Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

ЯК ЗРОБИТИ ҐРУНТ родючішими

Гній, наприклад, недешеве рішення, та й доставити його не у кожного є можливість

Гній, наприклад, недешеве рішення, та й доставити його не у кожного є можливість. «Хімії» і зовсім багато хто боїться. Але вихід є - сидерати.

Це зелене добриво не тільки зручне, але й ефективне: 3 кг рослинної маси сидерата рівнозначні 1-1,5 кг гною.

Сидерати хвалять неспроста. Їх перегнилі стебла, листя і коріння - відмінне харчування для черв'яків і грунтових комах, які разом з мікроорганізмами утворюють гумус. Але ж відомо, що чим вище в грунті його зміст, тим вона родючу. До того ж коріння сидератів, глибоко проникаючи в грунт, покращують його структуру.

Вони розпушують ґрунт, роблять її пористої, повітряної, піднімають поживні речовини і мікроелементи з глибини на поверхневий шар. Встановлено, що коріння люпину йдуть на глибину до 2,5 м, люцерни -1,5 м, конюшини лугової, вики, гірчиці, ріпаку - від 0,8 до 1,5 м.

Що вибрати?

У середній смузі на зелені добрива висівають в основному рослини трьох сімейств:

- Бобові - конюшина, буркун, вика, боби, горох, люпин.
- Злакові - жито, озима пшениця, овес, райграс.
- хрестоцвіті, або капустяні - ріпак, гірчиця, редька олійна, суріпиця.

Рішення, ніж засіяти город на зелене добриво, залежить від того, чого необхідно досягти в першу чергу. Головне, виростити велику органічну масу рослин.

Головне, виростити велику органічну масу рослин

Коли і як?

Засівати город сидератами можна вже влітку в міру звільнення грядок з-під ранньостиглих культур. З червня до середини вересня - времядля кормових бобів, люпину, олійної редьки, райграса однорічне ріпаку ярого, гірчиці, фацелії. Грунт під них досить лише розпушити.

Насіння висівають після рясного дощу або рясного поливу (він необхідний і в перший час після посіву). У посуху сидерати краще не сіяти. Рослини, які досягли висоти 30-40 см, зрізують, подрібнюють і закладають в грунт.

Восени (в першій декаді вересня) висівають озимі - ріпак, пшеницю і жито. В цей час ґрунт досить волога і сходи з'являються вже на 5-7 день.

До заморозків жито встигає розвинутися і йде на зимівлю під сніг. Навесні після його сходження жито можна підгодувати аміачною селітрою (10-20 г на кв.м.), щоб наростити зелену масу, не допускаючи її переростання.

Навесні на ділянках, де планується розмістити теплолюбні культури, як тільки зійде сніг і підсохне грунт, можна посіяти гірчицю білу. Вона не боїться низьких температур і заморозків, сходить і росте дуже швидко. В кінці травня - початку червня її можна прибрати і закласти в грунт. До моменту висадки розсади зелена маса перегниє.

застава врожаю

Дія зеленого добрива залежить від віку рослин. Переросли сидерати розкладаються повільніше, вимагають додаткового внесення азоту. Їх краще застосувати в якості мульчі або закласти в компост. Молоді ж рослини багатий азотом і розкладаються швидко.

Тому найкращий час для забивання сидератів у грунт - період бутонізації, тобто до початку цвітіння. Тоді високі врожаї вам забезпечені!

джерело

Що вибрати?
Коли і як?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама