Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Що робити якщо затопили сусіди зверху?

  1. Що робити якщо сусіди топлять - ваші дії
  2. Затоплюють сусіди, куди звертатися?
  3. Що робити якщо сусіди постійно топлять
  4. Прийоми докази своєї правоти при затопленні зверху
  5. Як скласти акт про затоплення

Чи стикалися ви з такою ситуацією: ви приходите додому, а вдома потоп: затопили сусіди зверху. Що робити якщо затопили сусіди зверху? Куди звертатися? Що робити? Як стягнути збитки?

Ніхто не застрахований від таких неприємностей, тому спробуємо заздалегідь підстелити соломки. Насправді, до яких дій при такій аварії будуть найрозумнішими?

Що робити якщо сусіди топлять - ваші дії

Перше, що ви повинні зробити - це відключити електрику.

Електрика і вода - погані сусіди, тому зберігаємо своє життя і здоров'я: вимкніть електрику.

Тепер, коли загроза життю минула, займемося підрахунком збитків. Зніміть наслідки аварії на фото і відео-камеру, ці зафіксовані кадри допоможуть надалі в якості доказів рівня руйнувань.

Тепер, коли зафіксовані наслідки катастрофи, розберемося, з кого питати. Необхідно з'ясувати, з якої квартири ллється вода, хто господар, в чому причина затоплення. Це може бути все, що завгодно - від халатності мешканців (НЕ закрутили кран, поки не було води) до прориву в стояку.

Це може бути все, що завгодно - від халатності мешканців (НЕ закрутили кран, поки не було води) до прориву в стояку

Якщо стався прорив стояка, винуватець - однозначно керуюча компанія або ЖЕУ . Стояки з водою знаходяться у спільній власності всіх мешканців будинку і обслуговуються силами керуючої компанії або ЖЕУ, які за власний кошт, що сплачуються мешканцями, повинні підтримувати стан спільної власності в порядку і в стані безаварійної експлуатації.

Своєчасний ремонт і заміна застарілих ділянок трубопроводу знаходяться у веденні ЖЕУ, відповідно, і ваші збитки повинні бути компенсовані недбайливими обслуговуючими структурами.

Затоплюють сусіди, куди звертатися?

Якщо вас затопили сусіди зверху - власники житла, і аварія сталася з їхньої вини (наприклад, не закрили кран або поламався змішувач), має сенс спробувати домовитися з ними світом. Пред'явіть розмір вашого збитку, домовтеся про компенсацію.

Якщо сусіди не виявляють бажання вирішити питання мирним шляхом, залишається тільки діяти через судові органи.

Якщо в затопленні винні сусіди, які не є власниками, але орендують житло, і аварія однозначно сталася з їхньої вини, наприклад, у них зламалася пральна машина або змішувач - відповідь за завдані збитки будуть тримати орендарі.

Але якщо потоп стався через несправність труб всередині квартири, відповідальність лягає вже на господаря квартири, бо за справний стан труб відповідає власник.

Тому в даному випадку ви повинні висловлювати претензії саме до господаря квартири.

Спочатку він повинен відшкодувати завдані вами збиток, а тільки потім розбиратися зі своїми наймачами.

Нарешті, якщо затопили вас сусіди знімають квартиру за договором соціального найму, відповідачем в будь-якому випадку буде власник квартири. За даним договором власником буде держава або муніципальне утворення, це можна з'ясувати в тексті договору соціального найму.

Що робити якщо сусіди постійно топлять

Таке теж буває, на жаль. І якщо при одноразовому затопленні всі дії однозначні і зрозумілі, то що робити, якщо вас затопили сусіди зверху? Це серйозне порушення, яке можна трактувати як неодноразове порушення права інших мешканців, і в такому випадку суд може виселити порушників з квартири.

Для вирішення питання в такому стилі буде потрібно в першу чергу довести факт неодноразового вашого звернення до винних сусідам за компенсацією збитку за підтоплення і доказ відсутності зроблених з боку сусідів заходів для врегулювання конфлікту.

Отже, при неодноразовому затопленні найправильнішим буде подати заяву до суду з вимогою компенсувати збитки, завдані сусідами, і виселити порушників.

Прийоми докази своєї правоти при затопленні зверху

Як докази рівня руйнувань від затоплення в квартирі годяться фотографії та відеозйомка квартири в момент затоплення, стан квартири до затоплення і після того, як вода пішла і приміщення просохнуло.

Чи достатньо цього для суду? Однозначно ні.

Необхідні додаткові докази у вигляді показань інших постраждалих сусідів в суді, а також складання акта про існуючий стан квартири.

Не зайвим буде провести незалежну експертизу для оцінки збитку. Отже, якщо вас затопили сусіди зверху ви повинні зробити наступне:

  1. Відключити електропостачання.
  2. Зафіксувати затоплення за допомогою фото- і відеозйомки.
  3. По можливості усунути наслідки затоплення і сфотографувати стан квартири після цього.
  4. Звернутися до сусідів для з'ясування причини затоплення, з'ясування господаря помешкання і спроби вирішити конфлікт мирним шляхом.
  5. Складіть акт стану квартири.
  6. При неможливості вирішити питання мирним шляхом - звертайтеся до суду.

Як скласти акт про затоплення

Як скласти акт при затопленні вашої квартири сусідами?

завантажити бланк

про наслідки затоки квартири в форматі .DOC

Цей документ складається з обов'язковою присутністю свідків (інших постраждалих сусідів), а також самих потерпілих, винуватця події або мешканців квартири, в якій сталася поломка, яка призвела до затоплення.

В акті, складеному в простій письмовій формі, обов'язково вказується суть події. Потрібно простою мовою відобразити відповіді на питання:

  • Що сталося.
  • Коли сталося.
  • Де відбулося.
  • До яких наслідків призвело.

Ну і в найосновніше, що необхідно зробити це оцінити приблизний рівень збитку або визначити, що рівень збитків визначатиметься незалежною експертизою. При відмові винуватця події брати участь в складанні акта необхідно відзначити це в тексті і підтвердити, поставивши підписи усіх присутніх осіб.

Що робити якщо затопили сусіди зверху?
Куди звертатися?
Що робити?
Як стягнути збитки?
Насправді, до яких дій при такій аварії будуть найрозумнішими?
Затоплюють сусіди, куди звертатися?
І якщо при одноразовому затопленні всі дії однозначні і зрозумілі, то що робити, якщо вас затопили сусіди зверху?
Чи достатньо цього для суду?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама