Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Схема підключення світла на дві клавіші. Одноклавішний вимикач світла, принцип роботи, пристрій, схема

  1. Конструктивні варіанти виконання одноклавішних вимикачів
  2. Принцип роботи одноклавішного вимикача світла
  3. Способи перемикання світла
  4. 1. Клавішні конструкції
  5. 2. Перекидні і прохідні вимикачі
  6. 3. Шнурові вимикачі
  7. 4. Кнопкові пристрої
  8. 5. Повзункові переключателі- вимикачі
  9. 6. Сенсорні вимикачі
  10. 7. Вимикачі з датчиком руху
  11. 8. Смеркові вимикачі
  12. 9. Вимикачі з дистанційним управлінням
  13. Який вимикач світла вибрати для квартири?
  14. З якої причини можуть виходити з ладу ці настільки корисні пристрої?
  15. Відключення напруги в мережі
  16. Як розібрати вимикач
  17. ремонт вимикач
  18. Підключення вимикача. Відео

одноклавішний вимикач світла - це комутаційний пристрій управління освітленням, конструктивно розраховане на виконання двох операцій, замикання і розмикання електричного кола . Застосовується виключно для роботи в ланцюгах освітлення напругою до 1000 В. Має ручний привід управління. Не володіє функціями захисту від перевантажень і струмів короткого замикання. Чи не оборудовандугогасітельнимі камерами, в слідстві чого не призначений для великих струмових навантажень. Одноклавішний вимикач світла є одним з найбільш поширених і відомих елементів освітлення. З усіх комутаційних пристроїв, застосовуваних для управління світлом, даний вид вимикача, є найпростішим за конструкцією і підключенню. Переконатися в цьому ви можете, ознайомившись з цією статтею. Тут, ми детально розберемо конструкцію одноклавішного вимикача, принцип його роботи, а також ознайомимося з його принциповою схемою підключення.

Конструктивні варіанти виконання одноклавішних вимикачів

Одноклавішний вимикачі побутового призначення можуть бути наступного конструктивного виконання:

  • зовнішні;
  • внутрішні;
  • модульні;
  • вологозахищені.

вимикачі внутрішньої установки , Використовуються при прихованому варіанті виконання електропроводки, під штукатуркою або всередині каркасних стін. Монтаж механізму вимикача проводиться в попередньо встановлений в стіну підрозетник. Для внутрішньої електропроводки застосовуються і.

Зовнішні вимикачі, застосовуються при зовнішньо виконаної електропроводці, відкрито по стінах або із застосуванням додаткового захисту кабель-каналів, металевих або пластикових труб , А також гнучких гофрованих трубок. Такий вид електропроводки застосовується в основному там, де немає можливості виконати прихований монтаж проводів.

Модульні вимикачі, застосовуються в основному тільки в деяких серіях кабель-каналів. Цей різновид вимикачів застосовується переважно в офісних, промислових і комерційних приміщеннях. Випускаються тільки для монтажу в кабель-канал.

Вологозахищені вимикачі, застосовуються в приміщеннях з підвищеною вологістю, наприклад, ванна кімната, підвал, а також там, де є ймовірність прямого попадання на вимикач води, наприклад, вулиця. Можуть бути як внутрішнього, так і зовнішнього виконання.

Принцип роботи одноклавішного вимикача світла

Для найбільш легкого розуміння принципу роботи пристрою, пропоную ознайомитися з малюнком, представленим нижче.

Малюнок 1. Принцип роботи вимикача світла


На ньому, в максимально простому і наочному вигляді, зображений принцип роботи одноклавішного вимикача На ньому, в максимально простому і наочному вигляді, зображений принцип роботи одноклавішного вимикача.

Як видно, з малюнка всередині механізму одноклавішного вимикача є рухливий контакт, який при натисканні на клавішу може приймати одне з двох положень. Перше положення "включено", друге "вимкнено". При цьому, рухливий контакт буде або з'єднувати ланцюг, або роз'єднувати її.

На представленому вище малюнку, клавіша перебувати в положенні "вимкнено", контакт розімкнений, фаза не подається на світильник, лампа не горить.

Тепер, давайте подивимося, як змінитися схема, якщо перевести вимикач в положення «включено".

Малюнок 2. Принцип роботи вимикача світла

Ну що ж, з пристроєм вимикача світла ми розібралися, переходимо до наступного пункту.


Ну що ж, з пристроєм вимикача світла ми розібралися, переходимо до наступного пункту

На сьогоднішній день для контролю і регулювання освітлення використовується вимикач світла. Розрізняють декілька видів: таймери, димери, дистанційні та клавішні вимикачі. Всі вони відрізняються між собою конструкцією, можливостями і різним ступенем захищеності. Але пристрій вимикача світла по своїй суті і принципом роботи однаково для всіх видів. Всі вони відносяться до комутаційних апаратів з двома позиціями робочого органу, що визначають наступні прикордонні стани:

Управління освітленням в більшості випадків виконується вручну. Квартирні вимикачі сконструйовані для роботи в домашньої електропроводки при номінальних параметрах мережі і не призначені для відключення струмів наднормативних навантажень і коротких замикань. Цю захисну функцію виконують автоматичні вимикачі квартирного щитка, які обладнані расцепителями струму, механізмами відсічення і системами гасіння електричної дуги. Будь-яка модель вимикача світла створюється під певні технічні завдання: робочий струм; напруга мережі; Кліматичне виконання; ступінь пило-вологозахищеністю (IP-код); спосіб установки; кріплення проводів; метод комутації; вид управління та інші цілі.

У переважній більшості конструкцій дроти підключаються до клем різноманітними гвинтовими зажимами. Цей спосіб пройшов перевірку часом. Зараз для полегшення монтажу стали користуватися популярністю підпружинені клеммники, які дозволяють швидше виконувати монтаж вставкою наконечника провідника в затискний пристрій.

Способи перемикання світла

Квартирні вимикачі можуть управлятися:

Вони найчастіше встановлюються на стіні для зовнішнього або внутрішнього монтажу електропроводки. При прихованому способі розміщення вимикач ховається в гнізді всередині стіни, а дроти підключаються до клем після закріплення корпусу. для відкритої проводки використовують підрозетник. До нього шурупами кріплять підставу.

1. Клавішні конструкції

Клавішні вимикачі освітлення є класикою жанру. Такий вид лідирує на ринку електротехнічних виробів і найчастіше використовується для підключення світильників. Принцип роботи досить простий - ланцюг замикається при натисканні перекидний клавіші. Існують одно-, дво- і трехклавішние моделі. Конструктивно вимикач світла, керований натисканням на клавішу, складається з стаціонарно закріплених в корпусі контактів і рухомого хитається механізму, підтискає пружиною, яка працює на:

У першому випадку зусилля натискання на клавішу передається кульці, стискає пружину. Він прослизає по осі гойдання коромисла, перекочується по його плечу і переміщує рухомий механізм з контактами в протилежну сторону.

При другому способі на клавіші вимикача закріплена рамка, притискається пружиною до основи. Вона гойдається навколо осі і своїм рухом створює або розриває електричний контакт.

В обох випадках рухома частина під дією пружини перемикає вимикач з одного стану в інший залежно від місця натискання на нижню або верхню частину клавіші. При правильно підібраних електричних параметрах і дотриманні режиму експлуатації вимикач може безвідмовно працювати багато десятиліть. Побутові вимикачі мають невелику навантажувальну здатність, розраховані на включення від одного до декількох одиниць джерел світла одночасно. Розраховані на струм навантаження до 10-15 А. Більш потужне навантаження такими пристроями в чистому вигляді коммутировать вже не можна.

Перевага такого виду вимикачів:

Особливих недоліків немає.

2. Перекидні і прохідні вимикачі

Вони є різновидом клавішних конструкцій перекидного типу. При маніпуляції клавішею загоряється одна з двох підключених до них ламп. Найчастіше такі моделі застосовують для управління світлом з декількох віддалених місць. У момент розмикання ланцюга - звичайний вимикач (не важливо, скільки у нього клавіш) тільки розриває ланцюг, перемикач також розриває ланцюг, але при цьому тут же відбувається замикання інший ланцюга.

Прохідними вимикачами називають пристрої, призначені для забезпечення управління одним джерелом світла з двох або більше різних місць. Схеми з їх використанням дещо складніше, ніж традиційні, оскільки мають на увазі установку декількох комутаційних апаратів. Освітлення з використанням прохідних вимикачів зазвичай облаштовують в довгих коридорах, на сходах, садових доріжках, в спальнях. Така схема дозволяє, включивши світло в одному кінці приміщення, вимкнути його в іншому, чи не повертаючись до першого вимикача. Детальніше про прохідні вимикачі, читайте в.

3. Шнурові вимикачі

Такі моделі масово встановлювалися всередині панельних багатоповерхових будівель в 70 - 80 роки. Вони, при правильній експлуатації, продовжують працювати і зараз. Особливість їх пристрої - звисає вниз від корпусу капронову шнур, який прив'язаний до поворотного важеля, скріпленого з рухомою контактною колодкою. Повернення колодки забезпечується за рахунок енергії стиснення пружини після відпускання шнура. Серед подібних моделей існують конструкції, які за допомогою натягу шнура (повороту важеля), здійснюють управління двома групами світильників для люстри: при першому натягу включається один блок ламп, при другому - інший, а потім вони послідовно відключаються.

торшери, настінні бра і настільні лампи досить часто забезпечуються саме таким типом вимикача: звисає з-під плафона шнурком з витонченою гільзою-держаком. До слова, в сучасній Великобританії досі цей пристрій є єдиним дозволеним для установки у ванних кімнатах: вважається, що відсутність можливості навіть випадково доторкнутися до електричної начинці пристрою або його знаходяться під напругою частинам, забезпечує безпеку.

З міркувань естетики вимикачі такого типу встановлюють в інтер'єрах в стилі ретро, ​​класицизм, бароко і модерн. І якщо ще кілька десятиліть тому електрики отримували замовлення на переобладнання квартир старої споруди вимикачами кнопковими замість «застарілих» мотузкових, то останні модні віяння повернули тенденцію назад. Стильні інтер'єри знову обладнають мотузочками і ланцюжками.

4. Кнопкові пристрої

Кнопкові вимикачі бувають двох видів:

Їх можна зустріти в підставі настільної лампи, над яким височить кнопка з обоймою. Циліндрична частина вимикача знизу панелі виведена через технологічний отвір. підготовлені кінці електричних проводів заводяться в гнізда і затискаються гвинтами з торців корпусу. Кнопкові вимикачі працюють за принципом ключа, коли при першому натисканні вони запалюють світло і залишають його горіти, а при повтором - гасять його.

На практиці часто зустрічаються кнопки з пружиною самоповороту, які створюють імпульс струму (робота в режимі кнопки без утримання). Для управління світлом за допомогою таких пристроїв необхідно підключати додатково релейний схему. По суті такий вид вимикачів - це просто кнопки. Такі ж кнопки як наприклад використовуються в дверних дзвінках. Ця кнопка підключається до імпульсного реле, яке вже і проводить включення і відключення світла після натискання кнопки.

5. Повзункові переключателі- вимикачі

У закритому корпусі зі стаціонарно закріпленими контактами переміщається рухливий механізм з контактним містком. Пружина стиснення забезпечує поліпшену фіксацію і стискуючи зсунутих майданчиків для створення хороших умов проходження електричного струму. У таких вимикачах рухливий елемент розміщений над центральною частиною. Такий пристрій забезпечує чіткий стискуючи для створення гарного електричного контакту з мінімальною ймовірністю виникнення іскріння. Це є умовою забезпечення тривалої і надійної роботи.

6. Сенсорні вимикачі

Такі конструкції не потребують механічному впливі: вони мають на зовнішній стороні спеціальну панель, керовану простим дотиком пальця. Подібні моделі можуть бути налаштовані для роботи в режимі ключа або кнопки. За своєю будовою сенсорні вимикачі складаються з:

  • чутливого елемента, що реагує на дотик і відправляє команду на обробку
  • електронної схеми з напівпровідниковими елементами, яка сприймає сигнал-команду і перетворює його для сприйняття виконавчим органом
  • комутаційної частини, що забезпечує силові перемикання

Завдяки електронній начинці вони можуть управлятися дистанційно і оснащуватися додатковими функціями датчиків:

7. Вимикачі з датчиком руху

В їх конструкцію входять електронні компоненти, які здійснюють постійний аналіз:

При дотриманні необхідних умов для включення світла датчик спрацьовує.

8. Смеркові вимикачі

В основу цієї конструкції покладено принцип фотореле, яке реагує на зміну освітленості спеціальним датчиком. при зменшенні світлового потоку такий вимикач самостійно включає світильник, який буде горіти до тих пір, поки зовнішнє освітлення не збільшиться. Для економної роботи світильника сутінкові вимикачі доповнюють датчиками руху або присутності.

9. Вимикачі з дистанційним управлінням

Вони дозволяють управляти світильником на відстані за допомогою невеликого пульта-брелока, що є передавачем, що випромінює команди по радіоканалу. Сам вимикач - це приймач, який власними комутаційними контактами врізається в провід живлення світильника. Його можна встановлювати безпосередньо біля кріплення люстри або замість старого клавішного вимикача або навіть всередині квартирного щитка. Для управління енергозберігаючими люмінесцентними або світлодіодними лампами 12 В, на вимикач доведеться подавати фазу і нуль для блоку живлення.

Залежно від переданої команди з пульта відбувається включення або відключення світла. Дальність дії передавача залежить від конструкції і матеріалів будівлі, а середня потужність випромінювання достатня для подолання відстані близько 20 - 25 метрів. Для харчування брелка досить використовувати звичайні батарейки. З огляду на економний режим експлуатації, термін їх роботи буде досить тривалим. Використання в схемі управління мікропроцесорних контролерів дозволяє розширити функціональні можливості світильників, здійснювати їх плавний запуск, регулювати силу світла, використовувати таймер і інші механізми.

Який вимикач світла вибрати для квартири?

За кількістю каналів або клавіш можуть бути: одне, двох або трьох клавішними (можуть і більше, але це велика рідкість, та й ні до чого це). Якщо лампочка у вас одна або всі лампочки в люстрі Запаралеленими, то і вимикач вам буде потрібно з однією клавішею. А ось якщо ваша люстра розділена на кілька окремих каналів або у вас є ще додаткові джерела світла ( точечні ліхтарики , Наприклад) і плюс до всього дозволяє проводка (повинно бути не 2 дроти, а 3 і більше), то тут вже рахуйте самі - 2 або 3 клавіші вам буде потрібно. У сучасному вимикачі може бути присутнім підсвічування. Це дуже зручно, в темний час доби, знаходити його по палаючого вічка. Коли такого ще не було на наших прилавках, народні умільці самі встановлювали світлодіоди для підсвічування.

До сучасних вимикачів можна віднести такий тип, як диммери, ну або по простому светорегулятори. У його завдання входить крім включення світла ще й його регулювання. Так що ви легким поворотом коліщатка можете встановити потрібну вам освітленість. При його виборі варто пам'ятати, що вони розраховані на певну потужність, яка вказується в його характеристиках (на корпусі зі зворотного боку або в інструкції). Складіть потужність всіх включаються лампочок диммером - це і буде та мінімальна потужність нижче, якої встановлювати не варто. А краще звичайно взяти з невеликим запасом.

Ну якщо вже заговорили про новинки - не варто забувати про сенсорних вимикачах. Тут все як у казці - варто тільки піднести руку і ніжно доторкнутися, як загориться світло. Переваги самі розумієте - ніяких клацань, включається абсолютно тихо. Ну а якщо «тихо вам не потрібно», то є ще такий тип, як акустичний вимикач. Тут ви теж виступаєте в ролі чарівника і на вашу бавовні або навіть голосовій команді запалюється світло! А тепер новинка для «ледачих» - вимикач з дистанційним пультом управління. Його начинка просто напхана електронікою і як в комп'ютері, всім керує справжній мікропроцесор! Крім простого управління з пульта, у нього величезна кількість функції - регулювання освітленості, кілька окремих каналів включення, кожен канал можна запрограмувати на певний час включення виключення ну і так далі.

З якої причини можуть виходити з ладу ці настільки корисні пристрої?

Перш за все неякісний монтаж - якщо електрик або ви погано затягнули місце з'єднання проводу з клемами, в цьому місці буде відбуватися іскріння і відповідно нагрівання, що може привести до виходу його з ладу або навіть до пожежі. Ще одна з причин - неправильний підбір комутованого струму. Дивіться, на яку напругу і струм розрахований встановлюється вимикач, при не правильному підборі будуть підгоряти контакти, а якщо начинка електронна, то вона, швидше за все, просто згорить. Ну і не варто «довбати» по ньому при включенні і виключенні - корпус то в основному пластиковий.

Звичайно ж, купувати варто тільки в спеціалізованих магазинах, які торгують електроприладами. Там ви знайдете величезний вибір різних пристроїв, як по функціональності, так і по дизайнерським рішенням. Вимагайте від консультанта-продавця пояснити вам всі технічні можливості і характеристики даної моделі, а так само самі переконаєтеся, на яку напругу і струм він розрахований (вказується на корпусі зі зворотного боку). Обов'язково повинен бути присутнім знак якості тієї країни, де він зроблений. З таким знаком, держава вам дає гарантію від будь-яких неприємностей. Проведіть кілька включень виключень - клавіші повинні працювати м'яко, нічого не повинно чіплятися і скрипіти. Ну і звичайно дивіться на якість збірки - зазвичай неякісну зборку видно не озброєним оком.

У випадку вимкнення світла виходить з ладу, з'являється необхідність його розбирання. Якщо буде виявлено, що пристрій не працює, насамперед потрібно визначити, чи є напруга в мережі квартири. Потім треба зняти підключену до вимикача лампочку і перевірити справність її і патрона. Часто буває так, що несправність виявляється в іншому місці. У разі якщо електрику в кімнатах є, і лампочка з патроном в порядку, причина несправності, швидше за все, полягає в самому вимикачі.

Як самостійно розібрати вимикач світла

Перед тим, як зняти вимикач, треба визначити його тип. Він може бути наступним:

  1. Одно-, дво- або трьохклавішний.
  2. Прохідний. Фактично він є перемикачем контактів і схожий на вимикач тільки зовні.
  3. Діммер - вимикач з вбудованим пристроєм регулювання яскравості світіння ламп розжарювання і галогенних. Він може бути механічним або з мікро контролером.
  4. Імпульсний - кнопка, пов'язана контактами зі спеціальним реле;
  5. Сенсорний - акустичний (спрацьовування на гучний звук), керований з ІЧ-пульта або радіопульта.

Більшість користувачів застосовує клавішні вимикачі, які доцільно розглянути в першу чергу.

Відключення напруги в мережі

Перед тим, як зняти розетку або вимикач світла, перш за все, вимикають електрику. У приміщенні електропроводка розгалужується на кілька ліній: розетки, освітлення і висновки до електроплиті. На щиті відключається живлення освітлення автоматом, а потім на його виході перевіряється відсутність напруги.

Іноді виявляється, що на автомат підключається не фазний, а нульовий провід. Це може зробити некваліфікований електрик, який збирав схему щитка. Схема працювати буде, але проводка освітлення буде постійно перебувати під напругою, незалежно від того, включений захисний автомат чи ні. Якщо виявлена ​​подібна помилка, її слід усунути, зробивши необхідні зміни в схемі.

Якщо виникають труднощі з вибором лінії, можна відключити вступної автомат, знеструмивши всю квартиру.

Як розібрати вимикач

З інструментів для розбирання потрібні плоска і хрестова викрутки. У більшості моделей застосовуються плоскі гвинти кріплення, але іноді трапляються хрестоподібні.

Вимикачі бувають з однією, двома або трьома клавішами. Без їх зняття пристрій не розібрати, оскільки елементи кріплення сховані всередині.

Пристрої розрізняються по конструкції, і способи розбирання можуть бути різними:

  1. Клавіша притискається великим пальцем до стіни з одного краю і виймається, якщо потягнути на себе інший (рис. А). Колупати викруткою або ножем її не слід, оскільки на поверхні залишаться подряпини. Деякі клавіші сидять щільно і їх можна підчепити за край викруткою.
  2. Клавіша стискається пальцями з боків, кріплення утапліваются, і вона вільно відходить.
  3. Якщо з боків виконані роз'єми, їх піддягають викруткою і акуратно тягнуть на себе, після чого клавіша відходить.


Якщо з боків виконані роз'єми, їх піддягають викруткою і акуратно тягнуть на себе, після чого клавіша відходить

Зняття клавіш (а) і рамки (б) з вимикача своїми руками

Подвійні і потрійні клавіші прибираються по черзі. Потім треба видалити декоративну рамку, яка притискається до механізму розташованої посередині і утримуваної засувками вставкою. Її слід вийняти, підчепивши за край викруткою (рис. Б).

Після стануть доступними елементи кріплення проводки і механізму вимикача.

Після стануть доступними елементи кріплення проводки і механізму вимикача

Механізм вимикача з елементами кріплення проводів

Кріплення рамки може бути на гвинтах, які слід відкрутити. Найчастіше вона фіксується на бічних засувках. Пластикові кріплення по черзі відгинаються, і рамка відходить.

Перед тим, як демонтувати механізм, треба знайти жилу, через яку до вимикача підключається фаза. Для цього на нього подається напруга, і індикатором перевіряється наявність напруги на обох контактах. Потім клавіша перемикається в таке положення і перевірка повторюється.

Якщо у всіх випадках на одному контакті залишається напруга, значить, до нього підключена живить фазная жила. Інша жила буде відходить на лампу. Аналогічно знаходиться фаза для двох, - і трьохклавішний вимикачів. Домашнього майстра не повинно хвилювати кількість підведених проводів. Серед них буде тільки один провід, по якому подається напруга живлення. Потім подача напруги знову відключається, і робота триває.

Гвинти кріплення тримають розпірні лапки, що впираються в бічні стінки монтажної коробки. Якщо послабити гвинти, механізм вільно вийде зі стіни. Якщо він закріплений на коробці гвинтами, їх слід вивернути.

Потім відгвинчують гвинти кріплення проводів і виймають його з виїмки стіни. На механізмі перевіряють відсутність напруги викруткою-індикатором. Вступні жили можуть бути закріплені самозажімающімі клемами. Щоб легко витягнути жили з роз'єму, треба натиснути на важелі фіксації. Спочатку від'єднується і ізолюється фазний провід. Надалі його знову підключають до контакту фази нового або відремонтованого вимикача. Якщо контакти позначені «L» і «1», підключення робиться до «L». При їх позначенні «1» і «2» фаза з'єднується з контактом «1».


Позначення контакту L живильної фази

У двох, - і трьохклавішний вимикачах позначення контактів проводиться аналогічним чином:

  • двухклавішний - «L», «1», «2» або «1», «2», «3»;
  • трьохклавішний - «L», «1», «2», «3» або «1», «2», «3», «4».

У всіх випадках пристрої мають один загальний контакт з підключеною живильної фазою і відводять контакти до ламп.

Підключення фази має бути до нерухомого контакту, а відводить жили - до рухомого. Якщо все виконано правильно, клавіша буде притиснута зверху в положенні «включено» і знизу - в положенні «вимкнено».

Після розбирання вимикач в окремому випадку виглядає, як зображено на малюнку нижче (марка LEZARD). Він містить 3 основних елементи: механізм, рамку і клавішу.


Як виглядає розібраний вимикач

ремонт вимикач

Пристрій оглядають на якість контактів. Якщо вони окислені, їх зачищають. У разі оплавлення контактів вимикач ремонту не підлягає і його слід замінити на новий.

Потім перевіряють контакти в місцях кріплення проводів і при необхідності зачищають. Також треба перевірити на міцність підводять дроти.

При виборі нового вимикача при собі потрібно мати несправний, щоб по ньому знайти потрібну модель.

Підключення вимикача. Відео

Відео розповідає про те, як правильно здійснити підключення одинарного вимикача до мережі.

Спосіб, як розібрати вимикач, залежить від його пристрою. Знімати клавіші і декоративну рамку слід обережно, оскільки кріплення здебільшого виконуються на пластмасових засувках різних конструкцій. Роботу з розбирання вимикача слід проводити при відключеному напрузі мережі.

З якої причини можуть виходити з ладу ці настільки корисні пристрої?
Який вимикач світла вибрати для квартири?
З якої причини можуть виходити з ладу ці настільки корисні пристрої?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама