Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Квіткові прапори генералісимуса Сталіна

Автор: Микола БЄЛЯЄВ

Видатний радянський художник-флорист Анатолій Бєляєв працював так майстерно, що на його гігантських портретах з живих квітів «вожді світового пролетаріату завжди виглядали бадьоро і свіжо»

Я хочу розповісти про квіти, вірніше не про них, а про те, що можна з них зробити. Мова йде про картини з живих квітів, які в 1940-1960-і роки щорічно створювалися і позиціонувалися на різних майданчиках парків Москви. Як правило це було ВДНГ і Ізмайловський парк. Головним художником цих живих картин був Бєляєв Анатолій Миколайович, рідний брат мого діда. На сьогоднішній момент - це не повторено ніким, ні в одній країні (навіть приблизно), незважаючи на розвиток технологій і зовсім інші можливості в цьому напрямку.

Флористика - це вид образотворчого мистецтва, в якому художник замість фарб використовує рослинні ресурси: квіти, листя, траву ... Ще 5 тисяч років тому до н. е. єгиптяни прикрашали палаци, що належать членам правлячих сімей фараонів, композиціями з квітучих рослин. Уже в той час мистецтво зі складання гірлянд і вінків з рослинних матеріалів цінувалося дуже високо, а люди, що опанували цим мистецтвом досконало, вважалися художниками.

Широке поширення флористики як виду мистецтва відносять до часів Стародавньої Греції. Елліни підносили живі квіти тільки в дар богам. Яскравими і барвистими композиціями з квітів прикрашали вівтарі храмів цих жителів Олімпу. Часи правління Римської Імперії є розквітом мистецтва флористики. На бенкетах римських цезарів використовувалися найхимерніші квіткові аранжування, букети були масивними і складними. В золотому палаці імператора Нерона фіалки сипалися прямо зі стелі в такій кількості, що гості задихалися від їх ваги.

Багато століть в Японії існує ошибана - мистецтво створення картин з сухих (пресування) квітів. До речі, чисто чоловіче мистецтво. Самураї осягали шлях воїна, і ошибана була частиною їх навчання нарівні з написанням ієрогліфів і володінням мечем. З картин майстрів ошибани відкачували повітря, в вакуумі вони могли зберігати свої фарби вічно. В епоху середньовічного європейського Ренесансу в моду входять килими з живих квітів. І нарешті - квіткові картини.

Про радянську флористики відомо небагато. У 40-60-х роках XX століття картини з живих квітів щороку створювалися і демонструвалися в парках Москви - в основному на ВДНГ і в Ізмайловському парку. Це були квіткові портрети, які в найдрібніших деталях повторювали риси «найдорожчих радянському народові людей», точніше тільки двох чоловік - Леніна і Сталіна. Одного разу публіці був представлений письменник Максим Горький. Час, коли створювалися ці квіткові шедеври, не давало можливості урізноманітнити персонажів.

Повторюся, створював ці гігантські квіткові портрети рідний брат мого діда Бєляєв Анатолій Миколайович. У родині збереглися фотоплівки, на яких відображені, на жаль, недовговічні його творіння, і журнали того часу з їх фото.

Ось, наприклад, фотографія з зберігся журналу «Огонек» за листопад 1951р. Шедевр унікальний тим, що все це - портрет Сталіна (18 х15 метрів), і зовсім вертикальні прапори - живі квіти. Спочатку прапори робилися з ухилом приблизно в 45 градусів, оскільки квіти ростуть строго вертикально, і їх треба було якось поливати. Але з інспекцією приїхав особисто Йосип Віссаріонович і сказав як відрізав: «Велика країна не може схиляти свій прапор ніколи і не перед ким». І квіти підкорилися генералісимусу. Все довелося терміново переробити. Хоча здавалося, що це вегетативно для рослин неможливо. Прапори простояли строго вертикально потім цілий місяць. Як це вдалося братові мого діда - до сих пір залишається загадкою для фахівців.

Винахідником вітчизняної технології виготовлення портретів з квітів є П. І. Волинський (за даними книги «Квітникарство» Геннадія Кисельова). А перша квіткова картина в Москві була створена Вано Бежанов в 1911 році, на ній був зображений Лев Толстой. Перший квітковий портрет Сталіна роботи Бежанов з'явився в 1934 році. Мій двоюрідний дід Анатолій Бєляєв ні першовідкривачем технології квіткових картин, але йому вони вдавалися краще, ніж будь-кому іншому, - ювелірно і правдиво. Всього їм було створено 20 чудових живих полотен з 5-поверховий будинок кожне. І жодного нарікання від «Вождя всіх часів і народів» більше не надходило.

Майстер Анатолій Бєляєв і його квітковий Ленін - масштаб полотна вражає

Майстер Анатолій Бєляєв і його квітковий Ленін - масштаб полотна вражає

Про масштаби живих створінь Анатолія Бєляєва можна судити з гігантського портрету Леніна, поруч з яким стоїть художник. До речі, над картиною разом з ним працювали лише п'ять помічниць. Проблема полягала в тому, що людина, перебуваючи поблизу картини, міг бачити тільки окремі суцвіття, але не портрет цілком. Контролювати процес створення полотна доводилося тільки на великій відстані за допомогою голосових команд, посилених бляшаним рупором.

Але створити портрет - всього лише півсправи. Будь-які рослини не можуть жити без води - і це було ще однією складністю. Систем крапельного зрошення тоді ще не придумали, і полив проводився стандартним шляхом - дуже рано вранці, до приходу відвідувачів. Крім цього, щоночі відбувалася заміна померлих рослин. А матеріалом для цього служили клумби, які спеціально розбивалися в безпосередній близькості від картин. Природно, були і теплиці, і штат працівників, які їх обслуговують. Таким чином вожді світового пролетаріату завжди виглядали бадьоро і свіжо. Найстрашніший ворог - переважно без опадів (поліетиленової плівки ще не винайшли).

Процес створення монументального квіткового портрета - команди подаються здалеку через рупор

Процес створення монументального квіткового портрета - команди подаються здалеку через рупор

На виготовлення портретів йшли такі рослини: для особи - седум, мезембріантемум, або альтернантери; для волосся - альтернантера верзіколор і металіка, суміш обох Альтернантера; для сивого волосся - сантолина, гнафаліум; для очей - альтернантера верзіколор, для білків - седум, для зіниць - альтернантера Розеа; для одягу - альтернантера верзіколор або троянді, сантолина або оксаліс, шви - з фестука. Фон портретів робиться з САНТОЛІНА, м'яти, седума і інших рослин. Вегетативно все розвиваються по-різному, тому необхідно було знати, коли якісь сіяти насіння, отримувати розсаду (по типу помідор) і досягати одночасного цвітіння різних рослин. У строго зазначений час висадити в прототипи сьогоднішніх торф'яних горщиків і розмістити в певному порядку в дерев'яні клітки. Гинуть і неправильно розвиваються рослини змінювалися вночі.

Анатолій Бєляєв та його помічниці

Коли епоха Сталіна минула, під керівництвом Анатолія Бєляєва на ВДНГ були створені квіткові календар і годинник, якими милувалися мільйони відвідувачів довгі роки. Як же вдавалося підтримувати безперервний хід стрілок квіткового годинника? Секрет був простий: спеціально навчена жінка кожні 5 хвилин переставляла горщики з квітами, що позначали хвилинну стрілку, і кожні 15 хвилин - годинне позначення часу.

Квітковий годинник і календар на ВДНГ

Квітковий годинник і календар на ВДНГ

Брав участь Бєляєв і в створенні незвичайно величезних квіткових стел і ваз, які насправді були вертикальні квітники і газони. Дивно, але це абсолютно вертикальні творіння. Хто хоч раз намагався самостійно обробляти газон з простої трави на своїй дачній ділянці, напевно, зможе оцінити хитромудру творчості автора. Адже газонокосарок з вертикальним зльотом не придумали і до сих пір. Невже майстру Бєляєву вдалося розгадати секрет одного з семи чудес світу - висячих садів Семіраміди?

Видатний художник-флорист Анатолій Миколайович Бєляєв неодноразово представлявся до нагородження Сталінською і Ленінської преміями, але з огляду на те, що його витвори не підпадали під категорії живопису або скульптури, державне визнання обійшло його стороною ... Важливий факт, що Анатолій Миколайович, створюючи свої творіння, був інвалідом . У нього не було однієї ноги.

Фото з сімейного архіву Бєляєва

Фото з сімейного архіву Бєляєва


автори: Микола БЄЛЯЄВ

Як же вдавалося підтримувати безперервний хід стрілок квіткового годинника?
Невже майстру Бєляєву вдалося розгадати секрет одного з семи чудес світу - висячих садів Семіраміди?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама