Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Баня на дачі своїми руками, фото і відеоматеріали

  1. Які матеріали використовують для будівництва лазні на дачній ділянці?
  2. Планування і розташування лазні на ділянці
  3. Вибираємо відповідний розмір
  4. фундамент лазні
  5. Збираємо коробку і дах
  6. внутрішнє благоустрій

Дача це не тільки грядки і постійна робота. Сучасні сім'ї більше сприймають її, як місце для відпочинку сім'єю з друзями. А який відпочинок без банних процедур? Баня на дачі своїми руками будується у короткі терміни, а різноманітність матеріалів роблять споруду доступною господарям з будь-яким доходом. Про різних конструкціях дачної лазні, особливості монтажу поговоримо з нашими читачами. У статті представлені фото деяких цікавих варіантів лазні. Дача це не тільки грядки і постійна робота

Баня поєднана з туалетом для дачної ділянки.

Які матеріали використовують для будівництва лазні на дачній ділянці?

Баня потрібна на ділянці для розслаблення після трудового дня. Правильний пар допоможе розслабити м'язи, прибрати болю в спині, шийному відділі, підніме настрій, зміцнить імунітет.

Будувати лазню на дачі можна з будь-якого будівельного матеріалу: газобетонних або шлакових блоків, цегли, але перше місце займає дерево. Умільці самі готують деревину під будівництво за 1-2 роки, просушують і знімають кору. Найпростіший варіант - використовувати брус. Який краще: клеєний, профільований або простий можна прочитати в статті про лазнях з бруса .

Найоптимальніший матеріал для лазні на дачній ділянці це деревина.

Дерево потрібно брати листяних порід, наприклад осику, липу. З хвойних порід будувати можна, але парилку потрібно буде обробляти і ховати від впливу високих температур. В іншому випадку нагріваючись стіни і стеля почнуть «плакати» смолою.

Для нижнього вінця краще використовувати колоду або брус з осики або модрини. Не дарма модрину застосовували при будівництві Венеції. З роками від вологості цей вид деревини не руйнується, а навпаки набуває міцність заліза.

Зробити баню на своїй дачній ділянці можна з чого завгодно. Так можна зустріти вагончики або сараї перероблені в баню. Оригінально виглядає баня-бочка, яку можна побачити на фото. А при відсутності бажання будувати, лазні роблять навіть з наметів.

Баня бочка зсередини не гірше будь-якої російської парної.

Будь-який варіант має право на життя, а вибирати потрібно розраховуючи на свої сили, можливості. Ми розповімо як побудувати грунтовну баню з деревини або пиломатеріалів на довгі роки.

Планування і розташування лазні на ділянці

Перед будівництвом необхідно скласти план лазні, вибрати місце на ділянці. На дачі багато плодових дерев важливо розташувати баню так, щоб вона не затемнювала грядки, не заважала гілках розвиватися. Оптимально вибрати віддалене місце в протилежній стороні від будиночка.

За технікою протипожежної безпеки між будиночком і лазнею має бути 15 м. Від кордону з сусіднім ділянкою мінімум 1,5 м. Якщо такої можливості немає і лазня планується влаштуємо, то електропроводку і грубку роблять з максимальною ізоляцією.

Якщо такої можливості немає і лазня планується влаштуємо, то електропроводку і грубку роблять з максимальною ізоляцією

Баню важливо розмістити на ділянці правильно.

Якщо дачну ділянку межує з водоймою, то будова розташовують неподалік. Максимальна наближеність 20 м, так навесні при розливі споруду не затопить. Якщо водойми немає, то поряд з лазнею ставлять невеликий каркасний басейн, який буде грати роль купелі.

Доріжка до лазні повинна бути викладена безпечним і не слизьким матеріалом. На доріжках дачники люблять використовувати обрізки старого лінолеуму, не рекомендується викладати їм доріжку до лазні. У дощові дні вона буде слизькою і небезпечною. Підходять: плитка тротуарна, бруківка, можна спорудити тротуару або доріжку з дощок. Але дощатий варіант буде швидко гнити від вологи, ремонт доведеться виконувати кожен дачний сезон.

Вибираємо відповідний розмір

Баня для дачі з туалетом 2х3 м.

Для дачі не потрібна велика і масивна баня. Головне завдання зайняти якомога менше корисної площі. Якщо ділянку стандартний 6 соток, підходять проекти від 2х3 м, як на фото. Будувати своїми руками таку довго не доведеться, а розмістити парилку і передбанник місця достатньо. Якщо лазня планується не тільки для родини, то беруть проекти від 5х5 м. У такій вже можна спланувати кімнату відпочинку. Але з власного досвіду, кімната відпочинку в літній лазні не потрібна. Досить встановити близько лазні зручну альтанку або просто навіс і розмістити там стіл і кілька лавок. Влітку приємніше сидіти на свіжому повітрі, а стінки альтанки можна закрити москітні сітки і комарі не будуть докучати відпочиваючим.

Внутрішні перегородки, вікна плануються за бажанням. Останніх може взагалі не бути в дачної лазні.

Ще один момент - перед будівництвом продумати, як буде використовуватися конструкція. Якщо лазня планується тільки під парилку і передбанник, то досить одноповерхової. Для планування додаткового гостьового місця, можна зробити невелику мансарду. Зручно якщо в лазні є окремий туалет. Так не доведеться бігати через всю ділянку при необхідності.

Коли все заплановане і проект обраний можна перейти до будівництва.

фундамент лазні

Стрічковий фундамент армують за допомогою в'язального дроту та арматури невеликого перерізу.

Робити ґрунтовний фундамент під легку каркасну конструкцію 3х3 не обов'язково. Досить взяти обрізки палі і укласти їх по периметру всіх стін і їх перетинів. Також використовують для таких цілей бутовий камінь. Для дерев'яної або брусової підійде стрічковий фундамент. Поглиблювати його нижче 60 см не потрібно.

Недорогий варіант для слабоздимистих грунту азбестові стовпи залиті бетоном і шматочками битого цегли.

Для пучинистом грунту підходить стрічковий фундамент. Для монтажу своїми руками знадобиться: пісок, бетон (пісок + цемент + ПГС), арматура і в'язальний дріт. Роботи проходять за такими етапами:

  1. По всьому периметру робиться розмітка за допомогою дерев'яних або металевих кілочків.
  2. Викопують траншею на 60-80 см. Залежить така різниця від рівня залягання грунтових вод.
  3. У траншею викладають подушку з піску на 10-20 ми. Її поливають водою і трамбують.
  4. Викладають гравій або биту червона цегла на 10-15 см. Знову проливається водою і трамбується.
  5. Арматуру укладають в попередньо змонтовану опалубку, висота якої мінімально 10 см над землею.
  6. Укладають зливну трубу (якщо вона передбачена в конструкції).
  7. Заливається бетон.

Для правильного висихання фундаменту його накривають плівкою і зволожують кілька днів. Тільки на 3-4 день відкривають і дають просохнути остаточно. Зверху викладається руберойд за розміром, в 2-я шару і можна приступати до будівництва стін.

Збираємо коробку і дах

Коробка лазні зібрана з рубаної колоди.

Для будівництва стін досить бруса перерізом 150х150 мм, колода теж не варто брати занадто товсте. Так як лазня буде експлуатуватися тільки в дачний сезон, не потрібно особливої ​​теплоізоляції. А будуть стіни промерзати в зимовий період значення не має. Якщо господарі планують зимові наїзди на дачу і лазня втопиться, то мінімальний переріз бруса має бути 180-200 мм, і необхідно продумати утеплення.

Як утеплювач між ланками можна використовувати традиційний мох або джутовий утеплювач. Його прокладають між кожною ланкою при укладанні. З'єднують брус дерев'яними нагелями, які можна самостійно виготовити з березового кругляка або обрізків будматеріалів.

З'єднують брус дерев'яними нагелями, які можна самостійно виготовити з березового кругляка або обрізків будматеріалів

Кроквяна система двосхилого даху лазні.

Так як конструкція лазні для дачі невелика, то дах підійде односхилий або двосхилий. Кріпити її слід до останнього вінця за допомогою металевих дужок. Односхилий конструкцію кріплять на додаткові опори, які можуть бути зовнішніми, або одна внутрішня інша зовнішня. Двускатную виконують з 4 опорних на стіни, з'єднаних загальним коником.

Кроквяну систему обшивають латами з дощок і настилають руберойд. Можна використовувати більш дорогий матеріал, наприклад ондулін.

внутрішнє благоустрій

Після складання баню необхідно упорядкувати зсередини, встановити грубку і змонтувати полог. Додатково утеплювати стіни передбанника не потрібно, а ось парилку краще обшити фольгоізол і дерев'яною вагонкою з липи.

Додатково утеплювати стіни передбанника не потрібно, а ось парилку краще обшити фольгоізол і дерев'яною вагонкою з липи

Баня зсередини обробляється за індивідуальним дизайном і смаку.

Грубку монтують на окремий фундамент , А вибирають в залежності від розмірів парильні. Детальніше про те як це зробити можна прочитати тут . Деякі умільці роблять печі своїми руками, але простіше купити готову залізну. Цегляна краще, але на дачі її потрібно довго, а час на це не завжди є.

Полог і лавку в роздягальню роблять із залишків липових або осикових пиломатеріалів. Електрика в дачної лазні може не бути, але варто передбачити хоча б точкові світильники на батарейках. Красиво виглядають в інтер'єрі старі гасові лампи, їх легко можна знайти на ринку у лахмітників.

Вентиляцію роблять прямо в витяжну трубу печі, так парилка буде швидше просихати. Пол заливають під певним кутом і роблять стяжку з бетону, зверху викладають плитку. Але в дачних лазнях ноги можуть мерзнути, тому зверху все одно роблять піддони з дощок. Простіше відразу зробити дерев'яний холодний. Вода крізь дошки буде потрапляти в збірну яму під конструкцією і там розходиться по грунті.

Передбанник забезпечувати вішалками для одягу та рушників, лавкою або стільцями. Для зручності можна провести всередину системи літній душ. Так вода буде за день нагріватися, а змиватися після миття буде простіше.

Це основні етапи будівництва лазні на дачній ділянці. Чи впорається з роботами може навіть новачок. Але якщо «руки ростуть звідки треба», краще скористатися послугами професіоналів. Вони виконують роботу швидко, але якість потрібно буде контролювати. Коштувати лазня буде від 130 000 р. Простіше і вигідніше все виконати самостійно.

Які матеріали використовують для будівництва лазні на дачній ділянці?
А який відпочинок без банних процедур?
Які матеріали використовують для будівництва лазні на дачній ділянці?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама