Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як правильно перенести розетку і вимикач

Необхідність перенесення розеток і вимикачів, як правило, виникає після переміщення меблів у квартирі, або при приведенні електропроводки до так званого євростандарту, відповідно до якого розетки встановлюють на висоті 20 - 30 сантиметрів, а вимикачі на висоті 90 - 120 сантиметрів від підлоги Необхідність перенесення розеток і вимикачів, як правило, виникає після переміщення меблів у квартирі, або при приведенні електропроводки до так званого євростандарту, відповідно до якого розетки встановлюють на висоті 20 - 30 сантиметрів, а вимикачі на висоті 90 - 120 сантиметрів від підлоги.

Якщо потрібно опустити розетку, а проводка виконана в стягуванні, то досить встановити нову настановну коробку в необхідному місці і вкоротити кабель на потрібну довжину. Складніше йде справа, коли потрібно нарощувати кабель. Тут відразу виникає два завдання. Як з'єднати жили кабелю, щоб з'єднання було якісним і довговічним, і що робити зі старою настановної коробкою.

Гірше рішення даного питання - з'єднати кабель, наприклад, скрутивши жили, заізолювати скрутку , Замазати дроти алебастром в старій настановної коробці і забути, де ця міна уповільненої дії знаходиться.

За існуючими правилами всі з'єднання жил кабелів повинні бути доступні для огляду. Але це правило виконується далеко не завжди, і часто знайти клемні коробки буває непростим завданням. При модернізації електричної мережі завжди бажано наносити на план місця проходження кабелів і точні прив'язки клемних коробок.

Проводка повинна прослужити, принаймні, 20 років. І де гарантія, що виконане з'єднання проводів прослужить всі ці роки.

Найнадійнішим з'єднанням мідних провідників є зварювання і опресовування . Ці методи вимагають спеціальних інструментів і навичок, але цілком можуть бути замінені більш простими рішеннями.

Для з'єднання жил кабелів освітлювальної мережі, струм в якій рідко перевищує величину 2 - 3 Ампера, цілком підійдуть клеммники Wago з плоско - пружинними затискачами . Показання на рис. 1 клеммники серії 222 дозволяють швидко підключати та відключати дроти. По моєму особистому досвіді за два роки експлуатації клемників цієї серії при токах 4 - 5 Ампер з двох тисяч клемників згорів тільки один.

Мал. 1. Клеммник Wago (тип 222)

Для розеточной мережі краще використовувати перевірені часом типи з'єднання проводів. На рис. 2 показана скручування двох дротів . Для її здійснення на обох проводах знімається ізоляція на ділянці приблизно 25 - 30 міліметрів. Жили повинні бути зачищені дрібним наждачним шкіркою. Тут дуже важливо не перетягнути скрутку, що б провідники не доломить.

Мал. 2. Скручування жил кабелю

На рис. 3 скручування показана великим планом. Після скручування проводів скрутку пропаивают свинцево - олов'яним припоєм. Для пайки бажано використовувати каніфоль. Неприпустимо користуватися кислотними флюсами. Залишається ретельно заізольовані місця з'єднання і укласти проводу в коробку.

Мал. 3. Скрутка крупним планом

Добре виконана скручування може прослужити кілька десятків років без жодного пропоює. У ній жили вмінается один в одного, утворюючи дуже надійний контакт з великою площею дотику. Але, якість скрутки в великій мірі залежить від кваліфікації електрика. Тому в даний час з'єднання проводів методом скручування інспекторами Енергонагляду не вітається.

Складніша справа, коли необхідно з'єднати мідний дріт з алюмінієвим. Їх ні в якому разі не можна скручувати між собою. Найбільш доступне в домашніх умовах з'єднання мідного дроту з алюмінієвим - зігнути обидва провідника колечком і стягнути болтовим з'єднанням через сталеву оцинковану шайбу.

У болтове з'єднання необхідно використовувати гарну граверних шайбу і законтрить з'єднання другий гайкою. Друга гайка запобіжить самораскручіваніе з'єднання, гравер компенсує усадку алюмінієвого проводу. Справа в тому, що алюміній в «стислому» стані має властивість сідати, в результаті чого перехідний опір контакту збільшується.

А тепер розглянемо другу частину завдання - що робити зі старою настановної коробкою. Якщо колишнє місце розетки буде закрито меблями, то установчу коробку можна просто закрити кришкою, уклавши в неї з'єднані заізольовані дроти. У разі якщо це місце на увазі, то стару настановну коробку доведеться закрити і це місце зашпаклювати. На рис. 4 показаний розріз стіни з настановної коробкою для розетки, яка тепер буде виконувати функції клемної коробки.

Мал. 4. Розріз стіни з настановної коробкою

Вкрай не бажано щоб місця з'єднання жил кабелю стикалися з цементними розчинами і різними шпаклівками. Щоб допустити таке, необхідно використовувати досить складні методи ізоляції за допомогою термозбіжних трубок . Простіше вирізати, як показано на рис. 4 гурток з гіпсокартону і вклеїти його в коробку. Для приклеювання підійдуть рідкі цвяхи. Після висихання клею коробка зашпаровуються.

Дуже важливо звернути увагу на відстань від торця коробки до поверхні стіни. На рис. 4 це відстань позначено як «t». Якщо установча коробка сталева, а відстань від її торця до поверхні стіни менше міліметра, то на приклеєних в цьому місці шпалерах гарантовано виявиться коло - на поверхню вийде іржа.

Старі металеві коробки, ще часто зустрічаються в наших будинках, досить сильно іржавіють - адже при приклеюванні шпалер клей може висихати добу. І весь цей час коробка буде схильна до вологи. У разі фарбування стіни іржа також не змусить себе довго чекати. Тому металеву коробку, якщо вона дуже близько до поверхні стіни, слід, або обережно підігнути всередину, або замінити на пластикову.

Дивіться також: Як встановити блок електричних вимикачів з розеткою

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама