Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Плющ - домашні ліани

  1. Плющ - опис рослини
  2. Як доглядати за плющем?
  3. розмноження плюща
  4. розмноження живцями
  5. розмноження пагонами
  6. розмноження відведеннями
  7. пересадка плюща
  8. Хвороби і шкідники плюща
  9. Червоний павутинний кліщ
  10. борошнистий червець
  11. Щитівки і ложнощитовки
  12. оранжерейний трипс
  13. попелиці
  14. Корисні властивості плюща

Плющ - одне з найпоширеніших рослин серед любителів кімнатних квітів. Він дуже багатий різноманітними формами і різновидами і може задовольнити смак навіть дуже прискіпливого квітникаря. Плющ легко розмножується. У народі іноді його називають "повоєм", напевно, за його кучеряве і чіпляються за опору гілки. У приміщенні можуть вирости такі екземпляри, які своїми батогами покривають не тільки стіну, але і стелю кімнати. Тому йому необхідна опора: або вертикальна у вигляді палиці або трубки з мохом, або натягнуті шнури. Про всі подробиці вирощування плюща в кімнатних умовах, ми розповімо в цій статті. Плющ - одне з найпоширеніших рослин серед любителів кімнатних квітів

Кімнатна рослина плющ © fashiondesigns.club

зміст:

Плющ - опис рослини

Плющ, латинська назва - Hedera, народні - "бречетан", "змеевнік", "шаленец", "в'юн". Рід рослин сімейства аралієвих (Araliaceae). У Етимологічний словник російської мови сказано, що слово "плющ" зазвичай порівнюється з "плюю", "плювати", зважаючи на неприємний смаку рослини.

Плющі - повзучі чагарники, що чіпляються своїми додатковими коренями за стіни, стовбури дерев тощо. Стебла несуть плотнокожістие листя двох родів: на НЕ квітучих гілках - темно-зелені, незграбно-лопатеві, і на квітучих гілках - світло-зелені, цільні, ланцетоподібні, довгасті або яйцеподібні. Прилистников немає.

Порівняно невеликі квітки плюща зібрані на верхівці гілок в щитки, головки або кисті. Квітка або зовсім не має приквітка, або з дуже маленьким прицветником. Чашечка ледь розвинена, цілокраї або пятізубчатая. Віночок пятілепестний, в почкосложеніі стулковий. Тичинок п'ять, маточка з нижньою, полуніжняя або з верхньою пятігнездою зав'яззю, з коротким стовпчиком, оточеним біля основи м'ясистим диском. Плід - чорна або жовтувата ягода. Сім'я з подовженим зародком в зморшкувато-складчатом білку.

Як доглядати за плющем?

Полив. Влітку рослину поливають рясно, але занадто сильний полив може привести до пожовтіння листя плюща. Взимку води потрібно для поливу менше, але доводити земляний кому до сухості не варто.

Прищипування. Час від часу кінці стебел плюща прищипують, щоб відростало бічні пагони. Відрізані верхівки використовують як живці. Обов'язково видаляють зелені пагони, що з'являються іноді на рослинах з строкатим листям.

Плющ © arboretum.ie

Температура. Помірна або прохолодна, вночі не більше 16 ° С, зимовий мінімум рекомендується 12 ° С. У теплих і особливо сухих приміщеннях плющ часто уражається щитівкою. Однак при регулярному обприскуванні він добре перезимує і при звичайній кімнатній температурі.

Освітлення. Плющі погано переносять прямі сонячні промені, але (особливо ряболисті форми) віддає перевагу добре освітлене місце, і не люблять зміни місця розташування по відношенню до джерела світла. Плющі зелених сортів можна віднести до тіньовитривалим, але все-таки бажано надати їм світле місце. Взимку їм потрібна більш світле місце розташування, ніж влітку.

Добриво. З березня по серпень підгодовують комплексним добривом для декоративно-листяних кімнатних рослин. Підживлення проводять через кожні два тижні. Добре ставляться плющі до підгодівлі настоєм коров'яку. Однак такі часті підгодівлі приводять до того, що їх листя стає дуже великими і рослини втрачають свою декоративну привабливість.

Вологість повітря: Плющ любить вологе повітря. Вимагає частого обприскування влітку, а також і взимку, якщо знаходиться в теплому приміщенні. Якщо це можливо, то періодично йому влаштовують обмивання під душем.

Пересаджують плющ навесні: молоді рослини - щорічно, дорослі - через рік в горщики більшого діаметра.

розмноження плюща

Плющ, рослина, яке ефективно розмножується наступними способами:

  • живцями;
  • пагонами;
  • відводками.

розмноження живцями

Плющі, зазвичай, розмножуються живцями, які висаджують в горщики діаметром 7 см по 2-3 в кожен і накривають плівкою. Землесмесь для них готують з листяної землі і піску. Краще вкорінюються живці з повітряними корінням. Садові форми зі строкатими листами вкорінюються набагато гірше.

розмноження пагонами

Плющ можна розмножувати і цілими пагонами. Втеча з 8-10 листям кладуть на пісок, вдавлюючи в нього так, щоб листя залишилися на поверхні. На десятий день на стеблі біля нирок з повітряних корінців утворюються підземні корені. Після цього втечу виймають з піску і розрізають так, щоб живці були з одним листом і корінням. Іноді буває досить того, що ми відрізаємо навесні або влітку втечу з додатковими коренями довжиною близько 10 см. Потім садимо його будинку або на вулиці, і він швидко вкорінюється.

Тримати держак у воді до появи коренів зовсім не обов'язково. Слід обробляти живці порошком кореневих гормонів. У деяких випадках живці без додаткового коріння будуть вкорінюватися трохи довше - це, мабуть, єдиний маленький недолік плюща.

розмноження відведеннями

Існує ще один спосіб розмноження плющів - відводками. Довгі батоги-пагони прикопують, попередньо зробивши на них з нижньої сторони надрізи, і фіксують їх в землі за допомогою U-образних скоб. Після того як нові рослини укореняться, їх акуратно відокремлюють і пересаджують.

Після того як нові рослини укореняться, їх акуратно відокремлюють і пересаджують

Плющ © keywordsuggest.org

пересадка плюща

Витягуючи корінням з грунту воду з розчиненими в ній корисними елементами, рослини поступово виснажують грунт. Для поліпшення харчування плющів їх періодично пересаджують в нову землю того ж складу або змінюють його в разі гострої необхідності. Пересаджувати рослину потрібно в тому випадку, якщо воно не дає приросту і у нього в'януть листя, а також коли його коріння обплели весь земляний кому або дрібні корінці утворили «повсть».

Перед пересадкою вазон рясно поливають, щоб промочити весь земляний кому. Витрусивши рослина разом із грудкою з горщика, визначають необхідність пересадки. Якщо ще не треба пересаджувати плющ, то роблять перевалку: кому залишають цілим, рослина перевалюють в трохи більший за розміром горщик (на 2-3 см) і додають землю. Перевалку можна виробляти і під час цвітіння, при цьому затримки в рості у квітки не відбудеться.

Пересадку плюща зазвичай проводять навесні - в березні або квітні. Перші ознаки необхідності пересадки - проростання коренів через дренажні отвори і уповільнений розвиток рослини.

На дно горщика кладуть дренаж, щоб вода могла вільно проникати крізь ґрунт, і повітря легко проникав до коріння. На цей шар добре б покласти і шар рубленого торф'яного моху. Цим оберігають від закупорки землею водостічний отвір на дні горщика.

Дуже важливо при пересадці, щоб коренева шийка плюща була засипана землею, але і не видавалася з землі, і щоб в грунті не було пустот. Після пересадки або перевалки землю навколо стовбура обжимають паличкою або вказівним пальцем і залишають вільними борту для поливу. Потім рослину поливають, обприскують і ставлять в тепле приміщення, захищене від протягів і прямих сонячних променів.

Хвороби і шкідники плюща

Звичайний павутинний кліщ

Комах можна розглянути на нижньому боці молодого листя або на кінчиках пагонів. Верхня сторона ураженого листя покривається жовтуватими плямами і точками, а при сильному ураженні між листям і стеблами утворюється тонка біла павутинка. Пошкоджені листя стають ніби мармуровими, жовтіють і передчасно опадають.

Червоний павутинний кліщ

Кліщ вгризається в шкірку стебла, пошкоджуючи її, залишаючи нерівні сіро-бурі плями. Розмножується дуже швидко, активно вражаючи плющі.

борошнистий червець

Самки червців відкладають яйця в білі ватообразние пухнасті виділення листя, уздовж жилок. Комахи можуть виділяти липку рідину - падь, на якій розвивається грибок сажі, що забруднює рослини. Висмоктуючи соки молодих пагонів, листя, червеці сильно затримують ріст рослини.

Щитівки і ложнощитовки

Тримаються на нижній і верхній стороні листя, гілках і стовбурах рослин. На рослині розселяються тільки молоді личинки, присмоктуються до різних його частинах. При сильному зараженні листя (уздовж жилок) і стебла рослин покриваються як би нальотом, що утворюється з великого скупчення щитівок. У пошкоджених рослин затримуються ріст і розвиток; листя жовтіє і передчасно опадають. Щитівки і ложнощитовки виділяють липку рідину - падь, що сприяє появі та розвитку сажистого грибка, що ще більшою мірою погіршує стан і розвиток рослини.

Щитівки і ложнощитовки виділяють липку рідину - падь, що сприяє появі та розвитку сажистого грибка, що ще більшою мірою погіршує стан і розвиток рослини

Хвороби і шкідники плюща © Home Interior Designs Ideas

оранжерейний трипс

Тримається групами на нижньому боці аркуша, особливо вздовж жилок. Яйця відкладає в тканину листя. На пошкоджених листках нижнього боку з'являються буро-коричневі, а зверху - білясті плями. При сильному зараженні листя жовтіє, засихає і обпадає. Найбільшої шкоди ці комахи приносять влітку, в жарку погоду.

попелиці

Попелиці особливо активно вражають рослини навесні і влітку. Вони живуть групами на нижньому боці листків, на молодих пагонах, харчуючись соками рослин. Крилаті попелиці можуть перелітати з однієї квітки на іншій, заражаючи їх все. У пошкоджених попелицями рослин листя жовтіє і скручуються.

Корисні властивості плюща

Рослина має антибактеріальну, антигрибковим, протизапальну дію. Використовується як в'яжучий, послаблюючий, блювотний засіб, при поліпах, склерозі. Спиртовий екстракт з плодів сприяє зниженню тиску, застосовується для зведення бородавок і жировик. Відвари з листя ефективні при кашлі і головного болю, мають потогінну дію.

Гемолітичні властивості препаратів з плюща дозволяють використовувати його для підтримки тонусу судин. Настій листя плюща застосовують при ревматизмі, подагрі, суглобовому артриті і відкладення солей. Відваром коренів лікують фурункули, опіки, використовують при корості, педикульозі, мікозах волосистої частини голови. Плющ входить в збір трав при каменях у нирках і сечовому міхурі. Це дуже корисне кімнатна рослина - плющ очищає повітря від формальдегідів, трихлоретилена, ксиліт, бензолу.

Існує безліч лікарських народних засобів із застосуванням даної рослини, хоча його плоди вважаються отруйними, незважаючи на це, побічних дій в нормальних дозах побоюватися не варто.

Як доглядати за плющем?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама