Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Полив - справа тонка

Небувала спека на початку червня була сприйнята городниками як черговий виклик природи: як-не-як на кону - майбутній урожай Небувала спека на початку червня була сприйнята городниками як черговий виклик природи: як-не-як на кону - майбутній урожай. Доведено, що якщо протягом двох тижнів немає дощів, урожайність овочів і фруктів різко знижується. Але навіть якщо періодично і накрапає, про полив все одно не варто забувати.


Більше за інших страждають від посухи культури-скороспілки, у яких коріння розташовані близько біля поверхні грунту: редис, редька, салат, шпинат, крес-салат, кріп ... Вони тоді швидко старіють і стрілку, так і не давши врожаю. На другому місці по залежності від води стоять огірки, перець, баклажани, капуста, кабачки, гарбуз. За дефіциту вологи огірки виростають гіркими і потворними, а то і зовсім скидають зав'язь, томати дрібнішають, качани капусти розтріскуються, грубіють черешки у ревеню, любистку, шпинату, щавлю, естрагону, морква «куйовдиться», а буряк твердне.


Полив - справа тонка. Не дарма ж в середньоазіатських республіках професія поливальника за ступенем шанування і важливості стояла (та й донині стоїть, напевно) майже на одному рівні з прокурором ... Перелив - згнило, недолив - висохло. І прощай, урожай.


Тому саме час поговорити про правила поливу. Існує багато тонкощів, які необхідно врахувати, щоб не помилитися в нескладної на перший погляд роботі.


Наталія Тишкевич, ведуча випуску «Сад і город».


(8-017) 287-19-31


[email protected]


Щоб полити сотку яблуневого саду, необхідно 35 - 70 куб. м (понад 3.500 відер) води. Але тільки 1 - 2% від цього обсягу засвоюються рослинами, решта - випаровується. Ось і виходить, що культури, як насоси, безперервно качають воду з грунту в повітря. І цьому є свої пояснення. По-перше, рослини засвоюють мінеральні солі тільки у вигляді слабких водних розчинів. Тому для отримання потрібної дози мінералів їм доводиться пропускати через себе куби рідини. По-друге, необхідно охолоджувати листя - в теплу погоду вона сильно перегрівається. І нарешті, процес фотосинтезу. Одночасне поглинання світла, води і вуглекислого газу - складне завдання, що вимагає великих втрат вологи.


Тримати рослини на сухому пайку неприпустимо. Вони, можливо, і виживуть, але будуть слабкими, хворобливими і як результат неврожайними.


Полив - це не тільки волога, а й кисень, який вода несе (вірніше, повинна нести) коріння Полив - це не тільки волога, а й кисень, який вода несе (вірніше, повинна нести) коріння. Тому ні в якому разі не можна поливати посадки холодною водою відразу з колодязя або свердловини: вона «мертва» - в ній практично немає кисню. Нехай хоча б добу постоїть в бочках, нагріється, насититься, словом, стане «живий». До того ж чим довше вода стоїть, тим краще: в ній більше буде корисних для рослин мікроорганізмів. Іноді в бочки кладуть старі цвяхи, збагачуючи воду залізом.


Що стосується температури поливної води, то вона повинна бути дорівнює температурі грунту - приблизно плюс 25 - 27 градусів. Від холодної (нижче 20 градусів) у рослин з'являються опіки, розвивається чорна ніжка і інші грибні хвороби.


Про те, чи достатньо чи ні политі культури, нам підкажуть листя. При нестачі вологи у огірка вони скручуються і загинаються, у капусти підгинаються і покриваються сизуватим нальотом з рожевим відтінком, у моркви темніють і злегка загортаються, у буряка - дрібнішають і стають буро-фіолетовими, у цибулі кінчики пір'я біліють і пригинаються.


Як чините ви, якщо приїхали на дачу через тиждень і застигли в жаху, побачивши скам'янілих грядок? Хапається за поливальний шланг і ллєте що є сили? І що отримуєте в результаті: заплили грядки і рослини, що стоять в напіврідкої бруду? Неправильне рішення. При такому поливі вода не проникає в грунт, а варто в борознах і ямках. А як тільки земля підсохне, на ній моментально утворюється щільна кірка.


Давайте проведемо роботу над помилками. Повітря, що знаходиться в капілярах сухої землі, при заливанні її відразу великою кількістю води виривається з грунту і перетворює її грудочки в пил. Вона спочатку начебто і прискорює змочування грунту, а потім утворює кірку і не пускає воду в глиб до коріння. Всього цього дуже легко уникнути, якщо взяти за правило перед поливом грядки спочатку трохи подрихліть, а потім злегка збризнути водою, щоб з грунтових капілярів повітря виходило поступово.


Закономірне питання при поливі: що краще - частіше і дрібніше або рідше і грунтовно? Фахівці в своєму висновку одностайні: часті поверхневі і невмілі поливи ще більше висушують грунт, провокуючи лише ріст бур'янів. І потім, постійна ґрунтова кірка прискорює випаровування не тільки поливної води, а й запасів тієї, що є в грунті.


Дуже важливо спробувати максимально зберегти воду в грунті. Як? Тільки розпушуванням! Через пару годин після поливу пройдіться сапкою по грядках. Але мотижьте неглибоко (на 1 - 2 см), щоб не пошкодити коріння.


Отже, полили. А чи добре? На наступний день вранці застроміть в грядку палець. Якщо на глибині 5 см ще волого, значить, все зроблено правильно. Сухо? Мало вологи. Болото хлюпає? Перестаралися.


Рада «СБ»


Щоб визначити вологість грунту, копиці її на штик лопати. Якщо земля тільки злегка прилипає до лопати і її можна стиснути в грудку рукою, то води достатньо. Якщо ж грудку розсипається - настав час приступати до поливу.


У кожного городника - свій спосіб поливу У кожного городника - свій спосіб поливу. Найпростіший - з лійки. І найкраще - через насадки з дрібними отворами. Великі важкі краплі, падаючи на грунт, сильно ущільнюють її. Якщо поливаєте з шланга, то тримайте його так, щоб вода текла по міжряддю. Інакше велика небезпека пошкодити рослини, розмити грунт і оголити коріння. При поливі водопровідною водою зі шланга з розпилювачем направляйте струмінь вгору, щоб крапельки води, перш ніж впасти на землю, хоч трохи зігрілися.


Хороші помічники при поливі і дволітрові пластикові пляшки. Вони - відмінна підстраховка для тих, хто буває на дачі тільки по вихідним. Ємності можна закопати як шийкою вниз, так і вгору, вертикально заглубив на 10 - 15 см в землю. Щоб вода повільно просочувалася в грунт, внизу пляшки зробіть 2 - 3 проколу гострим предметом.


Деякі городники «решето" не низ посуду, а її середню частину. А нижню, де постійно перебуває вода, використовують для підживлення рослин. Добрива размокают в воді і поступово надходять в грунт разом з поливом.


Така пляшка-поливалка буде незамінна на будь-який грядці, будь то кабачки, томати, капуста чи огірки. Три штуки на 1 кв. м цілком достатньо.


Найефективніше (хоча і більш трудомістке) - крапельне зрошення. У трубу, приєднаної до ємності з водою, ввинчивают короткі, крапельного типу, насадки. Незаперечна перевага цього способу в тому, що надходить до рослин вода добре прогрівається, а її краплі, стикаючись з повітрям, захоплюють кисень і доставляють його коріння.


Крапельне зрошення - недешеве задоволення Крапельне зрошення - недешеве задоволення. Але на своїх шести сотках можна обійтися і аналогічними підручними матеріалами. Так, народні умільці уздовж грядок закопують перфоровані (продірявлені через рівні проміжки) шланги, попередньо вдягнувши на них старі капронові панчохи або колготки (щоб отвору не забивалися землею). Кінці шлангів приєднують до поливної системи, злегка відкривають кран на ємності з водою - і волога потроху надходить персонально до кожного рослині.


Інші городні Кулібіни пластикові труби (довжиною 30 - 35 см і діаметром 6 - 7 см) НЕ розкладають по грядці, а ранньою весною закопують вглиб (вертикально по схемі 1х1 м), щоб вода надходила відразу до коріння рослин. У нижній частині труб роблять (як і у випадку з пляшкою) отвори діаметром 2 - 4 мм, через які і буде витікати поливна вода. Щоб вона не йшла углиб, а розтікалася по підземному горизонту, під нижні кінці труб кладуть невеликі шматки плівки. При такому поливі коріння в пошуках вологи будуть активно тягнутися вниз, добре розвиває кореневу систему. А в підсумку багатшим буде і врожай. Навколо однієї труби можна сміливо висадити чотири кущика томата, перцю, огірка, баклажана або два капусти.


У чому ж переваги внутрипочвенного поливу? Економиться вода, яка не ущільнюється верхній шар землі, поліпшується її повітрообмін, стримується ріст бур'янів і не так швидко випаровується волога з нижніх шарів грунту. А оскільки вологість повітря біля самої землі при такому поливі нижче, ніж при звичайному, то зменшується і ймовірність ураження рослин грибними хворобами.


Рада «СБ»


Брак води в якійсь мірі може компенсувати «сухий полив»: три розпушування рівноцінні одному поливу.


Добре, якщо на ділянці є водопровід. А якщо немає? Полегшити нелегку працю водоноса може тільки мульча.


Хто пробував у себе на ділянці мульчувати грядки або пристовбурні круги, той знає, наскільки це зручно і корисно. По-перше, не пересихає земля, а тому і краще зберігається волога. По-друге, не ростуть бур'яни і немає потреби в регулярних утомливих прополка. По-третє, культури краще захищені від шкідників (навіть кротів) і хвороб. По-четверте, взимку рослинам комфортніше під теплим «ковдрою». По-п'яте, шар мульчі захищає коренеплоди (буряк, моркву, редис, дайкон, селера) від прямих сонячних променів, навіть якщо овочі та визирнуть з грядки. І, нарешті, майже наполовину підвищується врожайність!


Мульчують ділянку в травні-червні, коли земля добре прогріється. І обов'язково після дощу або хорошого поливу. Але перш ніж засипати мульчу (8 - 15 см), грядку треба підготувати: виполоти бур'яни, внести комплексне добриво і подрихліть. Щоб краще циркулював повітря, навколо кожної рослини залиште вільними 5 - 8 см.


Мульчею може бути все, що завгодно: солома, сіно, перегній, соковиті зелені рослини, папір, картон, торф, тирса, тріски, керамзит, спеціальне чорне покривне полотно типу агріл або лутрасил.


Ні в якому разі не можна мульчувати грядки щойно скошеною травою: почне гнити. Нехай пару днів підсохне. Не годяться і бур'яни після цвітіння. А ось пасинки томатів і картоплиння не викидайте. Розкладіть їх під кущами чорної смородини і агрусу. Це відмінна профілактика проти грибних захворювань.


Деякі овочівники вкривають грядки шаром газет або картону. Мульчувати однієї папером не можна: вона, як губка, витягне із землі всю вологу. Спочатку розкладіть в 2 - 3 шари газети (бажано чорно-білі, в кольоровий фарбі багато токсинів), а вже поверх них - іншу мульчу. Паперова підкладка обов'язково повинна бути і під шаром сіна: вже дуже велика ймовірність засіяти весь город бур'янами. Свіжі тирса (якщо немає інших) вносять разом з азотними добривами або знову ж на шар газет.


Не кращий варіант - чорна плівка. Вона не дихає і влітку під нею все буквально горить. Ситуацію можна виправити, якщо поверх поліетилену накидати зеленої трави. Але краще використовувати чорний нетканий матеріал: бур'яни не ростуть, а грядка дихає.


У овочевих культур найбільш активні корені знаходяться на глибині 20 - 30 см, у плодових - від півметра і більше У овочевих культур найбільш активні корені знаходяться на глибині 20 - 30 см, у плодових - від півметра і більше. Саме туди і повинна дійти вода при поливі, а не просто прибити пил. До речі, для того щоб промочити грунт на 20 - 30 см, потрібен шар води 2,5 см. При перерахунку на сотку вийде близько 400 відер води.


Полив - це ще й профілактика проти багатьох хвороб. Капусти, брукви, редиски, редьки - від капустяної мухи і хрестоцвіті блішки, картоплі - від парші. Якщо поливати грядки тільки теплою водою, огірки не будуть хворіти кореневою гниллю, а томати розтріскуватися.


Але у кожної культури - свій водний режим. Одні рослини - «водохлеба» (огірок, капуста білокачанна і кольорова, салат, редис, шпинат), і їм необхідний рясний полив. Інші (томат, морква, петрушка, пастернак, гарбуз, кавун, кабачок, кукурудза, квасоля) самі намагаються добувати вологу з ґрунту і економно її витрачати. Тому всі рослини однаково поливати ні в якому разі не можна.


Помідори люблять пухку, вологий грунт і сухе повітря. Ось тому так важливо добре провітрювати теплицю. Томати поливають під корінь. Не варто обприскувати їх по листю навіть в жарку погоду, інакше вони будуть погано запилюватися, обсиплються плоди, зросте небезпека виникнення такої хвороби, як бура плямистість. У більшості ж випадків при нестачі вологи і кальцію на помідорах утворюється верхова гниль (кінчик плоду темніє, і цей процес вже не зупинити).


Помічено, що при надлишку вологи виростає потужний томатний кущ з товстим стеблом і м'ясистим листям, на якому практично немає плодів. За 20 - 30 днів до закінчення збору врожаю полив томатів припиняють: так швидше дозріють плоди.


ОГІРКИ - вихідці з вологих тропіків. Тому їм потрібна висока вологість не тільки грунту, але і повітря. Вони потребують регулярного і рясного поливу. Особливо при утворенні перших зав'язей, масовому плодоносінні і після збору зеленцов. При цьому воду треба лити обережно, намагаючись не замочити листя, не розмити грунт і не оголити коріння. Та й біля стебла земля повинна бути сухою, інакше почнуть загнивати корені. Саме з цієї причини огірки в теплиці НЕ підгортають.


Огірки краще поливати в борозни, зроблені трохи в стороні від стебел. Добре для підвищення вологості поставити в теплицю або розставити по грядці відкриті ємності з водою.


КАПУСТА - ще той водохлеба. У спеку без вологи вона взагалі перестає рости. Якщо кольорову і білокачанну ранню капусту поливати зрідка, час від часу, то у першій суцвіття покриється ворсинками і листочками, головка буде дрібної і швидко розсиплеться, а у другій почнуть розтріскуватися качани.


Середньостиглі сорти інтенсивно поливають в липні, пізньостиглі - в серпні. Причому в цей час їм потрібна не тільки грунтова волога, а й висока вологість повітря: розрослися листя випаровують дуже багато води.


Поїти капусту краще не під корінь, а в край борозни або лунки, щоб при цьому не вимивалася грунт і не утворювалися ями. До вподоби їй і освіжаючий душ по листю. За 2 - 3 тижні до збирання полив припиняють, щоб качани не тріскалися і добре зберігалися.


Чуйний на полив і КАРТОПЛЯ, особливо ранній. Тоді і приріст пагонів хороший, і врожай високий. Перший раз треба добре зволожити посадки після появи сходів. Саме в цей момент починається активне формування куща. Якщо вологи буде недостатньо, то дуже швидко вичерпається запас поживних речовин, який є в посадковому бульбі, листя пожовтіє і скрутяться, а зростання самого рослини сповільниться.


Наступні моменти, коли найбільше бульба потребує поливу, - це період бутонізації та час цвітіння. При нестачі води столони перестають утворювати нові бульби, а вже з'явилися бульби починають проростати, в результаті врожайність різко впаде. Приблизно за 1 - 2 тижні до збирання картоплі всілякі водні процедури припиняють: так бульби залишаться сухими і чистими.


ПЕРЕЦЬ І БАКЛАЖАНИ люблять сухе повітря, але вимагають постійної вологості грунту протягом усієї вегетації ПЕРЕЦЬ І БАКЛАЖАНИ люблять сухе повітря, але вимагають постійної вологості грунту протягом усієї вегетації. Вони не переносять навіть короткочасної посухи. При нерівномірному поливі ці південні культури скидають квітки і зав'язі, перестають зав'язувати плоди, а у перцю ще й моментально пробковеет стебло. Зволожувати їх дощиком не можна: тільки під корінь. Для них ідеальний крапельний полив або пластикові пляшки.


Баклажана потрібно води в 2 - 2,5 рази більше, ніж перцю: його великі листи випаровують більше вологи.


Для ЛУКА РЕПЧАТОГО І шалотт рясний полив важливий в перші три тижні після посіву, потім під час масового відростання пера і освіти цибулин. Якщо в якийсь момент вологи буде мало, то зростання цибулин сповільниться. І процес цей незворотній: потім навіть самим рясним поливом ми не змусимо їх підрости. Ні до чого волога і в кінці вегетації: вона лише затримує дозрівання цибулин і погіршує їх лежкість.


Якщо літо дощове, ЧАСНИК краще не поливати зовсім, а в суху і жарку погоду - через 5 - 6 днів. Навіть після тривалої посухи, коли зростання цибулин зупинився, поливом можна виправити ситуацію. Але краще все-таки не ризикувати. За 20 - 30 днів до збирання полив припиняють.


Якщо МОРКОВЬ поливати від випадку до випадку, то коренеплоди обростуть корінцями, втратять соковитість і почнуть розтріскуватися. Це відбувається через те, що зовнішні волокна не витримують тиску зростаючих внутрішніх тканин і розриваються. Для зберігання такої овоч уже не годиться.


Морква вважає за краще помірно вологий грунт, але в той же час не любить частих поливів. Після того як насіння зійде, потримайте сіянці на сухому пайку днів десять, щоб корінець пішов глибше в землю.


Після поливу при розпушуванні грядок обов'язково подокучівают коренеплоди, щоб верхівка оголювалися і не загнивала.


Останній раз полийте моркву за три тижні до збирання врожаю: так овоч буде краще зберігатися.


ГАРБУЗ, патисони та кабачки - хороші добувачі води з глибоких шарів грунту. Але оскільки листя у них дуже великі, то і вологи випаровується набагато більше. Тому поливають ці культури часто і рясно - по відру на рослину. Під час цвітіння полив дещо зменшують: при високій вологості повітря і грунту запилення жіночих квітів викликає труднощі. А при плодоносінні (з середини липня до кінця серпня) знову збільшують - через 2 - 4 дні. Поливаючи, потрібно стежити за тим, щоб вода не потрапляла на листя і не оголювала коріння.


До слова, гарбуз легше переносить короткі сухі періоди, ніж кабачки і патисони.


Не варто завзято поливати кавуни і дині, особливо на початку вегетації. Інакше замість плодів будете милуватися величезним зеленим букетом з розрослися пагонів. «Велика» вода цим жителям півдня буде потрібна в середині вегетації, коли почнуть зав'язуватися і наливатися плоди.


БУРЯК ЇДАЛЬНЯ - найвимогливіша до поливу серед коренеплодів культура. Вона моментально реагує на дефіцит вологи: необоротно грубіє. Щоб овоч добре налився, вода повинна проникнути на 20 - 25 см в глибину грядки. У посушливий час буряк поливають кожні 8 - 10 днів по 1 - 2 лійки на 1 кв. м під корінь або дощиком по листю.


Найбільше вода потрібна брукви, турнепсу і дайкон в перший і останній місяці вегетації, інакше коренеплоди стануть «дерев'яними» і несмачними.


РЕДИС буде вдячний за хороший полив, особливо після появи перших справжніх листків і під час формування плодів.


Петрушки і ПАСТЕРНАК поливають не частіше 3 - 5 разів на сезон, інакше коренеплід почне загнивати, на ньому з'являться темні плями. Чи не вимоглива до вологи і ФАСОЛЬ.


У спекотну суху погоду ЩАВЕЛЬ, ШПИНАТ, ревінь, ЛЮБИСТОК, естрагон, батун і інші культури викидають цветонос, а самі листя і черешки грубіють, втрачаючи поживну цінність. Тому в середині літа зеленню і пряноароматние культури можна (і потрібно) скошувати.


В посушливе літо потребує поливу і ПЛОДОВИЙ САД В посушливе літо потребує поливу і ПЛОДОВИЙ САД. Молодому деревцю досить буде 5 - 10 відер води на полив, плодоносних - 15 і більше. Поливати найкраще в пристовбурні кола, але не у самого стовбура, а по радіусу крони - 1 - 1,5 м. Дефіцит вологи завчасно старить дерева і скорочує час їх врожайною життя. Тому і народять вони нерегулярно, а взимку підмерзають.


Плодоносні яблуні і ГРУШИ протягом сезону поять (як мінімум) чотири рази: до цвітіння, відразу після нього, ще через три тижні і на початку дозрівання плодів.


Вишня поливають перед початком цвітіння, потім під час утворення зав'язей і восени в період листопаду. Сливи - перед цвітінням і відразу після нього.


СМОРОДИНА (чорна, червона) і агрус люблять вологу. За літній сезон їх потрібно полити хоча б три рази. Перший - в період утворення зав'язі та інтенсивного росту пагонів: наприкінці травня - початку червня. Другий раз - під час наливу ягід: приблизно в кінці червня. Третій - після збору врожаю, водночас не забуваючи про підгодівлі. Щоб вода не розтікалася, по периметру крони роблять борозенки глибиною близько 10 см або огороджують кущі декоративним пластиком або металевою пластиною, вдавивши огорожу в грунт.


Досить вимоглива до змісту вологи в грунті і МАЛИНА. Якщо після цвітіння під час формування ягід коштує посушлива погода, то поливати доведеться двічі в тиждень.


Дуже чуйна на полив і ОБЛІПИХА. Особливо під час наливу ягід.


Не варто забувати жарким літом і про газон. Частота його поливу залежить від типу грунту, але все одно він відбувається не рідше одного разу на тиждень. Вода повинна пройти на глибину 15 - 20 см, тобто на 1 кв. м доведеться вилити не менш як 10 л води.


Що стосується квітники, то їх треба зволожувати кожні 3 - 4 дні з розрахунку 30 - 40 л на кв. м. І тут найзручніше крапельний (або підгрунтовий) полив. Рокарій і АЛЬПІЙСЬКІ ГІРКИ зрошують кожні 7 - 12 днів по 15 - 30 л на кв. м.


на замітку


Для формування 1 кг яблук дерево має пропустити через себе не менше 50 л води, в іншому випадку врожай знизиться.


до речі


За ступенем потреби в воді плодові та ягідні культури можна розташувати в наступному порядку: суниця, смородина, малина, агрус, яблуня, слива, вишня, груша, абрикос.

Помітілі помилку? Будь ласка, віділіть ее та натісніть Ctrl + Enter

Як чините ви, якщо приїхали на дачу через тиждень і застигли в жаху, побачивши скам'янілих грядок?
Хапається за поливальний шланг і ллєте що є сили?
І що отримуєте в результаті: заплили грядки і рослини, що стоять в напіврідкої бруду?
Закономірне питання при поливі: що краще - частіше і дрібніше або рідше і грунтовно?
Як?
А чи добре?
Сухо?
Болото хлюпає?
У чому ж переваги внутрипочвенного поливу?
А якщо немає?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама