Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Схеми підключення вимикачів світла

  1. одноклавішний вимикач
  2. Пристрій лінії від квартирного щитка до розподільної коробки
  3. підключення вимикача
  4. підключення світильника
  5. двоклавішний вимикач
  6. висновок

Без вимикачів світла сьогодні не обходиться жодна будівля, тому знанням пристрої найпростіших моделей цього аксесуара нікого не здивуєш. Але вимикачі постійно вдосконалюються конструктивно, і навіть для заміни вийшов з ладу сучасного вироби мінімальних знань часто виявляється вже недостатньо.

Чи безпечно замінити вимикач або встановити додатковий допоможуть перевірені схеми підключення цих пристроїв, основною відмінністю яких є кількість клавіш - одна, дві, рідше - три або чотири.

За способом монтажу (місцем розташування) вимикачі діляться на вбудовані та накладні, але підключення пристроїв обох видів виконується однаково.

На схему підключення вимикачів НЕ впливають також такі фактори:

  • конструкція контактних затискачів вироби;
  • спосіб з'єднання жив в розподільній коробці (пайка, клеми Wago);
  • матеріал провідників.

конструкція контактних затискачів вироби;   спосіб з'єднання жив в розподільній коробці (пайка, клеми Wago);   матеріал провідників

одноклавішний вимикач

Пристрій з однією клавішею призначене для управління одним або декількома освітлювальними приладами. Кількість підключаються світильників обмежена лише номіналом вимикача і характеристиками проводки.

Введення в дію вимикача виконується в три етапи.

Пристрій лінії від квартирного щитка до розподільної коробки

  1. Квартира знеструмлюється вимиканням вступного вимикача на щитку (перемикач в нижнє положення).
  2. Від квартирного щитка до розподільної коробки (штроба, кабельний канал) прокладається трижильний плоский кабель, наприклад, ВВГ перетином 1,5 мм², з запасом на кінцях в обидві сторони по 10-15 см. На жили в коробці наноситься маркування - «фаза», «нуль», заземлення.
  3. На жили в коробці наноситься маркування - «фаза», «нуль», заземлення

  4. У щитку кінці жив прокладеного кабелю очищаються від ізоляції. Фазная жила (сіра) підключається до вхідних (верхньої) клеми вільного автомата, «нульовий» провід (синій) - до «нульової» шині, жовто-зелений - до шини заземлення.

Фазная жила (сіра) підключається до вхідних (верхньої) клеми вільного автомата, «нульовий» провід (синій) - до «нульової» шині, жовто-зелений - до шини заземлення

Читайте також: Установка вимикача світла своїми руками

підключення вимикача

  1. Від розподільної коробки вниз прокладається до підрозетника і виводиться через нього назовні двожильний плоский кабель ВВГ перетином 1,5 мм² з запасом по довжині в 10-15 см. Жили кабелю в розподільній коробці також маркуються.
  2. Сіру жилу дроту в монтажній коробці підключають до верхньої клеми вимикача, коричневу - до нижньої, після чого механізм вимикача фіксується в підрозетники.

Сіру жилу дроту в монтажній коробці підключають до верхньої клеми вимикача, коричневу - до нижньої, після чого механізм вимикача фіксується в підрозетники

підключення світильника

1.

Від розподільної коробки до світильника прокладається трижильний плоский кабель ВВГ перетином 1,5 мм² з запасом в 10-15 см на кожному з кінців

2.

Біля освітлювального приладу жовто-зелену жилу прокладеного кабелю з'єднують з корпусом світильника, «нульову» (синю) жилу - з одним з його проводів підключення, фазную - з другим провідником.

Біля освітлювального приладу жовто-зелену жилу прокладеного кабелю з'єднують з корпусом світильника, «нульову» (синю) жилу - з одним з його проводів підключення, фазную - з другим провідником

3.

У розподільній коробці жили кабелів збирають в групи згідно з маркуванням, кожну з яких скріплюють пайкою або збірної клеммой:

3.1

«Нуль» від світильника з'єднується з «нулем» від щитка;

3.2

«Фаза» від світильника з'єднується з однією з жив від вимикача, друга жила від вимикача - з «фазою» від щитка;

3.3

жовто-зелені дроти заземлення від світильника і щитка з'єднуються між собою.

Тимчасова допоміжна маркування жил в розподільній коробці особливо необхідна при використанні двожильного одноколірного дроти.

На розподільну коробку встановлюється заглушка, а на робочий механізм вимикача - лицьова панель. Після включення вступного автомата вимикач готовий до експлуатації.

Читайте також: Як правильно зробити прохідний вимикач світла своїми руками

двоклавішний вимикач

Такий пристрій також встановлюється на фазний провід, але кожна клавіша Двоклавішний вимикача працює на розрив ланцюга окремої групи світильників, тому на тильній стороні виробу для входу фази є один контакт, а виходів два.

Опустивши вже описаний вище пункт прокладки кабелю від щитка до розподільної коробки, Підключення Двоклавішний вимикача виконується наступним чином:

    1. Квартира знеструмлюється.
    2. Від автомата на квартирному щитку до розподільній коробці прокладається 3-жильний кабель - ідентично підключенню одноклавішного вимикача.
    3. Від розподільної коробки до підрозетника монтується трижильний кабель, жили якого маркуються по обидва боки.

Від розподільної коробки до підрозетника монтується трижильний кабель, жили якого маркуються по обидва боки

    1. У розподільній коробці фазний провід від автомата на лічильнику з'єднується з «фазою» кабелю, що йде вниз до підрозетників.
    2. У монтажній коробці отриману фазную жилу з'єднують із вхідними (верхньої) клемою вимикача, а дві інші - з нижніми контактами на ньому.

У монтажній коробці отриману фазную жилу з'єднують із вхідними (верхньої) клемою вимикача, а дві інші - з нижніми контактами на ньому

  1. Від розподільної коробки до першого світильника прокладається 3-жильний кабель, який підключають до освітлювального приладу: «нуль» (синю жилу) до «нуля», а жовто-зелену - до клеми заземлення на корпусі, після чого залишилися вільними два провідника з'єднують між собою . У розподільній коробці жили цього кабелю також маркуються.
  2. Від розподільної коробки до місця розташування другого освітлювального приладу прокладається ще один кабель, який з'єднується зі світильником ідентично п.6. з подальшою маркуванням жил іншого кінця.
  3. У розподільній коробці жили групуються відповідно до нанесеної маркування і з'єднуються в групи пайкою або збірними клемними сполуками.

У розподільній коробці жили групуються відповідно до нанесеної маркування і з'єднуються в групи пайкою або збірними клемними сполуками

Після установки заглушок на розподільні коробки і включення вступного автомата двоклавішний вимикач готовий до експлуатації.

висновок

Виконання електромонтажних робіт вимагає не тільки наявності навичок у монтажі, але і знання відповідних правил техніки безпеки. Тому навіть виконуються професіоналом операції повинні здійснюватися на знеструмленому устаткуванні, а домашнім майстрам робити електромонтаж необхідно під контролем фахівця.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама