Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розводка опалення від котла в приватному будинку: основні схеми і їх особливості »Аква-Ремонт

  1. Способи циркуляції води в системах опалення
  2. Природна циркуляція теплоносія
  3. Примусова циркуляція теплоносія
  4. Схема однотрубної розводки
  5. Варіанти пристрою двотрубної системи
  6. Вертикальна система з нижнім розведенням
  7. Вертикальна система з верхнім розведенням
  8. Горизонтальна система опалення - три основні типи
  9. Яка схема розводки опалювальних контурів краще

Проживання в своєму будинку на землі дає ряд переваг, серед яких можливість пристрою системи опалення, що експлуатується в автономному режимі. Грамотно підібрана і змонтована розводка опалення в приватному будинку дозволяє організувати швидкий, рівномірний обігрів всіх кімнат. Контроль витрати палива, що розраховується відповідно до погодними умовами, забезпечує зниження витрат на опалення.

На практиці використовується кілька перевірених схем опалення, що відрізняються за типом циркуляції теплоносія (найчастіше води), а також за способом розведення магістральних труб. У більшості житлових об'єктів здійснюють монтаж однотрубної, двухтрубной, променевої або «ленінградської» системи опалення. Кожна схема розводки опалення приватного будинку має свої особливості, на які звертають увагу при проектуванні інженерних комунікацій.

Способи циркуляції води в системах опалення

Рух рідини по замкнутому контуру (контурам) може відбуватися в природному або примусовому режимі. Вода, нагріта опалювальним котлом, спрямовується до батарей. Цю частину контуру опалення називають прямим ходом (струмом). Потрапивши в батареї, теплоносій остигає, і прямує назад в котел для нагрівання. Цей проміжок замкнутого маршруту називають зворотним ходом (струмом). Для прискорення циркуляції теплоносія по контуру застосовують спеціальні циркуляційні насоси, врізаються в трубопровід на «обратке». Випускаються моделі опалювальних котлів, в конструкції яких передбачено наявність подібного насоса.

Природна циркуляція теплоносія

При природної циркуляції рух води в системі йде «самопливом». Це можливо за рахунок фізичного ефекту, який проявляється при зміні щільності води. Гаряча вода має менший показник щільності. Рідина, що йде по зворотному ходу, має велику щільність, а тому легко витісняє вже нагрілася в котлі воду. Гарячий теплоносій рухається вгору по стояку, а далі розподіляється по горизонтальних магістралей, проведеним під невеликим ухилом, що становить не більше 3-5 градусів. Наявність ухилу і дозволяє рухатися рідини по трубах самопливом.

Схема опалення, заснована на природній циркуляції теплоносія, є найпростішою, а тому її легко реалізувати на практиці. До того ж в цьому випадку не потрібна наявність інших комунікацій. Однак підходить цей варіант лише для приватних будинків невеликої площі, так як довжина контуру обмежена 30 метрами. До недоліків можна віднести і необхідність монтажу труб більшого діаметру, а також низький тиск в системі.

Проживання в своєму будинку на землі дає ряд переваг, серед яких можливість пристрою системи опалення, що експлуатується в автономному режимі

Схема автономної системи опалення будинку з природною циркуляцією води (теплоносія). Трубопровід прокладається під ухилом, що становить не більше 5 градусів

Примусова циркуляція теплоносія

В автономних опалювальних системах з примусовою циркуляцією води (Теплоносія) по замкнутому контуру присутній в обов'язковому порядку циркуляційний насос, який забезпечує прискорений струм нагрітої води до батарей, а остигнула - до нагрівального приладу. Рух води можливо через різницю тисків, що виникає між прямим і зворотним струмом теплоносія.

При монтажі даної системи не потрібно дотримуватися ухил магістралі трубопроводу. У цьому полягає перевага, а ось істотний недолік криється в енергозалежності такої опалювальної системи. Тому на випадок відключення електрики в приватному будинку повинен бути генератор (міні-електростанція), який забезпечить функціонування системи опалення в екстремальній ситуації.

Схема організації системи опалення будинку, в якій циркуляція теплоносія забезпечується циркуляційним насосом, врізався в трубопровід зворотного струму

Схему з примусовою циркуляцією води в якості теплоносія можна використовувати при монтажі опалення в будинку будь-якої площі. При цьому вибирається насос підходящої потужності і забезпечується його безперебійне електроживлення.

Схема однотрубної розводки

В опалювальній системі даного типу нагрітий теплоносій послідовно протікає по всім радіаторів, віддаючи при цьому приладів частину теплової енергії. Цю схему краще вибирати в тому випадку, якщо для пристрою системи обігріву приміщення виділено невеличкий бюджет. Адже для прокладки однотрубної системи знадобиться мінімальна кількість труб, а також супутніх витратних матеріалів.

Не можна не вказати і на ряд недоліків, характерних для однотрубної системи опалення з верхнім розведенням, а саме:

  • відсутність можливості здійснення роздільного регулювання рівнем тепловіддачі для кожного окремого радіатора;
  • зниження кількості віддається батареями в приміщення тепла в міру їхнього видалення від опалювального котла.

« Ленінградська »Схема опалення розроблена з метою вирішення проблеми незалежного регулювання рівня тепловіддачі кожної окремої батареї. У однотрубної системі вода йде через всі встановлені радіатори послідовно. Встановлення запірних кранів на кожну батарею і монтаж байпаса (обхідної труби) дозволяє забезпечити циркуляцію теплоносія при відсіканні якогось опалювального приладу.

Встановлення запірних кранів на кожну батарею і монтаж байпаса (обхідної труби) дозволяє забезпечити циркуляцію теплоносія при відсіканні якогось опалювального приладу

Однотрубна розводка системи опалення «Ленинградка» дозволяє забезпечити відключення окремих радіаторів за допомогою запірних кранів, при цьому рух теплоносія триває по обхідний трубі

Варіанти пристрою двотрубної системи

основною відмінністю двухтрубной схеми обігріву приватного будинку є підключення кожної батареї до магістралі як прямого, так і зворотного струму, що збільшує в два рази витрата труб. Зате у власника будинку з'являється можливість регулювання рівнем тепловіддачі кожного окремо взятого опалювального приладу. У підсумку можна забезпечити різний температурний мікроклімат в кімнатах.

При монтажі вертикальної двотрубної опалювальної системи може бути застосована нижня, а також верхня, схема розводки опалення від котла. Тепер детальніше про кожну з них.

Вертикальна система з нижнім розведенням

Влаштовують її наступним чином:

  • Від нагрівального котла пускають по підлозі першого поверху будинку або по підвалу подає магістральний трубопровід.
  • Далі від магістральної труби пускають вгору стояки, які забезпечують потрапляння теплоносія в батареї.
  • Від кожної батареї відходить труба зворотного струму, яка відводить остиглий теплоносій назад в котел.

При проектуванні нижньої розводки автономної системи опалення враховують необхідність постійного виведення повітря з трубопроводу. Виконується ця вимога за допомогою монтажу повітряної труби, а також установки розширювального бака, використання кранів Маєвського на всіх радіаторах, що знаходяться на верхньому поверсі будинку.

Виконується ця вимога за допомогою монтажу повітряної труби, а також установки розширювального бака, використання кранів Маєвського на всіх радіаторах, що знаходяться на верхньому поверсі будинку

Схема двотрубної автономної системи водяного опалення будинку з нижнім розведенням. Теплоносій підніметься вгору по вертикальних стояках з центральної труби

Вертикальна система з верхнім розведенням

У цій схемі теплоносій від котла подається на горище магістральним трубопроводом або під саму стелю верхнього поверху. Потім вода (теплоносій) спускається вниз по декільком стояках, проходить через усі батареї, і повертається назад в нагрівальний котел магістральним трубопроводом.

Для періодичного видалення бульбашок повітря в цій системі встановлюють розширювальний бак . Даний варіант пристрою опалення набагато дієвіше попереднього способу з нижнім розведенням труб, так як в стояках і в радіаторах створюється більш високий тиск.

Схема двотрубної автономної системи опалення будинку з верхнім розведенням. Теплоносій рухається вгору по центральному стояку, а потім опускається вниз, проходячи по всім встановленим радіаторів

Горизонтальна система опалення - три основні типи

Пристрій горизонтальної двотрубної системи автономного опалення з примусовою циркуляцією є найбільш поширеним варіантом обігріву приватного будинку. При цьому використовується одна з трьох схем:

  • Тупикова схема (А). Перевага полягає в невеликій витраті труб. Недолік криється у великій довжині циркуляційного контуру самого далекого від котла радіатора. Це ускладнює в значній мірі регулювання системи.
  • Схема з попутним просуванням води (Б). Через рівної довжини всіх циркуляційних контурів простіше відрегулювати систему. При реалізації буде потрібно велика кількість труб, які збільшують вартість робіт, а також псують своїм виглядом інтер'єр будинку.
  • Схема з колекторним (променевим) розподілом (В). Так як кожен радіатор підключається окремо до центрального колектора, то забезпечити рівномірний всіх приміщень дуже легко. На практиці монтаж опалення по даній схемі найбільш витратний через велику витрату матеріалів. Труби ховають в бетонну стяжку, що в рази підвищує привабливість інтер'єру. Променева (колекторна) схема розводки опалення по підлозі набуває все більшої популярності серед індивідуальних забудовників.

Ось так це виглядає:

Ось так це виглядає:

Три схеми пристрою горизонтальної двотрубної системи автономного опалення, які найчастіше використовуються при будівництві малоповерхових будинків і приватних котеджів

Яка схема розводки опалювальних контурів краще

Однозначно сказати про перевагу якійсь одній схеми розводки над іншими не можна - все залежить від кількості поверхів, наявність підвальних приміщень та конструкції покрівлі. Один з найпоширеніших випадків - це одноповерховий будинок з крутий вальмовой або двосхилим дахом. Незалежно від того, чи є під будівлею підвал, найкращим варіантом вважається облаштування опалення по двухтрубной схемою з вертикальними стояками. При цьому розводка може бути як нижньої, так і верхньої. Останню краще використовувати, якщо котел монтується на першому поверсі, що характерно для будівель, в яких немає підвалу.

Тепер розглянемо попередній приклад будинку, однак замінимо круту дах плоскою. Розводку найкраще виконувати горизонтальним способом, розміщуючи котел в підвалі. До слова, статистика показує, що для одноповерхових будівель плоска покрівля використовується порівняно рідко, при цьому вони практично всі обладнуються підвальними приміщеннями.

Для двоповерхових і багатоповерхових будівель допускаються як однотрубні, так і двотрубні контури опалення з вертикальними стояками. При цьому можна використовувати верхню чи нижню розводку. Не допускається лише горизонтальний монтаж підвідних гілок. Загалом, практично будь-який варіант, незалежно від типу і конструкції покрівлі.

При виборі типової схеми розводки необхідно врахувати безліч чинників, починаючи від площі будинку, і закінчуючи, матеріалами, використаними при його будівництві. Краще подібні питання вирішувати з фахівцями, щоб виключити ймовірність помилки. Адже мова йде про обігрів будинку, головну умову комфортного проживання в приватному житлі.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама