Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Відкрита електрична проводка

  1. Відкрита електрична проводка
  2. Монтаж відкритої проводки по поверхні стін за допомогою скоб
  3. Проводка на ізоляторах, роликах
  4. Проводка в трубах
  5. Проводка в коробах
  6. Проводка в гнучких металевих рукавах
  7. Проводка на лотках
  8. Проводка в електротехнічних плінтусах і лиштви
  9. проводка зовнішня
  10. Вимикачі для відкритої проводки
  11. $ Вартість одноклавішних вимикачів для відкритої проводки
  12. Розетки для відкритої проводки
  13. $ Вартість розеток для прихованої проводки

Відкрита електрична проводка

Відкрита електрична проводка - вид проводки, що зустрічається рідше, ніж прихована і багато в чому їй поступається. Плюси такої проводки в доступності для огляду і заміни, і у відносній легкості монтажу. Кріпити таку проводку можна поверх готової обробки.

Часто така проводка застосовується в дерев'яному будинку в силу труднощів прихованого монтажу.

Згідно ПУЕ вона являє собою проводку, прокладену по поверхні стін, стель, по фермах і іншим будівельним елементам будівель і споруд, по опорах і т.п.

Різновидами відкритої проводки є стаціонарна, пересувна і переносна.

Відкритим способом проводи та кабелі прокладаються безпосередньо по поверхні стін і стель, на струнах, тросах, роликах, ізоляторах, в трубах, коробах, гнучких металевих рукавах, на лотках, в електротехнічних плінтусах і лиштви, вільної підвіскою і т.п. Види монтування відкритої проводки слід розглянути докладніше.

Монтаж відкритої проводки по поверхні стін за допомогою скоб

Кабелі, перерізом менше 6 мм.кв м можна кріпити прямо до поверхні стін і стелі електротехнічними скобами. Провід для відкритої проводки повинен мати кілька шарів ізоляції. До Абель типу ВВГнг і NYM можна класти без прокладки, кабелі зі слабшою ізоляцією потребують металевої або азбестового підкладці. У квартирі, на дачі, та й в будь-якому житловому приміщенні така проводка виглядає не дуже красиво.

Фото 1 - Скоба для монтажу електропроводки

Проводка на струнах, тросах

Така проводка застосовується в господарських будівлях.

Механізм кріплення полягає в тому, що в стіну або іншу підставу вбиваються гаки, на яких по повітрю натягується сталевий трос.

Кабель або провід кріпиться до троса сталевими або пластиковими кріпленнями. Коробка відгалужувальна для відкритої проводки такого типу так само прикріплюється до тросу. Струнна проводка - це різновид тросової. Її відмінність в тому, що струна з дроту місцями приварюється до деталей, закладеним в основу (наприклад залізобетонне), прилягає до нього.

Проводка на ізоляторах, роликах

Найбільш поширений в минулому спосіб. Про його надійності гаряче сперечаються, але, не дивлячись на це, він знову в моді. Така електрична проводка може бути використана в дерев'яному будинку, адміністративній будівлі і з деяких пір використовується як декоративна деталь в інтер'єрі будинків і квартир.

У зв'язку з давністю методу і ажіотажем навколо нього, досить важко знайти порцелянові ізолятори, на які кріпиться кручений дріт, який можна зробити самостійно з багатожильного мідного дроту з посиленою ізоляцією.

Через відстань не більше 40-50 см (можна набагато частіше) свердлити отвори, в які за допомогою гіпсу або іншого матеріалу кріпляться шурупи, на які надіті ізолятори. На них закріплюється скручений дріт.

Фото 2 - Відкрита проводка з крученого дроту на порцелянових ізоляторах

Проводка в трубах

Відкрита проводка може бути змонтована в пластикових або металевих трубах. Металеві труби застосовуються в крайньому випадку якщо не можна використовувати інший матеріал, наприклад при прокладання проводки по горючих основах.

Труби добре захищають проводку від механічних пошкоджень і не дозволять поширитися горіння. У трубах можна з'єднувати дроти. Для з'єднання і відгалуження проводки призначена розподільчих коробка.

Фото 3 - Відкрита проводка в трубах

Проводка в коробах

Короба або кабель-канали, як правило, пластикові, часто застосовуються для відкритого монтажу проводки в офісах, зустрічаються і в житлових приміщеннях. Вони зручні в збірці і монтажі, є різних розмірів і кольорів, є навіть короба з роздільниками для різних кабелів. Не дивлячись на те, що у кабель-каналу присутня деяка декоративна складова, в квартирі вони виглядають не дуже естетично.

Фото 4 - Відкрита проводка в коробі

Проводка в гнучких металевих рукавах

Використовується в технічних приміщеннях, на горищах.

Проводка на лотках

Це конструкції зі сталевих труб або сталеві широкі короба, за якими прокладаються пучки кабелів.

Проводка в електротехнічних плінтусах і лиштви

У плінтуса зазвичай ховається проводка, яка веде до розеток.

Найчастіше застосовується комбінація декількох з вищеописаних способів. Проводка в приміщеннях з підвищеною вологістю - в лазні, ванній, на кухні, і проводка в пожежонебезпечних приміщеннях виконується з особливими заходами безпеки.

проводка зовнішня

Зовнішня проводка будівлі так само може бути відкритою або прихованою. Вона розміщується по зовнішній частині стін будівель і на опорах між ними.

Проводка зовнішня є відгалуженням від лінії електропередач і безпосередньо вступної кабель, що з'єднуються спеціальними зажимами.

На питання «як зробити зовнішню проводку» є однозначна відповідь: покликати електрика. Вести кабель від централізованої лінії електропередач має право тільки кваліфікований електрик з допуском.

Провід для зовнішньої проводки вибирається ізольований мідний або алюмінієвий з великим перетином. Може бути використаний кабель, прокладений по натягнутому в повітрі тросу або проведений під землею. Відгалуження від лінії по повітрю ведуться на висоті 6-3,5 метрів (в залежності від ділянки), поступово знижуючись при підході до будинку. Вступної кабель кріпиться до стіни на ізоляторах і входить в стіну через сталеву трубу.

Фото 5 - Зовнішня троссових електропроводка

Вимикачі для відкритої проводки

Як і для прихованої проводки, для відкритої випускаються спеціальні електроустановочні вироби.

Залежно від того, скількома джерелами світла потрібно управляти, вибирається вимикач одноклавішний для відкритої проводки або вимикач двоклавішний для відкритої проводки. Для їх монтажу не потрібні поглиблення під настановні коробки в стінах - вони просто пригвинчуються до стіни разом з прокладкою з матеріалу, який не горить і не проводить струм або з дерев'яною підкладкою (в залежності від того пальне підставу чи ні).

Бризкозахищений вимикач може бути прикріплений до стіни і без прокладки. Вибираючи вимикач одноклавішний для відкритої проводки або вимикач двоклавішний для відкритої проводки варто звернути увагу на його технічні характеристики, серед яких номінальні напруга і струм, і ступінь захисту вимикача.

Популярні електроустановочні вироби виробництва Легранд. Є й інші непогані вироби, які відповідають міжнародним стандартам і ГОСТ, наприклад, вимикачі від Lexel.

$ Вартість одноклавішних вимикачів для відкритої проводки

Вимикач одноклавішний для відкритої проводки, ціна в Києві починається в середньому від 20 грн.

Вимикач одноклавішний для відкритої проводки, ціна в Москві починається в середньому від 80 рублів.

Фото 6 - Lexel Етюд білий одноклавішний вимикач з підсвічуванням (арт. KA10-002b)

Розетки для відкритої проводки

Електричні розетки для відкритої проводки так само відрізняються від прихованих формою і способом монтажу. Підрозетники для них є не стаканчик, а плоску пластину з металу, дерева або пластику, прибивають або прикручувати до стіни. На неї кріпиться сам механізм розетки, знеструмлені дроти відкритої проводки приєднуються до клем, зверху встановлюється кришка.

Матеріал підрозетника і необхідність додаткової ізоляції - азбестового підкладки - визначається горючістю підстави. Вимоги до розеток закріплені в державних стандартах, наприклад, якими повинні бути розетки, експлуатовані в пожежонебезпечних приміщеннях, вказує ГОСТ 7396.

$ Вартість розеток для прихованої проводки

Що стосується вартості розеток для прихованої проводки, то, наприклад legrand двухгнездная із заземленням розетка відкритої проводки - ціна в Москві: 82 рубля, в Києві: близько 28 гривень.

Фото 7 - Legrand Quteo подвійна розетка із заземленням для відкритої проводки

Рекомендуємо до прочитання: Як замінити проводку в квартирі

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама