Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Пол у ванній в дерев'яному будинку: пристрій своїми руками

  1. Особливості дерев'яного будинку
  2. Особливості експлуатації ванній в дерев'яному будинку
  3. Як вибрати місце для ванної
  4. матеріал
  5. Дерев'яне покриття
  6. Керамічна плитка
  7. ламінат
  8. лінолеум
  9. Тепла підлога
  10. гідроізоляція
  11. Рулонні матеріали для гідроізоляції
  12. Обмазувальна гідроізоляція
  13. Як зробити гідроізоляцію в дерев'яному будинку у ванній
  14. Укладка плитки
  15. підготовка Підстави
  16. суха стяжка
  17. мокра стяжка
  18. Пристрій дощатої підлоги
  19. Укладання лінолеуму

Все частіше заміські будинки зводять з натуральної деревини, унікальна структура і екологічність якої наділяють її особливими експлуатаційними властивостями. Жоден інший будівельний матеріал не зміг перевершити деревину в здатності позитивного впливу на здоров'я людини і формуванні оптимального мікроклімату в житловому приміщенні. Дерев'яні будинки - теплі і затишні, але деревина, на жаль, має один істотний недолік - вразливість до вологи, впоратися з яким можна, якщо врахувати всі правила з облаштування ванною. На особливу увагу заслуговує підлога у ванній в дерев'яному будинку. Він повинен бути не тільки міцним, але і вологостійким. Все частіше заміські будинки зводять з натуральної деревини, унікальна структура і екологічність якої наділяють її особливими експлуатаційними властивостями

Пол у ванній в дерев'яному будинку

Зміст статті

Особливості дерев'яного будинку

Особливу увагу слід приділити майбутніх навантажень на балки перекриття. На стадії планування до уваги беруть динамічне напруження, яке буде впливати на дерев'яне перекриття при наповненій водою ванні. Щоб знизити цей вплив, зменшують крок розстановки балок за рахунок використання більшої площі перетину. Збільшення товщини перекриття відбудеться на 25%, при цьому вдається мінімізувати його «втома» і подальше руйнування.

Найчастіше підлога складається з наступних шарів:

Крім цього обов'язково виконують гідроізоляцію підлоги. Гідроізоляція здатна не тільки захистити бетонне покриття від руйнування, а й уберегти майно сусідів в разі деяких непередбачених ситуацій. Технологію укладання знайдете в спеціальній статті.

Пристрій і товщину бетонної стяжки також беруть до уваги на стадії проектування. При цьому балки встановлюють нижче на 20 см, щоб товщина стяжки і фінішної обробки в результаті привели до єдиної позначці чистої підлоги у всіх приміщеннях. В іншому випадку підлогу у ванній буде розташовуватися вище, ніж в інших кімнатах. Найбільш вдалим і доцільним рішенням буде влаштування підлоги у ванній трохи нижче, ніж в інших кімнатах. Це вбереже інші приміщення від затоплення при виникненні аварійних ситуацій.

Пристрій бетонної стяжки

Особливості експлуатації ванній в дерев'яному будинку

Ванна - це приміщення зі специфічними експлуатаційними умовами, що особливо важливо врахувати, якщо будинок дерев'яний. Можна виділити наступні нюанси експлуатації ванній:

  1. Підвищена вологість.
  2. Висока ймовірність попадання рідини на стіни і підлогу.
  3. Імовірність виникнення аварійних ситуацій, пов'язаних із затопленням приміщення.
  4. Температурні перепади.
  5. Вплив гарячої пари на поверхні стін і підлоги.
  6. Недолік вентиляції.

Тому особливо уважно слід підходити до вибору матеріалів, які повинні мати наступні властивості:

  1. Низьким водопоглинанням. Матеріал не повинен вбирати вологу і набухати під її впливом.
  2. Гідроізоляційними властивостями.
  3. Стійкістю до високих температур і їх перепадів.
  4. Механічної стійкістю і стійкістю до деформацій.

Варто пам'ятати, що фінішний матеріал також надає навантаження на підставу

Як вибрати місце для ванної

Місце розташування ванної кімнати вибирають ще на стадії проектування будинку. З практичною точки зору розташування ванній повинно бути близько спальні, гардеробу або між житловими кімнатами першого поверху. У будинку з декількома поверхами планують санвузли в різних рівнях, на першому поверсі обов'язково мають у своєму розпорядженні гостьовий санвузол, а ванну біля «тихих» особистих приміщень другого поверху.

У будинку з декількома поверхами планують санвузли в різних рівнях, на першому поверсі обов'язково мають у своєму розпорядженні гостьовий санвузол, а ванну біля «тихих» особистих приміщень другого поверху

Проект одноповерхового дерев'яного будинку

Важливо! В середньому чаша ванній важить в районі 100 кг. При заповненні водою її вага збільшується в два рази, якщо додати ще вагу людини, то розрахункове навантаження не повинна бути менше 460 кг / м².

На етапі проектування в плані відзначають місця розташування основних комунікацій, входів і виходів, точок підключення, розташування кріплень і вентилів і, виходячи з цього, виконують візуалізацію розстановки основного сантехнічного обладнання.

На етапі проектування в плані відзначають місця розташування основних комунікацій, входів і виходів, точок підключення, розташування кріплень і вентилів і, виходячи з цього, виконують візуалізацію розстановки основного сантехнічного обладнання

Розташування ванній біля спальні

матеріал

Конструкція підлоги, як було зазначено раніше, складається з підстави - міцного дощатого настилу, бетонної стяжки, яка дозволяє отримати ідеально рівну поверхню і фінішного оздоблювального шару.

Пристрій стяжки дозволяє вирішити кілька питань:

  1. Вирівняти підставу.
  2. Приховати комунікації.
  3. Встановити систему «тепла підлога».

Зараз на будівельному ринку існує кілька різновидів «теплих підлог». Вони відрізняються видом теплоносія і ефективністю роботи. Як вибрати тепла підлога? Розповімо в нашій статті.

Стяжка буває мокрою і сухою. Цементно-піщану стяжку виконують під керамічне покриття, а для пристрою підлогового покриття з деревини та ламінату застосовують технологію сухого стягування у вигляді укладання гіпсоволокнистих листів, OSP-плит і водостійкою фанери.

Суха стяжка підлоги

В якості фінішного покриття використовують:

  • натуральну деревину;
  • керамічну плитку;
  • мозаїку;
  • керамогранітних плитку;
  • лінолеум;
  • ламінат;
  • пробку.

Керамічна плитка у ванній органічно поєднується з матеріалом стін

дощату підлогу у ванній в дерев'яному будинку виглядає найбільш органічно і природно. Для його пристрою рекомендується використовувати тик або модрину як матеріал дошки або водостійкого паркету. Надійним і практичним рішенням буде керамічна плитка, що імітує деревину.

Важливо! Влаштовуючи дощату підлогу в ванній, рекомендується використовувати дошки з вологостійких порід деревини, додатково оброблені антисептиками і складами, призначеними для підвищення влагоотталківающіх властивостей матеріалу, стійкості його до температурних перепадів, комах, грибка і гниття.

Влаштовуючи дощату підлогу в ванній, рекомендується використовувати дошки з вологостійких порід деревини, додатково оброблені антисептиками і складами, призначеними для підвищення влагоотталківающіх властивостей матеріалу, стійкості його до температурних перепадів, комах, грибка і гниття

Оригінально на підлозі у ванній з дерев'яними стінами буде виглядати плити з натурального каменю

Дерев'яне покриття

В першу чергу, при виборі матеріалу підлоги в дерев'яному будинку виникає думка про натуральної деревини. Дощату підлогу органічно віллється в загальну концепцію інтер'єру. Наскільки практичний цей матеріал?

Наскільки практичний цей матеріал

Інтер'єр з дерев'яною підлогою

Всім відомо про несумісність деревини та води, але існують породи, які з успіхом використовують у вологих приміщеннях - ванних, саунах і лазнях. При належній обробці і завдяки наявності в складі матеріалу природних антисептиків (ефірних масел), йому не загрожує гниття і утворення грибка. До найбільш вологостійким відносять дошки з модрини, тика і бука. За вартістю модрина відноситься до бюджетного варіанту, а тик вважається елітною породою деревини, яка застосовується в кораблебудуванні.

Тік має глибокий природним відтінком

До різновиду стійкого до вологи матеріалу відноситься термодревесина, яка на стадії виготовлення пиломатеріалів піддається високотемпературній (220-240 ° C) і безкисневому обробці за допомогою водяної пари. В результаті цього значно знижується показник водопоглинання матеріалу і збільшується в кілька разів ступінь протистояння грибку. Укладання такого статі можна виробляти по гідроізольований дерев'яної основи без пристрою бетонної стяжки.

властивості термодревесини

властивості термодревесини

термодеревина

Одним з матеріалів, здатних відтворити атмосферу близькості до природи і виконати у ванній стійкий до вологи підлога, що імітує дошку, є декінг, який інакше називають деревним пластиком або терасної дошкою. Полімери, що входять до складу цього матеріалу підвищують його вологостійкість і механічну міцність. Декінг має привабливий зовнішній вигляд і строгі геометричні розміри. Цей матеріал витримує екстремальні умови експлуатації під відкритим небом, тому всередині приміщення з високою вологістю він буде вести себе гідно.

декінг

Керамічна плитка

При виборі традиційного способу облицювання підлоги керамічною плиткою слід враховувати, що при укладанні її на підлозі в дерев'яному будинку існують деякі нюанси:

  1. Нерухомість підстави необхідно буде забезпечити за допомогою піщано-цементної стяжки.
  2. Для укладання керамічної плитки основа повинна бути максимально рівним.
  3. Наявність стяжки спричинить додаткове навантаження на підставу і перекриття з балок, тому необхідно забезпечити стійкість конструкції, збільшивши кількість балок і скоротивши відстань між ними.
  4. З урахуванням стяжки і гідроізоляційного шару необхідно заздалегідь розрахувати висоту розташування балок - вони будуть знаходитися приблизно на 10 см нижче, ніж в інших приміщеннях. Коли всі шари будуть змонтовані, різниця зрівняється, але бажано, щоб підлога у ванній був нижче на 2 см.
  5. Пристрій стяжки пов'язано з деякими незручностями - трудомісткістю процесу, забезпечення часом для висихання стяжки, збільшенням навантаження на перекриття з урахуванням того, що і фінішний матеріал важить чимало.

Є різні способи якісно вирівняти підлогу в ванній, і всі вони мають свої плюси і мінуси. Уважно вивчивши всі варіанти, ви зможете легко підібрати найбільш оптимальний. Для цього можете ознайомитися з нашою спеціальною статтею.

Для цього можете ознайомитися з нашою   спеціальною статтею

Плитка на підлозі у ванній

З позитивних якостей підлогового покриття з керамічної плитки або мозаїки можна відзначити наступне:

  • механічна стійкість;
  • вологостійкість;
  • стійкість до температурних перепадів, хімічним і миючих засобів;
  • простий догляд;
  • гігієнічність.

Принцип укладання плитки на дерев'яну основу

Важливо! При укладанні плитки особливу увагу необхідно приділити стиках - це слабке місце покриття, вологостійкість якого залежить від обраного затирочного матеріалу.

ламінат

Щодо недорогим і практичним вибором буде пристрій підлогового покриття за допомогою вологостійкого ламінату. Цей матеріал імітує різні породи деревини, в тому числі і цінні, їх фактуру і малюнок. При виборі матеріалу необхідно упевнитися, що він придатний до використання в приміщеннях з високою вологістю - маркування на інформаційному листку в кожній пачці ламінату докладно розповість про його властивості та вимоги до умов експлуатації.

Який клас ламінату вибрати для ванної кімнати? Читайте в спеціальній статті.

вологостійкий ламінат

Також особливу увагу слід приділити стиках, деякі майстри обробляють їх силіконовим герметиком.

Що стосується укладання ламінату, то сам процес нічим не відрізняється від роботи в «сухих» приміщеннях. Більш пильна увага слід приділити правилам вибору матеріалу, який буває вологостійким і водостійким. Відрізняються ці два різновиди конструкцією дошки, а саме її підставою (несучим шаром).

Відрізняються ці два різновиди конструкцією дошки, а саме її підставою (несучим шаром)

Будова ламінатної дошки

Основою для вологостійкого ламінату служить щільна HDF-плита. Це композитний матеріал, в складі якого містяться подрібнені органічні волокна. В якості несучого шару водостійкого ламінату використана ячеистая полімерна синтетична плита, стійка до впливу вологи і пари.

В іншому будова дошки не відрізняється від багатошарових конструкцій з іншими експлуатаційними характеристиками:

  1. Нижній шар - стабілізуючий.
  2. Несучий шар - самий товстий.
  3. Шар спеціального паперу з нанесеним декоративним малюнком.
  4. Захисне ламінуванн покриття, яке відрізняється високою зносостійкістю.

Водостійкий ламінат найкращий в приміщеннях з високою вологістю. Термін служби такого покриття багато в чому залежить від класу стирання зовнішнього шару, який в тому числі захищає інші шари від впливу вологи.

лінолеум

Найбільш бюджетний варіант - укладання лінолеуму. Перевага цього матеріалу полягає в його високій вологостійкості і відсутності стиків. Малюнок на його поверхні може імітувати натуральну деревину, кахель, натуральний камінь. Процес укладання не займає багато часу, але гідроізоляційними роботами нехтувати не слід.

Важливо! Приміщення ванній обов'язково повинно оснащуватися якісної витяжкою. Це стане гарантією здорового мікроклімату, відсутність високої вологості, запаху сирості, грибка і цвілі.

Укладання лінолеуму не вимагає наявності спеціальних навичок

Тепла підлога

Пристрій теплої підлоги користується великою популярністю серед власників приватних будинків, в тому числі і дерев'яних. Для пристрою водяної теплої підлоги потрібно заливка стяжки, а електричні інфрачервоні підлоги монтують по дерев'яній підставі.

Існує настильна технологія водяного теплої підлоги, коли підстава покривають настилочними полістирольними матами, всередині яких прокладають труби. Зверху влаштовують покриття з ГКЛВ в якості основи під чистове покриття.

настильний спосіб

Таблиця 2. Спосіб установки теплої підлоги без заливки стяжки

Ілюстрація Опис Ілюстрація Опис   Поверхня чорнової підлоги застеляють спіненим поліетиленом з відображає плівкою на основі лавсану Поверхня чорнової підлоги застеляють спіненим поліетиленом з відображає плівкою на основі лавсану. Проводять монтаж брусків, між якими будуть розташовуватися труби. Відстань між брусками повинно складати рівно 20 мм. Для контролю можна покласти пластину так, щоб вона щільно прилягала до брусків. Бруски фіксують за допомогою саморізів по дереву, утапливая капелюшки на 2 мм. Кріпити бруски рекомендується з кроком в 30 см. Після того як всі бруски закріплені, вставляють теплорозподільні пластини. Кожна пластина поставляється довжиною 120 см і ділиться по 20 см. Пластини повинні бути покладені в залежності від кроку укладання труби від 20 до 30 см між трубами. У місцях повороту труб пластини не використовуються. Починаючи з монтажної коробки, встановленої в кутку приміщення, виробляють укладання труби в поглиблення в теплорозподільчих пластинах. При повороті труби беруть більший радіус, щоб не пошкодити поліетилен. Наступним етапом укладають гіпсоволокнисті листи, які будуть сприяти рівномірному прогріванню статі і створювати додаткову акумуляцію тепла. Листи фіксують до бруска саморізами, намагаючись не пошкодити трубу. На завершальному етапі укладають фінішне покриття - ламінат, лінолеум або плитку.

Система теплої підлоги не тільки підвищує комфорт перебування в приміщенні, але і дозволяє замаскувати комунікації.

гідроізоляція

Важливий етап процесу влаштування підлоги у ванній в дерев'яному будинку - гідроізоляційні роботи. Спрямовані вони на захист дерев'яної основи від впливу вологи. Гідроізоляція підлоги в дерев'яному будинку не відрізняється за способом і використовуваних матеріалів від захисних робіт в будинках з цегли. Принципово існує два способи гідроізоляції - за допомогою мастики та рулонних матеріалів.

Принципово існує два способи гідроізоляції - за допомогою мастики та рулонних матеріалів

Гідроізоляція рулонними матеріалами

При виборі способу гідроізоляційного матеріалу враховують вид фінішного покриття. Так, за допомогою мастик і емульсій, що наносяться на основу за допомогою валика або кисті створюється монолітне вологостійке покриття, яке відрізняється невеликою товщиною. Рулонні і листові матеріали для гідроізоляції наклеюють внахлест.

Рулонні матеріали для гідроізоляції

Обклеювальна гідроізоляція дозволяє приступити до укладання фінішного покриття через добу після її укладання. Перед тим як приступати до укладання рулонного матеріалу, підстава - стяжку, висушують і гарантують.

Таблиця 2. Різновиди рулонних гідроізоляційних матеріалів

Найменування Опис Найменування Опис

толь

Картон спеціального сорту з просоченням з кам'яного вугілля або дьогтю. Для гідроізоляції приміщень використовують матеріал марки ТГ350 без обсипання. Фіксують на дегтевой мастику. Картон спеціального сорту з просоченням з кам'яного вугілля або дьогтю

руберойд

Це покрівельний картон, оброблений бітумом і має захисний шар від прилипання у вигляді азбесту, тальку або піску. Це покрівельний картон, оброблений бітумом і має захисний шар від прилипання у вигляді азбесту, тальку або піску

Изопласт

Має основу у вигляді скловолокна або поліестеру, з двох сторін оброблену бітумом з полімерними добавками. Має основу у вигляді скловолокна або поліестеру, з двох сторін оброблену бітумом з полімерними добавками

мостопласт

Модифікований бітумний матеріал з полімерами. Приклеюється на самоклеящуюся плівку до основи підлоги.

Рулонний гідроізоляція буває наплавлюваного, яка вимагає попереднього розігріву поверхні, і самоклеящейся.

Нижче описаний спосіб укладання самоклеящейся бітумно-полімерної рулонної ізоляції, яка в тому числі підходить і для дерев'яних підстав.

Таблиця 3. Укладання самоклеящейся бітумно-полімерної рулонної ізоляції

Ілюстрація Опис Ілюстрація Опис   З поверхні підлоги відаляють велосипеді сміття, бруд и пив З поверхні підлоги відаляють велосипеді сміття, бруд и пив. Чисту, обеспіленную поверхню обробляють бітумно-емульсійніх праймером з водним розчинники. Перевага Полягає в тому, что вода не надає складу різкого запаху, а ШВИДКІСТЬ его вісіхання від 10 до 20 хвилин. Перевіріті степень вісіхання поверхні, обробленої праймером, можна с помощью паперовий тампона, на якому не винних залішатіся слідів від просоченням. Пріступаючі до укладання гідроізоляційної мембрани, ее необходимо пріміряті материал за місцем, відрізаті необхідну довжина и дати немного відлежатіся. Потім необходимо згорнути рулон з двох сторон у напрямку один до одного. После цього надрізають антіадгезійній плівку, оголюючі самоклеящуюся основу. Потягнувші за плівку на собі, здійснюють розкочування матеріалу. Щоб избежать Хвиля и бульбашок материал прокочують с помощью валика або щітки. Ширина бокового нахлеста винна буті НЕ менше 10 см, а торцевого НЕ менше 15 см. Зону нахлеста додатково обробляють праймером або бітумною мастикою, а при склеюванні прокочують Важко валиком. На вертикальні поверхні (стіні) гідроізоляцію заводять НЕ менше чем на 20 см.
Спочатку необходимо вірізаті заготовки довжина 30 см, 10 з якіх пріклеюють до підлоги, а 20 заводять на стіну. Заготівлю згінають по Лінії перехід и надрізають захисних антіадгезійній плівку. Спочатку укладають материал на вертикальній поверхні, потім на горизонтальну. Стіні такоже Попередньо промащують праймером. Місця стіків прокочують валиком.

Обмазувальна гідроізоляція

Цей тип гідроізоляції дозволяє створюваті безшовних Монолітне захисне покриття, стійке до вологих, хімікатів, високих температур и їх перепадів. Відрізняється такий спосіб простим нанесенням, що не вимагає наявності особливих навичок.

Таблиця 4. Види обмазувальної гідроізоляції

Найменування мастики Опис Найменування мастики Опис

Бітумно-полімерна

Містить в своєму складі пластифікатори, органічні розчинники і латексний наповнювач. Перед нанесенням не потребує нагріванні. Відрізняється високою пластичністю. Містить в своєму складі пластифікатори, органічні розчинники і латексний наповнювач

Бітумна

Наноситься гарячим і холодним способом. У першому випадку буде потрібно спеціальне обладнання і суворе дотримання правил пожежної безпеки. Холодний спосіб нанесення підходить для всіх підстав, крім бетонних. Наноситься гарячим і холодним способом

акрилова

Унікальний, сучасний матеріал без запаху, дуже міцний, пластичний і екологічно чистий.

Робота з рідкої гідроізоляцією полягає в наступному:

  1. Поверхня підлоги і стін обробляють праймером.
  2. Склад ретельно перемішують до однорідного стану.

    Готовий гідроізоляційний мастиковий розчин

  3. Щоб виключити ймовірність руйнування систему в кутах, їх проклеюють гідроізоляційної еластичною стрічкою.

    гідроізоляційна стрічка

  4. Для забезпечення герметичності нахлеста в кутах, на краях стрічки роблять прямокутні підрізи.
  5. Наносити склад починають з кута, куди буде укладатися стрічка по свіжому складу. Після цього вона буде покрита другим гідроізоляційним шаром.

    Укладання стрічки в кут між стіною і підлогою

  6. За допомогою сталевого шпателя середина стрічки топиться в кут, ущільнюється і позбавляється від надлишків складу і бульбашок повітря. Потім покривається другим шаром ізоляції. Таким чином обробляється стик стіни і підлоги по всьому периметру приміщення.

    Заправка стрічки за допомогою сталевого шпателя

  7. Після закладення всіх кутів, примикань і стиків переходять до обробки площині статі.

Як зробити гідроізоляцію в дерев'яному будинку у ванній

Щоб в майбутньому не боротися з грибком і цвіллю, на етапі укладання підлогового покриття необхідно виконати якісну гідроізоляцію. Комплексний підхід полягає в пристрої багатошарової конструкції підлоги, в якій кожен шар надійно захищений від впливу вологи. Схема виглядає наступним чином:

  1. У просторі під лагами розміщують теплоізоляційний матеріал - керамзит. Спочатку влаштовують піщано-гравійну подушку товщиною 15 см, потім виконую керамзитову засипку до рівня лаг. Зверху заливають рідкий цементний розчин.

    Стяжка підлоги з керамзитом

  2. За допомогою вологостійкої фанери виготовляють чорновий настил. Товщину підбирають, виходячи з кроку лаг. При кроці в 50 см досить використовувати фанеру товщиною 15 см.
  3. Фанерний настил застеляють гідроізоляційної мембраною, заводячи її краю по стінах на висоту від 10 до 20 см.
  4. Зверху заливають стяжку товщиною 5 см по маяках.
  5. Після повного висихання поверхня стяжки шліфують і обробляють містичний гідроізоляцією.

Етап проведення гідроізоляційних робіт повинен збігатися з процесом прокладки комунікацій (труб каналізації).

Укладка плитки

Щоб дерев'яні конструкції якомога довше зберігали свої експлуатаційні властивості, особливу увагу слід приділити виконанню всіх технологічних вимог при укладанні фінішного облицювальний матеріал. Укладання керамічної плитки пов'язана з наступними особливостями:

  1. Керамічна плитка невеликої щільності має невелику вагу, а значить, не буде надавати значного навантаження на перекриття.
  2. Важливо забезпечити надійне, міцне підгрунтя під облицювання. Для цього зменшують крок балок і підбирають їх розмір, вибирають товщину фанерного або дощатого настилу і спосіб вирівнювання поверхні.
  3. чорна підлога може бути виконаний з більш дешевої деревини, але вона повинна бути міцною і мати невелику кількість дефектів.
  4. Важливо забезпечити вентиляцію дерев'яної конструкції з боку приміщення або знизу.
  5. Всі елементи конструкції чорної підлоги і вирівнюючий матеріал повинні бути надійно зафіксовані.

Укладання підстави

підготовка Підстави

Підготовка підстави полягає в створенні рівною і міцною поверхні під плитку. Для цього влаштовують стяжку. Існує два способи - суха і мокра стяжка.

суха стяжка

Перший спосіб передбачає пристрій настилу з листів з рівною поверхнею. Для цього до каркасу чорного статі кріплять плити ОСБ, ДСП або ГКЛВ, які повинні відповідати наступним експлуатаційним вимогам:

  1. Бути вологостійкими.
  2. Стійкими до навантажень механічного характеру.
  3. Біологічно пасивними (несхильним утворення грибка і цвілі).

Принцип пристрою сухої стяжки

Суха стяжка хороша тим, що істотно підвищує теплоізоляційні властивості фінішної облицювання. Укладання сухої стяжки роблять у такий спосіб:

  1. Дерев'яний каркас обробляють антисептичними складами.
  2. Проводять гідроізоляційні роботи.
  3. Монтують утеплювач.

    Укладання утеплювача

  4. Встановлюють дощатий настил.

    Інструкція по кріпленню дощатого настилу

  5. Фіксують на саморізи плити.
  6. Зазори і стики плит заповнюють герметиком.
  7. Поверхня підлоги грунтують через пару днів після фіксації плит.
  8. Після висихання грунту приступають до укладання плитки.

Важліво! По периметру приміщення від краю листа до стіни залишають зазор в 1 см, з огляду на можливе розширення дерев'яного каркаса.

мокра стяжка

Пристрій мокрій стяжки виправдано в тому випадку, коли потрібно виконати міцне покриття під укладку «важкого» матеріалу. При використанні цементного розчину можна не переживати за надто велике навантаження на перекриття. При заливці стяжки, щоб виключити її деформацію, важливо передбачити зазор по периметру приміщення. Для цього в нижній частині поверхні стін фіксують демпферну стрічку. В результаті плиткове покриття буде нерухомим і міцним.

В результаті плиткове покриття буде нерухомим і міцним

демпферного стрічка

Процес укладання мокрій стяжки під плитку виглядає наступним чином:

  1. Перевіряють міцність дерев'яного перекриття. Підсилюють його за допомогою брусків, які фіксують між лагами, якщо крок між останніми більше 50 см.
  2. Всі дерев'яні елементи обробляють антисептичними складами.
  3. Монтують чорновий дощатий настил з зазорами між дошками і по периметру приміщення до стіни в 1 см.
  4. За каркасу фіксують листи вологостійкої фанери товщиною не менше 12 мм.
  5. Виконують гідроізоляційні роботи шляхом укладання рулонного матеріалу з закладом на стіни не менше 10 см.

    Гідроізоляція дерев'яної підлоги

  6. До стін по периметру кімнати кріплять демпферну стрічку.
  7. Виконують заливку цементного розчину.

Стяжка буде міцніше, якщо використовувати армуючої сітки

Пристрій дощатої підлоги

Дощатий чистову підлогу влаштовують таким чином:

  1. Лаги повинні бути встановлені плаваючим методом без жорсткої фіксації в стіни, наприклад, на цегельні стовпчики.

    дерев'яні лаги

  2. Лаги обробляють антисептичними складами і обмазують мастикою на основі бітуму.
  3. Дощатий настил монтують, використовуючи шпунтовану дошку з пазо-гребньовим способом фіксації. Покриття в цьому випадку виходить міцним, без зазорів.
  4. При фіксації дошки до лагам використовують цвяхи або саморізи і клей, яким змащують паз.

    зафіксуйте лаги

  5. Якщо потрібно, то виконують шліфування поверхні готового дерев'яного настилу.
  6. На завершальному етапі дошку покривають захисно-декоративним складом. Найчастіше це лак, який підвищує вологостійкість покриття.

Дощату підлогу в ванній

Укладання лінолеуму

Укладання лінолеуму виконують наступним чином:

  1. Проводять обробку дерев'яного каркаса антисептиками. В цьому випадку герметичність укладеного матеріалу не вплине на пошкодження деревини через відсутність вентиляції.
  2. Для формування рівного підстави виконують настил з ДСП або ОСБ плит. Обов'язково контролюють горизонтальність площини за допомогою рівня і правила.

    Перевірка горизонтальності площині настилу з ОСБ

  3. Плити ОСБ фіксують за допомогою саморізів.
  4. Лінолеум заносять в приміщення за добу до його укладання, щоб матеріал акліматизувався.

    Процес кріплення плит

  5. Лінолеум розправляють в приміщенні, виконують його підрізування і приклеюють до основи.

    Укладання полотна

Поверхня лінолеуму може імітувати будь-який дорожчий оздоблювальний матеріал - дерево, керамічну плитку, камінь.

При влаштуванні системи теплої підлоги виникає питання - чи можна в ній використовувати лінолеум? Це допустимо, якщо матеріал має відповідне маркування. Однак слід враховувати не надто гарну теплопровідність матеріалу, в результаті чого буде витрачатися більше енергії на обігрів такого статі.

Вологі процеси, властиві ванній, полам в дерев'яному будинку не страшні, якщо врахувати всі перераховані рекомендації.

Відео - Ванна кімната в дерев'яному будинку

Як вибрати тепла підлога?
Наскільки практичний цей матеріал?
Який клас ламінату вибрати для ванної кімнати?
При влаштуванні системи теплої підлоги виникає питання - чи можна в ній використовувати лінолеум?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама