Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Підкладка під водяна тепла підлога: затребувані варіанти і монтаж

  1. Значення теплоізоляційної підкладки
  2. Вимоги до Підстилковий матеріалу
  3. Види підкладок: оцінка властивостей і характеристик
  4. Пінополістирольні плити - універсальне рішення
  5. Корковий матеріал - екологічність застосування
  6. Особливості демпфера з спіненого поліетилену
  7. Теплоотражающие металізовані підкладки
  8. ОСП і ДСП - «суха» технологія укладання
  9. Вибір підкладки по типу підстави
  10. Технологія укладання: звід основних правил
  11. Висновки і корисне відео по темі

Грамотне облаштування теплої підлоги передбачає максимально ефективне витрачання теплової енергії. Для збільшення ККД опалювальної системи застосовуються різні теплозберігаючі методики.

Один з основних аспектів - утепляющая підкладка під водяний тепла підлога, що перенаправляє теплові потоки від підводу води до чистового покриття. Розберемося детальніше в особливостях кожного виду теплоізоляційного демпфера, тонкощах вибору і монтажу підстилкового матеріалу.

Значення теплоізоляційної підкладки

Ізоляційний матеріал - проміжний шар між чорновою підлогою і водяним трубопроводом з теплоносієм. Основне призначення підкладки - збереження і переадресація теплових потоків вгору, тобто, в житлову зону приміщення.

Крім завдання по збереженню тепла, проміжний шар виконує ряд не менш значимих функцій:

  1. Гідроізоляція. При аварійних ситуаціях водостійка підкладка утримає воду, захистить нижні шари підпільного «пирога» і запобіжить витоку води до цокольного поверху. Крім того, вона виключить надходження парів вологи від стяжки до фінішного підлогового покриття.
  2. Теплоізоляція. Прошарок виступає своєрідним бар'єром між елементами з різною температурою. Інакше, контакт з холодною підлогою буде сприяти випаданню конденсату і зниження характерних якостей утеплювача.
  3. Рівномірність розподілу тепла. Підкладка мінімізує ймовірність явних температурних перепадів - немає надмірно теплих або холодних зон. Ця особливість знижує негативний термічний вплив на фінішне підлогове покриття, техніку і меблі.
  4. Звуковий бар'єр. Більшість підкладкових матеріалів поглинають шумовий ефект від ходьби по підлозі і покращують загальну звукоізоляцію приміщення.

Підкладка пом'якшує ударні навантаження на підставу, розподіляючи точково тиск - це сприяє збереженню цілісності стяжки.

Підкладка пом'якшує ударні навантаження на підставу, розподіляючи точково тиск - це сприяє збереженню цілісності стяжки

Ізоляційна прошарок, завдяки низькій теплопровідності матеріалу, дає теплоотражающий ефект - основний потік енергії тепла спрямовується вгору. При відсутності підкладки ККД опалювального контуру різко знижується, а рахунки за енергоресурси зростають (+)

При, підкладка зазвичай укладається на утеплювач для максимального збереження тепла - реалізується «ефект термоса», який скорочує тепловтрати.

Підклад з бубишкамі полегшує інсталяцію - можна використовувати різні варіанти розміщення опалювального контуру, вибравши оптимальні місця для з'єднання системи і установки контрольних датчиків

Вимоги до Підстилковий матеріалу

Характеристики підкладки підбираються залежно від типу чорновий основи, фінішного покриття і експлуатаційних особливостей водяного статі. Однак існує базовий перелік властивостей, яким повинен відповідати будь-який з видів підстилкового матеріалу.

Міцність і пружність. Як правило, контур опалення вмуровано в цементно-піщану стяжку. Чималу навантаження на підкладку роблять і самі, особливо виготовлені з металу.

Підкладковий матеріал не повинен безповоротно деформуватися, прогинатися і змінювати свою товщину. Важливо, щоб підкладка мала здатність до відновлення первинної форми після зняття навантажень

Низька теплопровідність. Оптимально, якщо теплоємність матеріалу поєднується з його незначною товщиною. Система водяного статі зменшує висоту приміщення, в залежності від типу підкладки розмір «пирога» може становити 5-15 см.

Позитивний ефект дає здатність підкладки до тепловідображення, що забезпечує наявність фольгованої плівки, яка має рефлекторними властивостями.

Високі гідроізоляційні властивості. Важлива характеристика - відсоток максимального водопоглинання. Матеріал не повинен вбирати і пропускати через себе вологість.

Допустимий коефіцієнт водопоглинання - не більше 2-4%. Використання такої підкладки допустимо, якщо матеріал здатний повністю висохнути без демонтажу підлоги - виключно за рахунок природної вентиляції

Стійкість до температурних перепадів. Заявлені властивості підкладки повинні зберігається при різних температурних режимах. При виборі важливо оцінити такий показник, як допустимі температури експлуатації. Значення граничної величини - не менше + 70 ° С.

Крім позначених вимог, підкладка не повинна виділяти токсичних, шкідливих речовин. Безсумнівний плюс - низька ціна, легкість монтажу.

Безсумнівний плюс - низька ціна, легкість монтажу

Практичні в застосуванні - підкладки-пазли. Мати збираються в єдине полотно по типу конструктора - це дає можливість з легкістю підлаштовувати опалювальний контур під конфігурацію приміщення

Види підкладок: оцінка властивостей і характеристик

Різні теплоізоляційні матеріали в тій чи іншій мірі відповідають перерахованим вимогам. Більше за інших до ідеалу наближені плитний полістирол. Однак в деяких ситуаціях розумно використовувати альтернативні варіанти: фольгований пінополіетилен, коркову підкладку або вологостійкий ДСП.

Пінополістирольні плити - універсальне рішення

Пінополістирол - результат промислового спінювання полістиролу. У готовому виробі міститься 2% основного компонента з допоміжними добавками і 98% газу. Повітря укладений в герметично спаяні осередки, що дозволяє матеріалу добре утримувати температуру.

Теплопровідність пінополістиролу товщиною в 10 см дорівнює пласту деревини в 0,35 м, залізобетонної та цегляної стіни - 4,8 м і 1,5 м відповідно.

Виробництво пеноплен методом екструзії дозволяє отримувати підкладку високої фізичної міцності і щільності. Закриті осередку і мінімальний обсяг пір забезпечують водостійкість матеріалу

Техніко-експлуатаційні характеристики пінополістиролу:

  1. Теплопровідність становить 0,028-0,034 Вт / м * К. Значення показника прямопропорційно щільності утеплювача.
  2. Водопроникність варіюється в межах 0,019-0,015 мг / м * ч * Па. Формування екструдованого матеріалу відбувається шляхом витиснення полімерного розплаву через щілинну насадку.
  3. Вологопоглинання щільного пінополістиролу становить 0,4%, що в 10 разів менше в порівнянні зі звичайним пінопластом. Теплопровідність підкладки зберігається навіть при постійному впливі вологи.

Міцність на стискання при лінійній деформації в 10% становить 0,25-0,50 МПа залежно від марки матеріалу.

Міцність на стискання при лінійній деформації в 10% становить 0,25-0,50 МПа залежно від марки матеріалу

Пенопослітірольние мати випускаються в зручній для збірки формі. Можливо гладке виконання покриття і з пухирцями для фіксації опалювального змійовика

Слабкі сторони пінополістиролу: відносно низька звукоізоляційна здатність і горючість. Підкладка боїться розчинників, ацетону, скипидару і гасу - під їх впливом матеріал деформується.

Для теплоізоляції не варто вибирати непрессованний або автоклавний пінополістирол. Ці різновиди більш крихкі.

В якості підкладки під водяна тепла підлога підійдуть екструдовані або пресовані пінопластові мати - їх теплопровідність приблизно дорівнює. Популярністю у споживачів користується.

Корковий матеріал - екологічність застосування

Корковий подклад виготовлений з подрібнених, спресованих гранул деревної кори з використанням різних в'яжучих речовин. Головний аргумент на користь такої підкладки - натуральність і абсолютна екологічність. Матеріал гіпоалергенний і нешкідливий для здоров'я.

Додаткові переваги пробки:

  • стійкість до деформацій - після короткочасних ударних навантажень повертається до первинної форми;
  • пористість забезпечує високі шумопоглинаючі властивості;
  • хороші теплоізоляційні характеристики;
  • зручність розкрою, укладання.

Корковий демпфер реалізується у вигляді рулонів і окремих листових панелей. Вироби відрізняються товщиною підкладали: рулонний матеріал - 2-4 мм, пробкові мати - 4-10 мм.

Вироби відрізняються товщиною підкладали: рулонний матеріал - 2-4 мм, пробкові мати - 4-10 мм

Характеристики підкладки: опір стисненню під тиском 7 кг / кв.см деформація до 10%, вологість матеріалу - близько 7%, коефіцієнт звукопоглинання по десятибальний шкалою - 8,5

Недоліки пробкової підкладки:

  • вразливість до вологи;
  • вимогливість до гідроізоляції чорнової підлоги;
  • чутливість до великих статичних навантажень.

Класичний варіант коркової підкладки краще не застосовувати під систему водяного статі. Для цих цілей підійде резино-коркове покриття, де роль сполучної виконує каучук. Крім вологостійкості, демпфер володіє поліпшеними характеристиками звуко- і віброізоляції, але його вже не можна назвати повністю натуральним.

Крім вологостійкості, демпфер володіє поліпшеними характеристиками звуко- і віброізоляції, але його вже не можна назвати повністю натуральним

Бітумно-пробкова підкладка (2) на відміну від резино-коркової (1) непридатна для житлових приміщень. Матеріал відрізняється надмірними показниками токсичності, займистості

Особливості демпфера з спіненого поліетилену

Найпростіше і доступне рішення - підкладка з пінополіетилену. Матеріал виготовляється методом екструзії поліетиленових гранул з наступною термообробкою і пресуванням. На виході виходить еластичне полотно, заповнене безліччю повітряних пір.

Пенополіетіленовие підкладки залежно від особливостей структури класифікують на дві групи: незшиті і зшиті.

Незшитий пінополіетилен складається з газонаповнених осередків розміром до 3-х мм. Товщина підкладки коливається від 0,8 до 6 мм, ширина рулону - 1-1,5 м.

До числа основних переваг такої підкладки можна віднести:

  • високу вологостійкість - водопоглинання не більше 1%;
  • невелику товщину;
  • низьку вартість.

Однак недоліків у незшитого пінополіетилену більше. Матеріал недовговічний, швидко зношується, продавлюється під вагою і з часом втрачає гнучкість. Коефіцієнт теплопровідності становить 0,55 Вт / (м ° С), що свідчить про недостатнє збереженні тепла.

Коефіцієнт теплопровідності становить 0,55 Вт / (м ° С), що свідчить про недостатнє збереженні тепла

Зшитий пінополіетилен (2) має молекулярну структуру значно щільніше, ніж у незшитого полотна (1). В процесі виготовлення формуються поперечні зв'язку, що зменшують розмір повітряних пір

Зшитий пінополіетилен має такі особливості:

  • феноменальна міцність;
  • збільшена щільність - 33 кг / куб.м, аналогічний показник незшитого поліетилену - 25 кг / куб.м;
  • високий рівень шумопоглинання - до 18 дБ;
  • низький рівень теплопровідності - 0,031 Вт / (м ° С);
  • формат випуску в рулонах і матах, товщина готового виробу - 1-20 мм.

Термін експлуатації підкладки досягає 15 років.

Термін експлуатації підкладки досягає 15 років

Мінус «зшитих» модифікацій: дорожнеча. Найбільш популярні торгові марки підкладки з пінополіетилену: Полифом, Татфоум, Пенолон-Р, ППЕ-Ізолон, Ізолон-500

Теплоотражающие металізовані підкладки

Широке застосування отримали фольговані підкладки. При чому в якості підстави може використовуватися різний матеріал: плитний екструдований пінополістирол, його неекструдірованний побратим пінопласт, корковий матеріал або пінополіетилен.

У кожному разі металізована плівка покращує вихідні технічні характеристики основи і доповнює його рефлекторними якостями.

Відбиває зовнішнє покриття виготовляється з алюмінію і лавсану. Товщина фольгованого шару визначає ступінь тепловідображення ізоляції.

Товщина фольгованого шару визначає ступінь тепловідображення ізоляції

Лавсанова або металізована плівка збільшує ККД «водяного статі» до 94-98% і забезпечує рівномірний перерозподіл тепла. Покриття стійке до деформацій і спокійно переносить високі навантаження

Лавсан стійкий до агресивного середовища - матеріал зберігає відображає здатність і функції гідробар'єру при тривалому контакті з бетонною стяжкою.

Гідні представники теплоотражающей підкладки на базі пінополіетилену: Пенофол, Изофлекс, Екофол. Фольгированная ізоляція на основі пінополістиролу - SunPol.

ОСП і ДСП - «суха» технологія укладання

Деревно-стружкові матеріали виконують роль підкладки при облаштуванні теплої підлоги за фінською технологією. Спосіб дозволяє відмовитися від монолітної бетонної стяжки.

Спосіб дозволяє відмовитися від монолітної бетонної стяжки

Суть методу: водяний контур прокладається в заготовлені канали. Жорсткість основи забезпечують цільні ДСП-плити або система рейок, скріплених з дерев'яними лагами

Пол на дерев'яній основі має ряд особливостей:

  • простота збірки;
  • високі характеристики;
  • екологічна безпека;
  • універсальність - підходить під обробку різних покриттям підлоги.

Слабка сторона деревно-стружкової підкладки - сприйнятливість до вологи. Для підвищення гідро- і теплоізоляційних показників між трубами і дерев'яним підставою рекомендується постелити тонку підкладку, оптимальний варіант - фольгований поліетилен.

Вибір підкладки по типу підстави

Фізичні особливості декоративного покриття підлоги істотно впливають на вибір лінійних параметрів і фізичних якостей підкладки. Що гучніше вага фінішної обробки, тим міцніше і надійніше повинен бути демпфер.

Керамічна плитка. Водяний облаштовується по бетонній технології - контур монтується під монолітну стяжку. Це метод пов'язаний зі значними навантаженнями на підкладковий матеріал.

Підійдуть підкладки з високою несучою здатністю, наприклад екструдований пінополістирол. Можна використовувати, як гладкі мати, так і покриття з виступами

Ламінат. Головний критерій вибору підкладки для теплого водяного статі з ламінатним покриттям - максимально високий показник теплозбереження, так як самі по собі панелі погано пропускають тепло.

Легка вага ламінату не робить істотного тиску на «водяну систему». Це дає можливість використовувати різні види підкладали, в тому числі м'які

Оптимальне рішення - теплоотражающий ізоляція з низьким ступенем теплопровідності.

Лінолеум. Монтаж рулонного покриття здійснюється на плити гіпсокартону, ОСП або листову фанеру. Панелі мають значну вагу, а значить, вимоги до міцності підкладки посилюються. Рекомендується віддати перевагу пінополістирольним, корковим варіантів або підкладали із зшитого пінополіетилену.

Детальніше про пристрій водяної теплої підлоги під лінолеум написано в.

Технологія укладання: звід основних правил

Монтаж підкладки не представляє будь-якої складності, роботу можна виконати самостійно. Головне - дотримуватися простих і зрозумілих правил.

Головне - дотримуватися простих і зрозумілих правил

Порядок укладання залежить від форми виконання підкладали: рулонний ізоляція, окремі модулі чи плити-пазли, фіксуються між собою замковим з'єднанням

Загальні вимоги до монтажу підкладки:

  1. Точний розрахунок. Заздалегідь необхідно визначити кількість матеріалу з урахуванням типорозмірів підкладали. Оптимально, якщо ізоляція розміщується з мінімальним числом стиків.
  2. Підготовка чорнового статі. Основа повинна бути рівною. Не варто особливо розраховувати на здатність щільного матеріалу маскувати нерівності - будь-який виріб з часом прийме форму основи.
  3. Гідроізоляція. Підкладали з натуральних компонентів (пробкова підкладка, ДСП, ОСП) вимагають попередньої укладання гідробар'єра. Досить постелити щільний поліетилен.
  4. Укладання. Рулонний, листовий матеріал розкочується без натяжки, обов'язковий нахлест на стіни. Розстановка плит відбувається впритул до вертикальних поверхнях, захищеним на 10 см демпферного стрічкою.
  5. Стиковка. Полотна рулонної ізоляції з'єднуються внахлест і фіксуються між собою будівельним скотчем. Плити і мати групуються встик.

При облаштуванні теплої підлоги під ламінат, треба врахувати спрямованість панелей - вони розміщуються з рулонної підкладкою взаємно перпендикулярно.

Висновки і корисне відео по темі

Вибираючи підкладку, краще віддати перевагу товарам відомих брендів. Серед популярних торгових марок добре себе зарекомендували як вітчизняні, так і зарубіжні компанії.

Пристрій теплої підлоги за допомогою екструдованого пінополістиролу «Пеноплекс»:

Розміщення підкладки з пінополіетилену «Ізолон-500» під плаваючий тепла підлога:

Загальні рекомендації по вибору утеплювача для укладання підводу води:

Значення ізоляційної підкладки під теплу підлогу складно переоцінити. Від її якості, а також відповідності підлогового покриття і технології розміщення «водяного змійовика», багато в чому залежить ефективність і рентабельність опалювальної системи.

Підшукуєте підкладку під водяна тепла підлога? Або є досвід монтажу та застосування певного виду теплоізоляційної підстилки? Будь ласка, залишайте коментарі до статті, задавайте питання і беріть участь в обговореннях. Форма для зв'язку розташована нижче.

Підшукуєте підкладку під водяна тепла підлога?
Або є досвід монтажу та застосування певного виду теплоізоляційної підстилки?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама