Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Водяна лілія фото властивості застосування

  1. А тому мають безліч народних прізвиськ, серед них:
  2. склад
  3. рецепти
  4. Настій від головного болю:
  5. Компрес при ревматичного болю або подагрі:
  6. Компрес з кореневища:
  7. Протипоказання
  8. інші рослини

Водяна лілія або латаття біле - трав'янистий багаторічник, що росте на воді, що відноситься до сімейства німфейних (кувшінкових). Ці дивовижні квіти, в біології також звані нимфеями, заслужили величезну народну любов.

А тому мають безліч народних прізвиськ, серед них:
  • одолень;
  • водяна маківка;
  • білі курочки.

опис

Різні види німфеї поширені по всій планеті. Один з видів, що росте в помірній і субтропічній зонах РФ - латаття біле, родичка знаменитого лотоса. Її стебла переродилися в корені, потужне кореневище має численні довгі відростки. Черешки листя кріпляться до кореневища. Частина листя знаходиться під водою, інші лежать на її поверхні. До грунту рослина чіпляється корінням-якірцями. В зелених частинах латаття розташовані повітроносні канальці, які не дають рослинам тонути і дозволяють дихати. Порожнини каналів містять кам'янисті клітини - склереїди, що роблять рослину міцними.

Цвіте німфея протягом усього літа, хоча життя квітки латаття всього 4 дні. Його пелюстки розкриваються щоранку назустріч сонцю, змикаються ввечері і ховаються під воду. Яскраво-жовті тичинки, оточені білими пелюстками, нагадують яскраве сонечко в білих хмарах. Прекрасна квітка має привабливий ніжний аромат, який приваблює комах. Багато жучки, наївшись пилку, залишаються на ночівлю в гостинному будиночку-квітці, проводячи нічні години в підводному готелі. Насіння рослини визрівають під водою.

Водяна лілія або латаття біле - трав'янистий багаторічник, що росте на воді, що відноситься до сімейства німфейних (кувшінкових)

Латаття

Ці рослини вважаються ровесниками динозаврів. Водяна лілія зростає в водоймах зі стоячою, або повільно проточною водою, на сонячних місцях. Часто цю рослину вирощують штучно. Кореневища-стебла багаті крохмалем. З них добували крохмаль, робили борошно. Насіння латаття обсмажували, виготовляючи кавовий напій. Кореневища підсмажують як гарнір або окремого страви. Квітка латаття наділяється магічними властивостями. У слов'янській традиції було зашивати квіточку з рідного водойми в ладанку перед подорожами. Вважалося також, що водяні лілії - це русалки, на день обертаються квітами, а вночі повертаються в рідну стихію.

склад

У латаття виявлені:
  • крохмаль (майже 50% складу);
  • ефірне масло;
  • білки;
  • флавоноїди;
  • німфеін (алкалоїд) - діє на центральну нервову систему;
  • німфалін (глікозид) - знімає біль, заспокоює.

Лікувальні властивості

Водяна лілія може застосовуватися при:
  • нервовому збудженні;
  • безсонні;
  • гепатиті;
  • ревматичних болях;
  • хворобах нирок і сечового міхура;
  • невралгії;
  • діареї;
  • спеці і гарячкових станах;
  • захворюваннях селезінки (в тому числі онкології).
зовнішньо:
  • проти запалень шкіри;
  • коріння - замість гірчичника

Застосування в лікувальних цілях

У Росії рослина не входить в офіційний Фармакопійний список. Пам'ятайте, що латаття внесена до Червоної книги РФ: дбайливо ставитеся до рослин, збираючи невелика їх частина виводиться. У народних рецептах застосовні всі частини водної лілії. Кореневища збирають з початку цвітіння до вересня, нарізають на невеликі шматки. Всі частини рослини сушать окремо (коріння, листя, квітки і бутони, насіння і плоди), при кімнатній температурі.

рецепти

Відвар пелюсток проти безсоння і спека, лихоманки:

Свіжі пелюстки квітки відварюють в 1 склянці окропу, настоюють протягом 3 годин. Приймають по половині склянки кошти перед сном в разі безсоння (залишок відвару можна використовувати наступного вечора, якщо зберігати його в холодильнику під кришкою). В як жарознижуючий приймати кожні 4 години (але не частіше 3 разів на добу). Цим же відваром рекомендують обполіскувати шкіру голови при лупи.

Настій від головного болю:

Латаття

1 ч.л. сировини кореневища залити 0,5 л гарячої води і тримати на водяній бані 10 хвилин, потім настояти годину. Відцідити. Приймати по чверті склянки до 2 разів на день. Готовий настій зберігати в прохолодному місці не більше 2 діб.

Компрес при ревматичного болю або подагрі:

2-3 ст.л. сухих пелюсток обливають окропом, загортають у марлю. Теплий компрес прикладають на проблемну зону, тримають, поки не охолоне.

Компрес з кореневища:

Аналогічно використовуються стебла-кореневища. Кілька свіжих коренів пропускають через м'ясорубку або рубають блендером, прикладають на проблемну ділянку (поперек, ногу), укривши зверху марлею, забинтувавши. Тримають близько півгодини. Можна робити такі компреси 2 рази в день.

Протипоказання

Препарати на основі рослини протипоказані вагітним і годуючим жінкам

Препарати на основі рослини протипоказані вагітним і годуючим жінкам

Автор статті фітотерапевт- травник
Черемісін Володимир Тимофійович

(Хоча є народні рецепти застосування латаття як засобу для підвищення вироблення молока), дітям до 12 років. Водяна лілія знижує артеріальний тиск, а тому не варто приймати її гіпотонікам. Оскільки рослина містить алкалоїд, воно може бути токсично при передозуванні, і навіть викликати галюцинації.

інші рослини

беладонна
блекота чорна
белокопитнік білий

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама