Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кут нахилу даху: мінімальний і оптимальний ухил плоскої і скатної покрівлі в процентах і градусах СНиП, розрахунок за допомогою онлайн калькулятора

  1. Навіщо вимірюють кут ухилу покриття і від яких чинників залежить ця величина
  2. Розрахунок кута нахилу даху: калькулятор
  3. результати розрахунків
  4. Ухил покрівлі в процентах і градусах
  5. Специфіка плоскою і скатної покрівлі
  6. Мінімальний ухил покрівлі
  7. Як визначити кут нахилу даху самостійно
  8. Корисне відео

Дах займає важливе місце в проектуванні будь-якого типу будівель, оскільки вона відповідає за забезпечення елементарних умов комфорту і не дає зовнішніх чинників завдати шкоди оздобленню будинку Дах займає важливе місце в проектуванні будь-якого типу будівель, оскільки вона відповідає за забезпечення елементарних умов комфорту і не дає зовнішніх чинників завдати шкоди оздобленню будинку.

Зрозуміло, для якісного притулку необхідно враховувати безліч чинників в процесі проектування. Однією з основних позицій в даному контексті є розрахунок кута нахилу покрівлі.

Чому ж він так важливий і що потрібно знати, щоб розрахунок був правильним і в подальшому не доведеться переробляти дах частково, а то й зовсім повністю? Про це і поговоримо в даній статті.

Розрахунок ухилу покрівлі найправильніше проводити за допомогою спеціального онлайн калькулятора, який розташований нижче.

Зміст статті

Навіщо вимірюють кут ухилу покриття і від яких чинників залежить ця величина

Кут ската даху - це геометричне освіту перетину двох площин. Під ними мається на увазі горизонтальна площина і аналогічна поверхню ската.

Отже, навіщо вимірювати кут даху:

  1. Вимірювання будівельного азимута, в першу чергу, дозволяє «прикинути» доцільність влаштування даху з урахуванням обраного матеріалу покрівлі, кліматичних особливостей, призначення горища і конструкції самого навісу.
  2. До того ж, після проведення розрахунків можна не тільки раціоналізувати майбутні фінансові витрати, але і упевнитися в правильності і надійності проектування, яке не спричинить за собою збитки через протікань, обвалів, тріщин крокв і інших казусів.
  3. Ухил даху приймається в залежності від двох параметрів - перший стосується погодних умов і обсягів опадів, а друге характеризується специфікою типу покрівлі. Відповідно, коли мова йде про північних і снігових районах, тоді майбутньої даху доведеться боротися з пристойними навантаженнями. З подібними труднощами не з чуток знайомі жителі гірських областей.
  4. Деяким дахах доводиться витримувати снігові покриви по 6-8 місяців на рік. В умовах, що склалися власникам засніжених будиночків суттєво спростили життя більш крута ступінь нахилу. У свою чергу такі будівельні пеленги дозволяють Вальме раціонально боротися з опадами і їх наслідками у вигляді талої води. Також з таким підходом зростають розміри корисної площі.

Само собою, не все так добре з гострим румбом, адже збільшуючи схил, пропорційно зростає необхідність в додаткових обсягах як покрівельних матеріалів, так і елементів конструкції. Також стає актуальним питання підвищення стійкості несучих деталей.

Не менш важливим при розрахунку ухилу є специфіка матеріалу, який буде завершувати структуру навісу з зовнішньої сторони. Ні для кого ні секрет, що кожен тип верхнього елементу даху відрізняється експлуатаційними властивостями і вартістю.

У той же час можуть бути передбачені нюанси, які характерні виключно для такого виду верхнього шару даху. Наприклад, можливо буде потрібно настилання додаткових шарів, або знадобиться великі витрати на тепло- і гідроізоляцію.

Наприклад, можливо буде потрібно настилання додаткових шарів, або знадобиться великі витрати на тепло- і гідроізоляцію

Кут ухилу залежить від рози вітрів

Мабуть, третім за значимістю фактором, від якого залежить розраховується схил - це встановлення експлуатованого або не експлуатуються статусу. Чи не експлуатована поверхня передбачає виключення простору на стику перекриття і зовнішньої захисної конструкції.

Візуально трактування поняття виглядає набагато простіше, оскільки при вигляді плоских вальм або при наявності невеликого ухилу (в інтервалі 2-7%), відразу стає зрозуміло, чому вона отримала таку назву. Експлуатована мансарда вказує на наявність горищного простору.

Розрахунок кута нахилу даху: калькулятор

Як розрахувати кут нахилу даху і не помилитися в розрахунках? У цьому вам допоможе наш будівельний калькулятор.

У цьому вам допоможе наш будівельний калькулятор

Позначення полів в калькуляторі

Вкажіть покрівельний матеріал:

Введіть параметри даху (фото вище):

крокви:

Крок крокв (см)

Сорт деревини для крокв (см)

Робоча ділянка бічного крокви (не обов'язково) (см)

Розрахунок обрешітки:

Розрахунок снігового навантаження (на фото нижче):

Виберіть ваш регіон

Розрахунок вітрового навантаження:

регіон

Висота до коника будівлі

Тип місцевості

розрахувати

результати розрахунків

дах:

Кут нахилу даху: 0 градусів.

Кут нахилу підходить для даного матеріалу.

Кут нахилу для даного матеріалу бажано збільшити!

Кут нахилу для даного матеріалу бажано зменшити!

Площа поверхні даху: 0 м2.

Приблизна вага покрівельного матеріалу: 0 кг.

Кількість рулонів ізоляційного матеріалу з нахлестом 10% (1x15 м): 0 рулонів.

крокви:

Навантаження на кроквяну систему: 0 кг / м2.

Довжина крокв: 0 см.

Кількість крокв: 0 шт.

решетування:

Кількість рядів обрешітки (для всієї даху): 0 рядів.

Рівномірний відстань між дошками обрешітки: 0 см.

Кількість дощок обрешітки стандартною довжиною 6 метрів: 0 шт.

Обсяг дощок обрешітки: 0 м3.

Приблизна вага дощок обрешітки: 0 кг.

Регіон снігового навантаження

Регіон снігового навантаження

Розшифровка полів калькулятора

Ухил покрівлі в процентах і градусах

Як визначити кут нахилу даху в градусах? Похилий кут, як і Як визначити кут нахилу даху в градусах будь-яка подібна фігура згідно геометричним канонам, вимірюється в градусах.

Але в багатьох документах, в тому числі і Сніпах, дана величина відображається в процентах, тому немає строгих вимог і обгрунтувань, щоб керуватися тільки однією одиницею виміру.

Головне в цій ситуації - знати пропорції для співвідношення, якщо раптом знадобиться перевести градуси у відсотки і навпаки, наприклад, для зручності під час обчислювальних дій.

В цілому, коефіцієнт перерахунку градусів на відсотки коливається з 1,7 (для 1 градуса) до 2 (для 45 градусів). У тих випадках, коли принципово важливі показники, висловлювання цілим відсотком, в цифровому відображенні застосовують проміле - соті частки%.

Якщо довіряти теорії, то нахили можуть досягати 60 і навіть 70 градусів, але на практиці це буде виглядати не зовсім доцільно. Та й за зовнішнім виглядом враження «так собі», хіба що Ваш будинок розташований десь в Альпах і потрібно спорудити дах, яка постійно відчуває на собі снігові навантаження.

Та й за зовнішнім виглядом враження «так собі», хіба що Ваш будинок розташований десь в Альпах і потрібно спорудити дах, яка постійно відчуває на собі снігові навантаження

Переклад градусів в відсотки

Специфіка плоскою і скатної покрівлі

Плоскі перекриття не представлені суто горизонтальною поверхнею, як би не вводила в оману її назву. Будівельний азимут в цій ситуації теж має схил, хоч і не значний - його мінімальне значення має становити 3 градуси.

Що ж стосується оптимальних величин для плоских покриттів, то ухил плоскої покрівлі коливається в районі 5-7 градусів. Це обумовлено тим, що дахи з кутом понад 10º складно назвати плоскою. У свою чергу, 12-15 градусів в більшості ситуацій вже трактується як мінімальний поріг для скатних поверхонь. Оптимальні величини досить широкоформатні.

Оптимальний кут нахилу даху для сходу снігу становить 40-50 градусів.

Оптимальний кут нахилу даху для сходу снігу становить 40-50 градусів

Ухил плоскої покрівлі

Наприклад, для односхилих навісів передбачається діапазон від 20 до 30 градусів, а в випадку з двосхилими цей показник зростає до 45º. Ось тільки такий об'ємний інтервал більшою мірою вказує на індивідуальні характеристики типу покрівлі та кліматичні особливості.

Мінімальний ухил покрівлі

Покрівельний матеріал, який є одним з головних елементів структури верхньої площині, також передбачає певні рекомендації ухилу в залежності від свого типу.

  • У випадку з профнастилом встановлюють кут на рівні 12 градусів, для металочерепиці даний показник слід збільшити до 15º.
  • Ондулін або м'яку черепицю на простонародному мові можна укладати при схилі в 11 градусів. Ось тільки в цьому випадку також є один нюанс, який полягає в суцільному решетуванню.
  • При укритті керамічної черепиці нахил повинен бути мінімум 22º. Також варто врахувати, що кроквяна система піддається великим навантаженням в разі невеликої нахили ската. Для запобігання перевантажень слід цей фактор взяти на озброєння під час проектування.
  • До найпоширеніших видів поверхневого покриття відноситься шифер. При настилання азбестоцементних хвилястих листів показник схилу покрівлі не повинен перевищувати 28%. Ті ж вимоги і до сталевих площинах.
  • Мінімальний ухил покрівлі з сендвіч панелей по нормам становить 5 градусів, якщо плануються вікна в панелях, то ухил збільшується до 7 градусів.

За яким СНиП подивитися ухил покрівлі? Оптимальний і мінімальний ухил покрівельного матеріалу ви можете подивитися в СНиП II-26-76 Покрівлі .

Оптимальний і мінімальний ухил покрівельного матеріалу ви можете подивитися в   СНиП II-26-76 Покрівлі

Залежність ухилу від вибору покрівельного покриття

Як визначити кут нахилу даху самостійно

Для вимірювання кута ската можна використовувати чудо-прилад, який здатний позбавити від всього обчислювального тягаря Для вимірювання кута ската можна використовувати чудо-прилад, який здатний позбавити від всього обчислювального тягаря. Назва пристрою говорить сама за себе - уклономіром (кутомір).

В цілому, можна звернутися за допомогою і до механічного кутоміри - варіант бюджетний, але от не виключені додаткова морока, особливо якщо користуєтеся таким пристосуванням вперше.

Втім, розповімо специфіку цього пристрою - можливо, завдяки їй наш читач дуже скоро буде в обігу на «ти» з даним елементом.

  • Стандартний уклономіром без електронних наворотів представлений у вигляді рейки з прикріпленою рамкою. На стику планок знаходиться вісь, на якій зафіксовано маятник. У його своєрідний комплект входить 2 кільця, грузик, пластина і покажчик. Доповнюється пристрій шкалою з поділками, яка знаходиться у внутрішній частині вирізу. Якщо рейку покласти по горизонталі, то покажчик співпаде з нульовим діленням шкали.
  • Тепер переходимо до основного процесу, для якого і призначений прилад. Виставте рейку кутоміра перпендикулярно по відношенню до коника. Після цього на покажчику маятника відобразиться необхідна величина в градусному значенні.
  • Варіант, заснований на проведенні власного розрахункового завдання для вимірювання нахилу шляхом математичних обчислень, малопривабливий. У всякому разі спробуємо доступно розповісти як це можна зробити самостійно. В першу чергу необхідно з'ясувати довжину гіпотенузи і катетів. Коли мова йде про вимірювання нахилу даху над головою, пряма ската і є відображенням гіпотенузи.
  • Потім розраховуємо довжину протилежного і прилеглого катета. Перший з них представлений у вигляді відстані, що розділяє перекриття і коник, а розмір другого слід приймати за відстань між серединою перекриття і карнизним звисом певного ската.
  • Тепер, отримавши вже два значення, знайти третю шляхом застосування тригонометрії не складе труднощів. У підсумку, знаючи синус, косинус або тангенс (залежить від розмірів складових) через інженерний калькулятор обчислюємо цифрове значення нахилу в процентах.
  • Залишилися питання? Дивіться відео урок нижче або скористайтеся нашим онлайн калькулятором.

Співвідношення висоти коника з прольотом

В цілому, алгоритм проведення розрахункових операцій можна розділити на чотири кроки. Спочатку враховуємо зовнішні природні фактори впливу на майбутній поверхневий шар, звіряємо свої будівельні плани з цінниками на необхідні ресурси в інтернет-магазинах, визначаємося з видом матеріалу для покрівлі і не перестаємо черпати інформацію з спеціалізуються сайтів і по можливості консультуємося з професіоналами.

Відносно навантажень - краще не напружуватися мінімальними ухилами, так як це може погано скінчитися для «свіжої» даху. Але якщо покрівля плоска і діватися нікуди, тоді не нехтуйте укріплювальними редутами.

У розрахунку вартість також не обійдіть увагою такі поняття, як маса конструкції будинку і знову таки навантаження від опадів - це допоможе знайти не тільки правильне, але й економічно приємне рішення для Вашого гаманця.

розрахунок даху

Якщо нахил складе до 10 градусів, тоді оптимальним варіантом будуть поверхні з гравію, до 20º - профнастил та шифер. Сталеві і мідні листи доцільні вже в дуже «крутих» випадках, коли показник верхнього румба досягає позначки 50-60 градусів.

Власне, ось і вся інформація, яка знадобиться для самостійного обчислення кута нахилу даху.

Корисне відео

Як розрахувати кут нахилу даху в відео форматі:

Чому ж він так важливий і що потрібно знати, щоб розрахунок був правильним і в подальшому не доведеться переробляти дах частково, а то й зовсім повністю?
За яким СНиП подивитися ухил покрівлі?
Залишилися питання?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама