Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Опалення приватного будинку своїми руками, схеми

  1. Які існують варіанти опалення?
  2. пічне опалення
  3. Газове опалення
  4. Електричне опалення
  5. водяне опалення
  6. водяне опалення
  7. Переваги та недоліки водяного опалення
  8. Принцип роботи системи водяного опалення
  9. З яких основних вузлів складається система водяного опалення?
  10. З чого почати проектування опалення в своєму приватному будинку?
  11. Які існують варіанти реалізації системи водяного опалення?
  12. Різновиди однотрубної системи
  13. двотрубна система
  14. Як організувати опалення в приватному будинку своїми руками?
  15. висновок

Малюнок 1 - Система обігріву приватного будинку

Монтаж опалення в приватному будинку - це один з найбільш важливих етапів при проектуванні і будівництві свого заміського котеджу. Від того, наскільки якісно і продумано буде реалізований цей етап, залежить комфорт мешканців будинку і довговічність самого будови. Адже затишок в домі багато в чому забезпечується теплом і комфортним мікрокліматом. Якщо централізоване опалення в місті включають строго у встановлені дати, то опалення приватного будинку можна включати в будь-який момент, коли з'явиться бажання або необхідність. У цьому є свої плюси і мінуси. Які існують варіанти систем, яке обладнання використовується, як реалізується кожна з систем - про все це і не тільки піде розмова в цій статті.

Які існують варіанти опалення?

На сьогоднішній день воно може бути реалізовано одним із таких способів:

  1. Пічне. Обігрів будинку здійснюється за допомогою печі.
  2. Водяне. Теплоносієм в даному випадку є вода, яка курсує по системі.
  3. Електричне. Електроенергія перетворюється в тепло і зігріває будинок.
  4. Газове. Використовується газовий котел.
  5. Комбіноване. Включає в себе елементи різних систем опалення, об'єднані воєдино.

пічне опалення

Раніше обігрів будинку, через брак інших варіантів, виконувався за допомогою печі. Піч досить довговічна, вона може прослужити кілька десятиліть без перекладки. Однак цей варіант опалення має ряд недоліків:

  1. Постійна необхідність в паливі - дровах. Заготівля дров - це дуже витратна і втомлива необхідність.
  2. Щоб прогріти великий холодний будинок взимку, необхідно витратити дуже багато часу і топити піч практично цілодобово.
  3. Протопки печі можлива лише при безпосередній участі людини, тому що якщо пустити справу на самоплив, можливі неприємності.
  4. У різних частинах будинку рівень теплоти може дуже сильно відрізнятися: біля самої грубки буде максимальний рівень тепла, трохи далі буде прохолодно, у віддалених кутках буде зовсім холодно.
  5. У холодні пори року і доби грубка потребує постійної протопки, тому що коли піч не топиться, будинок швидко вихолоджувати.

У сучасному світі пічне опалення використовується все рідше і витісняється іншими видами.

Газове опалення

Реалізується, коли немає можливості зробити водяне опалення. Газові котли мають високий ККД (80-90%), однак через чималу вартість газу в багатьох країнах світу їх використання не надто доцільно. Газові котли мають широке поширення в Росії і деяких країнах СНД, де все ще відносно невисока вартість газу.

Електричне опалення

Малюнок 2 - Система з електричним котлом

Такий варіант є самим легко реалізованих. Однак вартість всієї системи буде висока, адже електроенергія - один з найдорожчих ресурсів, які застосовуються для опалення. У разі застосування електричного котла для опалення потрібно, щоб в приватному будинку на постійній основі було 3 фази напруги без просадок і перебоїв електропостачання. Кілька ризиковано мати такий варіант опалення в зимовий час, якщо раптом в дачному кооперативі на півдня відключать електроенергію, що часом трапляється. Так що це не найпопулярніший варіант.

Так що це не найпопулярніший варіант

водяне опалення

З усіх міркувань це оптимальний варіант для приватного дачного будинку. Він використовується повсюдно в містах в будинках існуючого житлового фонду. Теплоносієм тут є вода. Цей варіант відносно дешевий в реалізації, має термін служби близько 50 років, забезпечує мешканців теплом. Можлива гнучка регулювання опалення: на теплу пору року воно відключається повністю, восени при опусканні середньодобової температури нижче +7 градусів включається, щоб забезпечити комфортну температуру в квартирах в районі + 21- + 25 градусів, при сильному похолоданні опалення включається на повну потужність, щоб забезпечити мешканцям температуру комфорту. Вищеописаний механізм запускається в будинках з водяним опаленням без індивідуальних терморегуляторів, встановлених в квартирах. Якщо в квартирі коштує такий регулятор температури, то у мешканців і зовсім є великі можливості регулювання температури в квартирі: за допомогою повороту регулятора можна вибирати кількість віддається батареєю тепла.

водяне опалення

Переваги та недоліки водяного опалення

У даного виду опалення є кілька недоліків, але плюсів набагато більше. Перерахуємо плюси і мінуси цього варіанту.

плюси:

  • Можливість заховати труби в стіни, а котел, розводки, фітинги та інше організувати і змонтувати в окремому приміщенні - котельні. Завдяки цьому є можливість заощадити багато місця в приміщеннях і красиво реалізувати опалення.
  • Батареї віддають таку кількість тепла, якого достатньо для обігріву приміщень, але при цьому про батареї та труби неможливо обпектися (температура труб зазвичай не перевищує +65 градусів), а пил, яка лягає на батареї, не горить. Тобто з міркувань безпеки цей варіант опалення практично ідеальний.
  • Є можливість відключати опалення на літній період і економити таким чином ресурси.

Тепер перейдемо до мінусів. Їх небагато, але все ж вони є:

  • Водяне опалення в приватному будинку, в якому не проживають в зимовий період, необхідно відключати і зливати воду із системи на зиму, інакше можливі поломки труб і з'єднань.
  • Водяне опалення, яке реалізовано з використанням металевих труб, не відрізняється великою довговічністю: труби з часом іржавіють і приходять в аварійний стан. Час від часу можливе утворення свищів, тріщин, поломок в з'єднаннях, невеликих протікань води і т.п.
  • Систему досить складно змонтувати, однак після виконання всіх робіт її обслуговування зводиться до мінімуму.

Принцип роботи системи водяного опалення

Принцип роботи системи досить простий: вода нагрівається в казані і йде по трубах до радіаторів. Через них вона віддає тепло і після цього йде назад в котел по іншому контуру.
Одна з основних завдань системи опалення - запустити воду і змусити її рухатися по трубах. Це реалізується одним з двох способів: природним і примусовим. У першому випадку вода рухається за законами фізики, коли холодна вода витісняється гарячою. У другому випадку рух води запускається за допомогою циркуляційного насоса.

З яких основних вузлів складається система водяного опалення?

Вся система складається з наступних елементів:

  1. Котел, в якому здійснюється підігрів води і з якого підігріта вода прямує в контур опалення.
  2. Труби.
  3. Радіатори.
  4. Циркуляційний насос.
  5. Розширювальний бак.
  6. Прилади автоматизації.

Малюнок 3 - Обладнання котельні

З чого почати проектування опалення в своєму приватному будинку?

На початковому етапі потрібно вибрати тип опалення і розрахувати всі матеріали і роботи, які необхідно буде закупити і виконати. Все це потрібно зробити і вибрати якомога більш економно і ефективно. Щоб опалення функціонувало з максимальним ККД, будинок повинен бути добре утеплений і мати здатність довго утримувати тепло. Опалення проектується і монтується при монтажі всіх комунікацій.

Які існують варіанти реалізації системи водяного опалення?

Найбільш простий в реалізації є однотрубна система. У цьому випадку, як зрозуміло з назви, теплоносій рухається по одній єдиній трубі. Тобто радіатори з'єднані між собою послідовно і вода з котла надходить в перший з них, потім в наступні. Після проходження останнього радіатора вода йде назад в котел по трубі, яка веде з останнього радіатора в котел. Цей варіант є одним з найпростіших в реалізації і дуже економічним, тому що буде потрібно мінімум обладнання і матеріалів.

Різновиди однотрубної системи

Малюнок 4 - Однотрубна система

Однотрубна система опалення приватного будинку має кілька варіантів реалізації:
1. Однотрубна вертикальна.

Малюнок 5 - Вертикальна однотрубна система

2. Однотрубна горизонтальна.

Малюнок 6 - Горизонтальна однотрубна система

3. «Ленинградка».
Два перші варіанти крім описаних вище переваг мають один серйозний недолік - у міру проходження радіаторів температура теплоносія зменшується. Тобто температура останнього радіатора буде значно нижче, ніж першого. Цей недолік частково усунений в останній схемі - «ленінградка».

Малюнок 7 - Система «Ленинградка»

У цій схемі під кожною батареєю розташовується перемичка-байпас, яка направляє частину теплоносія в обхід радіаторів. Завдяки цьому вода на вході в систему практично така ж тепла, як і на виході (невеликою похибкою можна знехтувати).

Завдяки цьому вода на вході в систему практично така ж тепла, як і на виході (невеликою похибкою можна знехтувати)

двотрубна система

Це більш надійний і просунутий варіант водяного опалення. Він реалізується за допомогою двох труб. Одна труба подає воду в радіатор, друга - забирає. Використання двох труб робить опалення більш якісним - воно стає рівномірніше, температура в різних кімнатах практично не відрізняється. Дану систему використовують в багатоповерхових житлових будинках, також вона відмінно підходить і для приватного дачного будинку.
Двотрубна система водяного опалення буває з верхнім і нижнім розведенням. Перший варіант має дуже велику перевагу - труби при бажанні можна повністю сховати в підлогах.

Перший варіант має дуже велику перевагу - труби при бажанні можна повністю сховати в підлогах

Малюнок 8 - Варіант з утопленими в підлозі трубами

Система з верхнім розведенням реалізована гірше. Котел стоїть на самому верху будинку, звідти по одній трубі вода спускається в житлові приміщень, по другій трубі повертається назад в котел. В цьому випадку труби не можна заховати, вони в будь-якому випадку будуть виступати над стінами. Щоб замурувати їх у стіни, потрібно вдатися до допомоги фахівців і витратити при цьому великі гроші на роботи з переобладнання системи опалення.

Малюнок 9 - Виправлення системи з верхнім розведенням

Як організувати опалення в приватному будинку своїми руками?

Насамперед потрібно вибрати систему опалення. Оптимальні варіанти - водяне, газове і електричне. Після цього потрібно розрахувати потужність котла, вибрати матеріал, довжину і перетин труб. Також необхідно придбати все необхідне обладнання: радіатори, розширювальний бак, циркуляційний насос (при необхідності), кріплення тощо. Труби, по яких буде циркулювати вода, найкраще використовувати поліпропіленові, розраховані на роботу з високими температурами (температура води в трубах з водяним опаленням може досягати 95 градусів). Такі труби служать до 50 років без будь-якого ремонту, легко монтуються і мають помірну ціну.

висновок

Самостійно спроектувати, розрахувати і змонтувати цілу систему опалення приватного будинку - це дуже об'ємна і складна задача, яку краще всього довірити професіоналам. Адже помилки в проектуванні здатні привести до дуже серйозних проблем, які можуть завдати величезної шкоди дому та мешканцям.

Удачі в будівництві і проектуванні системи опалення!

Які існують варіанти опалення?
З чого почати проектування опалення в своєму приватному будинку?
Які існують варіанти реалізації системи водяного опалення?
Які існують варіанти опалення?
З яких основних вузлів складається система водяного опалення?
Які існують варіанти реалізації системи водяного опалення?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама