Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Підключення настінного бра. монтаж бра

  1. Підготовка до встановлення бра
  2. Підготовка отвору для кріплення бра до стіни
  3. Монтаж бра на стіну
  4. Підписуйся, і читай статтю далі:

Ця стаття - фоторепортаж про те, як я встановив настінний світильник (бра) у ванній.

У чому особливість установки бра в санвузлі (у ванній, туалеті) - там стіни покриті плиткою, і кріплення і підключення світильника в даному випадку має свої тонкощі. Про них і йтиметься в цій статті.

Важливо! У такого світильника, який наведено в статті, низький рівень вологозахисту, і його установка у вологих приміщеннях вкрай не рекомендується через небезпеку ураження електричним струмом. Вибирайте спеціальні вологозахищені світильники!

А взагалі, статтю можна застосувати для установки і кріплення будь-якого настінного світильника.

Бра - це настінний світильник, як правило, виконаний в якомусь художньому стилі. На відміну від звичайного світильника, у нього трохи інша конструкція - є підстава, яке кріпиться до стіни, ніжка, і власне плафон з лампочкою. Але суть та ж, тому буду в статті називати "об'єкт" і так, і сяк. Наприклад, бра може виглядати так:

Ця стаття - фоторепортаж про те, як я встановив настінний світильник (бра) у ванній

Варіант конструкції бра (настінного світильника)

Інший ракурс:

Конструкція настінного світильника (бра)

Підготовка до встановлення бра

В даному випадку місце під установку світильника було вибрано спочатку. Провід прокладений по цегляній стіні, потім зверху покладена керамічна плитка. Вимикач для бра розташований в коридорі.

Необхідно врахувати, що потім в цьому місці стіна буде набриднений, щоб закріпити світильник. Тому при прокладці кабелю живлення помічаємо, де він закріплений, щоб при монтажі бра його не пошкодити.

Після того, як плитка у ванній покладена, місце установки настінного світильника повинно виглядати таким чином:

Після того, як плитка у ванній покладена, місце установки настінного світильника повинно виглядати таким чином:

Кабель ВВГ для підключення настінного бра

Проріз в плитці, з якої виходить висновок під бра, може бути і більше, ніж показана на фото. Все одно потім це місце буде прикрито корпусом світильника.

Висновок кабелю під підключення бра

Але про що настійно слід попросити плиточника - ні в якому разі не можна зрушувати кабель з прокладеного шляху. Якщо кабель прокладений вертикально, місце виходу з плитки може зрушуватися тільки трохи вгору або вниз. Якщо кабель йде горизонтально, можливий зсув точки виходу вліво-вправо.

Інакше можливі дуже неприємні наслідки, аж до зняття плитки або прокладки кабель-каналу через перебитого кабелю.

Підготовка отвору для кріплення бра до стіни

Кріплення бра до стіни здійснюється через спеціальний кронштейн, який прикручується до стіни двома саморізами. Тут найтонший момент - свердління плитки. Тут дві головні речі.

  1. не пошкодити кабель живлення світильника або будь-якої іншої кабель, що знаходиться в місці свердління
  2. не пошкодити плитку

Про заходи проти пошкодження кабелю писалося вище, тому особливу увагу приділимо механічному монтажу.

Свердління проходить в 2 етапи - свердління плитки і свердління стіни. В ідеалі для плитки потрібно використовувати спеціальне свердло по кераміці, для стіни - бур по цеглині ​​/ бетону. Я зазвичай використовую бур на 6, вставлений в перфоратор, для обох цих етапів. Звичайно, бур для цієї мети не повинен бути тупим.

На першому етапі включаю перфоратор на режим без удару. На невеликих оборотах і малому зусиллі, не поспішаючи, починаю свердлити.

На невеликих оборотах і малому зусиллі, не поспішаючи, починаю свердлити

Починаємо свердлити стіну

Отвір краще відразу розширювати плавними круговими рухами перфоратора. Коли плитка пройдена, можна включити ударний режим, і свердлити цегла. Робити це треба також обережно, щоб не пошкодити краю плитки.

Для установки бра масою до одного кг досить одного (або двох, залежно від конструкції) дюбелів діаметром 6 мм довжини не менше 40 мм.

Для установки бра масою до одного кг досить одного (або двох, залежно від конструкції) дюбелів діаметром 6 мм довжини не менше 40 мм

Дюбель в стіні для монтажу бра

На фото показаний встановлений дюбель. Рекомендую дюбель "Чапай", завжди користуюся такими, прекрасно тримаються, ніколи не підводили.

Якщо з якихось причин дюбель погано тримається (неякісна стіна, отвір потрапило в порожнину або між цеглинами) - треба це обов'язково усунути. Взяти довший дюбель (якщо можливо, виходячи з товщини стіни) і вкрутити в щілини між краями дюбеля і стіною тонкі саморізи діаметром 3 мм і довжиною 20-25 мм, про які я писав у статті про надійний монтаж розетки . В крайньому випадку - пересверліть поруч.

Монтаж бра на стіну

Як правило, зараз всі світильники - і настінні, і стельові - мають спеціальний кронштейн, який кріпиться до поверхні в першу чергу. Про це докладно писалося на СамЕлектріке в статті про установку і підключення люстри .



Підписуйся, і читай статтю далі:

Готуємо дроти для підключення, кріпимо кронштейн

Провід зачищаємо, готуємо до підключення до електромережі. Кронштейн міцно прикручуємо, щоб потім не було соромно.

Готуємо технологічний відрізок жорсткого кабелю для тимчасового кріплення бра до стіни, який потрібен для зручного монтажу будь-якого світильника або люстри. Про це писалося на СамЕлектріке в тій же статті про монтаж люстри (посилання тільки що дав).

Про це писалося на СамЕлектріке в тій же статті про монтаж люстри (посилання тільки що дав)

Під'єднуємо дроти, використовуємо технологічний кріплення

Без такого шматка дроту буде така картина, дроти можна пошкодити.

Бра висить на живильних проводах

Електричне підключення бра має особливість. Справа в тому, що монтаж електропроводки зазвичай виконується жорстким одножильним проводом типу ВВГ. А в світильниках і люстрах використовується завжди тільки м'який гнучкий багатожильний провід.

На фото вище показано підключення методом скручування. Я впевнений в такому підключенні, у мене свій спосіб. Однак, я його не рекомендую через те, що не можу тут передати досвід. А рекомендую я клеми типу Wago , Які найкраще підходять для з'єднання жорсткого і багатожильного проводів. Про це також сказано в статті про монтаж точкових світильників .

Ось, що в результаті повинно вийти:

Настінний бра встановлений на плитку у ванній

Ось ніби все, що хотів поділитися. Якщо є питання або доповнення по установці і підключенню настінних світильників - пишіть в коментарі. До речі, для коментування досить вказати тільки ім'я або псевдо-ім'я.

Для підсвічування будівель всередині і зовні зараз дуже часто використовуються світлодіодні прожектори з датчиком руху, про що я вже писав на СамЕлектріке. Світлодіодне підсвічування і освітлення будівель має велику перевагу перед іншими джерелами світла.


Стаття сподобалася?
Додайте її в свою соц.сетях і дайте оцінку!


Стаття сподобалася?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама