейнів. При використанні такого матеріалу на поверхні стін з'являється водонепроникна плівка, яка за зовнішніми параметрами і характеристиками нагадує гуму. Вона зазвичай забарвлюється в блакитний і після застигання відмінно миється. При використанні такого складу обробку слід проводити мінімум 2 рази.

Інший варіант захисту оглядової ями від води - використовувати ґрунтовку, в основі якої лежить цемент. У ній містяться полімерні частинки, здатні надійно блокувати маленькі канали, пропускають вологу. При виконанні однієї з таких заходів гігроскопічність стін значно знижується. Якщо в ямі постійно з'являється вода, слід провести обробку 2 рази.

Пристрій кесона в оглядовій ямі

Щоб оглядова яма в гаражі була надійно захищена від вологи, можна виконати кесон. Для цього з металевих листів зварюють короб і встановлюють в котлован. Його необхідно обробити антикорозійними засобами. При герметичному виконанні зварних швів вода проникати в яму не буде. Якщо води занадто багато, кесон може «спливти».

Для виключення такої ситуації слід приварити до кесона куточки, що йдуть на 1,5 м в грунт. Щоб не проводити масштабні земляні роботи, слід перед монтажем кесона забити в грунт куточки, а їх кінці залишити зовні. До кесона вони приварюються після переведення в котлован. Яму при цьому доведеться виконати великих розмірів. Перевага такого рішення полягає в тому, що куточки будуть забиті в більш щільний грунт і тримати кесон будуть краще.

Існує ще одні спосіб уникнути підняття кесона в оглядовій ямі під дією ґрунтових вод. На деякій висоті необхідно виконати дірку. Через неї вода буде надходити в кесон в міру підйому. Згодом її викачують. Така оглядова яма може простояти більше 20 років, поки метал не проржавіє.

Така оглядова яма може простояти більше 20 років, поки метал не проржавіє

Приямок для водозбору в оглядовій ямі

При наявності вже готової ями вода все одно може в неї проникати. Від цього іноді не рятує і обмазочна гідроізоляція. В такому випадку доведеться споруджувати дренажну систему. Вона може розташовуватися навколо всього гаража. Також можна виконати спеціальну ямку, в якій буде збиратися зайва волога. Виконується приямок в кутку ями. Накопичується воду згодом викачують з приямка насосом. Система може працювати автоматично. Для цього в приямок встановлюють датчик рівня води.

Під приямок слід виконати опалубку, а потім залити в неї бетон. Після цього необхідно виконати гідроізоляцію приямка. Вона зазвичай проводиться разом з гідроізоляційними роботами, виконуваними по всій оглядовій ямі.

Вона зазвичай проводиться разом з гідроізоляційними роботами, виконуваними по всій оглядовій ямі

При такій гідроізоляції повне позбавлення від вогкості неможливо, тому на підлогу настилають дошки. Захистити їх від гниття вийде за допомогою спеціальної обробки. Можна купити спеціальне просочення для дерева, яке контактує з грунтом.

Утеплення оглядової ями

Якщо в гаражі проводиться багато часу, він зазвичай має систему опалення. Для більш швидкого прогрівання оглядову яму слід утеплити. Для цієї мети найбільше підходить екструдований пінополістирол. Такий матеріал відмінно справляється із завданням утеплення оглядової ями і гаража в цілому. Він не схильний до дії вологи, бактерій і грибків. Крім того, пінополістирол здатний витримувати суттєві навантаження.

Щоб створити якісне утеплення, знадобиться укласти пінополістирол товщиною 5 см. Його необхідно закладати між стіною ями і грунтом. Спочатку на грунт укладають гідроізоляцію, потім пінополістирол, а потім - монтують стінку.

Пінополістирол може закладатися під стяжку. Зверху на нього зазвичай укладають сітку армування. Потім заливається бетон.

Потім заливається бетон

Споруда оглядової ями

Коли всі розрахунки будуть виконані, можна почати розмітку оглядової ями. Для цього по її кутах забивають кілки, а між ними натягують мотузку. За виконану розмітці необхідно почати риття котловану. Земля зазвичай виноситься і зберігається перед входом в гараж. Ширину і глибину оглядової ями слід визначити до початку викопування котловану.

Стіни з цегли

Під час риття котловану для оглядової ями необхідно стежити за рівнем вологості. Проектна глибина враховує товщину стяжки підлоги. Якщо вона буде досягнута, а води ще не передбачається, можна не виконувати гідроізоляцію. Однак, щоб не ризикувати, слід відразу застелити оглядову яму гідроізоляційної плівкою.

Потім слід вирівняти стінки. Необхідно видаляти ями і земляні горби. Дно теж слід вирівняти і утрамбувати. Грунт повинен бути добре ущільнений. На дно слід засипати щебінь, а зверху - пісок (5 см). Пісок під час трамбування необхідно змочувати. Трамбовка здійснюється до стану високої щільності матеріалу. Нога після наступання не повинна в ньому друкуватися. Потім оглядову яму вистилають плівкою гідроізоляції.

Матеріал ретельно розрівнюють, заправляють в кути. Полотнища слід укладати з перекриттям в 15 см. Їх проклеюють за допомогою двостороннього скотча. Для виключення скочування країв їх слід притискати підручними засобами.

Для виключення скочування країв їх слід притискати підручними засобами

На дно оглядової ями необхідно монтувати утеплювач, а зверху - сітку армування. Зверху заливають бетон М200. Його мінімальна товщина повинна дорівнювати 5 см. Для більш простого орієнтування в процесі укладання на плівку наносять спеціальні позначки. При використанні цементу М400 необхідно слідувати таким пропорціям:

  • 5 частин щебеню - він повинен бути дрібним або середнім;
  • 3 частини піску;
  • 1 частина цементу.

Після необхідно почекати кілька діб, поки бетон не придбає 50% міцності. Більш точну дату можна визначити з урахуванням температури. При показнику близько +20 градусів потрібно чекати близько 6 днів. Якщо температура дорівнює +17 градусам, доведеться залишити бетон на 2 тижні.

Після застигання статі можна приступати до пристрою стін оглядової ями. Багато автовласників вирішують виконувати їх в півцеглини. До рівня ліктя можна користуватися круговим методом укладання. Коли кладка стін оглядової ями досягне рівня 1,2 м, слід виконати нішу для різних інструментів. Її висота дорівнює 3 рядах цегли. Зверху поглиблення укладається оброблена дошка.

Потім стінки женуться до рівня підлоги гаража. Зверху на стіни кладуть куточки сталь краще вибирати товщиною 5 мм. Куточок необхідно розгорнути таким чином, щоб одна з його полиць звисали вниз, а друга закривала собою верх цегли. Виключити обвалення стін можна, приварив до куточка заставні, що зв'язуються з поясом армування.

Виключити обвалення стін можна, приварив до куточка заставні, що зв'язуються з поясом армування

Стіни з бетону

Щоб відлити якісні бетонні стіни оглядової ями, знадобиться спорудити міцну опалубку. Її зазвичай зводять з фанери з вологостійкої структурою. Товщина листового матеріалу повинна бути 16 мм. Можуть використовуватися панелі ОСП. Щити потрібних габаритів слід збити між собою і зміцнити з зовнішньої сторони брусками. Це необхідно, щоб вони не прогиналися під дією бетону.

Після цього знадобиться встановити внутрішні щити. Товщина бетонних стінок оглядової ями повинна бути мінімум 15 см. Для виключення деформації щитів опалубки необхідно зміцнити їх розпірками. Заливку слід проводити за 1 раз. Залите простір обов'язково багнетів. Для більш якісного вигону повітря з розчину слід застосовувати глибинний вібратор. Опалубка знімається через 3 тижні після заливки розчину. Потім можна починати монтаж статі.

Потім можна починати монтаж статі

Висновки

Оглядова яма в гаражі виконується досить просто. Для створення комфортного простору під машиною знадобиться точно розрахувати її глибину і ширину. Перед роботою складають докладний креслення. Це дозволяє швидко і точно спорудити яму своїми руками, не допускаючи помилок.

Перед зведенням стін і підлоги слід подбати про грамотну гідроізоляції. Вона захистить конструкцію від зайвої вологи. Для утеплення краще використовувати пінополістирол. Він здатний не тільки запобігти проникненню холоду в приміщення, але також виключити розвиток грибків і бактерій.

Стіни можуть виконуватися з таких матеріалів, як цілісний бетон, бетонні блоки і цегла. В останньому випадку потрібно менше витрат. При виконанні стін з монолітного бетону слід правильно підійти до створення опалубки і приготування розчину.

Опублікуваті коментар

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама