Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Мінімальний ухил покрівлі скатної та плоскої: малоуклонних покрівля


На мінімальний ухил покрівлі впливає кілька факторів, не останнім з яких є клімат певного регіону. Дах, крім того, що захищає внутрішній простір будинку від впливу зовнішнього середовища, відчуває від них же і навантаження. Сніговий покрив, літні дощі, вітер - всі ці фактори роблять свій вплив на вибір як форми даху, так на її ухил.

  • У районах, де переважають сильні вітрові навантаження, прийнято робити незначний ухил покрівлі. У таких місцевостях високий дах створює додаткову парусність, що може привести до її зриву. Для того щоб мінімізувати ці ризики потрібно робити посилену кроквяну систему, що призводить до значного подорожчання всього будівництва.
  • У районах з великими сніговими навантаженнями, даху зводять з ухилом до 45 градусів або більше. На такому даху сніг не буде затримуватися, тому і кроквяну систему не потрібно робити посиленою. Для покрівель з таким ухилом навантаження від снігового покриву вже не беруть до уваги.

Покрівля малоуклонних виконується в регіонах з малою кількістю опадів і великою кількістю сонячних днів. В цьому випадку даху більше будуються плоскі. Для дахів з мінімальним ухилом рекомендується застосовувати мембранні покрівельні матеріали, які надійно захищають покрівлю від протікання.

Велика кількість сонця дає сильне нагрівання покрівельного матеріалу, який, як правило, для плоских дахів вибирається з рулонних або штучних матеріалів на бітумній основі. Часто, щоб захистити дах від перегріву на їх поверхнях влаштовують посипання з гальки, роблять дернові або зелені покриття.

Але навіть і в цьому випадку мінімальний ухил плоскої покрівлі повинен підтримуватися водотоводной системою, щоб навіть мізерна кількість опадів не затримувалося на поверхні покрівельного покриття.

Водовідвідна система на плоских дахах може бути як зовнішньої, так і внутрішньої. Внутрішній водостік влаштовують в районах з суворими зимами. В цьому випадку водостічна система не буде піддаватися руйнівної дії низьких негативних температур. У будь-якому випадку ухил покрівлі робиться в сторону водоприймальних воронок з таким розрахунком, щоб вода самопливом могла стікати в них.

На кут ухилу скатів даху впливає також і вибір покрівельного матеріалу. Матеріали з гладкою поверхнею сприятимуть швидшому відведенню води з даху. І навпаки, матеріали з шорсткою поверхнею будуть перешкоджати швидкому відтоку води.

Кут нахилу покрівлі, в свою чергу, диктує умови для підбору кроквяної системи і всіх складових даху - крокв, крок обрешітки, покрівельного матеріалу. Природно, що чим крутіше скат даху, тим краще і швидше відбувається відтік води. Крім цього високий дах і виглядає краще і вибір покрівельного покриття для неї більше.

Що стосується покрівельних матеріалів, то для кожного з них існує свій рекомендований ухил даху.

мінімальний ухил покрівлі і покриття

Мінімальний ухил покрівлі з профнастилу роблять рівним 12 градусам, для даху, покритою металочерепицею, ухил збільшується до 15 градусів. Але при такому маленькому вугіллі ската даху всі стики між окремими листами або іншими елементами повинні бути оброблені водо- і морозостійким герметиком. Крім цього, якщо кут нахилу покрівлі становить 15 і більше градусів профлист укладається з нахлестом рівним 200мм, при меншому куті нахилу нахлест збільшується на величину двох хвиль. Крок обрешітки під профлист також залежить від кута нахилу даху. Чим більше ухил, тим ширше стає крок обрешітки. При мінімальному куті ухилу лати може бути суцільною.

Рулонні або штучні покрівельні матеріали на основі бітумів, а також мембранні покриття, ондулін, можуть укладатися на дах з мінімальним ухилом всього в два градуси і вище. При виборі рулонних матеріалів на кут нахилу впливає кількість шарів м'якої покрівлі. Чим більше шарів, тим кут ухилу покрівлі зменшується, так як підвищується її гідроізолююча здатність. Якщо м'яка покрівля проводиться з 1 або двох шарів рулонного матеріалу, то кут ската даху може доходити до 15 градусів.

М'яка черепиця (ондулін) може укладатися на дах з кутом ухилу в 11 градусів, але лати в цьому випадку повинна бути суцільною.

Мінімальний ухил скатної покрівлі, покритої азбестоцементними листами або керамічною черепицею кут ухилу ската даху повинен бути не менше 22 градусів. Не варто також забувати, що чим менше кут ухилу похилого даху, що покривається шифером або натуральною черепицею, тим більші навантаження створюються на кроквяну систему по всій площині ската. Тому кроквяна система повинна розраховуватися з урахуванням ухилу даху.

Кут ската будь-якого даху можна обчислити за допомогою геометричних функцій або приладу, званого уклономіром. Кут нахилу покрівлі може вимірюватися в градусах, процентах або їх співвідношень

таблиця значень ухилу покрівлі

Математичний підхід до обчислення в тому щоб спочатку дізнатися довжину катетів або гіпотенузи. Гіпотенузою буде пряма, представлена ​​скатом покрівлі. Протилежними катетом буде відстань від перекриття до коника, довжина прилеглого катета - це відстань від середини перекриття до карнизного звису одного з скатів даху.

Знаючи два з трьох значень за допомогою тригонометричних функцій можна легко обчислити мінімальний ухил м'якої покрівлі. Отримане значення синуса, косинуса або тангенса, в залежності від того розміри яких становлять прямокутний трикутник використовувалися, з інженерного калькулятора знаходять процентне значення кута нахилу даху.

Інший спосіб визначення кута ската покрівлі, полягає у визначенні соотнощеніе між висотою від перекриття до коника і половиною ширини перекриття. Висота ділиться на ½ ширину будівлі і множиться на 100. Подальше визначення відбувається за спеціальною таблицею.

Дахи, виконані з мінімальним ухилом повинні бути обладнані правильної водостічної системою. Ухил покрівлі робиться в сторону водоприймальних воронок, якщо передбачена внутрішня система водозбору, і в сторону ринв, якщо влаштований зовнішній водозбір.

  • Якщо дах виконується з нахилом скатів менше 10 градусів, то рекомендується використовувати мембранні покрівельні покриття, щоб створити надійну гідроізоляцію покрівлі.
  • При малому ухилі даху повинна виконуватися вентиляція підпокрівельного простору всіх схилів даху і чим менше кут ухилу, тим більше повинен бути вентиляційний зазор.
  • Якщо в якості покрівельного матеріалу використовується бітумна черепиця, а ухил становить менше 6 градусів, то нижній гідроізоляційний шар повинен виконуватися з мембранних матеріалів.

Також радимо подивитися:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама