Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Нарахують заднім числом і нарахують штрафи. Як українці в цьому році будуть платити податки на нерухомість і авто

  1. калькулятор елітності
  2. Що буде, якщо не платити

14:04 (Оновлено 11.08.2018 о 14:05)

Кому потрібно платити податки на нерухомість і автомобілі, як це робити правильно, чи можна їх мінімізувати і що буде, якщо не платити?

Українцям, які мають просторі квартири або дорогі машини, доведеться розщедритися. До вересня їм потрібно заплатити щорічний податок на нерухомість і автомобілі. Податкові повідомлення з сумою платежу повинні були прийти по пошті в червні-липні.

Хоча обидва податку діють уже не перший рік, до сих пір в процедурі їх стягнення чимало незрозумілих пересічним громадянам нюансів. У підсумку, деякі ігнорують обов'язок ділитися з державою, і для фіскальних органів це проходить непоміченим, тоді як інші справно платять, але все одно потрапляють на штрафи і санкції.

Як пояснив адвокат, керівник харківського офісу юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Андрій Литвин, податок на нерухомість належить до місцевих податків і, відповідно, встановлюється органами місцевої влади.

У будь-якому випадку він не повинен перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати за квадратний метр. Цю ставку ввели в 2018 році. До цього граничний рівень податку досягав 3%.

Але реального зниження податків не буде. Так як податок сплачується за попередній звітний рік, при його розрахунку враховують діючу на той момент мінімалку. У 2017 році, як відомо, вона виросла вдвічі - до 3,2 тис. Грн. Тобто, податок, як і раніше, становить 48 грн. / Кв.м. У деяких містах він менше. Наприклад, майже в усіх мегаполісах, в тому числі, столиці, встановили ставку в 1% від мінімальної зарплати за квадратний метр, а це 32 грн.

Податок на нерухомість платиться не за всю, а лише за "зайву" площу. За законодавством, не обкладаються податками квартири до 60 кв.м і будинки до 120 кв.м. Якщо, наприклад, ви володієте апартаментами в 100 кв.м, то платити потрібно тільки за 40 квадратів. Виходить близько 2 тис. Грн. Але цю суму можна зменшити, якщо оформити нерухомість на декількох власників (наприклад, на членів сім'ї). В такому випадку нараховувати податок стануть лише на житло, площа якого перевищує 180 квадратів.

На перший погляд, суми досить невеликі. Але є кілька підводних каменів.

По-перше, податок нараховують не тільки на житлову, а на всю нерухомість, в тому числі, альтанки, сараї, гаражі, дачі та ін., - говорить керуючий партнер АО "СК ГРУП" Марія Аксаітова.

А це може стати проблемою, особливо для сільських жителів. Адже на їх подвір'ях досі збереглися старі господарські будівлі, загальна площа яких може досягати 100 кв.м і більше. З урахуванням житлового будинку, гаража та інших споруд, площа домоволодіння може взагалі зашкалювати.

По-друге, якщо площа оформленої на вас квартири перевищує 300 кв.м (для будинку - 500 кв.м), сума податку автоматично збільшується до 25 тисяч гривень на рік за кожен такий об'єкт, - пояснила Марія Аксаітова.

По-третє, є випадки, коли пільги, не діють. Скажімо, якщо з'ясуватися, що ви здаєте квартиру в оренду або пристосували її під офіс або майстерню, потрібно буде платити за кожен квадратний метр площі. За ті ж апартаменти в 100 кв. м в цьому випадку доведеться віддати вже 4,8 тисячі гривень.

За ідеєю, пересічні громадяни повинні йти в податкову з повідомленнями, які прийшли їм поштою. Граничний термін розсилки законодавчо прописана до 1 липня. А заплатити потрібно протягом 60 календарних днів, тобто, до 1 вересня. Ті, кому повідомлення не прийшло, теоретично звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податку.

"Але навіть якщо податкова не встигла вислати податкове повідомлення-рішення в передбачені законом терміни, контролюючі органи мають право нарахувати вам податок на нерухомість за цей період протягом трьох років", - пояснив Андрій Литвин.

Юридичним особам повідомлення не приходять. Вони повинні вираховувати податок самостійно і заплатити його відразу, або розбивши на щоквартальні платежі.

калькулятор елітності

Алгоритм податку на автомобілі іншого. Його ввели як податок на розкіш і законодавці довго не могли визначитися, за яким принципом налічувати цей платіж. Спочатку податок прив'язали до обсягу двигуна, обклавши їм тільки потужні мотори (калькулятор податку можна подивитися тут ).

В результаті виявилося, що нові дорогі іномарки, які, власне, і купують багаті українці, мають невелику кубатуру движків, так як в них використовуються сучасні технології (наприклад, технологія прямого вприскування), що дозволяють розганяти авто до високих швидкостей. А платити податок на транспорт в результаті довелося власникам старих "Волг" і УАЗик з великими моторами.

Це викликало масове невдоволення, тому формулу поміняли, прив'язавши податок до віку і вартості авто. Платити потрібно за машини не старше п'яти років, якщо їх вартість становить понад 375 мінімальних зарплат (1,2 млн. Грн.). Ставка податку загальна для всіх - 25 тис. Грн. на рік. "Якщо на вас оформлено кілька таких авто, доведеться заплатити 25 тис. Грн. За кожною з них", - уточнив Андрій Литвин.

За словами Марії Аксаітовой, визначенням ринкової вартості транспортного засобу займається Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

"Аналізується модель, марка, тип двигуна, рік випуску, тип коробки передач і пробіг. Список легкових автомобілів, які є об'єктом оподаткування, для кожної марки транспортного засобу публікується до 1 лютого у відкритому доступі на офіційному сайті МЕРТ", - розповіла юрист. На сайті МЕРТ є також калькулятор розрахунку вартості автомобіля. За запропонованою чиновниками формулою, BMW X5 2016 року стоїть трохи більше 1 млн. Грн. Тобто, теоретично ця модель не підпадає під оподаткування, хоча на ринку все ще вважається і нової, і елітною. Але власник цієї ж моделі 2017 роки вже зобов'язаний заплатити 25 тис., Так як по калькулятору МЕРТ, такий автомобіль коштує 1,3 млн. Грн.

Як і у випадку з податком на нерухомість, власнику дорогої іномарки повинно прийти повідомлення-рішення до 1 липня, а заплатити податок потрібно протягом 60 календарних днів.

Що буде, якщо не платити

Експерти ОВОР, що податки на нерухомість і авто адмініструються вкрай погано.

"Це як раз той випадок, коли держава витрачає більше на організацію контролю, ніж отримує грошей з податків. І замість того, щоб краще відстежувати сплату інших податків (ПДВ, податок на прибуток, ПДФО та інші) фіскальна служба змушена перенаправляти масу фахівців на адміністрування податків на нерухомість і транспорт ", - відзначає економіст Олексій Кущ.

До того ж, наприклад, з податку на нерухомість не завжди можна відстежити навіть базу платників.

"По ідеї, його потрібно було вводити після повноцінного запуску всіх держреєстрів. А у нас поки що до 80% об'єктом нерухомості перебуває поза цими реєстрів", - додав Кущ.

До автомобільній базі нарікань менше - по ній можна відстежити 90% транспортних засобів. Але там є проблеми з обчисленням реальних власників, так як багато хто їздить за дорученням. Тому чимало українців просто ігнорують податки і не платять їх. І багатьом це сходить з рук.

Втім, не виключено, що в цьому році буде по-іншому, так як, за даними наших журналістів, через величезну проломи в держбюджеті фіскальні органи отримали негласну команду більш пильно стежити за справлянням податків, в тому числі, з пересічних громадян. Так що стануть відстежувати оплати не тільки за цей рік, а й піднімуть документи за попередні роки, - не виключають експерти.

У Податковому кодексі прописані санкції і штрафи для неплатників податків на нерухомість і авто, - пояснила Марія Аксаітова.

"Передбачено штраф в розмірі 10% від суми податку за затримку оплати до 30 календарних днів, 20% - більше 30 календарних днів", - зазначила юрист.

Тобто, скажімо, якщо податок на авто ви заплатите в середині вересня, потрібно буде переплатити зайві 2,5 тисячі гривень, а якщо в жовтні - вже 5 тисяч гривень.

Але є ще і пеня - на суму податкового боргу та штрафу можуть нарахувати 120% річних облікової ставки НБУ, що діє на момент виникнення такого боргу (з липня - 17,5%).

Причому, нерідко штрафи і пеню починають нараховувати та тим, кому не прийшло податкове повідомлення і хто, відповідно, не поспішає платити самостійно.

Не рідкість і випадки, коли людям нараховують податки на вже проданими ними квартири і машини. Деякі українці виявляють величезний податковий борг зі штрафами і пенею вже тоді, коли фіскальна служба накладає арешт на їх майно.

В цьому випадку розгляду з податківцями можуть затягнутися надовго і зовсім не факт, що закінчаться вони в вашу користь. Тому експерти радять українцям самим звертатися до фіскальних органів за місцем проживання і вимагати проведення звірки даних по нарахуванню податку.

"Якщо розбіжності між вашими даними і даними фіскалів мають документальне підтвердження, останні зобов'язані перерахувати суму податку і видати нове повідомлення-рішення", - підсумувала Марія Аксаітова.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама