Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Басейн на дачній ділянці

Більшість середньостатистичних дачників вважає басейн монументально-фундаментальних довгобудом, спорудження якого, по-перше, займе багато місця в саду, по-друге, влетить в копієчку, по-третє, створить масу додаткових проблем з наповненням, очищенням і спуском води

Більшість середньостатистичних дачників вважає басейн монументально-фундаментальних довгобудом, спорудження якого, по-перше, займе багато місця в саду, по-друге, влетить в копієчку, по-третє, створить масу додаткових проблем з наповненням, очищенням і спуском води. Все це вірно, але лише частково. А саме - в тому випадку, коли мова йде про великий стаціонарному, поглибленому в землю басейні. Раціонально чи ні зводити такий під відкритим небом в середній смузі - інше питання. Але є і більш доступний варіант збірно-розбірні водні резервуари. Сьогодні в цій категорії представлені моделі на будь-який смак і гаманець-різні за формою, розміром і ціною. Їх об'єднує одне корисне якість - простота установки. Особливо якщо ви вирішили не естетствувати і зібрати басейн в заводській комплектації. А зовнішнє декорування відкласти на майбутнє.
Стаціонарний або мобільний?
Мінус стаціонарного, поглибленого в землю басейну в тому, що він прив'язаний до певного місця. Котлован виритий, басейн побудований, прикрашений і обладнаний. Відповідно, стояти він тут буде завжди. А якщо захочеться змінити ландшафт саду, то перенесення басейну створить певні проблеми.

На відміну від стаціонарного, збірно-розбірний басейн мобільний. Він може «гуляти» по всій ділянці. Щоб зібрати його, а потім розібрати, не потрібні ні професійні навички, ні спеціальні інструменти. Досить уважно прочитати інструкцію і слідувати їй. Деталі, як правило, з'єднуються легко, за принципом дитячого конструктора - за допомогою спеціальних пазів. Але майте на увазі, що перш ніж змінювати дислокацію басейну, потрібно облаштувати спеціальний майданчик. І все ж для тих, хто любить зміни, це ідеальний варіант. Як змінюють інтер'єр кімнати, пересуваючи меблі, так само зі зміною місця басейну трансформується і дизайн ділянки.
вилка цін
Ціна збірно-розбірних басейнів , Як правило, залежить від матеріалу, з якого вони виготовлені. Наприклад, міні-водойми з неморозостійких матеріалів (в основному з пластика) з настанням перших холодів розбирають і заносять в тепле приміщення. У зібраному вигляді такий басейн займає в коморі трохи місця, близько 2 кв. м. Подібні моделі найдорожчі - від 350 євро.
Басейни з морозостійких матеріалів можна не прибирати. Найчастіше вони виготовлені з оцинкованої сталі з багатошаровим захисним покриттям. Ще використовують алюмінієві сплави, спеціальний стійкий до мінусових температур ПВХ або дерево або фанеру з водостійким просоченням. А всередині будь-якого збірного басейну обов'язково є «чаша» з плівки. Внутрішній вкладиш (ПВХ або бутилкаучук) - те, що об'єднує практично всі моделі різних виробників.
Існують басейни з надзвичайно широкими бічними стійками і верхнім кантом. Це дає конструкції таку механічну жорсткість, що овальні зразки обходяться без бічних опор (можна заощадити кілька квадратних метрів корисної площі). Дерев'яні моделі рекомендують для ділянок з не дуже рівним ландшафтом. Басейни з ПВХ дуже легкі, їх збірка займає не більше півгодини. Вартість позасезонних басейнів в залежності від розмірів, матеріалу, комплектації - від 1300 євро.

Установка і експлуатація
Збірно-розбірні басейни бувають різних форм: коло, овал, прямокутник, багатогранник або вісімка. Діаметри круглих в основному від 2,4 м до 7,32 м, максимальні розміри овальних - до 10,1 х 5,49 м, глибина коливається від 90 см до 1,5 м.
Для установки будь-якого водного резервуару потрібно підготувати майданчик: видалити дерен, вирівняти грунт і насипати 5 см піску. Для найбільших і глибоких збірних басейнів може знадобитися бетонна стяжка.
Після установки потрібно перевірити, чи всі є для того, щоб він був місцем для купання, а не просто резервуаром з водою. Для цього необхідні: насос, фільтрувальна установка, комплект шлангів та фітингів для приєднання фільтра до басейну (або трубопровідна арматура), форсунки повернення води, донний злив, скіммер (збирає бруд з поверхні води), сходи, захисний тент, реагенти для дезінфекції води. Чимось з перерахованого басейн може бути укомплектований, щось доведеться купити додатково. Але такий набір обов'язковий.
Чи не є предметами першої необхідності, але потрібні для комфортного купання: система підігріву води, поручні, підводний пилосос, регулятор рівня води, автоматична система контролю якості води, обладнання для внесення реагентів, дезінфікуючих воду.
Різні атракціони - водоспади, гірки і каскади купувати не обов'язково, але завдяки їм купатися набагато веселіше. Підсвічування, пристрій штучної течії, донний гейзер - Хто стане таких спокус?
Якщо в сім'ї є маленькі діти, облаштовуючи басейн, необхідно подбати про їхню безпеку. У наземний басейн зі знімною драбиною малюкові забратися непросто. А ось в заглиблений звалитися легко. В арсеналі захисних засобів є спеціальні жалюзі. Басейн закритий - і ніяких ігор на воді без нагляду.
Водний декор
І ось нарешті басейн встановлений і заповнений. Тепер можна приступати до водних процедур. Правда, не виключено, що через деякий час вам захочеться його вдосконалити. Наприклад, обкласти басейн штучним каменем або спорудити дерев'яний подіум. Вийде піднятий над землею пляж, досить широкий, щоб розмістити шезлонги і парасольки.
фільтри
Щоб басейн завжди залишався чистим, недостатньо просто міняти в ньому воду. Дачникові, яким установлено на своїй ділянці штучне водоймище, мають бути ще деякі турботи.
Воду в басейні необхідно фільтрувати. Фільтри бувають піщані і картріджниє. Який з них вибрати? Стаціонарний басейн під відкритим небом краще обладнати піщаним. Як випливає з назви, він заповнений піском - правда, не простим, а кварцовим. Такий фільтр довго служить, пісок в ньому міняють через 3-5 років. Якщо ж басейн знаходиться в приміщенні і «купальний сезон» необмежений, наповнювач в фільтрі потрібно міняти раз на рік, а промивати в міру забруднення. Найбільш ефективний фільтр, в якому кілька шарів, що складаються з піщинок певного розміру. Найдрібніші Вниз. Іноді до піску додають гідроантраціт, який не тільки фільтрує воду, але і позбавляє її від неприємних запахів.
Картріджний фільтр краще очищає воду, але часто засмічується. Картридж необхідно промивати не рідше одного разу в тиждень, а через рік-півтора - міняти. Такі фільтри добре підходять для збірних або надувних басейнів. Їх можна повісити на стіну, а в кінці сезону разом з розібраним басейном залишити на дачі або перевезти на міську квартиру.
«Садівник» №7-2007

Стаціонарний або мобільний?
Підсвічування, пристрій штучної течії, донний гейзер - Хто стане таких спокус?
Який з них вибрати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама