Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як уникнути падінь і переломів?

У похилому віці ймовірність впасти і отримати травму значно підвищується У похилому віці ймовірність впасти і отримати травму значно підвищується. Особливо у жінок в період менопаузи поста. Як правило, в цьому віці погіршується зір, слабшають м'язи, іноді доводиться приймати лікарські засоби , Що порушують координацію рухів. Крім того, у жінок часто розвивається остеопороз - захворювання, при якому кістки поступово стають більш крихкими.

У період менопаузи вміст естрогену зменшується, що призводить до швидкого зниження щільності кісткової тканини. Багато літніх жінок не знають, що у них остеопороз . Для діагностики цього захворювання та виявлення ризику переломів використовується денситометрія - метод дослідження, що дозволяє визначити щільність кісткової тканини. На підставі отриманих результатів приймаються лікувальні і профілактичні заходи.

як запобігти остеопороз ?

Раніше вважалося, що остеопороз можна запобігти, збільшивши споживання кальцію. Дефіцит цього мікроелемента прискорює втрату кісткової маси, але його велике споживання не завжди сприяє зміцненню кісток. Оновлення кісткової тканини вимагає присутності вітаміну D , що поліпшує всмоктування кальцію. остеопороз розвивається в тому випадку, якщо руйнування кісткової тканини відбувається швидше її поновлення.

вітамін D необхідний для запобігання перелому шийки стегна у жінок в постменопаузі. Згідно з дослідженнями, прийом цього вітаміну значно знижує ймовірність серйозної травми. Тільки в США щорічно реєструються 250 000 випадків переломів шийки стегна у літніх людей.

лікування остеопорозу - найкраща профілактика переломів

Існують препарати для лікування остеопорозу , Що допомагають, зокрема, запобігти переломи хребта. Наприклад, ралоксифен підвищує щільність кісткової тканини не тільки в тазостегновому суглобі, але і в хребті. Цей препарат істотно знижує частоту переломів хребта у жінок, які страждають остеопорозом , Але володіє побічними ефектами, серед яких припливи і судоми нижніх кінцівок.

Клінічні дослідження показали, що прийом ралоксифена знижує дегенерацію кісткової тканини і вірогідність переломів хребта на 35-50%.

Крім цього, для лікування остеопорозу застосовуються ліки, що містять біфосфонати, кальцитонін , Естрогени і терипаратид.

Як знизити ймовірність падінь будинку

Для багатьох літніх людей навіть їх власний будинок таїть безліч небезпек. До падіння можуть привести розкладені всюди циновки, доріжки, килимки, загнуті куточки килимів, електричні шнури, слизькі підлоги і ступені. За статистикою, найбільше нещасних випадків з людьми похилого віку відбувається через неправильне покриття підлоги у вітальні, спальні, ванної та передпокою.

Найнебезпечніші приміщення - ванна кімната зі звичайними поверхнями (слизька ванна або душова кабіна без шорсткого покриття і нековзних килимків), а також туалет з розхитаним або занадто низьким сидінням, з якого літній людині важко встати.

Наступне місце підвищеної небезпеки - сходи, особливо погано освітлені, без перил і з нерівними сходинками.

На третьому місці в цьому сумному списку - кухні з поганим освітленням, хиткими табуретками і шафками, до яких доводиться тягнутися або низько нагинатися.

профілактика падінь

Запобігання падінь - головна міра, що дозволяє уникнути важких наслідків остеопорозу . Тендітна кістка довго зростається, тому навіть незначна травма надовго виводить літньої людини з ладу. Ось кілька порад щодо профілактики падінь:

· Слідкуйте за безпекою навколишнього простору.

· Будьте обережнішими, коли йдете по килимовому покриттю, дивіться під ноги, щоб не спіткнутися і не зачепитися за шнур. Встановіть поручні на сходах і в ванній кімнаті.

· Постеліть на сходи нековзне покриття. Не фарбуйте підлоги воском і відразу насухо витирайте пролиті рідини. Чи не тягніться до високо розташованим полкам. Використовуйте для цього драбини з поручнями.

· Виконуйте фізичні вправи, які зміцнюють м'язи і розвиваючі почуття рівноваги (йога, китайська гімнастика тай-чи).

Вже через кілька тижнів після початку занять тай-чи у літніх людей майже на 50% поліпшується координація рухів і зменшується ризик падінь. Перед початком занять обов'язково порадьтеся з лікарем.

Як захистити себе при падінні?

Кращий спосіб - навчитися правильно падати: в потрібний момент включати свої рефлекси і ефективно групуватися. Ризик перелому хребта або шийки стегна буде нижче, якщо вам вдасться приземлитися на руки або в момент падіння за щось схопитися. Збиток від перелому зап'ястя або кисті значно менше. Якщо все-таки ви зламали шийку стегна, для повного повернення мобільності необхідно пройти своєчасну реабілітацію.

вплив ліків

Запитуйте лікаря або фармацевта про побічні ефекти призначених вам ліків. Деякі препарати викликають запаморочення , Погіршення зору і порушення координації рухів.

правильно одягайтеся

Щоб забезпечити хороше зчеплення, носите взуття на низьких підборах з гумовими підошвами. Взуття зі шкіряною підошвою і високими підборами для вас тепер під забороною. Краще також вибирати одяг, що захищає руки і стегна при падінні.

обмеження алкоголю

Алкоголь не тільки погіршує координацію рухів, але і перешкоджає відновленню кісткової тканини. Його прийом також збільшує ризик падіння і перелому.

Рух - життя: вчимося зберігати рівновагу при ходьбі

Щоб зберегти рівновагу при ходьбі, не можна поспішати. Здавалося б, малорухливий спосіб життя вирішує проблему, але насправді він її тільки посилює. Рівновага забезпечують багато факторів: правильна постава, міцні м'язи, хороша координація рухів, зір і слух . Нижче перераховані прості способи для розвитку цих здібностей. Дотримуючись зазначених правил, ви навчитеся зберігати рівновагу і зможете вести активний спосіб життя.

більше рухайтеся

Рух необхідно. Без регулярної навантаження м'язи і суглоби слабшають, що викликає проблеми з утриманням рівноваги. Чим міцніше тіло людини, тим вище його шанси на здорову нормальне життя в старості . Фізичні вправи зміцнюють м'язи, поліпшують поставу, координацію рухів і стійкість. Як завжди, перед збільшенням навантаження, слід порадитися з лікарем.

  • Постава. З роками людина починає сидіти і стояти інакше, ніж в молодості. Зміни постави призводять до погіршення здатності утримувати рівновагу. Поліпшити поставу допоможуть елементарні вправи. Спираючись на стійкий стілець, по черзі стійте то на одній нозі, то на інший.
  • Розвинена мускулатура. Міцні м'язи тулуба і ніг допомагають швидко відновити здатність утримувати рівновагу. Силові тренування підбираються індивідуально (бажано за участю лікаря). нестача фізичної активності послаблює м'язи. Вправи повертають їм втрачений тонус і гнучкість - ще одна важлива умова для розвитку почуття рівноваги.
  • Координація рухів. З віком людина перестає контролювати поставу, рухи і положення тіла в просторі. Це може привести до вивихів і розтягувань при падінні. Правильна постава і регулярні фізичні вправи перешкоджають цьому. Розвинути координацію рухів допомагають також заняття йогою і тай-чи.

Перевірте зір і слух

З віком зір і слух слабшають. Це теж може привести до втрати рівноваги.

  • Зір. Поганий зір іноді стає причиною падінь. Підбір правильних очок і своєчасна діагностика захворювань очей ( глаукоми , катаракти ) Значно покращують здатність бачити. Тому регулярно відвідуйте офтальмолога.
  • слух . Навіть незначні зміни слуху можуть привести до падіння. Регулярно відвідуйте отоларинголога і при необхідності користуйтеся слуховим апаратом.

додаткові поради

Для збереження рівноваги при ходьбі можна зробити наступне:

  • Вставайте зі стільця і з ліжка повільно. Це допоможе запобігти перепади артеріального тиску , Які викликають порушення рівноваги.
  • Правильно організуйте простір навколо себе:
    • Всі кімнати мають бути добре освітлені.
    • Своєчасно прибирайте сторонні предмети з підлоги.
    • Прібейте або приклейте краю килимків і доріжок до підлоги.
  • Носіть плоску взуття з широким носом і на гумовій підошві. Не ходіть босоніж або в одних шкарпетках.
  • Для поліпшення рівноваги використовуйте тростину.

З багатьма віковими змінами мало що можна зробити, але здатність утримувати рівновагу - не з їх числа. Ставати затворником не потрібно. Краще подбати про безпеку при ходьбі, тобто про своє здоров'я і, в кінцевому рахунку, життя.

Як захистити себе при падінні?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама