Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Види електричних розеток і вимикачів: які бувають і як вибрати

  1. Типи сучасних електромереж
  2. Класифікація за рівнем напруги
  3. Види проводів і допустимі навантаження
  4. Застосування вимикачів з розетками
  5. Різноманітність електричних розеток
  6. Параметри класифікації електрофурнітури
  7. Підбір розеток: облік призначення приміщень
  8. Види електричних вимикачів
  9. Класифікація вимикачів світла
  10. Вибір перемикачів для дому та офісу
  11. Висновки і корисне відео по темі

Широкий асортимент електрофурнітури обумовлений многозодачностью розеток і вимикачів. Різні умови їх використання диктують свої вимоги щодо функціональних параметрів і зовнішнього вигляду виробів.

Погодьтеся, визначитися з вибором потрібної моделі досить складно. Щоб не помилитися з покупкою, треба врахувати безліч параметрів: тип електромережі, спосіб установки і умови експлуатації електрофурнітури.

Ми допоможемо вам з вирішенням питання. У статті ми описали різні види електричних розеток і вимикачів, привели практичні поради щодо вибору виробів. Відео-огляд сучасних електротоварів допоможе визначитися з покупкою.

Інформація буде корисна, як досвідченим електрикам, так і домашнім майстрам, виконуючим оновлення побутової електромережі.

Типи сучасних електромереж

Перш ніж почати огляд, необхідно чітко розуміти, що розетка - це всього лише кінцева точка досить складного механізму "транспортування" енергії від електростанції до промислового або побутового електричного приладу.

З іншого боку, вимикач - це простий ключ розриву електричного кола. Об'єднує їх те, що обидва цих пристрої взаємодіють з одним і тим же типом електричної мережі.

Класифікація за рівнем напруги

Щоб не вдаватися в "нетрі" електротехніки, потрібно відзначити, що найчастіше в країнах Східної Європи звичайні прилади можуть споживати електроенергію на самих різних рівнях напруги:

  • 220В, 50Гц;
  • 380В, 50Гц;
  • 120В, 60Гц.

Перша категорія електромережі "видає" в розетках квартир напруги в 220 В (одна фаза).

Цього достатньо для роботи сучасних побутових приладів вітчизняного та зарубіжного виробництва: від чайників і плойок до холодильників і пральних машин.

Галерея зображень

фото з

Широкий асортимент електрофурнітури обумовлений многозодачностью розеток і вимикачів

Сама незначна навантаження в електропроводці будинку / квартири доводиться на лінії освітлення. Для їх прокладки використовують мідний дріт перетином 1,5 кв.мм

Загальна потужність проводки для освітлення не може перевищувати 3,5 кВт. У малогабаритних квартирах, як правило, споруджується одна лінія, в великих мережу освітлення розбивають на групи

Пристрій силових точок для підключення побутових приладів проводиться мідним дротом перетином 2,5 кв.мм. Він відмінно тримає навантаження до 6 кВт і ток в 27 А

Для підключення малопотужних електроприладів до мережі підійде провід з мідною жилою перетином 1,5 кв.мм

Якщо необхідно живити обігрівач або плиту, підключивши агрегати до однофазної мережі, то в прокладанні електролінії застосовується кабель 3 × 6 кв.мм

Щоб підключити потужну електроплиту або електрокотел до мережі живлення потрібно кабель 5 × 2,5 кв.мм

Для того щоб ввести електромережу в заміських будинок або міську квартиру потрібен кабель перетином 3 × 10 кв.мм для однофазної мережі і 5 × 4 кв.мм для трифазної

Для захисту електропроводки від перевищення по навантаженню і від оплавлення ізоляції проводів в щитку встановлюються автоматичні вимикачі

Перетин дроту для пристрою освітлювальних ліній

Правила будови проводки для освітлення

Оптимальне перетин проводки для установки розеток

Провід для малопотужного обладнання

Кабель для енергоємних споживачів

Проводка для нормальної роботи потужних споживачів

Кабель для введення електромережі в будинок або квартиру

Автомати для захисту кожної лінії електропроводки

Друга категорія електромережі забезпечує напруги на рівні 380 В (три фази) для промислових і сільськогосподарських приладів: від дробарок і компресорів до заводських верстатів і електроречей.

З третьої категорією електромережі трохи складніше: у нас її немає, але електричні прилади є. Наприклад, після замовлення з "amazon.com" чи іншого зарубіжного інтернет-ресурсу поштою приходить триммер ( "крута" машинка для стрижки).

Електрична мережа являє собою однофазний змінний струм напругою 220В з частотою 50 Гц. Передається пересічному споживачеві від розподільного щита по двох проводах «фаза» і «нуль»

Користувач розуміє, що не можна триммер, який розрахований на мережу в 110 В і штепсельний роз'єм типу А, зарядити за допомогою наших 220 В і розеткою типу F. Дороге серцю і гаманцю пристрій миттєво вийде з ладу.

Електрична мережа являє собою трифазний змінний струм напругою 380 з частотою 50 Гц. Передається кінцевому споживачеві по 4 проводам АВС-фази і «нуль»

Тому більшість воліє перехідники, але є варіант установки розетки під вищевказаний тип штепселя з попередніми зниженням напругою на електричному щитку. Для цього можна використовувати особливу розетку під роз'єм типу А.

У світі існує понад 10 різних штепсельних вилок і розеток. У межах Східної Європи застосовують зазвичай типи штепселя С, Е і F

Види проводів і допустимі навантаження

Ще один важливий момент, на який необхідно звернути увагу при виборі електричних вимикачів і розеток -. Провід бувають різні: дешеві і якісні.

Вирізаючи з залізобетонною стіни алюмінієвий двожильний провід, кожен електрик і пожежник згадує ту людину, який запропонував робити електропроводку в хрущовках і панельках з алюмінієвих кабелів.

Силовий повинен бути безпечним, якісним, негорючим і, як мінімум, мідним. Необхідно дивитися в бік таких абревіатур, як ПРТО, ВВГнг і NYM.

Необхідно дивитися в бік таких абревіатур, як ПРТО, ВВГнг і NYM

Мідна проводка хоч і буде дорожче, але набагато надійніше ніж алюмінієва. Мідь не має ефекту «повітряного» окислення, на відміну від алюмінію

Крім того, слід розібратися з типом і потужністю підключається навантаження до розетки. Згадуємо шкільну фізику: під навантаженням електричної мережі мають на увазі кожен прилад і пристрій, що підключений до цієї мережі.

Розрізняють два основні класи навантажень:

  • реактивні;
  • активні.

Активні навантаження. Такими вважаються електричні прилади, які споживають енергію і трансформують її в теплову: лампочки, плитки, конвектори, праски і т.д.

Реактивні навантаження. У цю групу відносять будь-електричний пристрій, який оснащено, наприклад, електродвигуном або іншим механізмом перетворення електроенергії в механіку руху.

Такі прилади мають високий струм включення, який здатний викликати теплові процеси в проводці, самій розетці і на їх з'єднаннях. Це може вплинути на процес загоряння ізоляції на самих різних ділянках ланцюга: безпосередньо в проводі, на їх з'єднанні або в місці підключення приладу до мережі.

Це може вплинути на процес загоряння ізоляції на самих різних ділянках ланцюга: безпосередньо в проводі, на їх з'єднанні або в місці підключення приладу до мережі

При розрахунку повної споживаної потужності мережі, потрібно враховувати активну потужність (вимірюється в Ватах) і реактивну (обчислюється в Вольт * Амперах)

Розетки і вимикачі повинні бути підібрані таким чином, що б забезпечити безпеку в квартирі, офісі та будинку навіть при підключенні майже всіх електричних приладів, які є в наявності. Тому потрібно обов'язково підбирати виключно якісні вироби з максимальним терміном експлуатації.

Застосування вимикачів з розетками

Одним з головних місць людського "існування" є наш будинок - житло, де середньостатистична людина проводить більшу частину свого життя, не рахуючи часу на роботу, відрядження та відпустка поза улюбленого дивана.

Тому наявність електроживлення в будинку, квартирі, кімнаті дуже допомагає нам повноцінно жити в нинішніх умовах розвинутого технологічного суспільства.

Жодне сучасне приміщення неможливо уявити без будь-якого вимикача, розетки, виведення під освітлення і т.д. Ці елементи є ключовою складовою системи енергопостачання чого завгодно - вони забезпечують безпечний доступ до електромережі.

Загальна схема функціонування зрозуміла практично кожному, але все криється в деталях. Першорядною проблемою вибору електрофурнітури є визначення призначення і технічних особливостей експлуатації готового виробу.

Всі вони повинні мати, так званий, запас міцності і гармонійно вписуватися в найсміливіші дизайнерські рішення інтер'єру приміщення.

Всі вони повинні мати, так званий, запас міцності і гармонійно вписуватися в найсміливіші дизайнерські рішення інтер'єру приміщення

Електрофурнітура для квартири і промислового приміщення помітно відрізняється ергономікою і нестандартністю дизайну. Для складських приміщень часто застосовують вироби з зовнішньої прокладкою проводів

Незважаючи на колірну палітру при вивченні різноманітної електропровідний продукції, перше з чим необхідно визначитися: призначення приміщення і в залежності від цього виробляє селективний відбір виробів.

Існує кілька узагальнених категорій електричної фурнітури під певний тип будівлі:

  • фабрично-заводські приміщення ангарного типу;
  • нежитлові і торгові будівлі;
  • офіси і аудиторії;
  • багатоквартирні і приватні будинки.

Деякі і типи розеток можуть використовуватися в різних будівлях. Це якісні вироби, які відповідають державним стандартам якості виробу і сертифікатами ISO.

Це якісні вироби, які відповідають державним стандартам якості виробу і сертифікатами ISO

Аналогічний сертифікат якості готового виробу можна питати у будь-якого продавця або торгового агента. Вони надаються на вимогу покупця (+)

Якщо такі вироби забезпечують безпеку і збереження житла, тоді однозначно не варто на них економити. Необхідно купувати високоякісну електричну продукцію не менше 3 $ за одиницю.

Вимогам європейських сертифікатів і ГОСТів відповідають розетки, вимикачі, адаптери, перехідники від таких виробників, як: Legrand, ABB, Bticino, Merten, Schneider Electric, Berker, Gira, Jung і т.д.

Різноманітність електричних розеток

Щоб правильно вибрати і встановити розетку, необхідно знати, які в продажу бувають пристрою. Слід бути обізнаним про всі технічні особливості та вимоги до цих виробів.

Параметри класифікації електрофурнітури

В основі градації електроприладів лежать такі ознаки:

  1. Номінальна напруги. Зазвичай побутові розетки розраховані на 220-240 В змінного напруги з частотою 50 Гц.
  2. Тип штепсельного роз'єму. Існуючий в країнах пострадянського простору тип штепселя - C або F.
  3. Кількість місць. Залежно від кількості самих розеток в блоці: одинарні, подвійні і модульні. А також комбіновані з різноманітними типами інтерфейсів (USB, HDMI, RJ-45, RJ-11). Блоки являють собою планку з 4 і більше отворів під розетки.
  4. Колірна палітра розеточной накладки. Тут можна вибрати будь-який колір і відтінок, який сподобатися. Дуже часто накладки підбирають під не основний колір шпалер або ж в підлогу / чверть тони від головного кольору приміщення, якщо це офіс.
  5. Принцип монтування. За методом установки на стіну розрізняють приховані і. Накладні розетки кріпляться на поверхню стіни (дуже рідко статі), під приховані розетки попередньо робляться посадкові гнізда.

Ці гнізда можна вирубати / вирізати чим завгодно: відбійним молотком, зубилом, шлямбуром. Але стандартним варіантом вирішення проблеми є перфоратор зі спеціальною коронкою для штробления.

Галерея зображень

фото з

Накладні розетки в ретро стилі

Розетки для прихованої електропроводки

Термінал розетки з гвинтовими клемами

Розетка з пружинними фіксаторами

Також існують моделі зі спеціальними технічними особливостями. Наприклад,, кришкою, шторками, підсвічуванням і т.д.

Коронки для подрезетніка можуть бути стандартного і збільшеного розміру. Вони мають діамантове, побетітовое і інше твердосплавне напилення

Підбір розеток: облік призначення приміщень

Закінчуючи огляд типів розеток необхідно відзначити, що за останні роки емпіричним шляхом вироблені готові рішення для найрізноманітніших приміщень: житлових і не житлових.

Монтажем розеток на заводах і фабриках займаються майстри-електрики, а ось установкою і підключенням розеток в житлових будинках і квартирах може похвалитись майже кожен поважаючий себе господар.

І так, наводимо кілька готових міркувань по оснащенню кімнати розетками. У житловому приміщенні квартири можна встановлювати стандартні розетки, але обов'язково потрібно на одній зі стін встановити розетковий блок на 4-6 роз'ємів.

У ванній і санвузлі рекомендуємо монтувати з захисними кришками, які мають клас вологозахисту IP44.

Галерея зображень

фото з

Розетки для мереж середнього і слабкого напруги

Розетка з заземлюючими контактами

Розетка без заземлення контактів в підставі

Розетка форматі спареного блоку з вимикачем

Вироби для вологих і запилених приміщень

Пристрій із захисними шторками

Модель розетки з таймером

Розумна розетка з керуванням по СМС

У дитячих кімнатах або квартирах, де є маленькі дітки, можна підключати розетки зі внутрішніми шторками, щоб дитина не могла в неї всунути будь-які предмети. Потім ці розетки можна легко замінити на стандартні, помінявши накладну кришку.

Особливістю приватних будинків є те, що для догляду за присадибною територією все частіше і частіше використовують сучасні електричні прилади (газонокосарки, пили, верстати та інші садово-городні інструменти).

Для електроживлення техніки такого плану необхідна наявність зовнішньої зовнішньої розетки. Це може бути розетка з кришкою, заземленням і виштовхувачем.

Це може бути розетка з кришкою, заземленням і виштовхувачем

Зовнішні розетки монтуються на тильній стіні будинку або будівлі. Висота розміщення такої розетки становить 200-1000 мм від поверхні землі або бетонного відливу навколо будівлі

Варто зазначити, що для офісів державних структур і громадських організацій краще застосовувати. Вони економлять простір і надають велику кількість електричних роз'ємів для комп'ютерної та офісної техніки.

Конструктив надає достатню кількість розеткових роз'ємів для підключення електричних приладів в обмеженому просторі. Конструктиви можна інтегрувати навіть в меблі

Крім офісного варіанту, конструктиви часто. У такі модулі можна включити достатню кількість кухонних помічників: блендери, м'ясорубки, соковижималки, кавоварки, комбайни, сушарки, мийки, плити і т.д.

Види електричних вимикачів

Як зазначалося раніше, електричний вимикач є ні чим іншим, як розмикачем електричного кола. Це дуже простий механізм. Проте, кожному майстру-електрику необхідно розуміти його технічні особливості і принцип дії.

Знаючи їх можна бути впевненим, що пристрій буде безпечно працювати в нормальному режимі тривалий час.

У побутових умовах застосовуються вимикачі напруги до 250 В з максимальним струмом до 10 А. Стандартний вимикач складається з клавіші, рамки і цокольного механізму

Класифікація вимикачів світла

З огляду на сучасні темпи розвитку електротехніки, нинішні інженери, фахівці та майстри по будівельному ремонту виділяють значну кількість видів електричних вимикачів.

Різноманіття пропозицій можна розділити на кілька груп.

Галерея зображень

фото з

одноклавішний вимикач

Традиційне кількість клавіш

Механізм з гвинтовими зажимами

Вид з безгвинтовими клемами

Досить визначитися з наступним переліком відповідей на такі питання:

  • напруга мережі - для Східної Європи характерно 220В / 380В;
  • ступінь пило-та вологозахищеністю - пил IP20, вологозахист IP44, IP54, IP64;
  • спосіб установки - прихований або зовнішній монтаж;
  • метод комутації - гвинтовий, кліпсовой.

Додатково вимикачі класифікують за типом виключення / включення. Можливі варіанти: клавішні, кнопкові, поворотні, мотузкові, сенсорні, бездротові перемикачі,, диммери і т.д.

Про останні варто розповісти окремо, оскільки ці механізми виробляють "перекидання" електромережі з одного контуру на інший. В результаті можна, наприклад, в офісі мати кілька окремих систем освітлення на одному багатоклавішні перемикачі: повне висвітлення, часткове, чергове і т.д.

У побутових умовах застосовуються перемикачі на напругу до 250 В з максимальним струмом до 15 А. Перемикач являє собою сукупність декількох вимикачів

З вибором палітрою накладки вимикача впорається напевно кожен. Дуже гарно і стильно виглядають накладки з матовою поверхнею в м'яких пастельних тонах.

Вибір перемикачів для дому та офісу

Переходимо до конкретики, особливо в частині вибору товарів повсякденного попиту для дому та офісно-торгових приміщень.

Вимикачі і перемикачі для промислових і нежитлових приміщень потребують особливої ​​відбору, який повинен робити виключно фахівець по електриці.

Галерея зображень

фото з

трьохклавішний вимикач

Поворотний механізм вимикача

Діммер - поворотна різновид

Вимикач кнопкової конструкції

Пристрій з мотузковим механізмом

Сенсорна модифікація вимикача

Бездротовий кнопковий вимикач

Пристрій з дистанційним управлінням

Сучасні офіси часто мають кілька контурів освітлення - кімната або цілий поверх будівлі. У будь-якому випадку в офісі монтують модульні блоки, які відповідають за перемикання освітленості в двох і більше режимах.

Житлові кімнат, санвузол, кухня квартири і підсобні приміщення приватного будинку, скрізь необхідно освітлення, а значить і вимикачі. Так, для житлових кімнат загального призначення рекомендується встановлювати стандартні клавишно-кнопкові вимикачі. При виборі враховують інтер'єр приміщення.

Кухні і санвузли повинні бути оснащені сертифікованими пристроями з пило-та вологозахистом. У підсобних приміщеннях (гараж, котельня, склад, підвал) встановлюють надійні і прості вимикачі.

У спальних і дитячих кімнатах можна використовувати перемикачі для декількох режимів освітленості і / або вимикачі з підсвічуванням. Крім того, вдалим варіантом для дитячих буде електричний диммер - светорегулятор з плавним зниженням освітленості.

Діммер освітлення надає можливість зниження напруги в електричному контурі за допомогою плавного кругового регулятора на основі резисторів, напівпровідників

Останнім часом квартири оснащують комплексами. Чудовим доповненням таких систем управління і контролю освітлення будуть вимикачі сенсорного, бездротового типу, а також модулі з датчиками руху.

Висновки і корисне відео по темі

Нижче наведено відомості вибору електричних:

Огляд популярних моделей розеток і вимикачів:

Інформація про різновиди вимикачів і розеток допоможе визначитися з вибором ідеального елекроустановочного вироби, безперебійно виконує довірену йому роботу.

Є, що доповнити або виникли питання щодо вибору вимикачів і розеток? Чекаю на ваші коментарі публікації. Форма для зв'язку знаходиться в нижньому блоці.

Є, що доповнити або виникли питання щодо вибору вимикачів і розеток?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама