Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як розібрати вимикач світла: підготовка пристрою до ремонту

  1. З чого почати роботу
  2. Як розібрати вимикач
  3. Демонтаж клавішних пристроїв
  4. Що робити з поворотним вимикачем
  5. Особливості ремонту сенсорних моделей
  6. Рекомендації по проведенню ремонту
  7. Висновки і корисне відео по темі

Зламаний вимикач - ситуація малоприємна, що вимагає якнайшвидшого вирішення. Щоб не чекати приходу електрика і швидко відновити освітлення, бажано вміти самостійно ремонтувати прилад. Погодьтеся, це не тільки зручно, але й практично з фінансової точки зору.

Конструкція приладу не особливо складна, тому лагодження доступна практично будь-якому домашньому умільцю, у якого є хоча б невеликий досвід поводження з електрикою. Для початку потрібно з'ясувати, як розібрати вимикач світла, а потім визначити причину поломки і усунути її.

Пропонуємо розібратися, в чому особливості демонтажу клавішних, поворотних і сенсорних моделей, а також дізнатися найбільш ймовірні причини виходу з ладу комутуючого пристрою.

З чого почати роботу

Якщо при натисканні клавіші світло не загоряється, не завжди причина поломки саме вимикач, не варто відразу ж починати його розбирати. Спочатку не завадить перевірити наявність напруги в мережі, а також стан лампи розжарювання. Якщо немає напруги, швидше за все, вимикач в порядку.

Потрібно з'ясувати, що не так з мережею (коротке замикання,, пошкодження кабелю живлення і т.п.), і усунути цю поломку. З перегоріли лампочкою все ще простіше - її потрібно замінити. Якщо ж мережа і лампа в порядку, пора уважніше придивитися до вимикача.

Спочатку потрібно знайти на розподільчому щитку автомат, через який підключений цей конкретний вимикач, і перевести важелі в положення "вниз", тобто відключити його. Після цього слід перевірити за допомогою тестера наявність / відсутність напруги на виході.

Процедура нескладна і не забирає багато часу, не варто нею нехтувати, навіть якщо є повна впевненість, що пристрій точно відключено від електромережі.

Зробити припущення про характер поломки можна навіть ще до початку ремонту. Поширена проблема - окислення контактів усередині приладу. Якщо вимикач не спрацьовує тільки іноді, швидше за все, причина саме в поганих контактах, які доведеться просто зачистити.

Крім "оболонки" окислення на металевій пластині перемикача може накопичуватися і нагар. Його також можна відчистити від накопичень, щоб відновити роботу приладу.

Серйозні поломки може викликати неправильний монтаж вимикача. Через недосвідченість деякі самодіяльні майстри підключають до автоматів не фазу, а нульову жилу. В результаті вимикач ніби й працює, але вся освітлювальна проводка, підключена таким чином, залишається під напругою.

Буває, що і проста заміна перегоріли лампочки в такій мережі може обернутися електроударом. Досить виправити схему, щоб все запрацювало правильно.

Зламаний вимикач - ситуація малоприємна, що вимагає якнайшвидшого вирішення

Перед розбиранням вимикача потрібно знеструмити або окрему лінію, по якій надходить харчування до приладу, або всю квартиру

Подібні помилки монтажу можуть привести і до того, що після відключення автомата лінія все одно залишиться під напругою. Це одна з причин, за якими слід завжди перевіряти навіть відключений прилад.

Якщо напруга є, потрібно знеструмити квартиру або будинок. Якщо при кожному включенні і виключенні всередині вимикача з'являються іскри, це зазвичай говорить про те, що контакти приладу низької якості.

В окремих випадках доводиться замінювати весь вимикач на такий же, тільки новий. Зазвичай для заміни підбирають точно таку ж модель, яка підходить і до підрозетників, і до інтер'єру.

Якщо ж з якихось причин потрібно встановити іншу модель, слід переконатися, що вже наявний отвір для неї підходить. В іншому випадку доведеться заново.

Причиною частих перепадів напруги в мережі може бути не тільки загальний стан електромережі, а й велика кількість потужних електроприладів, які підключені одночасно. З цього приводу можна проконсультуватися з досвідченим електриком, можливо, потрібно внести корективи в існуючу схему.

Як розібрати вимикач

Перед початком розбирання і ремонту вимикача потрібно запастися необхідними інструментами: викруткою з індикатором або мультиметром, ізоляційною стрічкою, наждачним папером, викруткою прямий і хресний, маркером, пассатижами і т.п.

Не завадить також якась ємність для зберігання дрібних предметів, наприклад, кріпильних елементів.

Після розбирання вимикача слід запам'ятати кольорове маркування проводів і схему їх підключення. Докладні знімки можуть стати гарною підмогою

Ще один корисний предмет при виконанні таких робіт - фотоапарат або мобільний телефон з камерою. Весь процес рекомендується знімати. Докладні знімки можуть бути особливо корисні починаючим майстрам під час зворотного збирання приладу.

Порядок робіт багато в чому залежить від.

Демонтаж клавішних пристроїв

Крок 1. Розбирання одно-дво-або трьохклавішний вимикача починають з від'єднання клавіш. Зазвичай кожну з них потрібно підчепити викруткою або іншим схожим пристосуванням і просто зняти. Деякі виробники роблять на клавішах невеликі виступи або виїмки, щоб полегшити процес демонтажу.

Крок 2. Слід акуратно прибрати декоративну рамку. Для цього потрібно відсунути засувки, які її утримують. Тепер передня частина механізму вимикача доступна для огляду.

Під час розбирання вимикача з двома або трьома клавішами потрібно відзначити місце підключення живильного проводу і запам'ятати колір цього проводу, або позначити відповідну жилу маркером

Крок 3. Рекомендується озброїтися тестером і переконатися, що харчування на клемах вимикача відсутня. Якщо роботи проводяться з багатоклавішні пристроєм, досвідчені майстри рекомендують помітити маркером провід живлення, загальний для всіх клавіш.

Крок 4. Треба прибрати кріпильні засувки або відкрутити болти, які утримують механізм вимикача в підрозетники. Тепер можна братися за більш детальний огляд і ремонт пристрою.

Старі клавішні вимикачі влаштовані дещо інакше. На корпусі таких приладів, спереду або на одній з бічних панелей, є кріпильний болт, який і потрібно відкрутити. Потім можна зняти весь корпус вироби.

Для старих і нових вимикачів використовують подрозетники різного виду. Цей момент слід враховувати, якщо передбачається оновити прилад.

Цей момент слід враховувати, якщо передбачається оновити прилад

На клавішах і декоративних рамках вимикачів зазвичай передбачені невеликі виступи, які дозволяють підчепити елемент плоскою викруткою і швидке зняти його без пошкодження (+)

Іноді занадто жорстке кріплення заважає установці клавіш, тоді болти потрібно трохи послабити, зазвичай це допомагає. Під час розбирання вимикача не завжди обов'язково видаляти клавішу, якщо вона не заважає проведенню необхідного ремонту.

У цьому випадку досить від'єднати тільки рамку. Кріпильні елементи у вигляді розпірок можна послабити збоку.

Кінці і закріпити в клемах. Щоб переконатися, що роботи виконані правильно, потрібно дроти після закріплення злегка посмикати. Будь-які механічні дефекти або пошкодження на кабелі - вагома причина для його заміни.

Місця, в яких є ушкодження ізоляційного шару, слід ізолювати повторно. Але якщо таких ділянок занадто багато, краще кабель замінити повністю, інакше незабаром доведеться знову ремонтувати вимикач.

Після закінчення ремонту вимикач потрібно знову правильно підключити до проведення, дотримуючись схему і уникаючи помилок, які були допущені раніше. Якщо виконувалася заміна проводки, слід ізолювати невикористані жили заземлення.

Потім слід знову зафіксувати механізм вимикача в підрозетники і закрутити кріпильні болти. Потім на місце повертають клавіші і декоративну рамку.

Потім на місце повертають клавіші і декоративну рамку

Не варто занадто сильно затягувати кріпильні болти під час зворотного збирання, це може змінити положення пристрою і утруднити установку клавіші

Тепер потрібно перевірити роботу вимикача. Для цього його кілька разів включають і вимикають. Для дво- та трьохклавішний пристроїв перевіряють кожну клавішу окремо і всі одночасно. Якщо прилад при цьому не іскрить, а світло ламп не мерехтить, роботи можна вважати успішними.

На нашому сайті є блок статей з докладним описом підключення одно-, дво- і трьохклавішний вимикачів, радимо ознайомитися:

Що робити з поворотним вимикачем

Клавішні вимикачі - це найпоширеніші і прості моделі. З іншими варіантами таких пристроїв можуть виникнути деякі труднощі. Іноді доводиться усувати проблеми з так званими, які також називають диммерами.

Іноді доводиться усувати проблеми з так званими, які також називають диммерами

Розбирання поворотного вимикача починається з видалення круглої ручки. Її потрібно просто потягнути вперед, притримуючи при цьому корпус пристрою

Такі прилади також чутливі до перепадів напруги в мережі і коротких замикань, як і їх "побратими" з клавішами. Дуже часто в диммерах ламається симистор. Ремонту цей елемент не підлягає, але його можна замінити. Починати розбирання поворотного вимикача потрібно зі зняття ручки регулювання.

Вона кріпиться на напівкруглих елементах типу "тато-мама" або спеціальними шлицами. Потрібно притримати однією рукою корпус вимикача, а другий акуратно, але із зусиллям потягнути ручку на себе. Крутити її при цьому не потрібно.

Під ручкою знаходиться кріпильна контргайка, її також потрібно відкрутити. Іноді кріплення виконується за допомогою гвинта.

Після того, як буде відкручу контргайка діммера або кріпильний гвинт, можна зняти корпус приладу і отримати доступ до його внутрішньої частини

Відкручувати будь-який з цих елементів слід проти годинникової стрілки. Тепер потрібно зняти пластикову накладку, а також рамку, якщо це необхідно. Потім слід послабити елементи, які утримують механізм діммера всередині і можна його вийняти з підрозетника.

Для початку необхідно перевірити всі контакти, з'єднання й проведення, зачистити з'явився нагар і окислення, відновити пошкоджену ізоляцію, замінити зламані дроти і т.п.

п

Якщо поламався симистор поворотного вимикача, його потрібно замінити іншим справним елементом з точно такими ж розмірами і характеристиками

Зіпсований симистор потрібно вийняти і віднести в магазин електрики, щоб знайти новий, точно такий же. Збірку відремонтованого приладу виконують в зворотному порядку.

Як і у випадку з клавішним вимикачем, перед розбиранням потрібно знеструмити лінію, перевірити контакти тестером і зафіксувати процес у вигляді фото, щоб нічого не переплутати в процесі побудови.

Особливості ремонту сенсорних моделей

Все стає трохи складніше, якщо мова йде про, які включаються не натисканням клавіші або поворотом ручки, а дотиком.

Такі моделі зазвичай забезпечені пультом радіоуправління, вони мають не тільки електромеханічне наповнення, але також і плати з мікросхемами, які забезпечують управління приладом.

Щоб від'єднати лицьову панель сенсорного вимикача, можна використовувати звичайну пряму викрутку, але діяти слід обережно, щоб не пошкодити елемент

Для ремонту такого складного пристрою навичок початківця електрика може виявитися недостатньо. Для усунення складних поломок доведеться запрошувати майстра, який розбирається не тільки в електротехніці, а й в електроніці.

Якісні сенсорні вимикачі ламаються рідко, але якщо таке трапилося, потрібно для початку вивчити інструкцію виробника, щоб розібрати сенсорний вимикач правильно.

Спочатку потрібно зняти скляну декоративну пластину. Під нею мається панель з однією або декількома сенсорами, в залежності від того, скільки ліній (одну, дві або три) обслуговує ця конкретна модель.

Зазвичай місце розташування сенсорів позначено кружечками, так показана на декоративної панелі область, чутлива до дотиків.

Зазвичай місце розташування сенсорів позначено кружечками, так показана на декоративної панелі область, чутлива до дотиків

Під декоративною кришкою сенсорного вимикача знаходиться панель з чутливими елементами і платами управління. Під цією панеллю розташовані роз'єми, до яких підключають дроти

Під декоративною панеллю знаходяться світлодіоди, які позначають стан вимикача: червоний - включено, синій - вимкнено. Під панеллю з сенсорами і платами знаходиться механізм вимикача, до якого підключають дроти.

Розібратися з входом і виходами досить просто, приблизно так само, як і для звичайного клавішного вимикача. Сенсорна пластина кріпиться до цієї частини кліпсами. Щоб її зняти, потрібно їх просто від'єднати.

Основна частина вимикача, яка встановлена ​​в підрозетники, зазвичай не має ніяких затискачів. Як кріплення використовують звичайні болти. Щоб оглянути місця підключення проводів, потрібно викрутити ці болти і вийняти вимикач з підрозетника. Якщо поломка пов'язана з проводкою, усунути її буде нескладно.

Потрібно перевірити напругу на окремих жилах, знайти несправний провід і замінити його. Тут так само, як і при роботі з іншими типами вимикачів має сенс почистити окислення на контактах, якщо він є.

Зворотну збірку виконати не складно: підключити до харчування основний блок, встановити його в підрозетник і зафіксувати там гвинтами, потім приєднують панель з сенсорами і декоративну пластину.

Захисні механізми таких вимикачів на поломки реагують перериванням електроживлення. Навіть якщо просто перегорить лампочка, вимикач переходить в стан "вимкнено", яке не змінюється, навіть якщо лампа вже замінена.

У такому випадку після ремонту потрібно просто доторкнутися до пластини, щоб включити світло. Якщо інших поломок немає, сенсорний вимикач працюватиме справно.

Рекомендації по проведенню ремонту

Проблеми з контактами вирішуються просто. Спочатку їх потрібно оглянути. Якщо на них є шар окисленого металу, слід його видалити, а потім встановити контакти на місце.

Якщо ж контакти не просто окислилися, а мають виражені сліди оплавлення, зазвичай їх не можна відремонтувати, доведеться повністю замінити пристрій. Прибрати нагар з контактів дуже просто, для цього можна використовувати ніж або кінець плоскої викрутки.

Візуальний огляд проводів як в подорозетніке, так і в распаєчної коробці допоможе виявити і усунути причину поломки. Потрібно відновити пошкоджені елементи або повністю їх замінити

При роботі з проводами потрібно звертати увагу не тільки на стан неізольованих кінців, але і на якість самих проводів. Наприклад, неміцні жили можуть розірватися, зламатися і т.п. У цьому випадку частина проводки доведеться замінити.

Серед поширених причин ослаблення і порушення контактів можна відзначити:

  • підвищену вологість, яка стимулює окислювальні процеси;
  • неправильне, наприклад, занадто слабке кріплення проводів;
  • надмірне навантаження, про яку свідчить іскріння, гудіння, тріск і інші подібні ознаки;
  • напруга в мережі, що перевищує допустимий рівень;
  • часті перепади напруги і т.п.

Щоб зменшити проблеми з нагаром на контактах вимикача, фахівці рекомендують використовувати, а не традиційні лампи розжарювання. Зменшується навантаження на мережу, і комплектуючі зношуються повільніше.

Висновки і корисне відео по темі

Процес розбирання і ремонту звичайного вимикача з двома клавішами представлений в цьому ролику:

Тут можна познайомитися з пристроєм і особливостями розбирання сенсорного вимикача:

У цьому ролику показана розбирання і пристрій поворотного вимикача:

Правильна розбирання вимикача - важливий етап ремонту пристрою. Потрібно пам'ятати про заходи безпеки, а також уважно запам'ятовувати або фотографувати кожен етап цього процесу, щоб зворотна збірка також була виконана без проблем.

Є досвід розбирання вимикача? Або хочете задати питання по темі? Будь ласка, коментуйте публікацію і беріть участь в обговореннях. Блок зворотного зв'язку розташований нижче.

Є досвід розбирання вимикача?
Або хочете задати питання по темі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама