Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як правильно зберігати картоплю?

  1. Терміни збирання картоплі для зимового зберігання
  2. Підготовка картоплі до зберігання
  3. Умови зберігання картоплі
  4. види сховищ
  5. Види тари для закладки картоплі на зберігання
  6. Основні правила зберігання картоплі

Сьогодні картопля займає провідне місце в світі після зернових в якості харчової культури. Картопля це більше тисячі сортів, пристосованих до обробітку в різних кліматичних умовах, на різних континентах. Однак, для цілорічного використання в їжу і розмноження культура потребує тривалому зберіганні. Правильно підготовлений картопля, в спеціально обладнаних сховищах, можна успішно зберігати до 8-10 місяців. У цій статті ми розповімо вам, як правильно зберегти свій або покупної картопля. Сьогодні картопля займає провідне місце в світі після зернових в якості харчової культури

Як зберігати картоплю. © Kelli

зміст:

Терміни збирання картоплі для зимового зберігання

Вирощуючи картоплю в своєму господарстві, городники часто підкопують кущі з молодою картоплею або прибирають в ранні терміни для щоденного використання.

Для закладки на зимове зберігання ранній збір не гарантує його хороше збереження. Зберігати слід тільки добре визріли бульби, для чого необхідно виконати наступні заходи.

  • Урожай бульб картоплі починає формуватися при підсиханні нижніх листя бадилля. Термін дозрівання становить приблизно 3-4 тижні. За цей період бадилля всихає і відмирає, а в бульбах накопичується крохмаль і інші речовини, що додають індивідуальний смак і аромат кожному сорту.
  • За 1-2 тижні до збирання сухе бадилля скошують. Картопля залишають в землі на дозрівання. Картопля покривається товстої огрубілою шкіркою, формує сухі очі.
  • До викопуванні картоплі приступають в суху сонячну погоду, щоб бульби встигло просохнути на сонці, а після обробки - ще й деякий час в тіні.
  • У теплих регіонах картопля визріває повністю в землі, а в більш холодних регіонах час викопування практичніше визначати через погодні умови.
  • Ранні сорти картоплі прибирають в липні-початку серпня, середні - з 10-15 серпня до кінця місяця. Пізні - в третій декаді серпня - першій половині вересня. Довше зберігати картоплю в землі непрактично: можуть початися осінні дощі. Бульби наберуть багато вологи і знизять лежкість в зимовий період. При тривалій посусі бульби можуть, навпаки, втратити вологу, стаючи надмірно м'якими.

Покупної картопля для закладки на зберігання необхідно купувати одного сорту. Краще зберігаються сорти з жовтою м'якоттю. Різні сорти (за зовнішнім виглядом, кольором м'якоті) закладають на зберігання в різну тару. Перед засипанням на зберігання картоплю необхідно просушити на повітрі 1-3 тижні, вкриваючи від сонячних променів, щоб він не позеленів. Надалі умови зберігання такі ж, як і самостійно вирощеного.

Підготовка картоплі до зберігання

Щоб успішно зберегти вирощений будинку для сім'ї картопля до наступного сезону, необхідно після збирання підготувати бульби до закладки.

  • Викопаний картопля розсипають на кілька годин на сонці і дають йому підсушитися. Ультрафіолетові промені знищать частину грибково-бактеріальної інфекції.
  • Обтрусивши бульби від землі, їх ретельно перебирають і сортують на фракції: великі на харчові цілі, середні на розмноження, дрібні на корм птиці та худобі (якщо є). Хворий картопля відокремлюють і знищують, особливо пошкоджений фітофторозом, раком і іншими грибковими та бактеріальними хворобами.
  • Розсортоване картопля обприскують протигрибковими біопрепаратами (Фітоспорін, Бактофіт і ін.), Підсушують в тіні, заповнюють підготовлену для зберігання тару і закладають на зберігання.
  • Щоб зберегти більшу кількість здорового картоплі, краще вирощувати і закладати на зберігання більшу різноманітність сортів середніх і пізніх. Але при зберіганні їх змішувати не потрібно, так як кожен сорт індивідуальна у своїх вимогах до збереження.

Ранні сорти довго не зберігаються і вже в листопаді бульби починають кривитися, втрачають смакові якості і стають непридатними для використання в їжу. Ранні сорти закладають на зберігання тільки для розмноження.

Ранні сорти закладають на зберігання тільки для розмноження

Тара для зберігання картоплі

Умови зберігання картоплі

Щоб зберегти більшу кількість картоплі здоровим, необхідно виконувати наступні вимоги.

У будь-якому типі сховища підтримувати температуру повітря в межах +2 .. + 4 ° С. При цій температурі картопля знаходиться в стані спокою - не формує коренів і не мерзне. Знижені температури сприяють переводу крохмалю в цукру, а більш високі запускають процес коренеутворення.

У сховище обов'язково повинні бути термометри для вимірювання температури, а також можливості для вжиття заходів при її зміні. Якщо температура швидко підвищується, відкривають продухи, влаштовують вентиляцію.

Вологість повітря в приміщенні, де зберігається картопля, не повинна виходити за межі 70-85%. Для визначення, встановіть в приміщенні гигрометр. Підвищення вологості сприяє появі цвілевих грибів. Повітря в приміщенні підсушують або використовують вентиляцію.

Дно картоплесховища повинен бути засипаний піском, краще кварцовим, галькою, щебенем, іншим матеріалом поглинає вологу. Не можна дно льоху і інших типів сховищ цементувати, покривати лінолеумом, гладким шифером, статевої дошкою і іншими подібними матеріалами, так як при цьому накопичується волога, що сприяє появі цвілі, інших негативних процесів.

У сховищі неприпустимо денний і тривалий штучне освітлення. Світло сприяє виробленню отруйного соланіну в бульбах картоплі. Зовнішнім проявом вироблення соланіну є позеленіння або темно-зелений колір бульби. Такий картопля непридатний для вживання в їжу.

Щоб зберегти картоплю від зимових шкідників і хвороб, потрібно ретельно підготувати приміщення і відповідно розкласти бульби в зручну тару.

  • Ізолювати сховище від проникнення ззовні шкідників: мишей, щурів, слимаків.
  • Провести дезінфекцію приміщень від грибково-бактеріальної інфекції (спалювання сірчаної шашки або просто грудок сірки на металевому піддоні або використовувати інші способи знезараження приміщення).

види сховищ

Якщо площа дозволяє, то обов'язково будують льоху, підвали, підпілля, овочеві ями і інші спеціалізовані сховища для зберігання продукції в зимовий час. Їх обладнають спеціальними полками, на підлозі встановлюють піддони, щоб тара з продукцією з усіх боків мала вільний повітрообмін.

Складніше забезпечити зимове зберігання овочів городникам-городянам, у яких дача зі сховищем далеко. Доводиться для зберігання пристосовувати лоджію або балкон. В цьому випадку зберігання в мішках, сітках і ящиках, навіть прикритих старими шубами, не годиться. Практичний виготовити дерев'яні утеплені ящики для зберігання картоплі та інших овочів. Все самостійно виготовлені сховища з деревних матеріалів необхідно пофарбувати для захисту від зовнішньої вологи.

Найпростіше сховище на балконі, лоджії, в коридорі можна самостійно виготовити у вигляді ящика / скрині з подвійними стінками, дном і кришкою. Більш естетичні зовні і практичні термоконтейнер побутової або переносний балконний льох. Їх можна купити або виготовити своїми руками.

Всі види таких тимчасових / постійних сховищ мають подвійні стінки, дно і кришку. Порожній простір між стінками (4-6 см) в сховищах заповнюється будь-яким видом утеплювача (сухими тирсою, дрібною сухою стружкою, пінопластом та ін.). Умільці можуть обладнати такі сховища (особливо, не утеплені) електропідігрівом з терморегулятором.

Якщо сімейний бюджет дозволяє можна, придбати м'який переносний побутової термоконтейнер, або його ще називають балконний льох. Він складається з наметової тканини у вигляді подвійного мішка. Між стінками мішків знаходиться утеплювач (зазвичай синтепон) і електричний терморегулятор. Балконний льох зберігає продукцію при температурі навколишнього середовища до -40 ° С. Навесні льох збирають, чистять / перуть і зберігають в затишному сухому місці до наступної зими.

Навесні льох збирають, чистять / перуть і зберігають в затишному сухому місці до наступної зими

Контейнер для зберігання картоплі. © John & Penny Контейнер для зберігання картоплі Контейнер для зберігання картоплі. © John & Penny Контейнер для зберігання картоплі. © John & Penny

Види тари для закладки картоплі на зберігання

Залежно від пристрою картоплесховища готується тара для збереження картоплі.

Найбільш поширеною є дерев'яні ящики. Нещільно збиті дощечки, і відкритий верх сприяють хорошому повітрообміну. Ящики з 10-12 кг картоплі легко перенести і при необхідності перебрати продукцію.

Розташовують ящики на стелажах або полицях так, щоб від стінки сховища порожній простір становило не менше 25-30 см, від підлоги до дна ящика / контейнера близько 15-20 см і від верху ємності з картоплею до стелі не менше 50-60 см. Між ящиками порожній простір становить 10-15 см.

Легко простежити за зберіганням картоплі в сітчастих мішках, які, як і ящики, доступні для швидкого визначення збереження і, при необхідності, для сортування підморожене, гниючих, пошкоджених і хворих бульб.

Якщо в сховищах в зимову пору селяться гризуни, то продукцію краще зберігати в подвійних дротяних сітках-контейнерах з дрібними осередками, дно яких піднімають над підлогою. Через однослойную сітку гризуни дістають і обгризають боки картоплин, впритул прилягають до сітки. Деякі господарі зберігають картопля в металевих бочках з дрібними отворами для повітряного обміну, закритих зверху металевою сіткою.

Деякі господарі зберігають картопля в металевих бочках з дрібними отворами для повітряного обміну, закритих зверху металевою сіткою

Картопля на зберіганні в погребі. © Herrick Kimball

Основні правила зберігання картоплі

  • Що зберігається картоплі обов'язково повинна бути забезпечена вентиляція.
  • Зберігати картоплю для забезпечення сім'ї практичніше в невеликих ємностях (10-12-15 кг), встановлених на піддони або полиці, прикривши зверху будь-яким захисним покровом від промерзання.
  • Перед закладанням картоплі на зберігання необхідно обов'язково провести ретельну перегородку і відокремити хворі, пошкоджені, позеленіли бульби від здорових.
  • Практично поверх зберігається картоплі розкласти шар буряка. Вбираючи вологу, витікаючу від «дихаючого» картоплі, буряк оберігає останній від зайвої вологості, яка веде до поразки грибковою інфекцією.
  • Кілька яблук, покладених в ящик з зберігаються картоплею, сповільнить його проростання.
  • При зберіганні картоплі навалом, насип не повинна перевищувати 1,5 м висоти. Зверху потрібно картопля накрити мішковиною або старою ковдрою, пледом. Цей прийом зменшить промерзання при будь-якому погодний катаклізм і збереже можливість вільного обміну повітря. Якщо підлога дуже холодний, можна використовувати повсть для його утеплення, покривши з боку картоплі вологопоглинаючим матеріалом.
  • При будь-якому вигляді зимового зберігання необхідно 2-3 рази перебрати бульби, видаливши хворі, і позеленіли.
  • Ранні сорти картоплі, як правило, використовують в їжу відразу. Зберігання вони не підлягають.

Рання картопля, що залишився після листопада, зберігають як посадковий матеріал. У їжу його не використовують. Бульби зморщуються, втрачають вологу, стають несмачними.

Картопля для посадки зберігають в тих же умовах, що і харчової.

При закладці на зберігання покупного картоплі можна порекомендувати наступні сорти: Гатчинский, Атлант, Скарлет, Чайка, Слов'янка, Журавинка, Дельфін, Колобок, Тирас, Невський. При правильному зберіганні вони зберігають свої смакові якості практично до нового врожаю картоплі ранніх сортів.

З ранніх і ранньостиглих сортів картоплі до 3-х місяців зберігаються Господарочка, Рокко, Аврора, пірол. Але, як правило, ранні сорти зберігають тільки як посадковий матеріал.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама