Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Світлодіодні лампи для кришталевої люстри. дослідження

  1. Pulsar ALM-C-5E14-2700-C, 5Вт, 2700К, 430 люмен
  2. Noname CA37F (під брендом О'КЕЙ), 3Вт, 260 люмен
  3. JazzWay PLED-CLEAR C37, 5Вт, 2700К, 390 люмен
  4. JazzWay PLED-DIM C37, 7Вт, 2700К, 520 люмен
  5. Philips LED, 4Вт, 2700К, 250 люмен
  6. Osram LED Parathom Classic B 25, 4Вт, 2700К, 250 люмен
  7. Деякі висновки (2014 рік).
  8. 2017 рік
  9. Додати коментар:

Дивний світ кругом струмує,
Але не гріє, що не димить.
Диву дався тут Іван.
"Що, - сказав він, - за шайтан!
Шапок з п'ять знайдеться світла,
А тепла і диму немає;
Еко диво-вогник! "

Update від 16.11.2017 - за кілька років багато що змінилося. Найостанніші висновки з приводу світлодіодних ламп для кришталевих люстр читайте в кінці статті!

У ситуації, коли витрати на електроенергію вже відчутні в сімейному бюджеті, а тарифи продовжують зростати, мимоволі замислюєшся про економію. Звичайно, до західних стандартів в цій галузі, коли вся сім'я бере одну ванну по черзі, а в будинках включають опалення тільки коли замерзає кави в чашці, нам ще далеко. Але, судячи з динаміки цін на кіловат * час і кубометр, рух в цьому напрямку все-таки доведеться починати. Свій шлях до енергоефективності класу "А" я, як і багато інших, почав з освітлення. Немає нічого простіше замінити лампу розжарювання на "енергосберегайку" (компактну люмінесцентну лампу, відому також як КЛЛ). Зараз на ринку представлений широкий асортимент подібних ламп більш-менш пристойної якості за цілком прийнятними цінами. І там, де це можливо, я укрутив замість звичайної лампочки енергозберігаючу. Однак кришталеві люстри з чеського скла трималися до останнього ...

Дорога кришталева люстра з вкрученими в неї КЛЛ виглядає приблизно так само як Мерседес S-Klasse представницького рівня з причепом, навантаженим мішками з картоплею. А інакше кажучи, безглуздо. Про зовнішній вигляд я навіть і говорити нічого не буду. Скажу лише, що розсіяне світло, який дає КЛЛ не дозволяє кришталю грати так, як він грає з лампами розжарювання. І справа навіть не в горезвісному індексі передачі кольору (Ra) або температурі кольору (K). Здебільшого, справа в тому, що шляхом утворення лампи розжарювання є ніби точковим джерелом випромінювання, в той час як люмінофор КЛЛ випромінює світло всією площею скляних спіралей і трубок. Одним словом, кришталева люстра з КЛЛ видовище сумне і незатишне. Але дозвольте, дві люстри кожна з 12 лампами розжарювання потужністю 40Вт, що висять у мене в залі, споживають ... жарт ... без малого кіловат! Чи є альтернатива лампам розжарювання в кришталевих люстрах?

Світлодіоди. За останні роки в області світлодіодного освітлення спостерігається колосальний прогрес. Як в плані якості світла, так і в плані ціни. Поки світлодіодні лампи кілька (а саме в 1,5-2 рази) дорожче люмінесцентних, але зате мають ряд важливих переваг. Більшість світлодіодних ламп загоряються моментально, а не з затримкою, як КЛЛ і виходять на повну потужність відразу, а не через хвилину. Та й зовні окремі світлодіодні лампочки дуже схожі на лампи розжарювання. Ніяких тобі спіралей і дуг. Я вирішив перевірити, як світлодіодні лампи будуть працювати в кришталевій люстрі.

Зайшовши ввечері в найближчий магазин, я придбав кілька різних світлодіодних ламп потужністю від 4 до 7 Ватт з цоколем E14 переважно з прозорим склом (з огляду на вищесказане про КЛЛ).

Зайшовши ввечері в найближчий магазин, я придбав кілька різних світлодіодних ламп потужністю від 4 до 7 Ватт з цоколем E14 переважно з прозорим склом (з огляду на вищесказане про КЛЛ)

Отже, в моєму тесті брали участь:
1. Звичайна лампа розжарювання Philips (до речі, made in Республіка Білорусь - привіт комрад!) 40Вт, 410 люмен (Ціна: 25 руб)
2. Pulsar ALM-C-5E14-2700-C, 5Вт, 2700К, 430 люмен (Ціна: 280 руб)
3. Noname CA37F SMD 5630, 3Вт, 260 люмен (Ціна: 300 руб)
4. JazzWay PLED-CLEAR C37, 5Вт, 2700К, 390 люмен (Ціна: 250 руб)
5. JazzWay PLED-DIM C37 CL, 7Вт, 2700К, 520 люмен (Ціна: 350 руб)
6. Philips LED, 4Вт, 2700К, 250 люмен (Ціна: 350 руб)
7. Osram LED Parathom Classic B 25, 4Вт, 2700К, 250 люмен (Ціна: 500 руб)

Методика тесту полягала в наступному. Я встановив фотоапарат на штатив і фотографував тестовий об'єкт (стіл з яблуками) при світлі однієї такої лампи з однаковою витримкою 1/8 секунди, діафрагмою f 7.1 і природно без спалаху. Однакові параметри зйомки дозволили об'єктивно судити про кількість і якість світла.

Як еталон, з яким порівнювалися світлодіодні лампи, використовувалася лампа розжарювання. Звичайна лампа розжарювання потужністю 40Вт ідеально підходить для кришталевої люстри по всім параметрам: кількість і якість світла, суб'єктивне сприйняття навколишнього простору, гра світла в кришталиках люстри. Кожна картинка буде містити фотографію, зроблену в світлі лампи розжарювання і світлодіодної лампи, щоб простіше було зрозуміти результат. Мабуть, почнемо!


Pulsar ALM-C-5E14-2700-C, 5Вт, 2700К, 430 люмен

Ось вам, товариші і китайські люмени ... За інформацією на коробці, світити світлодіодна лампа від компанії Pulsar повинна яскравіше (430 проти 410 люменів), але фотографія дає прекрасне уявлення про те, що дані виробника м'яко кажучи не є правдою. У будь-якому магазині продавці будуть вас переконувати в тому, що потужність КЛЛ потрібно помножити на 5, щоб отримати яку можна порівняти потужність лампи розжарювання, а потужність світлодіодної лампи на 10! Тобто 5 Вт повинна світити як 50 ватна лампа розжарювання. Бред і дурниця! Не вірте. І далі ви побачите, що співвідношення в кращому випадку 1 до 6, але ніяк не до 10.
Важливо ще ту обставину, що лампа розжарювання цілком скляний і світло випромінюється у всіх напрямках, в тому числі вниз. Адже, як правило, лампи в кришталевих люстрах встановлюються склом вгору. Традиційні світлодіодні лампи, щоб вони служили хоча б половину заявленого терміну, постачають радіатором, який займає до 50% розміру лампи, закриваючи тим самим потік світла вниз. Це, звичайно ж, підсилює ефект "недостатній яскравості" світлодіодної лампи. Виходить, що вгору вона дає світла значно більше, ніж вниз.
Але повернемося до лампи Pulsar. Сподобалося те, як у неї виконаний радіатор. Керамічний, білий, без написів, з гарним дизайном. Така лампа не псує зовнішній вигляд класичної люстри, а може бути, навіть і надає їй додатковий шарм. Але матове скло геть вбиває ефект дисперсії і інтерференції світла в люстрах з великою кількістю кришталевих елементів. Люстра з такими лампами виглядає значно більш нудно й сумно. У той же час лампа не сліпить. Світло трохи більше білий, ніж у лампи розжарювання, але рівний, приємний для ока. Суб'єктивно сприймається добре. Якщо вам не потрібна гра світла в кришталиках люстри - ці лампи сподобалися. Але пам'ятайте, що світить вона не більше ніж на 30 вольфрамових Ватт.


Noname CA37F (під брендом О'КЕЙ), 3Вт, 260 люмен

3 Ватта. Можна було б сказати, що коментарі зайві. Але дещо сказати варто. Цікаво, що ні на лампі, ні на коробці не вказана температура. По всій видимості передбачалося, що температура кольору складе 2700К, як заявлено і у інших ламп, що беруть участь в тесті. Але фактично лампа випромінює досить противний світло, який суб'єктивно сприймається як жовто-зелений. Світлодіоди, розташовані на ніжці, дозволяють заграти люстрі переливами світла (хоча і не так святково, як з лампою розжарювання), що підтверджує припущення про те, що кришталю потрібні точкові джерела світла. Але лампа сліпить! Дивна річ. З огляду на, що лампа висвітлює в два рази гірше лампи розжарювання, вона дуже сильно б'є по очах! Дивитися на неї боляче. Крім того, срібляста ніжка і списаний написами радіатор не прикрасить люстру. Рекомендувати дану лампу я б не став.


JazzWay PLED-CLEAR C37, 5Вт, 2700К, 390 люмен

Фірма JazzWay в Росії представлена ​​дуже широко. Продукція цього бренду продається практично у всіх магазинах. Цікаво які лампи ховаються під цією маркою. 390 люмен? Ага ... Порівняйте з 410 люменами лампи розжарювання. Китайські люмени в квадраті ... Дизайн лампи специфічний і підійде далеко не до кожної люстрі. Але найнеприємніше це те, що сліпить ця лампа нещадно! Якщо на звичайну 40-ку можна дивитися досить довго, а зір після цього відновлюється швидко, то 5 світлодіодних ват від JazzWay, створюється таке відчуття, геть випалюють сітківку. Використовувати подібні лампи без закриває плафона категорично не рекомендую. І що, власне, з самим світлом? Зелено-блакитний відтінок такого світла негайно викликає симптоми депресивно тривожного стану і бажання невідкладно взяти мотузку, мило і повіситися на цій самій люстрі. До речі, описаний ефект досить добре підтверджується гистограммой. Решта обговорювати просто безглуздо. За якістю світла ця лампу найгірша з усіх. Загалом, як ще недавно було модно говорити - в топку.
UPD: Кажуть, думки матеріальні. Лампочка не пропрацювала і 2 тижнів. Перед кончиною пару раз моргнула в передсмертній агонії і згасла назавжди ...


JazzWay PLED-DIM C37, 7Вт, 2700К, 520 люмен

Ще один екземпляр від компанії JazzWay. Лампа PLED DIM C37 найбільша і важка серед всіх ламп. Масивний радіатор, що потребується для охолодження потужних світлодіодів, виглядає на тлі тонких вигинів класичної люстри жахливо громіздко. Але це єдина лампа, яка за кількістю генерується світла відповідає стандартній 40-ке (дарма що чи 7 Ватт). Я б навіть сказав, що вона яскравіше. Хоча і тут значення 520 люмен, мабуть, дещо перебільшено. Важлива обставина - ця єдина лампа, яка дімміруется. Звідси і слово DIM в назві. Якщо ви використовуєте диммери (плавне регулювання яскравості) звертайте увагу на опис. Переважна більшість світлодіодних ламп не працюють з диммерами. Відбивач виконаний цікаво і оригінально. Втім, незважаючи на свою форму, сліпить ця лампа не гірше попередньої ... Все-таки 7 Ватт дають про себе знати.
Звідси напрошується дуже цікавий висновок. Якщо світлодіодна лампа світить також, як лампа розжарювання, вона сліпить. Якщо світлодіодна лампа не сліпить, вона не світить як лампа розжарювання. Обов'язково прозорим світлодіодним лампам потрібно відбивач або розсіювач. Якщо світлодіоди видно і в світильнику не застосовується плафон, не купуйте таку лампу.
Спектр світла, що випромінюється даної лампою, до речі, нагадує лампу розжарювання, але відчутно більше жовтий. Ще одне спостереження. Якщо в світлі ламп розжарювання все навколо здається досить живим і звичним, то в світлодіодному світлі відчуття інші. Начебто і світло, а чогось не вистачає. Пояснюється це тим, що спектр світлодіодних ламп часто рваний і в деяких діапазонах є провали. Та й сам діапазон відрізняється. На цю тему є маса теоретичної інформації, яку я тут викладати не хочу. Мені цікавий практичний досвід. Тому повернемося до наших лампам.


Philips LED, 4Вт, 2700К, 250 люмен

Philips - фірма шановна, що випускає якісну продукцію і дорожить репутацією. Напевно, саме тому на упаковці лампи написана чиста правда. 4 Ватта - 250 люмен. Більш ніж на 250 люмен світлодіодна лампа потужністю 4 Ватта не світить. До речі, Philips також чесно вказує - еквівалентна потужність 25Вт. Чи не 40, не 60, а всього 25. Дизайн лампи від Philips самий ошатний. Рассеиватель виконаний у вигляді такої собі корони. Виглядає ефектно. Це, мабуть, найкрасивіша лампа в вимкненому стані. А ось у включеному ... Загалом, не вдаючись в подробиці, ми знову маємо протівненько оранжево-зелений відтінок, що псує все враження від продукту. Шкода, від Philips я очікував більшого. В якості декоративного освітлення, там, де лампу буде видно, підійде, а в якості основного освітлення, на жаль, немає.


Osram LED Parathom Classic B 25, 4Вт, 2700К, 250 люмен

Ще одна знаменита фірма - Osram. І тут з описом все чітко. Всі ті ж 250 люмен, все ті ж еквівалентні 25Вт. Дизайн лампи і відбивача не викликає відторгнення. У люстрі лампи виглядають відносно гармонійно. Кількість світла відповідає заявленим 250 люменам. Дисперсія світла в кришталі в наявності, хоча і поступається за красою лампі розжарювання. Світло схожий на лампу розжарювання і не викликає явного дискомфорту. Лампа не сліпить, але знаходиться за цим параметром десь на межі. У Osram в каталозі є і 6 ватна світлодіодна лампа (яка, ймовірно, порівнянна з 40Ваттной лампою розжарювання за кількістю світла), але я не впевнений, що вона теж не буде зліпити. Серйозний недолік у світлодіодної лампи Osram один. Вона вдвічі дорожче чисто китайських конкурентів і в 20 разів дорожче лампи розжарювання. Чи окупиться таке вкладення?
Заради експерименту я встановив в одну зі своїх люстр 6 таких лампочок. Не можу сказати, що це ідеальна заміна ламп розжарювання. Створюваний ним світ суб'єктивно здається більш холодним. Але це один з найкращих варіантів серед всіх випробуваних мною світлодіодних ламп. Втім, змушений розповісти і ще дещо "цікаве". З шести куплених мною ламп Osram, у двох вже через кілька хвилин роботи тріснули скла. Ось вам і якість відомого бренду. Магазин, в якому я купив лампи, без зайвих питань обміняв їх. Але ви не повірите ... Нові лопнули через 15 хвилин точно також! Хм ... ця обставина щонайменше спантеличує. А ще Osram. А ще німецька якість. Взагалі я останнім часом розчарований якістю німецьких брендів. Все ж дуже схоже на браковану партію.

Виглядає це так
Виглядає це так

До речі, я настукав з цього приводу в компанію Osram. Але жодної відповіді так і не отримав. Made in China, говорите? При вартості лампи 500 руб (мабуть найдорожча на ринку) це, прямо скажемо, формене неподобство. Коли я приніс здавати в магазин другі дві лопнули лампи, на мене, здається, подивилися з недовірою. Сказали, що перш ніж змінювати мені лампи, вони включать їх на день у себе, щоб переконатися в їх справності. Ну ок! На наступний день я знову зайшов до них. "Ну як?" "Як-як ... спалили ми чотири лампи ... і 7 хвилин не пропрацювали - лопнули!" А далі вони мені розповіли ще більш цікаву історію. Якщо залишити лампу включеной на годину, то скло руйнується повністю, з лампи йде дим! Ось як! Загалом, написали своєму постачальнику, але відповіді поки немає.


Деякі висновки (2014 рік).

Повноцінної заміни ламп розжарювання в дорогих кришталевих люстрах на момент написання цієї статті немає. І крапка. Світлодіодні лампи не справляються з цим завданням на 100 відсотків.
Щоб кришталь в люстрі хоч якось грав, необхідно вибирати лампи з прозорим склом, якісним розсіювачем і мінімальними розмірами радіатора (дозволяють лампі світити вниз).
Ніколи не купуйте в відкриті люстри лампи, де світлодіоди видно.
Серед всіх протестованих мною ламп, найкращі результати показали лампи Pulsar (але вони матові - кришталь нудний) і Osram (але вони світять слабенько, скла тріскаються). Вибирайте! ;)
Для найкращого результату в люстрах з великою кількістю ламп (12 і більше), думаю, було б непогано комбінувати світлодіодні лампи і лампи розжарювання в співвідношенні не менше 4 до 1. Це дозволить говорити про економію електрики, але при цьому не вб'є красу світу.
Якість світлодіодних ламп, представлених на ринку, в плані надійності і довговічності викликає питання.

2017 рік

З тих пір, як була написана стаття в 2014 році, спливло багато води. Чи не одна тисяча кубометрів. Але пошуки ідеальної LED-лампи для кришталевої люстри я не завершив. Я став пробувати так звані філаментні лампи і знайшов варіант, який мене більш-менш влаштував.

Спочатку я придбав лампи JazzWay PLED-OMNI-C37 з ниткоподібними (філаментная) світлодіодами. Подібні лампи своїм зовнішнім виглядом дуже нагадують лампи розжарювання і не псують урочистість кришталю. Крім того, на відміну від звичайних ламп, кут освітлення у филаментов істотно більше і становить 280-290 градусів. Це важливо для кришталю. Але незважаючи на непогані оцінки на сайті lamptest, ці лампи давали огидний світ. Жовто-зелений, тьмяний, з відчуттям "туману в очах". Після цього я зробив для себе висновок, що даним з сайту lamptest не можна довіряти беззастережно. По-перше, якість ламп може залежати від партії, року виробництва. По-друге, одна справа отримані інструментальним шляхом дані по CRI, пульсаціям і іншим характеристикам, а зовсім інша справа - суб'єктивні особливості людського сприйняття. Тому в якості суддів я закликав не дорогі прилади ціною в десятки тисяч рублів, а кілька пар людських очей. Лампи знаходилися в люстрі кілька днів, тому висновки засновані на досить тривалому спостереженні. JazzWay C37 OMNI - це один з найгірших варіантів для кришталевої люстри. Через кілька днів використання мене настійно попросили повернути лампи розжарювання.

Після експерименту з продукцією JazzWay я вирішив спробувати лампи Uniel LED C35 6W CL. І був приємно здивований! І хоча lamptest запевняє, що світловий потік у цих ламп і JazzWay OMNI C37 приблизно однаковий, лампи Uniel світили істотно яскравіше. Якість світла значно перевершувала JazzWay. Колірна температура була близька до ламп розжарювання (у світлодіодних трохи холодніше). Після декількох місяців використання, ніхто з домочадців не просив викрутити ці лампи. І хоча об'єктивно кришталь краще грає зі звичайними лампами розжарювання, Uniel C35 виявилися досить близькі в частині суб'єктивного сприйняття до звичних лампочок. Цей варіант використовується мною до сих пір.

Нещодавно Було Прийнято решение повісіті над сходами нову велику Кришталеву люстру аж з 18-ю лампами під цоколь E14. І я решил перевіріті, чи не з'явилися на Сайти Вся Щось нове? Я Придбай недорогі (Всього по 77 рублей) лампи Feron LB-58 25572. Я знову орієнтувався на сайт lamptest. Судячі з информации з цього сайту, у ламп Feron краще CRI, значний менше світловій потік и вищє колірна температура. Чи не только мої очі, но и очі других Членів сім'ї Зроби абсолютно певні Висновки. По-перше, світловій потік ціх ламп примерно відповідає лампам Uniel (lamptest каже, что у Feron 363лм, а у Uniel 476лм). Суб'єктивно кількість світла менше не стало точно. По-друге, ці лампи дійсно холодніше, ніж Uniel і помітно холодніше ламп розжарювання. Тут з lamptest розбіжностей немає. По-третє, якщо вірити lamptest - у ламп Feron кращий індекс передачі кольору (CRI). Може бути, так воно і є з точки зору приладу, але суб'єктивно світло цих ламп, обрамлених кришталем, сподобався менше. Скло з цими лампами поєднується гірше. Було винесено колегіальне рішення - використовувати в новій люстрі Uniel.

Але я не здавався. Я вирішив спробувати Osram retrofit classic B40. Все-таки знаменита фірма (не дивлячись на попередній прокол) і таке інше. "Ну Нееет!" - почув я від членів своєї сім'ї при включенні люстри. Лампи від Osram своїм світлом нагадали JazzWay - ті ж жовто-зелені тони, то ж відчуття нестачі світла. Не в такій мірі, звичайно, але все ж. Почуття свята ці лампи не створюють. В цілому лампи не сподобалися. Їх можна використовувати в якості якоїсь підсвічування або вторинного освітлення. У якість центрального освітлення, в кришталі я б ці лампи використовувати не став.

lamptest - відмінний ресурс, щоб відсікти явно невдалі моделі ламп. Але якщо ви вибираєте лампочки для кришталевої люстри вартістю багато тисяч рублів, рекомендую оцінити їх не по оглядам і тестам, а своїми очима. Цілком може вийде і так, що вам сподобається той варіант, який забракував я ... А на поточний момент найкращий варіант світлодіодної лампи E14 в кришталеву люстру для мене - Uniel LED C35 6W (Серія: SKY, артикул виробника: UL-00000199). Звичайно, далеко не ідеал, і ці лампи істотно поступаються лампам розжарювання, але кращого рішення я поки не знайшов. Якщо хтось із користувачів підкаже інші варіанти, обов'язково протестуйте.

Автор: Andrey_B
Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з дозволу автора і з обов'язковим посиланням на джерело.


Додати коментар:


Сортування коментарів: Останні зверху | перші зверху

2018-07-21 20:11:23 | Прудников Павло
поки найкраще що я знайшов це лампи з ІКЕА, і по світу і є дімміруемие серії, плюс і цінник под'упал)


2018-01-02 2:15:34 | Даніяр
Всім раджу спробувати led лампи від компанії Toshiba, будете приємно здивовані ціною і якістю !!! У Toshiba якраз є хороша серія для кришталевих люстр. Чи не вмію писати о'ёмних коментарів, так що користуйтеся приказкою «Довіряй, але перевіряй» !!! Всім удачі!!!


2017-11-06 18:36:47 | rsh
Спасибі, радісно бачити системний підхід до питання.
Ось тут /lamptest.ru/ є огляд декількох десятків ламп, рекомендую до використання


2017-06-13 22:16:46 | Andrey_B
Сергій, все, що ви написали дуже цікаво, пізнавально і вкрай корисно. Ймовірно, ви набагато краще за мене розбираєтеся в темі і до ваших порад варто прислухатися. Хочу тільки звернути увагу, що стаття була написана досить давно і з тих пір багато води утекло, в тому числі "світлодіодним". Однак гідної заміни ламп накалівая я до сих пір не знайшов. У мене велике приміщення на першому поверсі типу студії. І практично на одній лінії висять три майже однакові кришталеві люстри. Дві з них на 12 ламп. У всіх трьох використовуються різні лампи. Навіть зовсім стороння людина, яка поняття не має про те, що лампи бувають різні, зазначає, що світло від однієї з люстр сильно краще, ніж у інших. І в цій люстрі стоять ... лампи розжарювання. Я довго, послідовно і безуспішно перебираю різні варіанти, але коли включаєш люстру з лампами розжарювання після світлодіодним, таке відчуття, що двірники з вітрового скла пил струсили. Це ненаукове, образне, емоційне, суб'єктивне враження, але для мене це так. Втім, кілька місяців тому в одну з люстр встановив лампи Uniel C35-6W (це які filament). Ну, стало краще! Але і з ними присутнє відчуття легкої пелени, димки перед очима і відведення в сторону зелено-жовтого спектра, хоча і не дуже значний. Поки зупинився на цьому варіанті, як найкраще з того, що я пробував. Та й жовті нитки днем ​​в загальному не псують золочений декор люстри.
Можливо, все це інерція свідомості. Спочатку ЖК телевізори теж дратували своїми артефактами після "плавності" ЕПТ. Але в своїй майстерні, там, де потрібно виконувати якісь точні й акуратні роботи, використовую як і раніше лампи розжарювання. З ними я зі своїм далеко не ідеальним зором бачу об'єкти краще.


2017-06-13 20:21:26 | Сергій
Розвіємо деякі помилки в статті:
1. "Енергосберегайкі" не дають гри світла в кришталі не стільки тому, що їх світло розсіяний, скільки тому, що їх спектр складається з монохроматичних смуг. Призмам скла просто нічого "розкладати". Це не завжди є недоліком. В кришталевих люстрах, де кришталь використовується не у вигляді підвісок, а у вигляді пластин, за якими розташоване джерело світла, "енергосберегайкі" є єдиним джерелом, що дозволяє рівномірно освітити приміщення. Будь-який інший джерело забарвлює стіни і стеля в усі кольори веселки.
2. Навпаки, спектр СУЧАСНИХ світлодіодів в діапазоні 530-680 нм не менше рівномірний, ніж у ламп розжарювання. Сам світлодіод дає монохромне випромінювання "глибокого синього" на хвилі 455 нм. Якщо розглядати лампи "теплого" світіння (екв. 2700 К), то пік 455 нм в них поглинений люмінофором майже повністю, далі йде "енергетична яма", і після неї прекрасний спектр. Однак, в "холодних" лампах, (екв. 4000 К, і вище), на відміну від тих же "енергосберегаек" в діапазоні 400-520 нм немає нічого крім домінуючого піку на 455 нм. Цей пік і сліпить, і призводить до дихроїзму, коли око намагається навести на різкість. Якщо потрібен "холодний" світло, то "енергосберегайкі" дають набагато більш правильний спектр.
3. Світлова віддача сучасних світлодіодних ламп не завжди вище, ніж у нових "енергосберегаек". Віддача самих світлодіодів висока, але джерела живлення для світлодіодів мають більші втрати. Китайці часто видають за високу світлову віддачу, високу уявну яскравість світлодіодних ламп, що і показано автором. І, тільки, якщо лампа відпрацює 5000 годин, віддача "енергосберегайкі" впаде вдвічі, а светодіодкі залишиться колишньою.
4. Автор взагалі не надав значення пульсації світла куплених ламп. А тут працює емпіричне правило - лампи, які не пульсує і світять набагато краще. Справа в тому, що виробники часто ставлять в лампи світлодіоди навіть не минулого, а позаминулого покоління. І в лампі, де виробник не поскупився поставити нормальний блок живлення, і світлодіоди, швидше за все, будуть набагато краще. При цьому, необов'язково такі лампи будуть дорожче, ціни на светодідкі падають, і лампи минулих поколінь часто коштують дорожче.
Практичні рекомендації:
1. Перше на що треба звернути увагу при покупці світлодіодних ламп - діапазон живлячих напруг. З тих пір, як виробники стали робити лампи з діапазоном 170-260 В, лампи стали набагато краще.
2. Хитрі китайці навчилися робити лампи з шуканої написом, нічого не змінюючи. Але, адже можна зняти світло лампи на телефон. Оскільки частота мережі 50Гц, а у більшості відеокамер телефонів 60Гц на записи пульсації будуть відмінно видно. Лампи, у яких пульсації менше майже завжди дають більш якісне світло і по спектру.
3. світосприйняття чоловіків і жінок істотно різниться. Те, що генетичні зміни часто передаються по жіночій лінії, але, виявляється у чоловіків, стосується і очей теж. Через це, световоспринимающие білки в чоловічому оці набагато більш різноманітні, ніж в жіночому. Жінки часто спокійно ставляться до світла, який може дратувати деяких чоловіків.
Тому правильніше доручити вибір ламп чоловікові. :)
4. Колірна температура в 2700К не дає гарантій нормального спектра. Майже всі сучасні светодіодкі трохи "зелених". Однак, це впадає в очі тільки при безпосередньому порівнянні ламп. У звичайному житті очей прекрасно адаптується, і бачить тільки краще.
Гірше, коли виробник, в гонитві за високими цифрами світловіддачі іноді залишає синій колір, але прибирає з спектра зелений. Така лампа не тільки "червоні" або "желтит", очей в такому спектрі плутається, по якому з піків яскравості наводитися на різкість, виникає дихроизм.
На щастя, перевірити спектр лампи просто за допомогою звичайного лазерного диска. Відбиваючи світло, дифракційні грати диска розкладає його на складові.
5. З 2-х однакових ламп зазвичай краще та, яка важче. Світлодіоди треба охолоджувати, а радіатори не буваю невагомими.
6. Вмирають сучасні лампи зазвичай від того, що відволожився або перегрівся їх блок живлення. Тому, якщо Ви вибираєте плафон в ванну, краще ставити захищений від вологи. А якщо Ви вибираєте люстру з плафонами, краще, щоб вони були відкритими, і дивилися вгору. У плафонах, спрямованих вниз нікуди виходити тепла, і лампи перегріваються. Якщо ж плафон спрямований вгору, лампа добре охолоджується, і нікого не сліпить.
7. Краще використовувати в одній люстрі і "енергосберегайкі" і светодіодкі. Вони відмінно доповнюють один одного по спектру. І, чудес не буває, якісний рівень освітлення досягається при сумарній потужності ламп близько 3,5 Вт / кв.м.
8. Саме автору статті, можливо, краще б підійшли не «свічки» C37, а светодіодкі формату G45 - полушарікі. Вони менше ніж C37 виступають з цоколя і зовсім не псують відкриті світильники.
В комбінацію до них добре поставити спіральні "енергосберегайкі" потужністю 9 Вт, вони як раз знаходяться в габаритах "свічки" розжарювання.
Тільки ніяких диммеров, або вимикачів з неоновим підсвічуванням! Струму, що проходить через неонка досить, щоб одні з сучасних ламп світилися, інші мерехтіли.
Конкретно, спробуйте Navigator:
NLL-С37-7-230-2.7K-E14-CL 7Вт 176-264В 2700К 500лм код 4670004 71854 4
NLL-G45-7-230-2.7K-E14-CL 7Вт 176-264В 2700К 500лм код 4670004 71856 8
NCL-SF10-09-827-E14 9 Вт 2700 К 480лм код 4607136 94040 6


2016-05-26 13:04:29 | Andrey_B
Юрій, згоден з тезою про індустрію. Стаття адже писалася давно. "Filament" -лампи пробував у себе в кришталевій люстрі з чеського скла. Чи не вразило. По-перше, це ніяка не повна аналогія лампам розжарювання. Якість світла тих моделей, що я пробував, суб'єктивно помітно поступається ЛН. По-друге, і виглядають вони гірше, так як їх жовті нитки дуже некрасиво виглядають на тлі дорогого скла. Не всім це припаде до смаку, особливо, коли в люстрі немає елементів "під золото". Про ламптест знаємо ...


2016-05-26 11:48:20 | Юрій
Індустрія крокує семимильними кроками, останній тренд лампи з світлодіодами типу filament - це світлодіодні нитки. Повна аналогія ламп розжарювання навіть за зовнішнім виглядом. Хочу ще порекомендувати один ресурс, де зібрані результати тестування дуже великої кількості світлодіодних ламп lamptest.ru.


2016-03-30 11:26:38 | Andrey_B
Тома, я не можу вибрати з вашого списку, так як а) не мав справу з зазначеними лампами б) потрібно дивитися як вони працюють в конкретній люстрі.
Можу висловити наступні думки вголос. 1. Лампи розжарювання (не матовий) - це у великій мірі точкове джерело світла (не розвіяні), а світлодіодні лампи часто роблять матовими або з відбивачами, які розсіюю світло. 2. Крім споживаної потужності, світлового потоку, температури світла велике значення має випромінюються спектр. Кришталь грає ще й тому, що має місце дифракція світла, розкладання його на складові. І якщо у лампи розжарювання спектр рівний (без провалів) і кришталь переломлює його на повну веселку, то у світлодіодів спектр може бути яким завгодно. Спробуйте ще моделі світлодіодних ламп з ниткоподібними світлодіодами. Може бути, підійдуть.


2016-03-29 21:29:24 | Тома
Спасибо большое за ответ..насчет потужності на цоколі не знали, посмотрім..проблему ще не решілі..сегодня купили ультраяскравий светодіод.лампу LED від Elektrostandard, 8 Вт, 4200К, світловий потік 600лм, але все одно немає такого яскравого світла, хоча люстра вже грає) Спробуємо по Вашому раді галогенкі..Еслі у Вас є час, будь ласка скажіть, лампи, про які я зараз Вам напишу (я їх знайшла в інтернеті) краще, ніж ті, що ми сьогодні купілі..ми в лампах нуль ) а в магазині штовхають то, що есть..1) UNIEL-ВТ8, LED, еквівалентна потужність лампи розжарювання-75Вт, цветов.темп.-3000, Гц-50, светоо дача> 90, світловий потік Лм-800, кут світіння-360, ціна 287руб. 2) Екв.мощность-90, Вт-10, цвет.темп.-3000, світловий потік не пишуть, передача кольору> 80, кут світіння-360, ціна-634руб. Виберіть мне пожалуйста, помогіте..Ілі все-таки галогенка буде краще? Заранее спасибо ..


2016-03-28 10:59:52 | Andrey_B
Тома, в керівництві по експлуатації люстри або часто прямо на цоколі, куди вкручуються лампи, вказана максимальна потужність ламп розжарювання, які можна безпечно використовувати з освітлювальним приладом. Ось цим і треба керуватися. Кришталю від температури нічого не буде, а ось цоколі часто пластикові і від високої температури можуть завчасно зруйнується. Якщо цоколь E27, то можна спробувати використовувати галогенні лампи. При тій же споживаної потужності вони дають трохи більше світла.


2016-03-27 22:05:44 | Тома
Скажіть будь ласка, а звичайні лампи розжарювання НЕ плавлять метал або що там на люстрі? Вчора повісили пюстри в їдальню, на кухню і в Прихожка, чеський кришталь, але одноламповий, нам електрик сказав, щоб поставили світлодіодні лампи, поміняли сьогодні два рази лампи, але кришталь взагалі не грає, враження дешевої люстри..Лампа нам потрібна світла, так як тільки одна, бажано 150Вт, але боїмося що зіпсуємо люстру..Посоветуйте ласка, економія не цікавить, тому що люстри по однойлампе, і ще хочеться, щоб вона грала .Спасибі заздалегідь..


2015-11-24 23:57:46 | НФ
Вельми пізнавально і корисно.
Велике вам спасибі.


2014-10-18 22:54:50 | Сергій
Андрій, спасибі Вам велике! З нетерпінням чекаю тесту "ниткоподібної")


2014-10-18 22:12:53 | Andrey_B
Сергій, ось навіть не знаю. У мене, наприклад, висять дві однакові люстри по 12 ламп кожна. В однієї лампи розжарювання, в інший світлодіодні лампи. Але різниця колосальна. "Свята" від ламп розжарювання більше, ніж економії електрики від світлодіодів. Ще не провів тест лампи з "ниткоподібними світлодіодами". Може бути, вона зможе щось змінити, але в вимкненому стані жовті нитки мені не дуже подобаються.
Як я і писав - реальної альтернативи я поки не бачу. Що-небудь порадити зі словами "бери, не пошкодуєш" не можу.


2014-10-18 17:03:26 | Сергій
Теж спантеличений покупкою світлодіодним лампочки для великої кришталевої люстри.Какіе порадите?


2014-10-03 10:07:37 | THK
Доброго дня!
Купив собі ось такі лампи /www.uniel.ru/fr/catalog/4302 - рекомендую як заміну звичайним лампам розжарювання потужністю 60 Вт.
Є спеціальна серія для кришталевих люстр /www.uniel.ru/fr/catalog/4212 - я не пробував.


2014-09-30 22:02:12 | Andrey_B
Олександр, з точки зору енергоефективності галогенні лампи не далеко пішли від ламп розжарювання. 28 "галогенок" все одно будуть споживати багато. Дослідження то ставило метою знайти рішення скоротити споживання нема на 20%, не на 25%, а в 5-6 і більше разів.


2014-09-30 21:41:48 | Олександр Єгоров
а галогенні лампи не пробували? споживають менше на третину, дімміруются, перенесення кольорів хороше ...


Чи є альтернатива лампам розжарювання в кришталевих люстрах?
Люмен?
І що, власне, з самим світлом?
Чи окупиться таке вкладення?
Made in China, говорите?
Ну як?
14. І я решил перевіріті, чи не з'явилися на Сайти Вся Щось нове?
Ілі все-таки галогенка буде краще?
Какіе порадите?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама