Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Опалення теплиць своїми руками - який спосіб вибрати? + Відео

  1. Які існують варіанти обігріву теплиць У середній смузі Росії, не кажучи вже про північні регіони,...
  2. Обігрів за допомогою водогрійних котлів
  3. пічне опалення
  4. повітряне опалення
  5. Кабельний і інфрачервоний обігрів
  6. пропонуємо Вам ознайомитися

Які існують варіанти обігріву теплиць

У середній смузі Росії, не кажучи вже про північні регіони, отримати ранні овочі без опалювальної зимової теплиці просто неможливо. Та й річний урожай без вирощування в тепличних умовах розсади теж буде під питанням. Крім отримання хорошого врожаю овочевих культур багато дачники вирощують в теплиці ранні квіти, як видно на відео. Тому опалення теплиць - це наболіле питання, яке цікавить багатьох людей, що займаються вирощуванням своєї городньої і квіткової продукції. Обігріти спорудження для вирощування рослин у закритому ґрунті можна за допомогою водяного, повітряного або комбінованого опалення.

Кожен вид опалення має свої переваги і недоліки і може проводитися від різних джерел енергії - природного або скрапленого газу, електроенергії, твердого або рідкого палива.

Водяне опалення - що це?

Основою водяного опалення, як видно з назви, є вода, яка в гарячому стані циркулює по прокладеним трубах і встановленим радіаторів, передаючи їм своє тепло. Захолола вода повертається назад в котел для нагрівання і подальшого переміщення по замкнутому колу. Іноді вода може замінюватися спеціальними незамерзаючими рідинами, названими побутовими антифризами. Нагрівається вода в опалювальних пристроях - теплообмінниках, які встановлені в котлах, що працюють на газі, електриці або інших видах палива.

Обігрів за допомогою водогрійних котлів

Теплоносій може рухатися по трубах і радіаторів природним чином або примусовим, за допомогою циркуляційного насоса. Перш ніж своїми руками робити таке опалення, потрібно придбати певну кількість труб, опалювальний пристрій, циркуляційний насос і додаткове обладнання у вигляді різних датчиків, що стежать за роботою котла і підтриманням температурного режиму в теплиці.

Котел може бути одноконтурним або двоконтурним. У випадку з одноконтурним опалювальним агрегатом, обігрів приміщення буде проводитися тільки за рахунок встановлених труб або радіаторів. При використанні двоконтурного опалювального обладнання можна зробити додатковий прогрів грунту за принципом системи «тепла підлога», як показується на відео.

Джерелом енергії для подібного опалювального агрегату, оснащеного всіма приладів контролю та обліку, як правило, служить природний газ або електрику. В результаті вартість такої системи опалення буде суттєвою і не завжди вирощені овочі будуть дешевше куплених на ринку.

пічне опалення

Більш економним варіантом може послужити звичайна грубка, яку топлять дровами. Піч може бути цегляною, якщо дозволяє площа теплиці, або традиційної буржуйкою. Головне, грамотно встановити в їх конструкцію теплообмінник і з'єднати його з системою труб, що проходять по приміщенню теплиці. На відео детально зображається вся операція по монтажу такого опалення.

У випадку з використанням буржуйки зростає необхідність постійно перебувати поблизу від теплиці, щоб вчасно підкинути дров у топку. Крім цього буржуйка є пожежонебезпечним пристроєм. Тому, якщо в якості опалювального агрегату вибрана саме буржуйка, то при її монтажі необхідно зробити захисну конструкцію з червоної цегли або інших негорючих матеріалів. А також захистити світлопрозоре покриття теплиці в місці проходження димохідної труби прокладкою азбестового картону.

повітряне опалення

Опалення теплиці своїми руками можна здійснити за допомогою грубки, яка може обігрівати не тільки за допомогою системи труб, наповнених водою, а й повітрям. Це старовинний спосіб обігріву житла, який прийшов до нас ще з Давньої Греції. Обігрів здійснюється шляхом прокладки димохідних каналів на рівні підлоги або нижче його. Протяжність подібних конструкцій в рази перевищує довжину традиційної димохідної труби, яка розташовується зазвичай вертикально, за рахунок чого багато тепла просто вилітає в навколишнє атмосферу, коли опалення полікарбонатною теплиці взимку так потребує кожної кілокалорії тепла.

При повітряному опаленні дим, перш ніж вийти назовні, віддає все своє тепло приміщенню і довколишніх конструкціям. А димові гази, потрібно сказати, можуть мати температуру трохи меншу, ніж в самій топці. Також теплицю можна обігріти, встановивши електрокалорифери. Гріє установка подає гаряче повітря через спеціальні перфоровані труби, розташовані в нижній частині теплиці і повітряними потоками в верхню частину. Це робиться для того, щоб гаряче повітря не потрапляло на ніжні листочки рослин і не завдавав їм шкоди.

Однак при цьому методі нагрівання теплиці повітря в ній висушується, що може позначитися негативним чином на вирощуваних рослинах. Доводиться додатково встановлювати зволожувачі, що теж призводить до подорожчання вирощуваних овочів або квітів.

Кабельний і інфрачервоний обігрів

Якщо потрібно зробити обігрів теплиці з полікарбонату, то найкращим варіантом є використання приладів інфрачервоного випромінювання або електричного кабелю, що гріє, прокладеного безпосередньо в землі під зростаючими рослинами. Можна гріючий кабель прокладати і в конструкціях, але в цьому випадку частина тепла буде йти на нагрів зовнішніх стін і, відповідно, зовнішнього повітря, що не дуже вигідно, враховуючи тарифи на електроенергію.

Вибираючи кабельне опалення теплиці необхідно враховувати потужність кабелю, що гріє. Сильне нагрівання грунту може привести до того, що коренева система рослин буде піддаватися високій температурі, від чого вони можуть страждати точно так же, як і від низької температури грунту. Принцип обігріву теплиці за допомогою кабелю, що гріє схожий на систему «тепла підлога». Великою популярністю для пристрою подібного опалення користуються гріють кабелі:

  • Марки Lavita roll, виробленої в Південній Кореї.
  • Марки HEMSTEDT від німецьких виробників.
  • Марки Thermo SVK-20 PRO від шведських постачальників.

Марки Thermo SVK-20 PRO від шведських постачальників

Ці вироби відрізняються підвищеним ступенем ізоляції, яка виключає ризик отримання короткого замикання під впливом вологого середовища. А адже грунт в теплиці постійно вологий.

Інфрачервоний обігрів теплиці на сьогоднішній день є найбільш передовим методом. Тут є можливість направити потік теплової енергії безпосередньо на саму рослину або певну частину грядки. Сучасні ІК прилади оснащуються датчиками контролю стану грунту і повітря, системою економного використання електроенергії.

пропонуємо Вам ознайомитися

пропонуємо Вам ознайомитися

Але, незважаючи на позитивні властивості гріючих кабелів, їх тепла може не вистачити, щоб вирощування в теплиці рослин відбувалося в потрібному режимі. Теплий грунт і холодне повітря - таке поєднання можна нівелювати за допомогою комбінованої системи обігріву, де кабельне опалення доповнюється повітряним.

Водяне опалення - що це?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама