Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

З'єднання проводів в вимикачі світла. Як підключати подвійні вимикачі правильно? Схема і інструкція

  1. Схема підключення вимикача світла
  2. З'єднання-в распредкоробкі
  3. Підключення люстри-з заземленням
  4. Підключення люстри-з 3 лампами
  5. Схема підключення розетки-і вимикача
  6. Правильне підключення вимикача
  7. Що знадобиться для підключення
  8. Підключаємо лампочку до вимикача
  9. Схема підключення та особливості
  10. Необхідні інструменти та матеріали
  11. Покрокова інструкція по установці
  12. Техніка безпеки
  13. особливості монтажу
  14. Який матеріал і інструмент потрібен для проведення робіт?
  15. Як вибрати електропроводи?
  16. Як правильно вибрати вимикач?
  17. Схема включення пристрою розриву ланцюга через розетку
  18. Як підібрати переріз проводу?
  19. Як самостійно підключити джерело світла від вимикача?
  20. Як підключити розетку-вимикач, яка зібрана в єдиному корпусі?
  21. висновок

натиснути Клас

розповісти ВК


Шановні відвідувачі !!!

З таким побутовим питанням: "як самому підключити вимикач світла», ми стикаємося практично скрізь:

  • у себе вдома;
  • на дачі;
  • в гаражі;
  • на роботі;
  • у своїх знайомих.

Сама схема підключення вимикача світла, - складності ніякої не представляє.

Схема підключення вимикача світла

У схемі рис.1 показано підключення вимикача світла з однією клавішею. Фазний і нульовий провід підключаються до однополюсним автоматам або до УЗО \ Пристрою захисного відключення \ І далі надходять на розподільну коробку . Фазний провід послідовно з'єднаний з вимикачем світла, від вимикача світла провід з'єднаний з контактом електричного патрона лампи або світильника. Нульовий провід від розподільчої коробки з'єднаний з другим контактом електричного патрона лампи.

рис.1

З'єднання-в распредкоробкі

На фотознімку показаний спосіб з'єднання проводів в розподільній коробці, що має з'єднання проводів:

  • із зовнішнім джерелом електричної енергії;
  • з вимикачем світла;
  • з електричними розетками;
  • з освітленням \ люстрою \.

Підключення люстри-з заземленням

У схемі рис.2 показаний спосіб підключення світильника з вимикачем. Схема являє таке ж підключення, - з використанням заземлюючого проводу, з'єднаного з корпусом світильника.

Підключення люстри-з 3 лампами

У схемі рис.3 зображено спосіб підключення вимикача світла на одну клавішу, - з підключенням трьох ламп або трьох світильників. Підключення світильників або ламп в електричного кола - паралельне.


Схема підключення розетки-і вимикача

Схематичне зображення \ рис.4 \ підключення вимикача світла показує на черговість з'єднання проводів, що надходять від:

  1. електролічильника;
  2. двох однополюсних автоматів;
  3. з'єднання проводів надходять від однополюсних автоматів, - в розподільній коробці;
  4. від розподільчої коробки електропроводка з'єднана з навантаженням \ світильника з вимикачем, розеткою \.


Провід заземлення з'єднаний з шиною заземлення, від шини заземлення заземлення має з'єднання в розподільній коробці і від розподільчої коробки заземлення з'єднаний з електричної розетки і металевим корпусом світильника.

Правильне підключення вимикача

Електрична схема рис. 5 наочно вказує на неправильне підключення вимикача світла з електричною лампою.

На перший погляд це як би непомітно. Враховувати тут необхідно наступне, що вимикачі світла мають послідовне з'єднання тільки на фазному дроті.

Вимикачі світла бувають як для підключення з зовнішнім монтажем - накладні вимикачі, так і для підключення з внутрішнім монтажем - внутрішні вимикачі, що встановлюються в коробці стіни.

Необхідно також враховувати, що кожен тип вимикача має своє призначення, якщо припустимо Ви проводите освітлення в гаражному неопалюваному приміщенні в зимовий час, - купувати такий вимикач світла потрібно попередньо проконсультувавшись з продавцем - консультантом.

У продажу так само є вимикачі світла з підсвічуванням, - виконання такого типу вимикачів зручно тим, що в нічний час доби легко виявити клавішу вимикача, що має підсвічування у вигляді диодной лампочки, що має таке ж послідовне з'єднання як і сам вимикач.


Твитнуть

розповісти ВК

Привіт шановні читачі сайту. Ідею цієї статті підказав Денис Ж, за що йому велике спасибі.

Люди, не сильно розбираються в електриці, стикаються з проблемою самостійного підключення звичайних ламп розжарювання кількістю трьох і більше штук, а бувають ситуації, коли необхідно до існуючої проводці додати свою.

Наприклад, Ви купили кухонний гарнітур або шафа купе, і природно все це з підсвічуванням. Ремонт в квартирі зроблений, а дроти для підключення лампочок не були передбачені, звідси виникає питання, як все-таки зробити підсвічування не порушивши цілісності стін і шпалер. Вихід можна знайти завжди.

І так, поїхали.
Припустимо, що у Вас на кухні або в передпокої є розетка, від якої можна взяти напругу живлення 220В. Зробити це можна двома способами.

Перший найпростіший, це коли вся схема підключається до розетки через звичайну вилку. Тут все просто, вилку вставили і про неї забули, а включаєте і вимикаєте світло звичайним вимикачем.
Другий спосіб відрізняється лише тим, що Вам треба розкрити розетку, і дроти посадити безпосередньо на її клеми.

Всі роботи проводите тільки при відключеному напрузі живлення 220В.

На малюнку нижче показана монтажна схема паралельного з'єднання трьох ламп розжарювання з одинарним вимикачем, також підключаються світлодіодні і енергозберігаючі лампи, розраховані на напругу живлення 220В. Для більш зручного сприйняття, всі елементи схеми я постарався зобразити так, як би це виглядало в реальності.

Тут від розетки до вимикача йде двожильний провід, де фаза (L) підключається на нижній контакт вимикача і постійно знаходиться на ньому, а нульова жила (N) минаючи вимикач, з'єднується в точці (1) з проводом, що йде на лампи.
При включенні клавіші вимикача фаза (L) з верхнього контакту, вже як (L1), йде на лампочки, і вони запалюються.

Недолік такого способу ведення проводки полягає в тому, що вона виходить зовнішньої. Тут Вам доведеться думати, як її заховати або замаскувати, відповідно і вимикач доведеться використовувати накладної, можна і звичайний встановити, але тоді буде потрібно довбати під нього діру.

На наступному малюнку показана ця ж схема, але тут все лампи з'єднуються вже в одній точці. Це теж саме паралельне з'єднання , Просто іноді буває зручно зібрати схему саме таким способом, як раз так з'єднують лампи в люстрах.


Тепер розглянемо схему, де використовується двоклавішний вимикач.
Тут до вимикача йде звичайний двожильний провід, а ось уже після нього виходить потрійний. Тут видно, що в середині розташована нульова жила (N), що є загальною для всіх ламп, а по краях йдуть фазні (L1 і L2).

Схема працює в такий спосіб: при натисканні, наприклад, лівої клавіші вимикача, фаза (L) приходячи на нижній контакт вимикача, вже з його верхнього контакту як (L1) йде на лампи HL1 і HL4 - вони запалюється. Чому саме HL1 і HL4, тому що тільки вони підключені до фази (L1). Думаю зрозуміло.


Тепер, якщо включити праву кнопку, фаза (L), вже як (L2), з іншого верхнього контакту, приходить на лампи HL2 і HL3, і тепер вони запалюються. Як бачите все просто.

Зараз в моду увійшли точкові світильники, в яких використовуються лампи, як зі звичайним 220В, так і зі зниженим 12В напругою живлення. Як правило, до них йде спеціальний перетворювач, який живить ці лампи. Крім того, що він видає стабілізовану напругу для ламп, в ньому ще передбачена затримка подачі живлення на 1 - 2 секунди. Тобто при включенні, напруга не відразу, а поступово, з наростаючою подається на лампи, тим самим захищаючи спіраль від швидкого зносу, а значить, і лампочки будуть служити довше.

Давайте розглянемо таку схему.
Конструкцію перетворювача, а також його вхідну і вихідну частини я показав умовно, так як вони будуть відрізнятися в залежності від виробника, але принцип роботи таких перетворювачів залишається той же.
Живлення 220В на нього подається через вимикач, а вже з виходу береться стабілізовану напругу 220В або 12В.


Якщо Ви хочете встановити подвійний вимикач, то в схему потрібно буде додати ще один перетворювач, який треба живити від другої клавіші, нуль (N) у них залишається загальним.

Можна взагалі обійтися тільки одним перетворювачем, але тут є істотний недолік, через який цей варіант, можливо, не всім буде прийнятним. Тут подвійний вимикач під'єднується до вихідній напрузі перетворювача, а сам перетворювач залишається постійно включеним, що не дуже добре.

Не забувайте, що кожен перетворювач розрахований на певну потужність, тому не сильно захоплюйтеся з кількістю ламп.

Тепер у Вас не повинно виникнути проблем при підключенні трьох і більше ламп.
Вийшла моя нова стаття про підключення. Рекомендую.
Успіхів!

Як підключити лампочку?




Для того щоб підключити лампочку до вимикача, зовсім не обов'язково запрошувати майстра-електрика. Схема підключення досить проста, тому це можна виконати вдома самостійно. Це, можливо, не заощадить час, і потрібно буде повозитися з роботою, але зате вам вдасться заощадити гроші, які необхідно було б заплатити за виклик майстра додому, за монтаж вимикачів, проводок і т. Д.

Всього один раз ознайомившись з процедурою підключення вимикача до лампочки і виконавши її самостійно, ви зможете і надалі проробляти ці процедури в інших місцях у вашій квартирі, що, знову-таки, заощадить ваші кошти.

Що знадобиться для підключення

Знання. Звичайно ж, якщо ви ніколи не працювали з електрикою, і зовсім в цьому не розбираєтеся, то для вашої безпеки зверніться до більш знає людині або фахівця. І в такому випадку нехай вас не бентежить питання грошей, оскільки так майстер встановить всі правильно і гарантовано безпечно.

Отже, якщо ви все ж проводили раніше операції з проводкою і електротехнікою, тоді для підключення лампочки знадобляться наступні інструменти і елементи системи:

  • лампочка;
  • вимикач, до якого будемо її підключати;
  • патрон для лампи;
  • кабель, що складається з двох проводів необхідної довжини;
  • інструменти для установки.

Підключаємо лампочку до вимикача

  1. Позначте місця, в яких будуть розміщені відповідні елементи. Вимикач в стандартних ситуаціях встановлюється на висоті близько 80-90 см, але якщо це буде виглядати неестетично, або розстановка меблів у вашій квартирі така, що дана висота ніяк не підійде, то встановлюйте подібно до того, як розставлені ваші вимикачі.
  2. Позначте або продумайте, як будуть проходити дроти до вашого вимикача.
  3. Далі, якщо ви хочете, щоб все виглядало красиво і не було стирчать всюди проводів, необхідно буде виконати в стіні спеціальні борозни під проводку - штроби. Після того як дроти будуть укладені, все місця просто заклеюються шпалерами або ж іншими косметичними засобами. Також існує варіант зовнішньої проводки , Коли дроти розташовуються в спеціальних лотках, або, якщо вас не бентежать дроти, можна просто закріпити їх спеціальними скобами (якщо, наприклад, проводка буде проходити за шафою або диваном).
  4. Тепер необхідно прокласти саму проводку. Візьміть двухпроводной кабель і прокладете його в борозни. Не варто скупитися, обрізайте проводу з хорошим запасом, оскільки довгі дроти завжди можна вкоротити, а короткі подовжити вже важче.
  5. Тепер необхідно підключити вимикач. До нього від лампочки буде проходити 2 дроти - нейтральний і фаза. Вимикач підключіть до фази. Нейтральний провід буде проходити з розподільника відразу на лампочку.
  6. З'ясуйте, який з проводів фаза, а який нуль (нейтральний). Необхідно скинути напругу з розетки - вимкніть всю електрику. Перевірте спеціальним приладом, відключено чи напруга.
  7. Вивчіть схему пристрою вимикача. Зауважте, що в механізмі є два контактних гвинта - один з них приводить ток до вимикача, а інший - що йде на вашу лампу (позначення можна подивитися зі зворотного боку вимикача).
  8. Зачистіть дроти і вставте між контактними пластинами спустошену частина. Далі затягніть гвинт і закріпіть провід. Обов'язково перевірте фіксацію проводів. Трапляється, що дроти вириваються з клем або, Підгірці, відпадають. Це відбувається в результаті неправильної фіксації проводів.
  9. Ту ж операцію виконайте і з другим проводом, який відводить струм до лампочки.
  10. Перевірте фіксацію вимикача і те, наскільки надійно закручені болти кріплення вимикача (розпірні).
  11. Встановіть захисну рамку на вимикач і клавішу включення / вимикання.
  12. Тепер можна включити електрику і перевірити роботу вимикача.

Тепер ви знаєте, як підключити лампочку до вимикача. Про підключення інших пристроїв можна прочитати в статтях.

Перед початком будь-яких робіт, пов'язаних з монтажем або підключенням двоклавішний вимикача , Необхідно ознайомитися з базовими особливостями його пристрою. Зовнішній вигляд пристрою є стандартним і звичним для користувачів: 2 кнопки в пластиковій рамці.

Набагато складнішим є внутрішній пристрій механізму, воно описується нижче:

  1. Для наочного вивчення і розуміння пристрою подвійного вимикача, рекомендується усунути всі пластикові елементи . Кнопки можна прибрати злегка підчепивши їх викруткою або іншим подібним інструментом. На деяких сучасних моделях передбачені спеціальні отвори, що дозволяють без праці розбирати пристрій. Для фіксації рамки використовуються гвинти, або замикаються механізми, тому зняти її також не складе особливих труднощів.
  2. Перша, на яку подається електричний струм, має підключення з 2 провідниками і контактами, вони необхідні для здійснення процесів змикання і розмикання клавіш пристрою.
  3. Контакти мають з'єднанням з вихідними клемами, до яких підключаються дроти, що забезпечують взаємодію подвійного вимикача і джерела освітлення.
  4. У пристрій будь-якого вимикача обов'язково входять спеціальні механізми, забезпечені самостійно затискають клемами, вони необхідні для приєднання проводів.
  5. У деяких сучасних моделях є гвинтові затискачі, що складаються зі спеціальної колодки, що замінює клеми. У неї точно так же вставляється зачищений провід, але процес кріплення здійснюється за допомогою закручуємо гвинтів.

Як можна помітити, подвійний вимикач має дуже схоже внутрішній устрій з класичної Одноклавішний різновидом. Якщо виражатися простіше, то за своєю суттю обговорюваний механізм є двома сполученими.

Схема підключення та особливості


схема підключення

Внаслідок значного подібності з Одноклавішний різновидом, схема підключення не має принципових відмінностей.

Сам процес буде виглядати наступним чином:

  1. Спочатку, необхідно вивчити розташування і призначення контактів, іноді додаткова інформація про це є на зворотному боці пристрою. Однак, якщо вона відсутня, то розібратися буде нескладно: контактів з висновком в даному різновиді має бути 2 і традиційно вони розташовуються на протилежній стороні від єдиного вхідного.
  2. До вступного контакту проводиться підключення фази, що тягнеться від розподільника, а контакти з висновками призначені для управління джерелами освітлення, їх кількість дорівнює кількості клавіш, в даному випадку їх буде 2.
  3. Бажано підключати вимикач таким чином, щоб центральний контакт розташовувався в нижній частині.
  4. Необхідно поєднати 3 нульових дроти: від розподільника і від кожного з джерел освітлення.
  5. Фазний провід, який із розподільника, підключається до єдиного вхідного контакту у вимикачі.
  6. У вимикачі є 2 фазних проводи, кожен з них з'єднується з аналогічним провідником, що йде від світильника.
  7. Усередині розподільника, ці фазні дроти повинна бути підключені до груп ламп або роздільним джерел освітлення, якими планується управляти. Після цього, обидва провідника будуть комутованими фазами двох груп ламп.
  8. У розподільнику необхідно ідентифікувати нульовий провід, який з'єднується з аналогічним провідником, які йдуть за рахунок джерела освітлення. Механізм може комутувати виключно фази різних груп пристроїв.
  9. Після того, як всі з'єднання завершені, можна приступати до пайки і оснащенню скручування ізоляційним шаром, але перед цим рекомендується здійснити перевірку всіх скоєних підключень.


Процес підключення подвійного вимикача має цілу низку різних нюансів, до основних особливостей відносяться:

  1. Установка подвійний різновиди вимикача повинна проводитися виключно в, діагональ якого дорівнює 67 мм. Він не тільки ідеально підійде під габарити пристрою, але і надасть широкий спектр різних видів монтажу. Підрозетники старого зразка мають діагональ 70 мм., Оскільки старі пристрої були габаритніший, і погано підходять під сучасні моделі. До того ж, в колишні часи їх виготовляли з металу, а не з пластику.
  2. Підготовка проводів залежить не тільки від типу вимикача, але і від різновиду світильника. Цей процес здійснюється в заводських умовах, тому якщо їх розташування не влаштовує, то доведеться проводити демонтаж пристрою для зміни даних параметрів.
  3. Усередині інсталяційного короба традиційно є 3 провідника, рекомендована довжина для них не повинна перевищувати 10 см.
  4. Деякі сучасні моделі подвійних вимикачів відносяться до модульного типу, тобто фактично складаються з 2 одинарних пристроїв. В такому випадку, буде потрібно підвести живлення до кожної частини механізму, це здійснюється за допомогою перемички, яку можна зробити самостійно з звичайного дроту. З його допомогою з'єднуються обидва механізму.

Необхідні інструменти та матеріали

Щоб почати підключення вимикача, необхідно переконатися в наявності наступних інструментів і матеріалів:

  1. Набір викруток. Можуть стати в нагоді інструменти як з хрестовим, так і з прямою робочою частиною.
  2. Викрутка з індикатором фази, яку при необхідності можна замінити мультиметром.
  3. Спеціальні кусачки, що дозволяють перекушувати проводи.
  4. Пасатижі.
  5. Рулон ізоляційної стрічки.
  6. Колодки, в яких провідники затискаються за допомогою болтів.
  7. Ізолюючі затискачі будь-якого типу.
  8. Ніж з гострим лезом, який буде потрібно для очищення кінців провідників перед підключенням до клем або колодкам.

Покрокова інструкція по установці


Після того, як всі дроти були приєднані до клем відповідних модулів і процес підключення залишився позаду, можна переходити до фінальної стадії - встановлення вимикача.

Для здійснення цього процесу необхідно слідувати наведеного алгоритму дій:

  1. Помістити підключений механізм в спеціальну установчу коробку. Робити це потрібно обережно і акуратно, все випирають дроти потрібно підігнути біля корпусу.
  2. Пристрій закріплюється і кріпиться по розміченому рівню. Надійна фіксація реалізується за допомогою кріпильного механізму, що є частиною установчого короба. Також, можна задіяти спеціальні затискачі, розташовані на корпусі механізму, вони представляють собою два фіксуються болта.
  3. Якщо відбувається установка модульної різновиди, то вона розміщується в спеціально призначеному для цього супорті. Його кріплення здійснюється за допомогою закручування болтів, після того як механізм буде вставлений в короб.
  4. До вставленого в поверхню стіни механізму кріпиться пластикова рамка, цей процес зазвичай не викликає складнощів, оскільки вона завжди має спеціальні засувками або іншими пристроями, що забезпечують надійність здійснюваного кріплення.
  5. У рамку вставляються клавіші.
  6. Після відновлення подачі електрики, систему можна протестувати. Якщо відбувається включення або відключення світла в приміщенні після натискання клавіш, то все було зроблено правильно.

Техніка безпеки


В першу чергу необхідно звернути увагу на наступні основні положення по техніці безпеки:

  1. Перед проведенням будь-яких робіт, в обов'язковому порядку потрібно відключити напругу в розподільному щитку. Після цього, потрібно переконатися, що всі дроти дійсно були знеструмлені і вже тільки після цього приступати до робочого процесу.
  2. Відсутність інструкцій або умовних позначень на механізмі може викликати необхідність тестування провідників. Попередньо їх потрібно розімкнути, інакше виникає занадто великий ризик їх випадкового дотику.
  3. Тестування провідників не вийде провести, якщо на них не буде подано напругу. Однак, після того як даний процес буде повністю закінчено, важливо не забути повторно знеструмити мережу.

Завжди перед початком ремонтних робіт в приміщенні по перенесенню точок включення світильників необхідно заздалегідь продумати місця їх установки. Роботи з монтажу вимикачів і розеток повинні супроводжуватися дотриманням правил безпечної роботи . Якщо приміщення було в експлуатації, його треба знеструмити, монтаж проводів проводити за затвердженою схемою.

Рішенням багатьох питань у відремонтованому приміщенні є підключення включає пристрої (вимикача) люстри або іншого електричного пристрою від розетки. У процесі ремонту цей спосіб допоможе заощадити на проводах, на часі виконання робіт, не треба робити додаткових штроб.

особливості монтажу

Виконуючи в приміщенні ремонтні роботи по установці додаткового освітлення в цілях економії трудового навантаження (не треба виконувати штробірованіе стін), необхідно знати, що для прокладки проводів є схеми включення освітлювального пристрою, які дають відповідь на питання, як підключити вимикач від розетки, а й в цьому випадку всі роботи мають свої тонкощі.

У процесі ремонту застосовуються двожильні або трижильні електричні дроти , В яких по одній жилі йде фаза, за іншою нуль, якщо жили три, то по третій ще й заземлення.

Який матеріал і інструмент потрібен для проведення робіт?

Для проведення робіт по установці додаткового освітлення в приміщенні необхідно мати наступний інструмент та витратний матеріал:

  • пристрій, за допомогою якого можна знеструмити електричну ланцюг;
  • електричну проводку такого ж перетину і виконання (алюмінієва або мідна жила), яка стоїть у всьому приміщенні, будинку чи квартирі;
  • розподільні коробки, в яких виробляємо з'єднання;
  • викрутка з індикатором, показує наявність фази або її відсутність;
  • пасатижі і бокорізи, за допомогою яких буде проводитися з'єднання;
  • изолента для закриття поверхні скруток;
  • кріплення і матеріал для виконання робіт по дерев'яній поверхні (гофра або металева смуга);
  • для монтажу вимикачів - подрозетники;
  • при необхідності виконання штроб знадобиться перфоратор.


Набір інструментів

Крім підготовки інструменту і матеріалу, потрібного в роботі, треба спочатку намалювати схему електричного підключення вимикача і визначитися з місцем, де він стоятиме, а також розрахувати перетин жив для додаткового навантаження.

Як вибрати електропроводи?

  1. Треба знати, якої потужності буде світильник, що підключається через вимикач. Із застосуванням формули: потужність = ток × напруга, можна знайти значення номінального струму, в однофазної мережі напруга прийнято вважати 220 вольт.
  2. Знаючи величину номінального струму, по таблиці можна вибрати провід потрібного перетину.


Як правильно вибрати вимикач?

Для того щоб правильно вибрати вимикач, треба розуміти, що в його конструкцію входить струмоприймач і переривник електричного кола. Промисловість пропонує наступні види таких пристроїв:




Все що включають пристрої мають однаковий принцип підключення електричних жив, але можуть мати різні кріплення контактів з ними, деякі вироби вимагають спеціального інструменту або хрестоподібної викрутки.

Схема включення пристрою розриву ланцюга через розетку

Для того щоб підключити вимикач з використанням розетки, застосовується стандартна схема включення. Важливо! Завжди в переривнику відбувається розрив фазної жили, а нуль йде безпосередньо на джерело освітлення:

  1. Встановлюється розподільна коробка, в яку заводять від наявної розетки дроти (попередньо треба провести знеструмлення приміщення), жили, що йдуть на вимикач, і провід від світильника.
  2. Одну жилу від джерела споживання електрики підключаємо до нуля, фазу треба пустити на вимикач; якщо вона йде через розподільну коробку, тоді її з'єднують з житловою від вимикача.

У представленій схемі фазний провід йде від лампочки прямо на переривник, коли він знаходиться в положенні "вкл", йде споживання електроенергії, коли в положенні «викл» - навантаження не отримує електрики.

Як підібрати переріз проводу?

часто електричне підключення джерела споживання енергії, наприклад, бра від розетки, відбувається для установки додаткового освітлення, в нашому випадку це може бути одне або кілька бра, з цієї причини струм має невисоке значення і є можливість вибирати дроти потрібного перетину, але є нюанси:

  • за вимогами безпеки і ПУЕ для цих цілей не можна застосовувати провід з мідною жилою перетином менше одного квадратного міліметра;
  • і провід з алюмінієвою жилою не менш двох з половиною квадратних міліметрів.

При виборі дроти необхідно врахувати, яким чином він прокладений, так для відкритої прокладки є певні умови:

  • для мідної жили проводу мінімальний переріз - 1,5 квадратних міліметра;
  • мінімальне значення алюмінієвої жили - 4,0 квадратних міліметра.

Для прокладки проводу по зовнішній стіні будинку або будівлі є наступні вимоги:

  • для проводів з мідними жилами - 2,5 квадратних міліметра;
  • для алюмінієвих жив дроти - 4,0 квадратних міліметра.

Як самостійно підключити джерело світла від вимикача?

Одним з простих способів , На думку фахівців, є включення бра в ланцюг через вимикач з живленням від розетки з використанням нульового і фазного проводу, особливо це вигідно робити, коли світильник знаходиться недалеко від вимикача.

Для виконання цієї роботи треба зробити наступне:

  1. провести монтажні роботи по установці джерела освітлення і вимикача, потім здійснити дії по їх підключенню.
  2. З розетки, від якої будемо підключати наш переривник напруги, знімаємо за допомогою автомата в щитку напруга (зазвичай розводка проводиться по групах споживання), перевіряємо «пробником» на відсутність фази.


  1. Відкриваємо розетку; в разі, якщо робота по її підключенню виконана мідним дротом з кольоровим відмінністю, то:
  • нуль - блакитний провід;
  • заземлення - другий провід з подвійним кольором (жовто-зелений);
  • фаза - третій провід, він може бути коричневого кольору.

Якщо немає колірного відмінності і підключення виконано алюмінієвим дротом , Треба короткочасно подати напругу на розетку і «пробником» визначити фазу проводить електрику дроти.

  1. До фазі розетки приєднуємо провід від вимикача (на його вхід), який на переривнику вже підключений, а на вихід з вимикача.
  2. Коли ви не знаєте, як, рішення таке ж, але з виходу пристрою переривання електричного кола кожен фазний провід йде до власного джерела освітлення, або для люстри на свої лампочки споживання електроенергії.
  3. До нульової жили розетки підключаємо нульовий провід вимикача до лампочки, якщо в розетці є заземлення, його з'єднуємо з заземлюючим проводом від джерела освітлення.
  4. Після цього проводиться укладання проводки і ізолювання всіх з'єднань, а також випробування зібраної схеми.

Як підключити розетку-вимикач, яка зібрана в єдиному корпусі?

Коли є розетка в спальні або в іншій зоні приміщення, і ви бажаєте встановити бра або торшер, можна застосувати пристрій розетка-вимикач, який збирається в єдиному корпусі, це робиться наступним чином:

  • розетка має штатне підключення, фаза і нуль, в нових будівлях евророзетки підключені з заземлюючим проводом;
  • фазу подаємо на вхід переривника (вимикача), а з його виходу провід йде до лампи;
  • двом іншим проводам (це нульовий провід і заземлення) підключення робимо безпосередньо до світильника.

Необхідно розуміти, що не можна зробити зворотне підключення, іншими словами, підключити розетку від вимикача, вона може отримувати електрику тільки від автомата в щиті будинку, або квартири.

висновок

Всі схеми підключення пристрою переривання ланцюга (вимикача) не мають складного рішення, але необхідно дотримуватися правил електричної безпеки. Фахівці рекомендують всі роботи планувати і проводити по етапах, після виконання робіт по монтажу можна перевірити правильність зібраної схеми, потім подати напругу і перевірити схему в роботі.

Як вибрати електропроводи?
Як правильно вибрати вимикач?
Як самостійно підключити джерело світла від вимикача?
Як підключити розетку-вимикач, яка зібрана в єдиному корпусі?
Як підключити лампочку?
Який матеріал і інструмент потрібен для проведення робіт?
Як вибрати електропроводи?
Як правильно вибрати вимикач?
Як підібрати переріз проводу?
Як самостійно підключити джерело світла від вимикача?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама