Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Будова алмазу і важливі характеристики каменю

  1. будова алмазу
  2. Фізичні властивості алмазу
  3. експерименти

Вітаю, дорогі друзі. Багатьом людям подобається прекрасна гра світло в гранях справжніх алмазів. Згодом простий інтерес вимагає все більшого занурення в тему дорогоцінних каменів, а саме алмазів. Хочеться більше дізнатися про їх структуру, що дозволяє камінню бути такими міцними. Удвічі підсилює інтерес той факт, що справжній камінь в домашніх умовах досить важко пошкодити, та й тьмяніти камінчик з роками не збирається. Будова алмазу дійсно дивно.

Графіт і алмаз мають одну і ту ж природу, одне походження. Адже в основі їх лежить всім відомий вуглець. До сих пір залишається тільки дивуватися тому, як з одного і того ж елемента можуть виходити толь разюче відрізняються один від одного речовини. Яке ж будова має неограненний діамант?

будова алмазу

Структура кристала каменю має дуже гармонійне будова і зв'язок атомів. Це й не дивно: вуглецеві атоми прагнуть до розташування в центрі, а верхніми точками (вершинами) в такій формі бувають тільки найближчі один щодо одного атоми вуглецю. До речі, щільність адамант якраз пояснюється тим, що атоми елементарного осередку пов'язує ковалентний зв'язок.

Будова кристалічної решітки ви можете побачити в цьому невеликому ролику:

Найцікавіше, що межі алмазу з'являються тільки при його огранювання. Тобто з формою кристала це не пов'язано ніяк.

Взагалі, мінерал, як уже зазначалося, є майже стовідсотковим вуглецем. Однак при цьому в ньому можна виявити досить багато домішок (правда, в межах всього одного відсотка). Кремній, магній, азот - чого тільки не зустрінеш в тій незначній частці додаткових речовин, що є у алмазу. І це далеко не повний список.

Формою кристала алмаза при цьому є тетраедр, тобто по суті правильна піраміда з чотирма трикутниками в якості площин. Будь-яка з решіток мінералу має кубічну форму, звідси і назва кристалічної решітки.

Завдяки в тому числі своєю будовою, діамант часто використовується в техніці і в багатьох галузях промисловості, про що ви можете почитати тут.

Фізичні властивості алмазу

Крім загальних відомостей про будову каменю, за допомогою такої інформації можна отримати і деякі інші відомості, що стосуються його властивостей.

Як уже згадувалося раніше, алмаз є найтвердішим серед існуючих на Землі речовин (щільність за шкалою Мооса орієнтується в своєму максимальному значенні 10 саме на нього). А ось деякі різновиди мінералу хоч і мають схожу структуру, але при цьому мають куди більш низьку твердість. Наприклад той же корунд куди менш твердий - алмаз перевищує його по цій якості приблизно в 150 разів.

Наприклад той же корунд куди менш твердий - алмаз перевищує його по цій якості приблизно в 150 разів

Той же графіт є набагато більш м'яким з однієї простої причини - кардинальне відмінність будови кристалічної решітки.

  1. Завдяки таким своїм якостям, алмаз відмінно підходить для обробки й огранювання деяких інших дорогоцінних каменів, таких як берил або сапфір і деяких Дурги. Адже алмаз неймовірно стійкий до стирання.
  2. Однак незважаючи на все перераховане, цей камінь все одно потрібно берегти від випадкових падінь. Адже камінь дуже крихкий, якщо він впаде зі столу або іншої високої поверхні, то ймовірність тріщин і відколів при цьому дуже висока. Вся справа в багатошарової спайні структурі.
  3. Завдяки деяким атомарним особливостям будови, алмаз є чудовим діелектриком (про що ви напевно чули на уроках фізики). При цьому і теплопровідність серед всіх відомих твердих тіл у алмазу найвища - досягає 24 Вт / см.
  4. З відомостей про структуру і твердості мінералу можна дізнатися і масу одного його карата (одиниці вимірювання). Для цієї речовини вона становить близько 0,2 грам. Щоб виміряти це значення і не забути його, у майстрів ювелірної справи є спеціалізовані таблиці.
  5. одними з найцінніших якостей адамант є його чудові властивості дисперсії та заломлення. Завдяки їм можна насолоджуватися грою світла в гранях обробленого мінералу. Досвідчені майстри навіть за таким блиску вже можуть визначити, чи справжній перед ними камінь чи ні.
  6. Через будову адамант горить в кисневому середовищі аж при 800 градусах за Цельсієм. При цьому горить камінь прекрасним блакитним полум'ям. Зворотний процес розпаду камінчика починається в вакуумі при температурах от 2000 градусів - при цьому мінерал стає назад графітом.

експерименти

До речі щодо горіння. Деякі умільці провертають експерименти по горінню в лабораторіях. Звичайно, це фахівці, повторювати таке не варто (та це й дуже складно). Процес одного з таких експериментів можна спостерігати на відео:

Ще більше фактів каменях і їх особливості чекають вас далі. Заходьте в гості частіше і діліться своїми враженнями з допомогою кнопок соціальних мереж. До зустрічі!

команда ЛюбіКамні

Яке ж будова має неограненний діамант?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама