Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Підключення УЗО і автомата схема

  1. Схема із загальним УЗО в однофазної мережі
  2. Схеми з декількома УЗО в однофазної мережі
  3. Підключення УЗО до трифазної мережі
  4. Помилки в підключенні УЗО
  5. Диференціальний автомат
  6. підключення дифавтомати
  7. установка ПЗВ
  8. Комутація електрощита. Відео

УЗО є надійним захистом від ураження струмом, яка не вимагає реклами. Це пристрій відрізняється складністю і високою чутливістю, а помилки в підключенні призводять до висновку його з ладу. УЗО є надійним захистом від ураження струмом, яка не вимагає реклами

Підключення головного УЗО після лічильника

Відповідно до етикету електромонтажу, контактні з'єднання ведуться від низу до верху, але УЗО це не стосується. Вхід пристрою розташований зверху, а вихід - знизу, так як подібне конструктивне виконання забезпечує підвищення ККД. На зображенні вище червоними стрілками показано, де розташовуються автомат і УЗО, а кольоровим проводом виділені фаза L і нуль N, що приєднуються до апаратів. За кольором проводів видно, що кожен вихід знизу розташований навпроти входу зверху.

УЗО «бачать» тільки несправності, пов'язані з струмами витоку. Вони не замінюють автомати, що спрацьовують при короткому замиканні.

Новачкові на перших порах важко розібратися з тим, скільки і яких потрібно УЗО і автоматів і як правильно скласти схему їх з'єднань.

Електрична мережа в типовій квартирі починається з двополюсного вступного автомата. Його потрібно ставити попереду лічильника, який завжди є на вході. Потужність автомата залежить від загального навантаження домашньої мережі і зазвичай становить 32-40 А. В однофазний лічильник на 5-60 А заводяться дроти фази і нуля. Після лічильника на вході зазвичай коштує протипожежне захисний пристрій на 100-300 мА. Воно охороняє всю проводку, усуваючи витік струму.

Схема із загальним УЗО в однофазної мережі

Загальний захист може використовуватися для всієї електричної схеми в квартирі. Її необхідно ставити між двополюсним вимикачем і відходять автоматами. Схема забезпечує захист відразу всіх ліній.

На малюнку нижче червоним проводом позначена фаза L. Вона йде на однополюсні автомати, а після них - на навантаження. Синім кольором позначено нуль N. Після УЗО він підключається на загальну шину, а з неї робиться розводка до навантажень. Жовтий провід - це земля (РЕ), яка також має загальну шину і ніяк не пов'язана з електричною схемою однофазної мережі. З шини землі дроти йдуть на захист розеток і електроустаткування.

Схема із загальним УЗО в однофазної мережі

Позитивною стороною є простота і дешевизна пристрою. Недолік схеми полягає в труднощі визначення місця витоку струму. Якщо фаза потрапляє на корпус будь-якого приладу, відключається електрика в усій квартирі, після чого доводиться витрачати багато часу на пошук і усунення несправності. Це заважає.

За відсутності господарів може відключитися потрібна техніка, наприклад, холодильник або електроніка. Тоді відразу стає ясно, навіщо і скільки потрібно встановлювати захисних засобів.

Схеми з декількома УЗО в однофазної мережі

Іншим популярним варіантом є схема, де на окремих лініях є захист.

Іншим популярним варіантом є схема, де на окремих лініях є захист

Схема з декількома УЗО з розведенням по лініях після лічильника

Багатьох влаштовує схема, зображена на малюнку вище, оскільки всі лінії захищені. При цьому легко виявити несправність при появі витоку струму з відключення однієї лінії. Крім того, інша мережа залишається працездатною, що створює переваги. Підключення фази L, нуля N до апаратів і землі PE, що йде на захист електроприладів, виділяються іншими квітами:

  • синій - фаза;
  • чорний - нуль;
  • зелений - земля.

Ні в якому разі не можна плутати нуль і землю. Вони виконують різні функції, і при помилковому підключенні фаза може виявитися на корпусі приладу.

Наступна схема на малюнку нижче схожа на попередню, тільки тут є додаткове УЗО на вході. При цьому відразу виникає питання: навіщо воно потрібне? Загальний пристрій потрібно переважно в тих випадках, коли не всі лінії захищені. Кольори проводів збігаються з попередньою схемою.

Схема із загальним і груповими УЗО

Схема повинна забезпечити селективність відключення, коли є кілька захисних пристроїв і має спрацювати тільки одне. Перш за все, у вхідного пристрою струм витоку повинен бути більше і складати не менше 100 мА. Ще селективність забезпечується, коли є пристрої з різними затримками відключення.

Недоліком схеми є більш висока вартість і необхідність розміщення всього устаткування на великому розподільному щиті .

Струмовий захист не вирішує проблем з коротким замиканням. Якщо воно відбудеться, пристрій тут же виходить з ладу. У зв'язку з цим в одній лінії з УЗО є автоматичний вимикач , Який слід ставити з номіналом струму, що протікає на один щабель нижче.

Автомати можна ставити послідовно: як перед захисним пристроєм, так і після нього. Вони не заважають один одному і спрацьовують, коли є різні аварійні ситуації. Автомати також спрацьовують при дуже великих токах витоку.

Підключення УЗО до трифазної мережі

Приватні будинки зазвичай живляться від трифазної мережі. Навіщо це потрібно? Багато приладів приватного господарства працюють за цією схемою, наприклад, насоси, верстати або система електричного опалення. Крім того, зручно розподіляти навантаження по фазах. Для захисту трифазної мережі є чотириполюсні УЗО на 380 В. До його виходів підключаються групові однофазні УЗО. Тут важливо правильно забезпечити відповідність між входом і виходом. У різних компаній підключення нульовий клеми відрізняється. Вона може розташовуватися з будь-якого боку: справа або зліва.

Яке у приладу значення струму витоку, і яка застосовується схема підключення - позначено на корпусі. Навіщо це потрібно, питання риторичне, оскільки в потрібний момент при ремонті і обслуговуванні важко знайти необхідну документацію.

Чотириполюсники зазвичай застосовуються в якості протипожежних пристроїв і розраховані на великі струми витоку.

Чотириполюсники зазвичай застосовуються в якості протипожежних пристроїв і розраховані на великі струми витоку

Схема підключення трифазного захисного пристрою

У схемах застосовуються окремі шини для проводів нейтралі і землі. На лініях, що відходять слід ставити однофазні двополюсні УЗО на слабкі струми 30 мА. До них підключаються окремі фази (дроти коричневого, червоного і чорного кольорів).

У вологих приміщеннях повинні стояти УЗО зі слабким струмом витоку (10 мА). Навіщо потрібен такий маленький струм, коли великі значення також безпечні? Підключення на 30 мА також допускається, але в разі витоку у вологому середовищі удар струмом буде більш відчутним. Для хворої людини це може становити небезпеку.

Для хворої людини це може становити небезпеку

Схема включення трифазного і однофазних УЗО

У схемі підключення можуть бути одночасно як трифазні, так і однофазні навантаження. Але при цьому нуль кожної окремої мережі обов'язково повинен з'єднуватися через шину з вихідною нейтраллю чотириполюсним УЗО (малюнок вище). Фази позначені червоним, зеленим і жовтим кольором, нейтраль - синім, а земля - ​​зеленим.

При монтажі схем з УЗО необхідно приділяти особливу увагу наступному:

  • правильно підключати фазні і нульові провідники, а також землю;
  • кольорове маркування проводів повинна виконуватися за правилами;
  • схема підключень повинна строго виконуватися.

Помилки в підключенні УЗО

Не допускається установка УЗО в наступних випадках:

  • попереду лічильника або паралельно з ним;
  • без послідовно встановленого автомата з відповідними характеристиками;
  • в мережу з струмом витоку на 40% вище, ніж у УЗО;
  • істотно відрізняються параметри мережі і захисту.

Коли УЗО розташовується попереду лічильника, це дає можливість красти електроенергію. Якщо контролери виявлять підключення, вони накладуть на господаря квартири штраф і надішлють рахунок на оплату втрат в мережі. Паралельне підключення до приладу лічильника змусить його помилятися в сторону зниження витрати електроенергії через трансформатора, що перебуває в схемі УЗО.

УЗО не реагує на скачки струму в мережі і може згоріти при короткому замиканні, якщо в ланцюзі немає автомата, що відключає харчування.

Якщо загальні струми витоку в мережі вище, ніж у УЗО, пристрій буде постійно спрацьовувати і доведеться занадто часто його включати. При включенні потужної лампи відбувається кидок струму, який може знеструмити електричну ланцюг.

УЗО відрізняються рівнями захисту. Якщо в квартирі встановити промисловий пристрій, воно не буде «помічати» витік струму, коли людина стосується фази.

Для заміни і ремонту УЗО доцільно передбачити резервне підключення в обхід його, щоб пристрій можна було знеструмити і демонтувати, чи не відключаючи харчування в квартирі.

Диференціальний автомат

Диференціальний автомат - це пристрій, що об'єднує функції автоматичного вимикача і ПЗВ в одному корпусі. За рахунок цього заощаджується місце на електрощиті. Пристрій спрацьовує на струми перевантаження і короткі замикання, а також захищає людину від струмів витоку і запобігає загорянню при порушенні ізоляції проводів або струмопровідних частин приладів.

Усередині двополюсного дифавтомати встановлений трансформатор, що порівнює струми на вході і виході. Різниця сигналів надходить на вхід підсилювача і котушку відключення, що спрацьовує навіть при незначному струмі.

підключення дифавтомати

Діфавтомат часто підключається за двома варіантами. У першому випадку він захищає всю мережу, що може викликати її повне відключення. При цьому струм витоку підбирається більше 30 мА і розрахований на відключення мережі для попередження спалаху проводки. Якщо вибрати струм менше, почнуться постійні помилкові спрацьовування. Інший варіант передбачає захист окремих ліній, що дозволяє вибрати струм витоку не більше 30 мА, безпечний для людини. Схема є найбільш витратною, але безпечнішою (малюнок нижче). Як і на всіх попередніх схемах, фаза позначена через L, а нейтраль - через N. Чорно-коричневим проводом відзначена земля.

Чорно-коричневим проводом відзначена земля

Схема підключення діфавтомат в квартирі

На схемі два автомата підключені без захисту від струмів витоку (крайні праворуч). Тому захист від загоряння тут не повна. Для її забезпечення на вході можна ставити загальне УЗО або диференціальний автомат. Це буде дорожче, але надійніше. Захисних пристроїв повинно бути стільки, скільки потрібно для безпеки, а не наскільки хочеться заощадити.

Провід живлення до дифавтомати підводяться зверху. До нижніх клем підключається навантаження.

установка ПЗВ

Якщо акуратно ставити УЗО за інструкцією, з цим впорається навіть новачок. Його підключення робиться наступним чином:

  1. Відключити подачу в житло електроенергії, після чого додатково перевірити її відсутність індикаторною викруткою або мультиметром.
  2. Вибрати схему підключення: відразу після лічильника або на окремій лінії. З кожним УЗО має підключатися автоматичний вимикач.
  3. Встановити пристрій в щитку і після виконати необхідні з'єднання (зверху і знизу). У кожної моделі на корпусі або в інструкції є схема підключення. Дотримуватись полярності потрібно обов'язково. При відсутності кольорового маркування для знаходження необхідного проводу фази є індикаторна викрутка . Якщо потрібно знайти нульовий провід, можна використовувати тестер.
  4. Подати напругу в мережу і перевірити працездатність захисту. Це робиться шляхом натискання на тестуючу кнопку УЗО, виведену на передню панель. Вона імітує струм витоку, на що пристрій повинен обов'язково спрацювати і відключити ланцюг харчування.

УЗО - це прилад високої чутливості, який завжди потрібно підключати правильно. Агрегат не розрахований на спрацьовування при короткому замиканні, через якого можна вивести його з ладу.

Комутація електрощита. Відео

Як скоммутіровать вступний електрощит розповідає дане відео.

Установка ПЗВ і диференціальних автоматів вирішує питання електробезпеки, якими не можна нехтувати в зв'язку зі збільшенням кількості електроприладів і навантаження на проводку. Якщо правильно зібрати схему, вона забезпечить необхідну безпеку і захист устаткування в будинку.

Оцініть статтю:

При цьому відразу виникає питання: навіщо воно потрібне?
Навіщо це потрібно?
Навіщо потрібен такий маленький струм, коли великі значення також безпечні?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама