Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Символи Різдва | англоманії


У кожній країні у Різдва свої символи. Є універсальні, як різдвяна ялинка або подарунки під нею. А є особливі, про які в інших країнах можуть і не знати. Сьогодні наша розповідь про трьох символах зимових свят у Великобританії, за кожним з яких стоїть своя історія.

Mistletoe, по-російськи омела
Одне з найзагадковіших і суперечливих рослин. Омела паразитує на деревах у вигляді ажурних куль, які до грудня покриваються білими ягідками. Протягом довгого часу омелу вважали шкідливою рослиною, яке п'є соки з дерев. Однак останні спостереження показують, що омела дає притулок багатьом рідкісним птахам, які гніздяться в сплетеннях її пагонів, а ці птахи допомагають поширенню різних рослин, поїдаючи їх плоди і розсіюючи насіння.
У багатьох народів з омелою пов'язано безліч прикмет і забобонів. З часів античності омела була символом життя і захисним талісманом. Римляни вважали, що омела сприяла зачаттю, якщо жінка носила її з собою. Друїди, вважаючи властивості омели чудодійними, зрізали її золотим серпом в астрономічно обчислене час і визнавали її символом вічності і безсмертя. За християнськими переказами, саме з омели був виготовлений хрест Христа, і в покарання омела була перетворена після його розп'яття в рослину-паразит.


Омела була символом миру в Скандинавії. Нею прикрашали будинки зовні в знак того, що подорожньому тут буде наданий притулок, а сам будинок обійдуть громи і блискавки. Якщо ворогам траплялося зустрітися під деревом, на якому росла омела, вони зобов'язані були скласти зброю і в цей день більше не битися. Саме зі Скандинавії, як вважається, в Британію та інші країни прийшов знаменитий звичай цілуватися незнайомцям, що зустрівся під гілкою омели під Різдво.

За іншими даними, цей звичай є відгомоном давньоримських сатурналий в день зимового сонцестояння, оскільки в цей день дозволялося цілувати навіть зовсім незнайомих людей.
Омела фігурує в багатьох піснях. Наприклад, вона згадується в знаменитій пісні "Chestnuts roasting on an open fire" ( "The Christmas Song") у виконанні Нат Кінг Коула. А Барбра Стрейзанд в 2001 році записала пісню "It Must Have Been the Mistletoe".

Holly, по-російськи падуб або гостролист
Це вічнозелений чагарник, який інколи вимахує і до розмірів дерева. У Британії його дуже люблять і часто використовують в садах і парках, але зустрічається він і в дикому вигляді. В англійських листяних лісах колеться і дряпається гірше російської їли або малини з ожиною разом узятих. До зими на падубок дозрівають красиві червоні ягідки, які і роблять його ошатним.

Як і омелу, гостролистий використовували ще в Древньому Римі під час зимових свят сатурналий, на місці яких з приходом християнства виникло Різдво. У віруваннях друїдів падуб символізував сонце, тому стародавні кельти прикрашали свої житла молодими пагонами рослини в похмурі зимові місяці.
До цього дня гостролист є традиційним різдвяним рослиною і широко використовується під час зимових свят в якості прикраси для приміщення і святкового столу, як матеріал для виготовлення різдвяних вінків і навіть деколи замість ялинки. Гілочки падуба часто зображують на різдвяних листівках, серветках, подарунковій упаковці, посуді та інших подібних товарах.

Robin, по-російськи зарянка або вільшанка
Ця пташка сімейства дроздових живе в багатьох країнах, але у Великобританії та Ірландії вона стала найбільш популярною. Цікаво, що російські зарянки рятуються від суворих зим в тому числі і в Великобританії, а більш теплолюбні британські - на півдні Європи, в Іспанії.

Людей зарянка майже не боїться, і якщо людина не рухається, може впритул до нього підлетіти і з цікавістю роздивлятися. Часто зарянки прилітають до садівникам, які копають землю, і шукають черв'яків і комах, стрибаючи в декількох футах від людини. На жаль, пташки ці живуть недовго - середня тривалість їхнього життя становить трохи більше року.


У британській популярній культурі зарянка асоціюється з Різдвом з двох причин. Перша - це легенда про походження її помаранчевої грудки. За переказами, зарянка, оперення якої тоді було просто світло-коричневим, співала на вухо розп'ятого на хресті Христа, щоб полегшити його страждання. Кров з тіла Христа нібито бризнула на груди пташки і пофарбувала пір'я.
Друга причина - це червона уніформа британських листонош, які через неї отримали прізвисько "малинівки". Після появи в середині 19 століття поштових марок і різдвяних листівок саме вільшанку стали зображати у вигляді символу різдвяного листоноші, що доставляє привітання. Щороку в Великобританії можна купити листівки, де малиновка сидить на поштовій скриньці, поруч з яким обов'язково росте кущик падуба.

Партнери "англоманії":

HelloLondon.ru - інтернет-магазин аксесуарів, прикрас, товарів для дому та подарунків з Великобританії.
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама