Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

▷ Вентиляція в КВАРТИРУ | Припливна • Витяжна • Припливно-витяжна. Природна і з рекуперацією

  1. Види систем вентиляції для квартири
  2. Завдання механічної витяжної вентиляції квартири
  3. Припливна вентиляція квартири
  4. Особливості припливно-витяжної вентиляції квартири
  5. Вентиляція в квартирі за типами приміщень
  6. Тандем природною і механічною системи вентиляції для кухні
  7. Вентиляція ванної кімнати в квартирі
  8. Механічна витяжка для ванної: необхідність чи надмірність?
  9. Витяжка для ванної: різновиди вентиляторів для квартири
  10. Вентиляція санвузла квартири
  11. Вентиляція в туалеті: про типах вентиляторів
  12. Вентиляція санвузла квартири: розрахунок продуктивності вентилятора
  13. Вентиляція вбиральні в квартирі
  14. Вентиляція вбиральні: мета
  15. Як організовується вентиляція в гардеробній
  16. Вентиляція спальні в квартирі
  17. Норми повітрообміну для спалень
  18. Вентиляція в спальні: способи організації
  19. Вентиляція вітальні в квартирі
  20. Устаткування для вентиляції вітальні

На жаль, в наших містах недостатньо відкрити вікна і відчинити двері, щоб отримати приплив свіжого повітря - разом з ним в житло проникають спека чи мороз, пил і запах вихлопних газів, шум, комахи і міський зміг. Витяжні канали в багатоквартирних будинках часто мають недостатній перетин і дуже рідко обслуговуються, природна тяга практично відсутній, тому запахи з кухні і санвузлів поширюються по всьому будинку ...

Примусова вентиляція квартири - єдиний спосіб швидкого видалення затхлого, затхлого повітря, незалежно від розмірів житла. З приточно-витяжною вентиляцією в приміщення буде надходити очищений, підігрітий, або охолоджений, свіже повітря. Відпрацьований брудне повітря видаляється безпосередньо з місця поширення запахів.

Правильно підібрана і встановлена ​​система вентиляції квартири дозволить нормалізувати параметри повітря в приміщенні і позбутися від таких проблем, як поява цвілі і грибка, а також запотівання дзеркал в приміщеннях, де вологість занадто висока.

Правильно підібрана і встановлена ​​система вентиляції квартири дозволить нормалізувати параметри повітря в приміщенні і позбутися від таких проблем, як поява цвілі і грибка, а також запотівання дзеркал в приміщеннях, де вологість занадто висока

Вентиляція квартири формується не тільки за допомогою громіздких припливно-вентиляційних установок з рекуператором, а кошторис на квартирну вентиляцію не завжди лякає велика. Для якісного відведення забрудненого повітря з приміщення застосовуватися можуть невеликі, але привабливі та ефективні витяжні вентилятори, надходження свіжого повітря можна домогтися спеціальними кондиціонерами, приточними клапанами і компактними пристроями припливного і припливно-витяжної типу.

Види систем вентиляції для квартири

У квартирі може формуватися:

  • вентиляція природна
  • Вентиляція механічна (примусова)

При природній вентиляції відпрацьоване повітря йде через вентканали, вбудовані в стіну, а свіжі повітряні маси надходять через вікна і зазори в дверях. Такий тип вентиляції присутня у всіх багатоквартирних будинках, але якість воздухоудаленія залежить від температури на вулиці (чим тепліше, тим тяга гірше), швидкості вітру і стану будинкового вентканала. Механічна вентиляція квартири завжди проектується окремо. Витяжні вентилятори в ванній кімнаті, туалеті і кухонна витяжка над плитою - необхідний мінімум пристроїв, які власники квартири встановлюють під час ремонту.

Завдання механічної витяжної вентиляції квартири

Основне завдання механічної вентиляції витяжної типу в квартирах - ліквідація неприємних запахів (ванна, туалет) і запахів з кухні, а також зниження в приміщенні рівня вологості. Для цього використовуються витяжні осьові і відцентрові витяжні вентилятори . При їх підборі не обійтися без консультації з фахівцями, адже продуктивність вентиляторів не повинна перевищувати можливості будинкового вентканала, а тип автоматики на включення і виключення повинен бути зручний для власника квартири.

Припливна вентиляція квартири

Для подачі чистого повітря в квартиру можна застосовувати як бюджетні кошти - припливні клапани для металопластикових вікон, клапани для вбудовування в стіну або вікно, віконні та стінові припливні вентилятори, так і припливні вентиляційні установки, здатні якісно очищати і підігрівати вхідне повітря.

Особливості припливно-витяжної вентиляції квартири

Вентиляційна система припливно-витяжної типу найчастіше проектується в квартирах з великою площею і може обслуговувати як одну кімнату, так і всі приміщення. Така вентиляція поєднує в собі примусову подачу очищеного вуличного повітря і витяг відпрацьованого повітря назовні за допомогою приточно-витяжної установки, розміщеної зовні стіни будинку або на балконі. Вентиляційна установка для квартири може мати різну кількість функцій, в тому числі - підігрів (використовується калорифер або рекуператор) і зволоження. Найекономічніші установки цього типу взаємодіють з рекуператором, тому здатні утилізувати тепло витяжного повітря і віддавати його вступнику повітрю (на підігрів буде витрачатися на 90% менше електроенергії!).

Вентиляція в квартирі за типами приміщень

Вентиляція кухні в квартирі

Правильно спроектована система вентиляції кухні покликана запобігти поширенню надлишків тепла, запахів, продуктів згоряння їжі, газів і пари. Вентиляція кухні повинна забезпечувати повітрообмін на мінімальному рівні 90 м³ / год, оптимальний рівень -110-150 м³ / год. Рівень повітрообміну визначається, виходячи з типу використовуваної на кухні плити.

Тандем природною і механічною системи вентиляції для кухні

Тандем природною і механічною системи вентиляції для кухні

У будь-якому багатоквартирному будинку на кухні передбачають природну витяжну вентиляцію - витяжний отвір передбачається близько до стелі. Природна вентиляція здійснює воздухоудаленія в вентканал перетином 130х130 мм (ø140 мм) з пропускною спроможністю до 150-180 м³ / год. Ефективність її роботи залежить від багатьох факторів: забруднення вентканала, температури на вулиці (чим жаркіше - тим витяжка працює гірше), вітру. Відзначимо також, що вентиляція в квартирі також природна, але неорганізована, тому для припливу свіжого повітря необхідно забезпечувати його надходження наприклад, через відкриту кватирку, вікно, двері або за допомогою інфільтрації.

Відзначимо також, що вентиляція в квартирі також природна, але неорганізована, тому для припливу свіжого повітря необхідно забезпечувати його надходження наприклад, через відкриту кватирку, вікно, двері або за допомогою інфільтрації

Через невисоку продуктивності і проблем з припливом повітря природна витяжна вентиляція не справляється з поставленим завданням. На додаток до неї встановлюється механічна витяжна вентиляція кухні. Наприклад, це може бути витяжка на кухні (витяжний парасоль), здатна «перехоплювати» запахи і жир до того моменту, як вони поширяться по приміщенню. Також може використовуватися:

Також може використовуватися:

Якщо вікна-двері закриті, при роботі механічної витяжної вентиляції може виникати розрідження, при відсутності припливу повітря ефективність витяжної вентиляції погіршується, а в деяких випадках взагалі перестає працювати: через зворотної тяги витяжні канали починають працювати на приплив. Щоб уникнути такого явища, для забезпечення притоку застосовується кілька типів пристроїв:

  • Клапани припливні: встановлюються на вікно або в стіну (діаметр отвору 100-125 мм), працюють без електроживлення. Максимальний приплив - до 40 м³ / год.
  • Провітрювачі (брізери): пристрої з можливістю підігріву повітря, оснащені фільтром і вентилятором. Провітрювачі, що встановлюються в наскрізне (ø100-125 мм) стеновое отвір, здатні створити приплив в межах 35-120 м³ / год.
  • Установки вентиляційні припливно-витяжні : Пристрої з вентиляторами і системою повітропроводів, які встановлюються в підстелеві просторі допоміжних приміщень (якщо стелі підвісні), а також на засклених балконах або лоджіях. Такі установки, утилізують тепло витяжного повітря за допомогою рекуператорів, здатні підігрівати припливні повітряні маси.

Такі установки, утилізують тепло витяжного повітря за допомогою рекуператорів, здатні підігрівати припливні повітряні маси

Найменш витратними і не вимогливими до обслуговування є припливні, припливно-витяжні провітрювачі (в квартирі встановлюється декілька таких пристроїв). Установки раціонально використовувати не тільки у великих квартирах, для якісного повітрообміну провітрювачі встановлюють в кожну кімнату житлового приміщення. Найвигідніший спосіб отримання великого обсягу чистого повітря без алергенів, мошок і пилу - провітрювачі для кухні.

Вентиляція ванної кімнати в квартирі

Стандартна вентиляція квартири забезпечує тільки витяжну вентиляцію природного типу через стінові решітки, встановлені під стелею в санвузлах (ванна, туалет) та на кухні. Таким чином, створюється розрідження, і для нормалізації тиску через дверну (перетічними) ґрати, дверні зазори і вікно (якщо воно є) здійснюється повітряний приплив з інших приміщень.

Механічна витяжка для ванної: необхідність чи надмірність?

Вентиляція ванної кімнати повинна забезпечувати витрата повітря, що видаляється не менше 50 м³ / год, (оптимальні параметри - на рівні 54-72 м³ / год). Однак природна витяжна вентиляційна система рідко коли здатна забезпечити повітрообмін необхідного рівня. Перевірити роботу природної витяжки ванній дуже просто:

  • Вогонь запальнички. Піднесіть запальничку до вентрешеткі: якщо спостерігається нахил полум'я в бік грат - витяжна система працює.
  • Листок паперу. Тримайте аркуш паперу до грат: якщо він сам притискається до вентрешеткі - витяжна система працює.

Але якщо при цьому у ванній кімнаті розвивається грибок і пліснява, якщо краплі конденсату скупчуються на стінах, якщо ви відчуваєте застійні, прілого запахи - це ознаки того, що без витяжного вентилятора для ванної тут не обійтися!

Установка витяжного вентилятора в поєднанні з використанням дверний вентиляційної решітки (або організації вентиляційного зазору під дверима) дозволять вирішити всі перераховані вище проблеми. В результаті, неприємні запахи і надлишки вологи будуть тут же віддалятися з ванної, зникнуть причини появи цвілі і грибка, дзеркало перестане пітніти. До того ж, у всіх сучасних вентиляторах для ванної присутній зворотний клапан, завдяки якому, навіть при вимкненому вентиляторі в вашу квартиру не будуть надходити запахи від сусідів!

До того ж, у всіх сучасних   вентиляторах для ванної   присутній зворотний клапан, завдяки якому, навіть при вимкненому вентиляторі в вашу квартиру не будуть надходити запахи від сусідів

Витяжка для ванної: різновиди вентиляторів для квартири

Дуже важливо зберегти красу обробки у ванній кімнаті, тому вентилятор повинен бути не тільки ефективним, але й естетичним. У 90% випадків для організації витяжки у ванній досить установки побутового осьового вентилятора зі зворотним клапаном . Його розміщення проводиться прямо в отвір вентканала, замість решітки, тому він може мати інсталяційний діаметр 100, 120 або 150 мм. Продуктивність побутових вентиляторів осьового типу 50-220 м³ / год, а варіантів їх дизайну - море!

Якщо ж вам потрібно вентилятор для прихованого монтажу в стелю або стіну на якійсь відстані від вентканала (на увазі залишається тільки передня панель), можна встановити відцентровий вентилятор з вбудованим корпусом. Продуктивність таких пристроїв - 60-300 м³ / год, шумовий рівень - незначно вище, ніж у осьових моделей. Використовується повітропровід, який приховано прокладається до вентканала, такий вентилятор також не зіпсує дизайн інтер'єру.

Включатися вентилятор для ванної може в різний спосіб: від окремої клавіші, разом зі світлом, при певному рівні вологості. Включення і вимикання може сповільнюватися таймером. Також пристрій може мати кілька швидкостей, а його робота може бути інтервального.

Нерідко, для кращого контролю вологи у ванній, використовують вентилятори з датчиком вологості . Пристрій сам розуміє, коли йому потрібно працювати, а коли не потрібно.

Вентиляція санвузла квартири

Під санвузлом найчастіше мають на увазі туалет, тому існують такі поняття, як поєднаний або роздільний санвузол. Однак в обох випадках вентиляція квартири повинна бути спроектована так, щоб неприємні запахи тут же виводилися за межі квартири, а не поширювалися по інших приміщеннях, бентежачи гостей і членів сім'ї.

На жаль, витяжний (з природним спонуканням) вентиляції, закладеної в наших будинках, для організації оптимального повітрообміну може не вистачити. За ДБН В.2.5-67: 2013, продуктивність витяжки в туалеті повинна бути не менше 50 м³ / год, а її оптимальне значення - 50-80 м³ / год. У випадку з природною вентиляцією ми спостерігаємо підвищену вологість повітря, розвиток цвілі і грибка в кутах, конденсатообразованія.

Позбутися від неприємних запахів і нормалізувати рівень вологості повітря в туалеті допоможе тільки установка витяжного вентилятора.

Вентиляція в туалеті: про типах вентиляторів

Вентиляція в туалеті: про типах вентиляторів

Приступаючи до вибору вентилятора для санвузла , Ми бачимо три варіанти:

  • Вентилятори осьові
  • Вентилятори відцентрові (вбудований і накладної корпус)
  • Вентилятори канальні

Найширший щодо дизайну і функцій вибір представлений серед осьових моделей. І неспроста - це найпопулярніші і затребувані варіанти для туалетів, які споживають мінімум електроенергії, малошумні і компактні. Правда, вони здатні подолати тільки невеликий тиск, тому на перших поверхах багатоповерхівок можуть виявитися не дуже ефективними. Розрізняються осьові моделі по діаметру монтажу (100, 120 і 150 мм) і продуктивності - від 45 до 220 м³ / год. Вентиляція санвузла за допомогою осьового вентилятора може організовуватися навіть самостійно - пристрій встановлюється в отвір вентканала, і складність може виникнути тільки з електромережі.

Відцентрові вентилятори мають корпус товщиною до 10 см, всередині якого встановлено "равлик". Існують накладні (вся товщина на увазі) і вбудовані (корпус ховається в підвісну стелю або стіну) моделі. Від такого вентилятора до шахти вентканала приховано прокладається повітропровід. Виходячи з міркувань естетики, для квартирних санвузлів краще використовувати вбудовані моделі. Їх продуктивність може бути вище осьових моделей, зате вони здатні долати високий тиск в вентканалах багатоповерхових будинків.

Для більш ефективної витяжки та економною витяжки рекомендуємо встановлювати вентилятори з таймером відключення , Які припиняють роботу через заданий вами проміжок часу.

Канальні моделі дуже ефективні і продуктивні, але в стандартних квартирах використовуються рідко. Причина - необхідність прокладки воздуховодов між приміщеннями, що можливо тільки в квартирах з вільним плануванням і новобудовах.

Вентиляція санвузла квартири: розрахунок продуктивності вентилятора

Згідно ДБН 2.2-15-2005 «Житлові будинки» витяжка з ванної кімнати повинна бути не менше 25 м³ / год, але цього може бути недостатньо. При підборі витяжного вентилятора потрібно враховувати особливості ванної кімнати (душ, джакузі, ванна).

Для того щоб розрахувати продуктивність вентилятора для санвузла, необхідно обчислити об'єм приміщення. Для цього площа (кв. М) множимо на висоту стелі (м). Результат множимо на 5-10 (норми повітрообміну).

Наприклад, для туалету 2,5х1,5 м і висотою 2,5 м буде потрібно пристрій з продуктивністю 47-94 м³ / год.

Вентиляція вбиральні в квартирі

Вентиляція вбиральні в квартирі

Розмір гардеробних в квартирах може бути великим або незначним. Часто вони складаються з обгородженого кута в кімнаті і не мають вікон. Чи потрібно їх вентилювати?

Відповідно до ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки», якщо розміри вбиральні дозволяють гладити або чистити одяг, в цьому приміщенні необхідно забезпечити витяжку з 1,5-кратним повітрообміном. Тому, якщо під вбиральні ви маєте на увазі не просто велика шафа, а окремий простір з шафами, в якому можна розвернутися-повернутися або погладити одяг, вентиляційна система в гардеробній бути зобов'язана!

Вентиляція вбиральні: мета

Речі на полицях і вішалках шаф з'являються після їх прання і, при необхідності, прасування. Залишки вологи, що зібралися в волокнах тканини, будуть прагнути випаруватися. Якщо повітрообміну для цього буде недостатньо, волога застоюється, виникає «аромат» прілості, а повітря стає затхлим. Через те, що приміщення гардеробних часто не опалювальні, і одна зі стін «холодна», може з'явитися волога і розвиток грибка і цвілі. Джерелами неприємних запахів в гардеробних також буває зберігається там зимовий одяг зі шкіри та хутра, а також взуття.

Вентиляція вбиральні захистить зберігається в ній білизну і одяг від псування і неприємного запаху, запобіжить підвищену вологість повітря і утворення цвілі.

Як організовується вентиляція в гардеробній

Як організовується вентиляція в гардеробній

Через те, що планування багатьох квартир не передбачає такого приміщення, як гардеробна, воно не обладнується витяжною каналом природної вентиляції. Як правило, вентиляція квартири забезпечує воздухоудаленія тільки через кухонну витяжку і перетічними грати санвузла. Тому, якщо природний приплив в гардеробну ще можна організувати через нижній зазор двері, вентиляційні отвори в ній або станів клапани, то витяжка в будь-якому випадку повинна бути примусовою.

Примусова вентиляція в гардеробній квартири може організуватися декількома способами:

  • За допомогою повітропроводів припливно-витяжної системи вентиляції.
  • З використанням витяжного осьового або відцентрового вентилятора для вбиральні і подведенного до приміщення воздуховода.
  • З застосуванням канального вентилятора і повітропроводів.
  • За рахунок осьового вентилятора з інтервальним вимикачем, приєднаного до горизонтально розташованому воздуховоду.
  • За допомогою брізера (провітрювача), встановленого в зовнішню стіну, і припливного клапана, розміщеного зверху протилежної стіни, якщо одна зі стін вбиральні - зовнішня.

За допомогою брізера (провітрювача), встановленого в зовнішню стіну, і припливного клапана, розміщеного зверху протилежної стіни, якщо одна зі стін вбиральні - зовнішня

У дерло чотірьох випадки повітроводи прокладаються на стадії ремонту при облаштуванні коробів багаторівневіх стель, інакше смороду Залишани на увазі и зіпсують дизайн інтер'єру. У разі монтажу провітрювача, який встановлюється в наскрізний отвір діаметром 125-150 мм, зіпсується фасад будівлі, тому цей варіант підійде не для кожної квартири.

Вентиляція спальні в квартирі

Сперте повітря, його надмірна вологість, поява неприємних запахів, «потіють» вікна і цвіль на межують з вулицею стінах і в шафах, все це - лише неповний перелік проблем, які повинна вирішувати вентиляція спальної кімнати.

Звичайно, вентиляція квартири передбачає наявність вентиляційних каналів витяжної природної вентиляції, але як бути влітку, коли ефективність природної тяги мінімальна, а в розкриті вікна залітає пил, проникає вуличний шум і спеку?

Вам допоможе тільки механічна вентиляція спальні, головне - вибрати оптимальний варіант для вирішення конкретно вашого завдання.

Норми повітрообміну для спалень

На кожну людину потрібно повітрообмін не менше 30 м³ / год. При цьому, відповідно до ДБН, припливна вентиляція в спальні повинна забезпечувати одноразовий повітрообмін в приміщенні. Перетікання повітряних мас з суміжних приміщень в спальню небажаний - разом з Потік повітря переміщаються запахи, бактерії і вуглекислий газ.

Вентиляція в спальні: способи організації

Багато городян встановлюють в спальні потужний витяжний вентилятор. В результаті, ми отримуємо або протяг, або приплив повітря з кухні або санвузла з супутніми «ароматами». Ідеальним рішенням для спалень буде або організація тільки припливу, або використання точно розрахованої припливно-витяжної системи.

У ДБН йдеться, що спальні потребують припливу свіжого повітря, який повинен надходити через вікна. Також там зазначається, що при використанні герметичних вікон і вікон без кватирок в віконному полотні необхідно встановлювати вбудовані провітрювачі. Ця рада раціональний, тим більше що в продажу можна зустріти автоматичні гігрорегуліруемие припливні клапани, які працюють безшумно, без використання електрики і можуть встановлюватися на раму вікна навіть після закінчення будівельних робіт. Їх продуктивність - 5-50 м³ / год.

Їх продуктивність - 5-50 м³ / год

Приплив в спальні можна організувати також за допомогою брізеров (проветривателей з електровентилятором), які монтуються в зовнішню стіну через наскрізний отвір 125-150 мм. Вибирати слід провітрювачі з фільтром, функцією шумоглушения і підігріву повітря. Аналогічно брізерам, в спальнях можуть встановлюватися настінні припливні клапани з регулюванням припливу, не пов'язані з роботою електромережі.

Якщо в спальні немає вікон і немає жодної зовнішньої стіни, припливна вентиляція в спальні може організуватися за допомогою вентустановки припливного типу , Що подає підігріте повітря через воздуховод, прокладений до спальні. Монтуються такі установки на балконі або лоджії.

У більш дорогому варіанті можна використовувати вентустановки, яка обслуговує всю квартиру і підігрівати приплив за рахунок рекуперації. Таке рішення дорожче в організації, але максимально ефективно.

В основному в квартирах ми проектуємо вентсистеми з використанням припливно-витяжних установок до рекуперацією тепла .

Дуже зручне і ефективне рішення сконструювали німецькі інженери. Побутова установка з реверсивної роботою Maico PP 60 KA. Її можна встановлювати навіть по готовому ремонту

Її можна встановлювати навіть по готовому ремонту

Вентиляція вітальні в квартирі

У вітальні ми проводимо вечори, зустрічаємо гостей, організуємо застілля і просто відпочиваємо після роботи. Отже, вентиляція квартири повинна облаштовуватися таким чином, щоб свіжого повітря в вітальні було досить, незалежно від кількості присутніх в цьому приміщенні людей.

  • При великому скупченні гостей потрібно не менше 70-150 м³ / год припливного повітря! При цьому вітальня не повинна вихолоджується в холодні періоди року.

Нерідко вітальня в квартирі з'єднується з кухонними зоною або лоджією. Для мінімізації поширення запахів подача свіжих повітряних мас повинна здійснюватися так, щоб відпрацьоване повітря витіснявся з вітальні в кухню, а не навпаки.

Устаткування для вентиляції вітальні

У квартирах вентиляція вітальні проектується індивідуально. Один з доступних способів облаштування вентиляційної системи - використання стінових брізеров ( проветривателей ), Які встановлюються в підготовлене в області опалювального радіатора наскрізний отвір. Однак слід пам'ятати: приплив свіжого повітря при такому рішенні не перевищить 40 м³ / год.

Велику продуктивність, за рахунок кількості, можуть забезпечити віконні провітрювачі, або клапани. Такі пристрої будуть ефективні при істотній різниці температур всередині і зовні квартири, і різниці тисків не менше 10 Pa.

Такі пристрої будуть ефективні при істотній різниці температур всередині і зовні квартири, і різниці тисків не менше 10 Pa

Витяжка в обох випадках природна, здійснюється в напрямку кухні і санвузлів.

  • При наявності багаторівневих стель або пристінних коробів кращим для вітальні вибором є монтаж вентиляційних установок припливного і припливно-витяжної типу.

Вентиляційні установки формують оптимальний обсяг свіжого повітря, забезпечують його очищення і підігрів. У першому випадку в вітальню направляється тільки приплив, у другому - в одному кінці приміщення формується приплив, а в протилежному витяжка.

Вентобладнання, включаючи нагрівач припливу, шумоглушник і фільтр, в квартирі розташовується на лоджії або балконі. Всі повітроводи ховаються за підвісною стелею, а на очах залишаються лише стельові вентиляційні решітки.

Якщо вітальня не виконує функцію спальні, в нічний час примусова вентиляція вітальні може обмежуватися, щоб електроенергія не витрачалася даремно. Для цього використовуються VAV-регулятори, що дозволяють скорочувати або відключати вентиляцію вітальні в нічний час доби.

Для цього використовуються VAV-регулятори, що дозволяють скорочувати або відключати вентиляцію вітальні в нічний час доби

Механічна витяжка для ванної: необхідність чи надмірність?
Чи потрібно їх вентилювати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама