Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

ЦЕ БУЛО НЕЩОДАВНО ...

Різні види асептичної упаковки.

Модель безвідходної упаковки в пакети-тетраедри.

Сучасним консервам з так званої швидкої кришкою, або 'кришкою-ключем', не потрібен ніж. Досить відігнути кільце на кришці і потягнути його на себе. Недарма такий пристрій називається 'easy open', що в перекладі з англійської означає: легко відкривати

<

>

Майже до середини XX століття молоко і молочні продукти продавали в основному в розлив (покупцеві доводилося йти в магазин зі своїм бідоном або банкою) або ж в скляних пляшках. Потреба в практичною, надійною і гігієнічної упаковці стала очевидною, коли з'явилися супермаркети - універсами з налагодженою системою самообслуговування. Перший універсам був відкритий в Нью-Йорку в 1930 році, а в Європі магазини подібного роду з'явилися в кінці 1940-х років.

Як відомо, предтеча фабричної упаковки - кульок. Можливо, він і послужив прообразом картонного пакета в формі тетраедра, який придумав для молочної промисловості в 1943 році шведський винахідник і підприємець Рубен Раусинг, засновник компанії "Тетра Пак".

Можливо, він і послужив прообразом картонного пакета в формі тетраедра, який придумав для молочної промисловості в 1943 році шведський винахідник і підприємець Рубен Раусинг, засновник компанії Тетра Пак

У 1951 році Раусинг і його компаньйон Ерік Валленберг створили першу пакувальну систему, засновану на безперервному розливі молока в пакети пірамідальної форми. Суть її в тому, що з рулону паперу з поліетиленовим покриттям машина без упину формує трубу, яка тут же наповнюється молоком. Після цього картонна труба автоматично запечатується нижче рівня рідини. Далі через певні проміжки верхня частина труби запечатується під прямим кутом до нижньої межі. Виходять пакети у вигляді тетраедра. Геніальність винаходу - в безвідходному технологічному процесі. Воно вирішило відразу три проблеми: нові пакети забезпечували необхідний рівень гігієни, істотну економію (пакувальний рулон використовувався на 100%) і компактність при складуванні і транспортуванні. Улюблений вислів винахідника: "Упаковка повинна економити більше, ніж вона коштує" - втілилося в життя.

У вересні 1952 року в шведському місті Лунд встановили перший апарат для розливу вершків в упаковки об'ємом 100 мл, а до кінця десятиліття компанія Раусінг вже виробляла мільярд упаковок в рік. У 1959 році молоко в пакетах стали продавати і в Росії.

У 1961 році з'явилася перша в світі асептична упаковка. Зовні вона нічим не відрізнялася від вже звичної "пірамідки", однак змінився пакувальний матеріал. У картон, покритий поліетиленом, додали тонкий шар фольги. Крім того, Раусинг запропонував новий спосіб обробки продукту - короткочасну високотемпературну стерилізацію, при якій гинули всі мікроби. Завдяки захисним властивостям нової упаковки і асептичної обробці молоко і молочні продукти зберігали свіжість і вітаміни протягом декількох місяців навіть при кімнатній температурі і відсутності будь-яких консервантів.

...ЦЕ БУЛО ДАВНО

Зберігати продукти на тривалий термін різними способами (в'ялення, сушіння, копчення, соління, маринування, охолодження, консервування) люди вміли з давніх-давен. Археологи знаходили в гробницях єгипетських фараонів зажарених і забальзамованих оливковою олією качок, "упакованих" в глиняні чаші, овальні половинки яких скріплювала смолиста замазка. Вік цих "консервів" був більше 3000 років. Один із способів консервування описав у своєму трактаті "Про землеробство" римський державний діяч і письменник Марк Порцій Катон Старший (234-149 рр. До н. Е.): "Якщо хочеш мати цілий рік виноградний сік, то даси його в амфору, засмолити пробку і спусти амфору в басейн. Через 30 днів вийми. Сік простоїть цілий рік ".

Консерви, виготовлені промисловим способом, з'явилися близько 200 років тому. Історія їх така. У 1795 році французька Директорія оголосила нагороду в 12 000 франків тому, хто запропонує надійний спосіб збереження їжі протягом тривалого часу. На заклик відгукнулися десятки винахідників, але тільки одному в результаті багаторічних дослідів вдалося домогтися успіху. Це був кухар і кондитер Франсуа Аппер. Запропонований ним в 1804 році особливий метод тривалого зберігання продуктів полягав в тому, що м'ясні і рослинні припаси герметично закривали в скляні банки, а потім кип'ятили в солоній воді (для підвищення температури кипіння) від півтора до чотирьох годин, в залежності від величини банки. Нагрівання досягав трохи вище 100 ° C. (Більш ефективна стерилізація з'явилася пізніше, у другій половині XIX століття, коли винайшли автоклав - герметично закритий паровий котел, що дозволяє нагрівати вміст бляшанок істотно вище точки кипіння води - до 135оС.)

У 1809 році Аппер представив свій спосіб в Товариство заохочення мистецтв у Парижі, де для дослідження призначили особливу комісію. Результати виявилися чудовими: протягом восьми місяців прекрасно збереглися м'ясо з підливою, міцний бульйон, молоко, зелений горошок, боби, вишні, абрикоси. Уряд обіцяв виплатити винахідникові нагороду за умови, що він детально опише свій метод. У 1810 році вийшов твір Аппера "Мистецтво консервувати всі рослинні і тваринні продукти". Якість і компактність апперових консервів, зручних, перш за все, для постачання армії, справили велике враження на Наполеона, і імператор особисто вручив нарешті грошову премію їх творцеві. У 1812 році скромний кухар відкрив власну консервну фабрику.

Ідею знищення бактерій в результаті довгого кип'ятіння продукту в герметично закритих судинах Аппер почерпнув в книзі відомого італійського абата і натураліста Ладзаро Спаланцані (1729-1799), який захоплювався природничими науками і вивчав все, починаючи від рикошетів кинутих по воді камінчиків і закінчуючи відновленням відрізаних шматків тіла у дощового черв'яка. Саме Спалланцани прийшла в голову думка про те, що мікроби не заводяться в прокипяченной і вміщеній в запаяну пляшку підливі.

Перші партії апперових консервів були випущені в скляній і залізної (швидко іржавіє) тарі. У 1810 році англійський механік Пітер Дьюренд придумав і запатентував бляшану тару. Приблизно в 1820 році цей метод консервації продуктів харчування почали застосовувати в США.

Знаменитий французький хімік і фізик Жозеф Луї Гей-Люссак протягом декількох днів проводив у своїй лабораторії аналіз газів, що знаходяться в апперових консервах. Виявилося, що склад повітря в них змінився і кисень був відсутній. А без кисню немає ні горіння, ні дихання. Значить, немає умов для окислення їжі і для розмноження мікробів, що викликають гниття. Цим і пояснювався тривалий термін зберігання консервованих продуктів.

Довгий час консервні банки виготовляли вручну з листа лудженої жерсті (таку жесть називають ще білою, так як для захисту від корозії її покривають тонким шаром олова). Спеціальними ножицями вирізали корпус банки, денце і кришку. Заготівлю корпусу згортали в циліндр і запаювали по боковому шву. Потім до корпусу припаювали денце і кришку з отвором, через яке в банку закладали вміст. Після цього банку нагрівали протягом декількох годин для видалення повітря і, запаяний отвір бляшаним диском, знову піддавали тепловій обробці. Процес настільки трудомісткий, що за годину досвідчений робітник міг виготовити не більше п'яти-шести банок. До того ж на ньому лежала велика відповідальність: якщо через недогляд всередину банки потрапляв свинцевий припій, її вміст перетворювалося на справжню отруту.

Уже в кінці першої чверті XIX століття королівський флот Великобританії щорічно використовував близько 24 000 великих банок консервів. Однак розкривати їх було непросто: щоб здолати товсту жесть, доводилося озброюватися молотком і долотом. Консервний ніж з'явився на півстоліття пізніше жерстяної банки. Придумали його американці.

З другої половини XIX століття консерви стали буденним явищем. Ними поповнювали запаси продовольства в містах. Вони були незамінні для далеких подорожей, особливо морських. Консервували м'ясо, дичину, рибу, овочі, як без приправ, так і у вигляді різних приготованих страв. До кінця XIX століття у Франції сотні фабрик випускали банки з сардинами, зеленим горошком, томатами. В Америці переважала консервована солодка кукурудза, а з морепродуктів - лосось, омари, устриці. Австралія була великим постачальником м'ясних консервів.

Зростанню популярності консервів сприяли постійне вдосконалення технології їх виробництва і поліпшення зовнішнього вигляду. У 1890 році в США винайшли автоматичну машину для виготовлення жерстяної тари з подвійним бічним швом продуктивністю 40-50 банок в хвилину. Через сторіччя з'явилися машини, що виробляють понад 1000 банок в хвилину.

У нас консервні заводи почали будувати в 70-і роки XIX століття. У великих обсягах тоді випускали в основному рибні консерви, які, на відміну від зарубіжних, були більш різноманітними по сортам риби (стерлядь, сиг, нельма, севрюга і т. П.). Їх їли не тільки в Росії, але і за її межами. Найвідомішими на початку XX століття вважалися підприємства Дубініна в Одесі, Бейля в Миколаєві, Кольберга в Москві, "Петроградське товариство" і "Брати Вихорева" в Петрограді, "Моральов і Щепетов" в Астрахані. Основний замовник їх продукції - армія. Для солдатів і офіцерів виробляли кілька видів консервів: смажену яловичину або баранину, рагу, кашу, м'ясо з горохом, горохову юшку, щі з м'яса і зелені. На циліндричних однопорціонние бляшанках вказували рік виготовлення і окружне інтендантство, під наглядом якого консерви виготовлялися на фабриці. Банки в кількості 72 штук упаковували в дерев'яний ящик разом з вісьмома ножами для розтину. Термін зберігання м'ясних консервів становив п'ять років.

Зрозуміло, що в XX столітті з консервною банкою теж відбувалися зміни. З жерстю став змагатися алюміній. Почали корпус банки виготовляти з цільної заготовки за одну операцію на штампувальній машині, а кришку штампувати окремо і герметично закривати банку після її заповнення. Але це сталося вже порівняно недавно, років п'ятдесят тому.

Див. В номері на ту ж тему

Е. Любешкін - Тріумф упаковки.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама