Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зробити звукоізоляцію приватного будинку

  1. Що таке шум
  2. Методи і принципи боротьби з шумами
  3. Звукоізоляція несучих стін
  4. звукоізоляція перегородок
  5. звукоізоляція перекриттів
  6. звукоізоляція вікон
  7. звукоізоляція дверей
  8. Звукоізоляція інженерних систем і комунікацій
  9. Звукоізоляція на ділянці
  10. підводімо Підсумки

Сьогодні ми поговоримо про те, які заходи необхідно вжити для забезпечення акустичного комфорту в приватному будинку, визначимо основні принципи звукозащити, розвінчаємо поширені міфи про систему звукоізоляції.

Сьогодні ми поговоримо про те, які заходи необхідно вжити для забезпечення акустичного комфорту в приватному будинку, визначимо основні принципи звукозащити, розвінчаємо поширені міфи про систему звукоізоляції

Запитайте будь-якого власника приватного будинку, чи знає він, що таке звукоізоляція, і ви почуєте впевнений позитивну відповідь. Але більшість з них відзначать, що їх житло недостатньо комфортно з точки зору акустики. Вся справа в тому, що в нашій країні тільки зароджується культура професійного приватного будівництва. Це у нас можуть почати роботи без детального проекту, у нас дуже часто замовник сам керує роботами, таким чином, залишається один на один з бригадою будівельників. Забудовник з головою занурюється в море технічних проблем і завдань, тоді як питання звукоізоляції зазвичай відсуваються на другий план або вирішуються на основі «досвіду» і «практики», а не точних розрахунків. Традиційні уявлення про ефективну шумоізоляції житла, на жаль, переповнені міфами і помилками. Як наслідок, проблема позначається вже під час експлуатації будівлі, але щось виправити на даному етапі вкрай складно і дорого.

Оптимальні акустичні характеристики будівлі - це одна з найважливіших складових відчуття комфорту і затишку від перебування всередині житлового приміщення. У свою чергу, постійний звуковий тиск в будинку може викликати у його мешканців психологічний і фізіологічний дискомфорт, стреси, погіршення слуху і загального самопочуття. Однак зайва тиша (рівень шуму нижче 10 дБ) є причиною появи неспокою і тривоги - звуки і шуми потрібні людині, головне досягти компромісного значення їх рівня. Комфортними вважаються показники шуму в житлових приміщеннях в межах 10-25 дБ. Будівельні і санітарні норми для житла не допускають перевищення позначки в 45 дБ.

Що таке шум

Від чого ж нам ізолюватися? Шум - ось наш головний противник. Щоб ефективно з ним боротися, треба вивчити його основні види, причини виникнення, характер руху. Шуми є хаотичні комбінації звуків, які для людини не несуть ніякої інформації і негативно впливають на його нервову систему. Звук, в свою чергу, це таке фізичне явище, яке викликається хвильовими коливаннями середовища. Звуки характеризуються показниками амплітуди і частоти.

Джерела шуму можуть перебувати як усередині приміщення, так і за його межами. Небажані звуки виникають від роботи побутових приладів, переміщення і діяльності людей, функціонування внутрішньобудинкових інженерних систем і комунікацій. Серйозний дискомфорт викликають зовнішні постійні шуми, що йдуть від залізниці, автомобільної магістралі, аеропорту, так як вони мають найвищий рівень.

У будівельній акустиці розрізняють кілька видів шуму: повітряний, ударний, структурний.

Повітряний

шум викликається хвильовими коливаннями повітря (музика, плач дитини, що працює двигун автомобіля ...) Ефективність, з якою конструкції знижують рівень шуму, оцінюється індексом звукоізоляції Rw і вимірюється в децибелах.

Ударний

шум виникає через механічних впливів на конструкції будівель, найчастіше на перекриття (кроки, переміщення меблів ...) Рівень звукоізоляції від ударного шуму Lw відображає відповідні характеристики стін і перекриттів, він також вимірюється децибелами.

Структурний

шум являє собою особливі звукові коливання, які переміщаються по конструкціях будівлі. Тобто в основі цього визначення лежить класифікація за типом поширення, а не за принципом збудження. І ударний і повітряний шум може стати структурним. Так, наприклад, звуки піаніно по повітрю доходять до неізольованих перегородок і перекриттів, трансформуються в структурні шуми і по будівельним конструкціям розносяться по всьому будинку.

Залежно від того, якого типу шуми з'являються всередині приміщень, застосовується конкретний комплекс заходів щодо їх ізоляції. Ми повинні штучними перешкодами знизити рівень шуму до комфортних показників.

Методи і принципи боротьби з шумами

Отже, перша наша задача полягає в тому, щоб ізолювати приміщення від зовнішнього повітряного шуму. Тут все досить просто, на перший план виходять характеристики огороджувальних конструкцій - вікон, дверей, зовнішніх стін. Чим краще їх звукоотражающие властивості, тим менше небажаних звуків потрапить всередину будинку. вибираючи певні ізоляційні матеріали і технології, ми можемо маніпулювати такими властивостями.

Інше завдання дещо складніше - локалізувати і розсіяти звукові хвилі в приміщенні, не допускаючи їх трансформації в структурний шум. В даному випадку дуже важливі звукопоглинальні характеристики внутрішніх конструкцій, які багато в чому залежать від грамотного вибору і коректного застосування певних будівельних матеріалів.

Для захисту від повітряних шумів відмінно підходять конструкції, виконані з масивних, але разом з тим пористих матеріалів. Тоді щільні лицьові поверхні відображають частина звукової енергії в сторону його джерела, а пори поглинають і розсіюють частина звуків. Усередині приміщень досить складно і не раціонально було б використовувати занадто масивні елементи, тому на допомогу приходять багатошарові конструкції, які діють за схожим принципом: облицювання (цегла, гіпсокартон, ГВЛ, вагонка ...) відображає шуми, а шар у вигляді волокнистого матеріалу (мінеральна вата ) або звукоізоляційній мембрани - розсіює і поглинає.

Ударні шуми в приватному будинку можна нейтралізувати застосуванням в конструкціях перекриттів пружних пористих матеріалів в якості підкладок і прокладок, що гасять можливі вібрації. Це може бути спінена гума, пробка, щільний пінополістирол, поліуретан, пористий ПВХ. Добре зарекомендували себе в боротьбі з ударним шумом волокнисті матеріали, укладені в пустотах немонолітні перекриттів.

Щоб виключити поширення структурних шумів, конструкції, особливо схильні до підвищеного звуковому тиску, монтуються до інших елементів будівлі не жорстко, а через різні прокладки. Прикладом можуть служити різні конструкції плаваючих підлог, каркасні перегородки з гіпсокартону, що примикають до несучим перекриттям і несучих стін через демпферні стрічки з спіненого поліетилену (Дихтунг), підшивання стелі на підвісах з прокладками, які приглушують вібрації.

Завдання номер три полягає в тому, щоб зменшити генерування шумів всередині будинку. Для цього необхідно ізолювати джерела небажаних звуків - побутові прилади, комунікації. По-перше, гучне обладнання (агрегати примусової вентиляції, насосні станції, пральні машини ...) слід встановлювати або монтувати через пружні прокладки. По-друге, розміщувати його рекомендують на максимальному видаленні від захищаються кімнат - спальні, робочого кабінету, дитячої. Якщо є можливість, для галасливого інженерного обладнання облаштовують спеціальні, добре ізольовані підсобні приміщення, такі як пральня, котельня і так далі. Іноді деякі його елементи навіть виносять за межі будівлі - наприклад, на балкон.

Дієвим методом підвищення акустичного комфорту в будинку є грамотне проектування внутрішнього простору. Слід розподілити приміщення на ті, які особливо потребують ізоляції від сторонніх шумів (спальня, кабінет, дитяча кімната ...) і ті, які є джерелом небажаних звуків (ігрова кімната, вітальня з домашнім кінотеатром, майстерня, більярдна, господарські приміщення ...). Їх групують і мають у своєму розпорядженні на відстані один від одного. Більш того, іноді є сенс житлові захищаються кімнати розташовувати вікнами у внутрішній дворик, а інші приміщення - на сторону фасаду.

Вирішення питань звукоізоляції ефективніше і дешевше вирішувати на стадії проектування і будівництва. У будь-якому випадку звукоізоляцію приватного будинку необхідно розглядати як комплексну систему, де всі елементи пов'язані між собою і мають особливе значення. Враховано повинні бути всі акустичні фактори, що діють на будівлю. Так чи інакше, ізолювати слід все конструкції, елементи і вузли будинку: зовнішні стіни, перегородки, перекриття, підлоги, стелі, канали комунікацій, вікна, двері - про це далі.

Звукоізоляція несучих стін

Зовнішні стіни, виконані з масивних матеріалів, самі по собі мають непогані звукоізоляційні характеристики, при цьому чим «могутніше» конструкція - тим краще. Деякі матеріали краще за інших справляються з поставленим завданням. Добре відображають зовнішні шуми стіни з монолітного бетону, які не мають швів і можливих щілин. Ракушняк і пінобетон завдяки своїй пористій структурі не тільки відображають, а й гасять, поглинають звукові хвилі. Непогано «працює» силікатна і поризована цегла (не плутати з порожнистим).

Для поліпшення опору зовнішніх шумів зовнішні стіни роблять багатошаровими. Можуть бути різні комбінації з декількох шарів цегли, розділених звукоізоляційній мінеральною ватою, або з повітряним зазором.

Можуть бути різні комбінації з декількох шарів цегли, розділених звукоізоляційній мінеральною ватою, або з повітряним зазором

Поліпшується звукоізоляція при грамотному зведенні навісних вентильованих фасадів з утеплювачем, коли виключені сторонні шуми під облицюванням.

Поліпшується звукоізоляція при грамотному зведенні навісних вентильованих фасадів з утеплювачем, коли виключені сторонні шуми під облицюванням

Добрими акустичними властивостями володіють зовнішні стіни, обшиті зсередини гіпсокартоном. Це повинна бути каркасна технологія із застосуванням шару мінеральної вати. Слід звернути увагу, що кронштейни і напрямні профілі необхідно кріпити через еластичні прокладки, листи слід прикручувати з зазором від підлоги і стелі, який надалі буде замурований нетвердеющім герметиком, наприклад, акрилом. В особливо серйозних випадках може бути застосований повністю незалежний каркас з перегородочного профілю, так званий екран, на деякій відстані віддалений від основної стіни, природно він теж заповнюється ватою.

Облицювання зовнішньої стіни листами гіпсокартону за допомогою монтажного клею звукоізоляцію практично не покращує, а іноді викликає і прямо протилежний ефект - виникнення коливальні системи, звукового резонансу. Це стосується і двошарових стін, утеплених пінопластом по мокрій технології. До слова, всупереч розхожій думці, пінопласт і екструдований пінополістирол, будучи хорошими утеплювачами, ніяк не допомагають захиститися від повітряного шуму ззовні.

Як бачимо, використання масивних конструкцій в поєднанні з акустичної мінеральною ватою - найбільш дієвий метод поліпшити коефіцієнт звукоізоляції огороджувальних конструкцій. Однак слід звернути увагу, що плити або мати з волокнистих матеріалів потрібно надійно фіксувати звукоізольованими кріпленнями і розташовувати в порожнинах з мінімальними зазорами. Збільшуючи шар вати, ми покращуємо акустичні характеристики всієї конструкції.

звукоізоляція перегородок

Міжкімнатні перегородки в основному перешкоджають поширенню повітряних шумів. Але слід також вжити заходів щодо недопущення трансформації небажаних звуків в структурні шуми.

Простінки з мінеральних матеріалів (цегла, бетон, Гіпсоблоки ...), як правило, мають досить стерпні акустичні характеристики і не вимагають додаткової звукоізоляції. В особливих випадках їх обшивають гіпсокартоном з боку приміщення, що підлягає, отримуючи, таким чином, багатошарову конструкцію з прошарком мінеральної вати. Масивні перегородки краще ніж легкі каркасні справляються з низькочастотними шумами (сабвуфер домашнього кінотеатру, інженерне обладнання), тому в деяких випадках виглядають краще, навіть якщо загальний індекс звукоізоляції Rw у них нижче.

Каркасні перегородки, зібрані на металевих профілях або дерев'яних брусах, обов'язково повинні бути ізольовані звуковбирними волокнистими матеріалами. Якщо є необхідність забезпечити більш серйозну перешкоду для поширення звуків, то слід збільшити товщину акустичної вати. Для цього застосовують більш широкі профілі, наприклад, найпопулярніші розміри оцинкованих CW і UW-стійок становлять 50, 75, 100 мм. Зауважимо, що вата повинна укладатися на всю внутрішню ширину каркаса, тому параметри профілів багато в чому визначають акустичні характеристики готового простінка.

Не можна забувати і те, що вата, призначена поглинати звуки, повинна працювати з ефективним шаром. Чим масивніше буде облицювання - тим надійніше звукоізоляція. Важкі листові матеріали, ГВЛ, ОСП, ГКЛ, ДСП для цих цілей будуть краще, ніж штучні, типу вагонки. Ще краще звук локалізується, якщо застосовувати кілька шарів обшивки з перекриванням стиків.

Іноді вдаються до влаштування простінків з декількома незалежними каркасами, але вони не дуже ефективні з огляду на те, що індекс звукоізоляції в складних багатошарових конструкціях збільшується нелінійно. Так перегородка з одним каркасом шириною 75 мм всього на 25% має менший індекс звукоізоляції, ніж зі спареним каркасом за схемою 75 + 75.

Щоб боротися зі структурними шумами, направляючі профілі перегородок кріплять до стін і перекриттів через еластичні стрічки. Залишаються зазори між листової обшивкою та огороджувальними конструкціями, які ретельно закладають нетвердеющая герметиками.

звукоізоляція перекриттів

Перекриття багатоповерхового будинку має протистояти повітряним і ударним шумів. Вирішується ця проблема шляхом звукоізоляції підлоги верхнього рівня і стелі нижнього. Повітряні звукові хвилі з успіхом затримуються бетонними плитами або пирогом балочного перекриття, що складається з звукопоглинальних матеріалів і чорнової обшивки. Трохи складніша справа з нейтралізацією ударних шумів.

У більшості випадків доводиться вдаватися до різноманітних конструкцій плаваючих підлог, які прекрасно справляються зі своїм завданням. Вони не пов'язані жорстко з основними елементами будівлі. Бетонну стяжку укладають на шар пінопласту або екструдованого пінополістиролу. Лаги дерев'яних підлог монтують через пружні прокладки. Вирівнююча підсипка для сухої стяжки збірних підлог також гасить ударні коливання. Плаваючі підлоги влаштовують після монтажу перегородок, так вони виявляються ізольованими від полови в інших приміщеннях і не передають структурний шум. Між плаваючими підлогою та стінами обов'язково прокладають демпферні стрічки з спінених еластичних матеріалів.

Між плаваючими підлогою та стінами обов'язково прокладають демпферні стрічки з спінених еластичних матеріалів

Певну роль відіграють чистові покриття для підлоги, які можуть істотно впливати на акустичний комфорт приміщень. Наприклад, лінолеум, ковролін, пробка відмінно гасять і поглинають шуми. Ламінат і паркетна дошка також поліпшать акустичну ситуацію за умови застосування якісних підкладок.

Ламінат і паркетна дошка також поліпшать акустичну ситуацію за умови застосування якісних підкладок

Серйозну роль в звукоізоляції перекриттів грають підвісні стелі. У металевий каркас може бути вкладена мінеральна вата, та й простий повітряний зазор межпотолочного простору бере участь в локалізації шумів. Щоб уникнути структурних шумів і резонують коливань профілі стелі слід монтувати до стін через пружні стрічки, під підвіси рекомендується встановлювати прокладки, що гасять вібрації. Добре зарекомендували себе натяжні стелі, які взагалі не кріпляться до перекриття і виконуються з НЕ резонують плівок ПВХ і тканин.

Добре зарекомендували себе натяжні стелі, які взагалі не кріпляться до перекриття і виконуються з НЕ резонують плівок ПВХ і тканин

звукоізоляція вікон

Опірність будівлі вуличного повітряного шуму залежить не тільки від характеристик зовнішніх стін, але і від якості звукоізоляції вікон.

Перше, на що слід звернути увагу, це площа скління, при збільшенні якої обов'язково погіршується акустичний комфорт в приміщеннях.

Важливим фактором є вибір правильного склопакета. Не завжди багатоінсценує склопакет краще ізолює від шуму, причиною тому порівняно невеликі повітряні зазори між склом. Особливі звукоізоляційні характеристики мають максимально широкі багатокамерні склопакети, в яких використані дистанційні рейки різної ширини, так вдається уникнути резонансів, викликаних сильним транспортним шумом. Підсилюють звукоізоляційний ефект, застосовуючи масивні скла різної товщини. У будь-якому випадку, чим товще скла і більше повітряні зазори між ними, тим менше шуму пропускають вікна. Якщо при виробництві склопакета застосовується скло зі спеціальними плівками або триплекс, це також позитивно вплине на звукоізоляцію.

Впливає на акустику форма і конфігурація вікна. Прямокутні вікна більш «тихі» в порівнянні з квадратними. Поділ світлового прорізу перегородками з профілю на менші світлові поля із застосуванням декількох склопакетів значно підвищує акустичну ефективність.

Для звукоізоляції дуже важлива ступінь герметичності притвору, яку можна забезпечити тільки добре налагодженої фурнітурою і якісним ущільнювачем. Третій, додатковий контур ущільнювача також не буде зайвим.

Природно, необхідно, щоб вікно було грамотно встановлено з дотриманням усіх правил організації монтажних швів. Дуже вітається використання звукоізоляційних матеріалів в пустотілих схилах.

Трохи псує акустичну картину застосування вентиляційних клапанів, але не більше ніж відкрита на провітрювання стулка. А нові клапани мають своєрідний лабіринт для гасіння звуків.

звукоізоляція дверей

Одним з каналів передачі шумів є дверні прорізи. Це стосується як вхідної групи, так і міжкімнатних дверей. Рішення проблеми знову криється в застосуванні максимально можливих масивних коробок і полотен. Поліпшити акустичні показники дверей можна, застосовуючи конструкції мати щільний притул.

Більш ефективну звукоізоляцію мають конструкції з надійним ущільнювачем D-образного перетину, розташованим по всьому периметру. Вентиляційні решітки та зазори під полотном негативно позначаються на акустичній картині всередині приміщення. Тому в певних випадках слід віддати перевагу дверних блоків з порогом і глухим полотном з напливом, природно, без скління і решіток.

Тому в певних випадках слід віддати перевагу дверних блоків з порогом і глухим полотном з напливом, природно, без скління і решіток

Для звукоізоляції входу в будинок часто застосовують подвійні двері, що утворилися укоси між якими ізолюють мінеральною ватою. Більш того, зовнішнє полотно може бути заповнено волокнистим звукопоглинальним матеріалом.

Звукоізоляція інженерних систем і комунікацій

Звукоізоляція інженерних систем і комунікацій

Канали комунікацій нерідко не тільки є своєрідними містками передачі звуків, поєднуючи різні приміщення, але іноді і стають потужними генераторами повітряних шумів, що нерідко переходять в структурні. Є кілька шляхів вирішення цієї проблеми:

  1. Всі комунікації слід фіксувати до несучих конструкцій через пружні прокладки і кріплення.
  2. Труби опалення, водопостачання та каналізації (особливо стояки) обертають акустичної мінеральною ватою і обшивають коробами.
  3. Вентиляційні канали ізолюють поглинають шуми матеріалами.
  4. Вентиляційні отвори закривають гратами з лаштунками, шторками, жалюзями.
  5. Установчі та монтажні електротехнічні пристосування (підрозетники, распредкоробкі, що вбудовуються шафи) максимально герметизуються.

Звукоізоляція на ділянці

Як не дивно, але більшу частину зовнішніх повітряних шумів можна зупинити ще за межами приватної будівлі. Так в Європі уздовж жвавих автодоріг, які проходять біля житлових масивів, дуже часто встановлюють акустичні екрани. Вони також активно використовуються уздовж залізничних колій, біля діючих будівництв, виробничих цехів, дитячих ігрових майданчиків, галасливих спортивних і торговельних об'єктів. Екран шумозахисту відображає або поглинає звукові хвилі, утворюючи за собою «акустичну тінь». Іноді він діє комбіновано, об'єднуючи в своїй конструкції як шумопоглинаючі панелі з перфорацією і волокнистих наповненням, так і відображають елементи з жорстких матеріалів.

Такі бар'єри розміщуються на межі ділянки, максимально близько до джерел шуму. Вони повинні мати істотну протяжність і висоту від 3 метрів, що, втім, не завжди позначається негативно з точки зору дизайну, так як є прозорі екрани зі спеціального скла і полікарбонату.

Кілька рядів зелених насаджень на кордоні ділянки також допоможуть знизити звуковий тиск на ваше житло. Кучеряві, густорастущей рослини на паркані або фасаді також здатні розсіювати і гасити велику частину шумів.

підводімо Підсумки

Ми розглянули основні елементи звукозащити приватного будинку і вже можемо зробити деякі висновки:

  1. Звукоізоляція в більшій мірі залежить від типу конструкцій, ніж від властивостей матеріалів.
  2. Особливу увагу слід приділяти примикань різних елементів будівлі один до одного, застосовуючи пружні демпферні прокладки і ретельно герметизируя шви.
  3. Чим масивніше конструкція - тим краще звукоізоляція.
  4. Більш широкий шар ізолятора або більш широка повітряна камера ефективніше захищають від шумів.
  5. Замість масивних одношарових конструкцій можна застосувати легкі багатошарові.
  6. Звуковбирні шари повинні чергуватися з відбивають матеріалами.
  7. Отвори, отвори, тріщини в конструкціях знижують рівень їх звукоізоляції.
  8. Джерела шумів необхідно згрупувати і максимально віддалити від приміщень, які захищаються.
  9. Все звукоізоляційні матеріали необхідно щільно притискати один до одного і до конструкцій.
  10. Не всі утеплювачі мають звукоізоляційні властивості.
  11. Поліпшити акустичний комфорт можна, застосовуючи в інтер'єрі еластичні оздоблювальні матеріали, ворсові покриття для підлоги, м'яку об'ємну меблі, щільні масивні штори.
  12. Почати захищатися від зовнішніх шумів можна вже на території ділянки.

У будь-якому випадку звукоізоляцію приватного будинку необхідно розглядати як комплексну систему, реалізацію якої ефективніше і дешевше виробляти на етапі проектування і будівництва.

Турищев Антон, рмнт.ру

16.11.12

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама