Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Схема підключення перемикачів з 3 х місць. Схема підключення прохідного перемикача з трьох місць

  1. Електрична схема підключення прохідного вимикача з 2х місць
  2. Як підключати прохідний вимикач: схема підключення і де ставити
  3. Принцип роботи і схема перемикача
  4. Опис схеми підключення перемикача
  5. Правила вибору одноклавішного вимикача
  6. Чим відрізняється схема підключення одноклавішного вимикача від прохідного
  7. Пристрій прохідного вимикача з трьох місць: схема
  8. Прохідний вимикач схема підключення на 2 точки
  9. Підключення прохідного вимикача на 3 точки
  10. Підключення необмеженого числа прохідних вимикачів

Привіт, шановні читачі блогу. Темою поста буде схема підключення прохідного перемикача з трьох місць. На практиці часто застосовується схема підключення прохідного вимикача з двох точок використовувана на сходах, в коридорах, гаражах і т д., але іноді з'являється необхідність включення освітлення з трьох точок і більше.

Таке застосування включення освітлення можна використовувати в спальних кімнатах, де один вимикач встановлюється при вході, а що залишилися два з двох сторін ліжка або в довгому коридорі в якому знаходяться декілька проміжних приміщень, біля входу яких встановлюються додаткові прохідні вимикачі для зручності вмикання та вимикання освітлення. У такій схемі застосовуються два прохідних і один перехресний вимикач.

Ми звикли називати пристрої включення-вимикачами, але по суті це прохідні і перехресні перемикачі. Прохідні перемикачі мають на зворотному боці три контактні клеми для затиску проводів, і при натисканні клавіші центральний контакт перемикається між двох інших контактів. У перехресному перемикачі чотири контактні клеми, в ньому знаходяться дві незалежні лінії, які при натисканні клавіші переключаються в хрест, звідси і його назва.

У перехресному перемикачі чотири контактні клеми, в ньому знаходяться дві незалежні лінії, які при натисканні клавіші переключаються в хрест, звідси і його назва

Завдяки таким перемикачів можна провести включення або відключення освітлення не тільки з трьох точок, а й більш. Давайте розглянемо підключення прохідних вимикачів з трьох точок. Таке підключення спонтанно призвести не можна, тому в процесі ремонту перед електромонтажними роботами Вам потрібно буде визначитися, де будуть встановлені перемикачі та відповідно, провести монтаж проводів.

Для роботи схеми в необхідних місцях необхідно встановити три коробочки діаметром 60 мм на висоті 90 сантиметрів під перемикачі над однією з коробочок приблизно на висоті 2 -2,3 метра встановити розподільну коробку діаметром 80 мм для комутації проводів. Далі від до коробочці знаходиться внизу під перекидний перемикач простягаємо чотири дроти.

Потім від розподільчої коробки простягаємо до другої коробочці три дроти (трижильний кабель марки дроти NYM або ВВГ нг) під прохідною перемикач, далі прокладаємо три дроти до другої коробочці під другий прохідний перемикач. Так само від розподіл / коробки потрібно прокласти дроти до (світильників) і привести в розподіл / коробку живлять дроти (нуль, фазу, заземлення). Схема підключення представлена нижче.


Схема підключення представлена нижче

Тепер докладніше, давайте для зручності візьмемо чотири часто зустрічаються кольори ізоляції проводів блакитний, коричневий і зелений. У коробку розподільчу проводимо живлять дроти блакитний (нуль), коричневий (фаза) і в разі потреби заводимо в коробку розподільчу третій провід, який буде виконувати роль заземлення (занулення), зазвичай він жовтий із зеленою смужкою.


У коробку розподільчу проводимо живлять дроти блакитний (нуль), коричневий (фаза) і в разі потреби заводимо в коробку розподільчу третій провід, який буде виконувати роль заземлення (занулення), зазвичай він жовтий із зеленою смужкою

Живить коричневий провід в розподіл / коробці скручуємо з коричневим проводом, який прокладений до першого прохідного перемикача до контакту 1. Блакитний нульовий провід з'єднуємо з нульовим проводом, прокладеним до світильника.

Провід від 2 контакту першого прохідного з'єднуємо з проводом, що йде на перехресний перемикач контакт 4 в нашому випадку провід зеленого кольору, провід блакитного кольору від контакту 3 першого прохідного з'єднуємо з проводом, що йде на контакт 5 перехресного перемикача .

Далі зелений провід від контакту 6 перехресного перемикача з'єднуємо з проводом, прокладеним до контакту 8 другого прохідного перемикача, блакитний провід від контакту 7 перехресного перемикача з'єднуємо з проводом, що йде до контакту 9 другого прохідного перемикача.

Потім дріт коричневого кольору, що йде від контакту 10 другого прохідного, скручуємо з проводом, що йде до світильника і в разі потреби, підключаємо заземлення до корпусу світильника.

Після скручування всіх проводів кінчики скруток слід пропаять і заізолювати. Якщо необхідно включити схему з чотирьох точок потрібно в схему включити ще один перехресний перемикач.


Якщо необхідно включити схему з чотирьох точок потрібно в схему включити ще один перехресний перемикач

Ось в принципі і все підключення прохідних вимикачів з трьох точок. Перехресні та прохідні перемикачі в великому асортименті. Вдалого вам монтажу.

З повагою Олександр & Ігор.

Прохідний вимикач світла є пристроєм, за допомогою якого можна здійснювати керування освітленням відразу в декількох місцях. Це цілком можливо, а найголовніше, дуже зручно, особливо для великих будинків, квартир або ж зовсім великогабаритних приміщень, таких як торгові центри, галереї та театри.

Електрична схема підключення прохідного вимикача з 2х місць

Схема підключення у такого обладнання, як двухпрохідному вимикач, проста. Цілком можливий монтаж таких виробів і в спальні, наприклад, якщо до однієї клавіші підключити основне світло, а до іншого другорядний.

Вважається схема дуже зручною для:

  • Довгих коридорів;
  • Приватних двоповерхових будинків;
  • Сходових прольотів;
  • Прохідних кімнат.


Довгих коридорів;   Приватних двоповерхових будинків;   Сходових прольотів;   Прохідних кімнат

У спальні потрібно одночасне заклад нуля і заземлення на світильники. Фаза буде подаватися з першого вимикача, а вхідна частина другого пристрою з'єднується з вільним проводом світильника. Кожен з виходів потрібно з'єднати між собою. Електросхема такого приєднання досить проста, і функціонує так само, як звичайний прохідний вимикач.

При натисканні на клавішу одного з вимикачів, встановлених в системі, відбувається включення всього ланцюга.

За правилами прокладання проводки, всі дроти в такий електричного кола повинні бути розташовані на відстані 15 см від стелі. Бажано укласти їх в спеціальні кабель канали або короба, а кінчики завести в спеціальну монтажну коробку. Це виключить освіту таких моментів, як загоряння, замикання, а найголовніше, якщо в одній коробці потрібно заміна проводу, то вона повинна бути завжди відкритою.

Як підключати прохідний вимикач: схема підключення і де ставити

Пристрій подвійної системи включення проводиться в абсолютно будь-яких приміщеннях, але найголовніше - це дотримання техніки безпеки. Якщо замість коробів будуть робитися за старим способом, скручування, то вони повинні бути ретельно пропаяни і заізольовані за допомогою ізоляційної стрічки.

Варіанти підключення:

  1. При монтажі елемента на сходах, потрібно розташувати кожен зі складових системи на своєму поверсі, щоб можна було перед проходженням по сходах включити світло, а після закінчення руху, відповідно, расключіть.
  2. У спалених кімнатах, один з вимикачів встановлюється біля ліжка, а другий біля дверей. Принцип використання точно такий же, як і в попередньому варіанті.
  3. Установка елементів включення і виключення світла в кожному з кінців коридору забезпечує пересування при світлі і виключає зіткнення з предметами, що зустрічаються на шляху.


Установка елементів включення і виключення світла в кожному з кінців коридору забезпечує пересування при світлі і виключає зіткнення з предметами, що зустрічаються на шляху

Список можна продовжувати до нескінченності, але основне правило - це вибір якісних елементів і проводки. Як і у вимикачі, в якому присутні клавіші в кількості 2 штук, схема включає в себе 3 контакту. Варто зауважити, що в даному випадку у третього контакту зовсім інша функція. У звичайному вимикачі він відповідає за те, щоб відключити ланцюг, а в прохідному відбувається розмикання одного ланцюга і замикання інший, тієї, яка складається з пари контактів.

Принцип роботи і схема перемикача

Як виглядає схема підключення прохідного вимикача? Деякі називають простими перемикачами, так як в цілому в них немає нічого особливого. За зовнішніми даними вони не володіють ніякими відмінними рисами, а єдине, за яким елементу їх можна відрізнити від інших вироби - це система контактів. Традиційні вмикачі потрібні для замикання і розмикання ланцюга електрики, точно так же, як і прохідні, однак у них інші конструктивні особливості.

Електрика - це дуже небезпечний вид комунікації і бажано довіряти роботу з ним фахівцям з:

  • освітою;
  • Великим досвідом роботи;
  • Наявністю необхідного обладнання, що дозволить виключити неприємні наслідки у вигляді летального результату.

В цілому, процес підключення прохідного перемикача грунтується на наявності контактів перекидного типу, який нагадують принцип дії коромисла. У деяких пристроях присутній нульове положення, яке у включеному стані розмикає обидві ланцюга, але такі вироби зустріти на практиці можна досить рідко.

Якщо електрик правильно провів монтаж, то, коли відбувається зміна положення перемикача струму, він направляється на конкретну клему.

Результатом стає замикання однієї з наявних мереж, підключених до джерела світла. включення освітлювального приладу здійснюється в тому випадку, коли 2 перемикача встають в однакове становище.

Якщо при монтажі звичайного вимикача буде задіяний вид проводки з розривається фазою, то до прохідного буде підходити 3 контакту, 2 з яких стануть перемичкою між перемикачем маршового типу, а третій буде використовуватися у вигляді фази. За рахунок неї буде проводитися подача сигналу з другого вимикача на прилад освітлення.

Опис схеми підключення перемикача

Звичайний одноклавішний вимикач підключити набагато простіше, на відміну від Двоклавішний або зовсім перехресного елемента. Варто зауважити, що прохідні перемикачі повинен встановлювати майстер, а купуючи цей пристрій, потрібно звернути увагу на наявність колірної заводського маркування.


Саме цим такі вимикачі відрізняються від звичайного, що дозволяє провести монтаж швидко і без помилок.

При виборі проводки, щоб зробити місця з'єднання вимикачів, потрібно вибирати дроти, перетин яких здатне витримати передбачувану навантаження. Так як потужність проміжний потрійний або з однієї / двома клавішами, має в середньому 10-16 А, то при монтажі найкраще застосовувати саме мідні кабелі , В яких перетин 1-1,5 мм 2.

Безпосереднє підключення прохідного вимикача повинно проводитися строго за технологією:

  1. Перш ніж з'єднати вироби, потрібно на вимикачі прохідного виду знайти клему, звану загальна.
  2. На той вимикач, який знаходиться поруч з розподільною коробкою, робиться підведення проводів, зокрема фази, і підключається загальна клема. При монтажі, використовується провід яскраво-червоного кольору.
  3. Далі на вихідну клему в прохідному перемикачі проводиться нанизування двох вільних проводів. Тут важливо запам'ятати відповідність квітів, використаних жив і маркування, зазначену на поверхні клемника в прохідному перемикачі.
  4. У другому вимикачі проводиться підключення кабелю за схемою, описаною вище із суворим дотриманням маркувань.

Далі в просторі розподільної коробки проводиться монтаж яскравого дроти, підключеного до другого прохідного вимикача, у якого встановлена ​​фаза світильника. Далі потрібно з'єднання нульового і заземлюючого проводу в розподільній коробці з кабелем, який йде на світильник. Скручування підтягуються і, при необхідності, запаюються з подальшою ізоляцією.

Правила вибору одноклавішного вимикача

У продаж надходять вимикачі самих різних марок - Legrand, Viko, Schneider, Electric, Lezard, Makel. Кожен з них має свої технічними характеристиками і експлуатаційними властивостями, проте покупку варто робити тільки в спеціалізованому магазині.

Продавець повинен надати:

  • Гарантію якості;
  • Консультацію по монтажу;
  • Сертифікат на відповідність ГОСТ.

Вибір пристрою потрібно робити за габаритами, потужності, потреби в енергії. Не менш важливо оглянути його конструктивні особливості, так як він може бути різного виду . Розрізняють такі вироби, як стельовий, кнопковий, клавішний, перекидний, поворотний, вбудований.

Чим відрізняється схема підключення одноклавішного вимикача від прохідного

При роботі з пристроями, потрібно наявність хрестової викрутки, а також спеціального індикатора з підсвічуванням, за допомогою якого можна визначити фазу і нуль. В цілому, прохідний і звичайний вимикач відрізняються один від одного тільки по наповненню і не більше.

Як уже було відзначено, щоб встановити пристрій, що вимагається для підключення і расключеніе пристрою, можна зробити вибір на різної моделі, будь то:

  • Легранд;
  • Лезард;
  • Шнайдер;
  • Віко.


Легранд;   Лезард;   Шнайдер;   Віко

Звичайний вимикач просто обриває і замикає ланцюг, а прохідний, обриває одну, паралельно замикаючи іншу. Найчастіше, в побутових умовах встановлюють звичайні вимикачі , Так як з ними набагато простіше впоратися при монтажі.

Насправді, досить просто розібратися з тим, як підключаються дроти, і можливо скоротити кількість вимикачів в будинку вдвічі.

Одноклавішний вимикачі використовують в ланцюзі електрики, напруга якої не перевищує 1000 В, а також вони не мають ніякої захистом від стрибків в подачі струму. У свою чергу, сучасні прохідні вимикачі відрізняються від них наявністю розподільника, що знижує ймовірність виходу з ладу при скачках в напрузі, і можуть встановлюватися там, де воно більше 1000 В.

Пристрій прохідного вимикача з трьох місць: схема

Схема підключення 3 місць до одного прохідного вимикача трохи складніше, тому що до 2 звичайним пристроїв потрібно придбати перемикач перехресного типу. У ньому присутній і вхід, і вихід в кількості 2. Він здатний відповідати одночасно за підключення і расключка проводиться відразу пари контактів.

Для збору такої схеми, слід ретельно провести кожен нижче описаний етап:

  1. Завести нуль на лампу.
  2. Підключити провід фази до входу в одному з прохідних вимикачів, на якому три виходи.
  3. На вхід другого вимикача проводиться подача вільного дроти лампи.
  4. Обидва виходи в одному трьохконтактного пристрої заводяться в порожнину входу на перехресному перемикачі.
  5. Обидва виходи на другому трьохконтактного пристрої заводяться на другі два контакти в перемикачі, що володіє 4 входами.

Якщо є бажання підключити схеми, де буде більше 4 точок, то потрібно додатково встановлювати ще перехресні вимикачі . Вимикачів з 3 входами і виходами в будь-яких схемах повинно бути 2, так як один ставиться на початку схеми, а другий в кінці ланцюга. Всі додаткові елементи є перехресними пристроями.

Коридорний, він же прохідний, вимикач вельми добре відомий електромонтерами старшого покоління. У наш час даний пристрій трохи призабуте, в зв'язку з цим в даній статті дещо прояснити схему підключення подвійного, і не тільки, електронного прохідного вимикача.

Прохідний вимикач схема підключення на 2 точки

Розглянемо наступну ситуацію. Ви виходите з квартири. У довгому коридорі, де немає природного освітлення , Ви натискаєте вимикач (A) і спалахує світло, далі проходите до його кінця і клацаєте другим (B) і світло гасне. Наступного разу за вами виходить інша людина, і він може також включити освітлення вимикачем (A) і вимкнути його (B).

Схема підключення на 2 точки дозволяє також включати і вимикати освітлення в зворотному порядку, тобто з початку включаєте (B), а виключаєте світло вимикачем (A). Для реалізації такої схеми включення прохідного вимикача звичайні вимикачі не підійдуть, так як у них контакти працюють на замикання-розмикання. Нам же потрібні перемикачі.

Схема досить таки проста. Електролампа буде горіти тільки тоді, коли обидва перемикача SA1 і SA2 підключені на один і той же електропровід верхню чи нижню, інакше електролампа не горітиме.

Підключення прохідного вимикача на 3 точки

Так само можна реалізувати схему підключення прохідного вимикача і для трьох різних точок, які можна реалізувати не тільки в коридорі, але і у себе вдома. Припустимо, один з них буде перебувати біля ліжка, другий біля виходу кімнати, а третій біля робочого столу. Таким чином, можна буде включати, і відключати світло з різних місць.


Для цього потрібно буде два перемикача як у описаної вище схеми плюс ще один, але вже з двома групами контактів. Якщо порівнювати з попередньою схемою, то даний варіант підключення трохи складніше. У неї доданий новий компонент - перемикач SA3, що представляє собою здвоєний перемикач.

Всі три перемикача переведені в стан включення світла. Можна з легкістю простежити рух струму від джерела до лампи. Тепер якщо будь-якої з перемикачів, припустимо SA1, перевести в протилежний стан, то цей ланцюг розірветься і світло згасне. Якщо ж тепер перемикачі SA2 або SA3 перевести в протилежне становище, то лампа знову загориться. Подібна схема підключення прохідних перемикачів дозволяє включати і вимикати світло з трьох місць, припустимо в коридорі з трьома дверима.

В принципі цей прохідний вимикач, можливо, підключити і з великим числом перемикачів, але це суттєво ускладнить електричну схему . Оскільки в цьому випадку при кожному додаванні нового перемикача, він повинен мати на одну пару контактів більше попереднього, а так само з великим числом перемикачів сильно ускладнюється монтаж і розуміння алгоритму роботи схеми.

Що ж робити, якщо потрібно допустимо десять точок управління світлом. Вирішити дану проблему можна за допомогою електронного перемикача. Особливість його в тому, що за допомогою його можна підключити безліч вимикачів.

Підключення необмеженого числа прохідних вимикачів

Принцип функціонування його заснований на роботі тригера - натиснули кнопку, світло загорівся, натиснули ще раз, світло вимкнулося. В даній схемі потрібні вимикачі без фіксації, наприклад, кнопка дверного дзвінка.


Для того щоб тригер працював в рахунковому режимі, на його вхід D подається сигнал з інверсного виходу. Це типове підключення тригера, в результаті якого черговий вхідний імпульс, що надходить на вхід C, змінює логічний рівень виходу на протилежний. Кнопки SA1 ... SAn якраз і подають вхідні імпульси на схему.

Для запобігання брязкоту контактів кнопок, при якому можливі спотворення в роботі прохідного вимикача, в схему додані елементи R2, C2. У момент натискання на кнопку заряджається конденсатор C2, і розряджається через вхід тригера C, при відпуску кнопки. Елементи R1 і C1, підключені до висновку R, призначені для скидання тригера в момент подачі живлення на схему.

Для управління лампою освітлення до прямого виходу тригера підключений вузол комутації, що складається з транзистора та електромагнітного реле.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама