Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Схема підключення двох перемикачів. Схема підключення вимикачів без розподільної коробки

  1. Схема підключення прохідного вимикача
  2. Відео підключення
  3. Принцип дії - особливості перемикання електричного кола
  4. Перехресні вимикачі: схема управління освітленням з трьох і більше місць
  5. Відео інструкція, що демонструє принцип роботи прохідного вимикача
  6. Перемикач на 2 положення
  7. Підключення в трьох точках

У сучасному світі ми все частіше прагнемо всіма доступними і не дуже способами полегшити свою рутинну життя. У цьому може допомогти навіть така незначна процедура, як підключення прохідного вимикача в будинку. Насправді вона далеко не така складна, як це могло б здатися на перший погляд і не вимагає спеціальних зусиль. Перш за все, варто сказати, що ж таке прохідний вимикач, і навіщо, власне, його встановлювати.

Найбільш актуальні такі прості в своєму використанні примірники у приватних будинках або на дачах, так як дозволяють під'єднати один джерело світла відразу до двох вимикачів. Тобто з'являється можливість включати і вимикати світильник (або навіть кілька відразу) з двох точок. Також можна зустріти такі назви, як дублюючий і перекидний, які застосовують до цього ж типу перемикача.

Схема підключення прохідного вимикача

Схема підключення прохідного вимикача

Відверто кажучи, схема підключення прохідного вимикача доступна для розуміння практично кожному. Вона передбачає використання двох прохідних вимикачів виключно одинарного типу. Кожен з цих ординарних вимикачів має відразу три контакту, серед яких 2 виходи і 1 вхід. Нульовий провід від основного джерела живлення проходить на світильник прямо через розподільну коробку. Уже в неї проходить фазний провід, далі він іде на контакт вимикача під номером 1. Через розподільну коробку двійка вихідних контактів першого вимикача поступово з'єднується з двома вхідними вимикача 2. Далі з загального контакту окремого другого прохідного вимикача контакт йде через ту ж розподільну коробку прямо на світильник.

Схема підключення Двоклавішний прохідного вимикача:

Не більше складним є підключення Двоклавішний прохідного вимикача. Він дає можливість управляти різними групами окремих лампочок або світильників. Головна відмінність схеми полягає перш за все в тому, що для здійснення задуманого потрібно два подвійних вимикача, а не одинарних, як це показано в попередній схемі. Також вони називаються Двоклавішний. Вони мають вже 6 контактів, серед яких 4 виходи і 2 входи. Підключення подвійного прохідного вимикача відбувається за аналогічним принципом.

Схема підключення трьох прохідних вимикачів:

Схема підключення трьох прохідних вимикачів:

Схема підключення трьох прохідних вимикачів призначається для безпосереднього управління одним джерелом освітлення з трьох окремих місць відразу. У цю схему включається вимикач спареного подвійного типу. Він насправді відмінний як від подвійних, так і від одинарних. Перш за все, тим, що має чотири контакти, по два входи і виходи відповідно. Натискання на цей подвійний вимикач дає можливість переключити відразу два незалежних контакту.

Для більш детального розуміння процесу підключення, звичайно ж, необхідний наочний приклад. Тому ви можете подивитися особливості підключення прохідних вимикачів на відео і фото безпосередньо в нашій статті. Це, однозначно полегшить поставлене завдання.

Але варто також пам'ятати, що підключення прохідного вимикача legrand не обмежена трьома або двома місцями управліннями. Їх кількість часом зростає до шести. В такому випадку абсолютно всі дії проводяться в тому ж порядку, за схемою, наданої в статті.

Відео підключення

Управління світлом з 2-х і більше місць.
Управління світлом з 2-х і більше місць

Прохідними вимикачами називають пристрої, призначені для забезпечення управління одним джерелом світла з двох або більше різних місць. Схеми з їх використанням дещо складніше, ніж традиційні, оскільки мають на увазі установку декількох комутаційних апаратів.

Освітлення з використанням прохідних вимикачів зазвичай облаштовують в довгих коридорах, на сходах, садових доріжках, в спальнях. Така схема дозволяє, включивши світло в одному кінці приміщення, вимкнути його в іншому, чи не повертаючись до першого вимикача.

Прохідні вимикачі класифікуються так само, як і звичайні.

За кількістю клавіш:

  • одноклавішний;
  • трёхклавішние
  • одно- або двоклавішні перехресні (використовуються в тих випадках, коли управління освітленням повинно здійснюватися з трьох або більше місць).

За типом управління:

  • клавішні;
  • сенсорні;
  • з ПДУ і т.д.

Основним критерієм при виборі прохідного вимикача є кількість клавіш: воно повинно відповідати числу груп одночасно включаються елементів освітлення.

Тип пристрою (клавіші, сенсор або щось інше) має другорядне значення і цілком залежить від особистих переваг і бюджету.

Принцип дії - особливості перемикання електричного кола

Виходячи з принципу роботи, прохідні вимикачі світла правильніше було б називати перемикачами Виходячи з принципу роботи, прохідні вимикачі світла правильніше було б називати перемикачами. Зовні вони виглядають практично так само, як звичайні вимикачі. Основні відмінності між ними полягають в їх системі контактів.

Призначення традиційних вимикачів полягають в замиканні і розмиканні електричного кола . Подібні функції виконують і перемикачі, проте їх специфіка визначає деякі конструктивні особливості.

Багато домашні майстри, які планують залучення нову систему управління освітленням «Розумний будинок», задаються питанням: таке і як його використовувати? Цей пристрій використовується для настройки яскравості освітлювальних приладів.

Яку схему установки диммера вибрати для конкретної системи освітлення, можна дізнатися.

Подібно Двоклавішний вимикачів, схема прохідного перемикача оснащена трьома контактами. Однак цей додатковий контакт має зовсім іншу функцію. При спрацьовуванні звичайного вимикача відбувається простий розрив ланцюга. , Розмикаючи один ланцюг, одночасно замикає іншу, яка, в свою чергу, є контактами парного перемикача (поодинці дані пристрої не використовуються).

Підключення прохідних перемикачів засноване на перекидних контактах, що діють за принципом коромисла. Деякі з таких пристроїв мають нульове положення, при включенні якого обидві ланцюга виявляються роз'єднаними, однак на практиці такі пристрої використовуються вкрай рідко.

При зміні положень перемикача струм перенаправляється на відповідну клему. В результаті замкнутої залишається одна з можливих ланцюгів харчування джерела світла. освітлювальний прилад включається, коли обидва перемикача знаходяться в однакових положеннях.

Особливістю схеми освітлення з використанням прохідних вимикачів є обов'язкова наявність в ній комутаційної коробки.

Перехресні вимикачі: схема управління освітленням з трьох і більше місць

Прохідні перехресні вимикачі застосовуються в тих випадках, коли необхідно організувати управління освітленням з трьох або більше місць. Ці пристрої можуть виконувати транзитні функції, не впливаючи на роботу прохідних перемикачів, і одночасно самі є вимикачем.
Прохідні перехресні вимикачі застосовуються в тих випадках, коли необхідно організувати управління освітленням з трьох або більше місць
їх конструктивна особливість полягає в наявності п'яти клем підключення, з яких дві з'єднуються з першим перемикачем, дві - з другим, а п'ята, що забезпечує управління з трьох місць, є транзитною. Для управління освітленням з чотирьох місць буде потрібно установка двох перехресних вимикачів.

При наявності в приміщенні декількох груп освітлення використовуються двоклавішні перехресні вимикачі.

Прохідні вимикачі істотно спрощують керування освітленням та роблять його більш зручним. Якщо раніше використання подібних схем було обумовлено, в основному, особливостями планування приміщення, то в даний час їх можна зустріти практично повсюдно.

Відео інструкція, що демонструє принцип роботи прохідного вимикача

У цій статті ми детально розглянемо, як підключити прохідні вимикачі без ответвительной коробки.

Після публікації серії статей і відеороликів по прохідним вимикачів, на пошту стало приходити багато листів від читачів із запитанням: «Чи можна расключіть без ответвительной коробки?»

Так, можна обійтися без ответвительной коробки. Тут можливі два основні варіанти:

1. На імпульсних реле.

У ній тема прохідних і перехресних вимикачів розібрана від і до.

Отже, схема расключеніе прохідних вимикачів з двох місць без ответвительной коробки.

Замість ответвительной коробки всі дроти зводяться в перший підрозетник. Тобто живлення від електрощита (нуль, фаза, заземлення) в підрозетник, провід від світильника в підрозетник, ну і провід від другого прохідного вимикача теж в цей же підрозетник.

Тільки в цьому випадку потрібен більш глибокий підрозетник, або отвір під нього робиться глибше, а в стандартному підрозетники вирізається дно (щоб було де расключіть дроти).

Нульовий і заземлення проводу і з електрощита з'єднуються в першому підрозетники, відповідно, з нульовим і заземлюючим проводом від світильника. Ізолюються і ховаються в підрозетники.

Червоний дріт від світильника з'єднується з червоним проводом від другого підрозетника, ізолюється і також залишається в підрозетники. З цього проводу буде надходити фаза до світильника. Решта дроти підключаються до клем прохідних вимикачів.

Центральний контакт позначений на схемі цифрою 1. Кольори проводів можуть відрізнятися від показаних на схемі. Головне, зрозуміти принцип.

Для кращого розуміння роботи схеми прохідних вимикачів з двох місць без ответвительной коробки дивіться відео.

Схема расключеніе прохідних вимикачів з трьох місць без ответвительной коробки.

У схемі з трьох місць використовується перехресний вимикач. Він встановлюється між двома прохідними вимикачами, на схемі в підрозетник 2.

Прохідний вимикач при натисканні на клавішу перекидає контакт 1 між двома іншими - 2 і 3.

Перехресний вимикач перемикає контакти хрест-навхрест. При одному положенні клавіші контакт a з'єднаний з контактом c, а контакт b з контактом d. В іншому - контакт a з'єднується з d, а контакт b з контактом c, тобто хрест на хрест.

Ось таким нехитрим способом можна підключити прохідні вимикачі з двох, трьох і більше місць без ответвительной коробки.

На закінчення цієї статті пропоную подивитися відео, яке більш наочно демонструє роботу схеми прохідних вимикачів з трьох місць без ответвительной коробки.

Підписуйтесь на мій канал на YouTube і отримуйте першими нові відео по електриці! Не забувайте натискати ПОДОБАЄТЬСЯ.

І наостанок список матеріалів по прохідним і перехресним вимикачів, які рекомендую вивчити.

Корисні статті

Привіт, шановні читачі і гості сайту «Нотатки електрика».

У зв'язку з підвищується попит на монтаж електропроводки без розподільних коробок, мені все частіше стали задавати питання про схему підключення вимикачів при такому виконанні.

З розетками тут все просто - кабель живлення підключається безпосередньо до затискачів розетки, а від неї, при необхідності, підключаються наступні розетки. Таке з'єднання називають «шлейфом».

Підключення розеток шлейфом не заборонено, головне це дотримуватися ряду вимог ПУЕ по підключенню РЕ провідника, але про це я розповім Вам в наступній своїй статті. Якщо не хочете пропустити нові випуски, то підписуйтесь на розсилку сайту.


Ну а сьогодні я на наочних прикладах розповім Вам про підключення вимикачів без розподільних коробок.

На думку багатьох громадян, розподільні коробки заважають і псують зовнішній дизайн відремонтованої квартири або будинку. Ясна річ, адже кому хочеться бачити на дорогих шпалерах безліч пластикових кришок-заглушок !? Тому кожен із замовників хоче по максимуму заховати ці коробки подалі від очей, тим самим забуваючи найголовніше вимога ПУЕ про те, що місця з'єднання проводів повинні бути завжди доступні для огляду і ремонту.


Тому кожен із замовників хоче по максимуму заховати ці коробки подалі від очей, тим самим забуваючи найголовніше вимога ПУЕ про те, що місця з'єднання проводів повинні бути завжди доступні для огляду і ремонту

Розглянемо кілька варіантів реалізації прихованих розподільних коробок.

Перший варіант - це установка розподільних коробок на стелі за натяжною полотном.



Якщо раптом виникне несправність, то натяжна стеля можна завжди зняти, провести необхідні роботи і встановити назад. Але часом несправність можна знайти і виявити не відразу або вона закралася не в одному приміщенні. Тоді доведеться знімати стелі у всій квартирі.

У нас, наприклад, зняття стелі в одному приміщенні коштує близько 1000 рублів. Ось і порахуйте! Зняти-встановити натяжна стеля, наприклад, в трьох кімнатах вийде вже близько 6000 рублів. Недешеве задоволення ...

Другий варіант - трохи краще, але зазвичай його застосовують в тому випадку, якщо стеля виконана з гіпсокартону. Полягає він у тому, щоб в стелі зробити спеціальні ревізійні люки, через які відкривається доступ до розподільних коробок. Люк зазвичай розміщують де-небудь в кутку кімнати і, природно, що всі розподільні коробки також повинні бути встановлені в місці розміщення люка.


Люк зазвичай розміщують де-небудь в кутку кімнати і, природно, що всі розподільні коробки також повинні бути встановлені в місці розміщення люка

В принципі, цей варіант можна застосувати і для натяжних стель, але ось тільки як реалізувати такий люк в натяжній стелі ?! Відповідь на таке питання мені навіть не дали відповідні фахівці, тому і довелося в одній з квартир встановити в кутку за натяжною стелею без будь-яких ревізійних люків.


Відповідь на таке питання мені навіть не дали відповідні фахівці, тому і довелося в одній з квартир встановити в кутку за натяжною стелею без будь-яких ревізійних люків

Третій варіант - це монтаж електропроводки без розподільних коробок.

Ось про це сьогодні і поговоримо більш докладніше.

Почнемо з того, що електропроводка без розподільних коробок безумовно має свої переваги.

1. Відсутність зайвих з'єднань жил проводів

Логіка проста, чим менше різного роду з'єднань, тим надійніше мережу. Неякісно-виконані з'єднання жил проводів на додаток до неправильно-обраним номіналах апаратів захисту може призвести до поганого контакту, нагріванню і в кінцевому підсумку до обриву ланцюга або короткого замикання.


Неякісно-виконані з'єднання жил проводів на додаток до неправильно-обраним номіналах апаратів захисту може призвести до поганого контакту, нагріванню і в кінцевому підсумку до обриву ланцюга або короткого замикання

Безперешкодний доступ до місця з'єднання проводів. Знімається механізм розетки або вимикача, і доступ відкритий.


Знімається механізм розетки або вимикача, і доступ відкритий

3. Здешевлення вартості електромонтажу

Із застосуванням даного способу безумовно йде здешевлення вартості електромонтажних робіт , Тому що кількість встановлюваних точок і кількість расключаемих жив стає набагато менше.

До недоліків монтажу електропроводки без розподільних коробок можна віднести лише певний перевитрата кабелю при монтажі.

Розібравши всі переваги і недоліки даного способу, перейдемо безпосередньо до схем підключення вимикачів.

У моєму ж прикладі електропроводка в квартирі виконана без розподільних коробок, тому кабель живлення, в даному випадку ВВГнг (3х1,5), з квартирного щита заходить прямо в підрозетник одноклавішного вимикача. Це, до речі, та сама ванна кімната, про.

Другий кабель в підрозетники - це відходить лінія на освітлення, яка також виконана кабелем ВВГнг (3х1,5).


Другий кабель в підрозетники - це відходить лінія на освітлення, яка також виконана кабелем ВВГнг (3х1,5)

мають глибину 45 (мм), тому встановити туди сенсорний вимикач глибиною 33 (мм) і укласти всі дроти досить проблематично, але можна! Так, до речі, звичайні Одноклавішний вимикачі мають набагато менші габарити, тому проблем з їх установкою швидше за все не виникне.


Так, до речі, звичайні Одноклавішний вимикачі мають набагато менші габарити, тому проблем з їх установкою швидше за все не виникне

Для наочності додаю монтажну схему підключення одноклавішного вимикача без розподільчої коробки .

Для наочності додаю   монтажну схему   підключення одноклавішного вимикача без   розподільчої коробки

Нагадаю, як виглядає звична нам.

Нагадаю, як виглядає звична нам

Але ми розглянемо схему його підключення, але тільки без розподільної коробки.

Тут все аналогічно попередньої схеми з Одноклавішний вимикачем, тільки замість однієї групи освітлення використовується дві.

Таким чином, тепер у нас в підрозетники не два кабелю, а три. Один кабель - кабель, який живить з квартирного щита, другий - кабель на одну групу освітлення, а третій - на іншу групу освітлення або ж вентилятор, як в моєму прикладі.


Один кабель - кабель, який живить з квартирного щита, другий - кабель на одну групу освітлення, а третій - на іншу групу освітлення або ж вентилятор, як в моєму прикладі

Схему підключення я покажу Вам на тому ж вимикачі від Livolo, тільки уявімо, що він не односенсорний, а двухсенсорний. Зовнішнє виконання у нього точно таке ж, тільки змінена внутрішня схема і додана ще одна клема L2 (Load).

На загальну клему L (In) двухсенсорного вимикача підключаємо приходить фазу з квартирного щита, на клему L1 (Load) - підключаємо комутуючу фазу відходить кабелю освітлення, а на клему L2 (Load) - комутуючу фазу відходить кабелю витяжного вентилятора. Нулі і захисні провідники РЕ з'єднуємо між собою, відповідно, там же в підрозетники за допомогою клем Ваго.


Для наочності прикладаю і монтажну схему.

Розглянемо ще одну ситуацію.

Якщо ж у Вас вентилятор з таймером, то схема буде мати трохи інший вид.


Якщо ж у Вас вентилятор з таймером, то схема буде мати трохи інший вид

Схема, в принципі, як і попередня, але відходить кабель на вентилятор підключається по-іншому:

  • біла жила підключена на загальну клему L (In) вимикача
  • синя жила - на нульову клему (N)
  • зелено-жовта лінія - на клему L2 (Load) вимикача

біла жила підключена на загальну клему L (In) вимикача   синя жила - на нульову клему (N)   зелено-жовта лінія - на клему L2 (Load) вимикача

Покажу ще один випадок, коли в одному місці встановлено одноклавішний і двоклавішний вимикачі, і їх потрібно підключити без розподільної коробки.

В цьому випадку в підрозетник виведено 4 кабелі.


Харчування у них загальне і взято з квартирного щита. Одноклавішний вимикачем буде управлятися освітлення на кухні, а Двоклавішний вимикачем - дві групи освітлення у вітальні.


Тут все аналогічно попередньої схеми з Двоклавішний вимикачем, тільки нам необхідно зробити перемичку між загальною клемою (L) двоклавішний вимикача і загальної клемою (L) одноклавішного вимикача, тобто нам необхідно подати на одноклавішний вимикач живить фазу.

Благо, що зробити це не проблематично, тому що найчастіше на брендових вимикачах у кожного затиску є можливість для підключення двох провідників. Якщо у Вас у вимикачі немає можливості підключити до однієї клеми відразу два провідника, то доведеться встановлювати в підрозетники додаткову фазную клему Ваго, тим самим зайнявши ще більше місця в підрозетники.


Якщо у Вас у вимикачі немає можливості підключити до однієї клеми відразу два провідника, то доведеться встановлювати в підрозетники додаткову фазную клему Ваго, тим самим зайнявши ще більше місця в підрозетники

На загальну клему (L) Двоклавішний вимикача підключаємо приходить фазу з квартирного щита, на клему (1) Двоклавішний вимикача підключаємо комутуючу фазу відходить кабелю 1-ої групи освітлення вітальні і на клему (2) - комутуючу фазу відходить кабелю 2-ї групи освітлення вітальні .


На загальну клему (L) Двоклавішний вимикача підключаємо приходить фазу з квартирного щита, на клему (1) Двоклавішний вимикача підключаємо комутуючу фазу відходить кабелю 1-ої групи освітлення вітальні і на клему (2) - комутуючу фазу відходить кабелю 2-ї групи освітлення вітальні

З загальної клеми (L) Двоклавішний вимикача робимо перемичку на загальну клему (L) одноклавішного вимикача, а до клеми (1) одноклавішного вимикача підключаємо комутуючу фазу освітлення кухні.


З загальної клеми (L) Двоклавішний вимикача робимо перемичку на загальну клему (L) одноклавішного вимикача, а до клеми (1) одноклавішного вимикача підключаємо комутуючу фазу освітлення кухні

І тепер нам залишилося підключити всі нулі і захисні провідники на відповідні клеми Ваго (N) і (РЕ). Нульову клему (N) я розмістив в нижньому підрозетники, тому що в ньому більше вільного місця, а клему (PE) - у верхньому.


Нульову клему (N) я розмістив в нижньому підрозетники, тому що  в ньому більше вільного місця, а клему (PE) - у верхньому


Для наочності прикладаю монтажну схему.

Потім встановлюю механізми вимикачів в підрозетник і готово.



Так, до речі, тут не звертайте уваги на перевернуті вимикачі, тому що помилково придбали інструмент, не вертикальна рамка, а горизонтальна. Я перевернув вимикачі на 90 °, щоб обробники могли обкласти навколо рамки вимикачів гіпсову плитку. Надалі, замість горизонтальної рамки я встановлю вертикальну, а вимикачі переверну відповідним чином.

Доповнення: якщо раптом, з якихось причин, в один підрозетник у Вас не поміщаються дроти, з'єднувальні клеми або Ви не можете втопити механізми, то поруч можна встановити ще один підрозетник, в якому і зробити все расключеніе, а в подальшому на цей підрозетник встановити механізм у вигляді пластикової заглушки.


По суті, це і вийде як би розподільна коробка, але в одному блоці підрозетників. Тільки ось врахуйте, що заглушки є не у всіх серій механізмів. Ось, наприклад, у серії Глоса такої немає.

Як бачите, нічого складного в підключенні вимикачів без розподільної коробки немає. Таким чином можна збирати і більш складні схеми, ніж представлені в статті. Найближчим часом я буду підключати прохідні і перехресні вимикачі в блоці з одноклавішний вимикачами , Але про це розповім вже наступного разу. Так що кому цікаво, то підписуйтесь на розсилку сайту «Нотатки Електрика», щоб не пропустити вихід нової статті.

Пропоную подивитися відео за матеріалами статті, раптом інформація в такому вигляді здасться для Вас більш наочної:

PS Дякую всім за увагу. До нової зустрічі. У висновку статті хотів би поставити зустрічне запитання! А як Ви ставитеся до монтажу електропроводки без розподільних коробок ?! Свою думку пишіть в коментарях нижче.

Прохідні перемикачі призначені для того, щоб вмикати і вимикати освітлення з різних точок. Вони можуть встановлюватися в і більше, залежно від необхідності створити зручність включення і виключення. В першу чергу, такі вимикачі встановлюються в незручних місцях, таких як довгі коридори, сходові марші та інше. Наприклад, в довгому коридорі, при включенні світла звичайним вимикачем, розташованим на початку коридору, треба повертатися з іншого кінця, щоб вимкнути світло.

Схема прохідного перемикача дозволяє на початку коридору включити світло, а в кінці коридору - вимкнути. Для цього встановлюється два прохідних перемикача.

Перемикач на 2 положення

Найпростіший варіант підключення в двох точках. Основою схеми є прохідні перемикачі в кількості двох штук. У кожному з них є три контакту і перемикач на два положення. Саме перемикання повинно здійснюватися в режимі перекидного характеру. В цьому випадку, один контакт буде загальний для інших двох. У кожному варіанті перемикання він по черзі замикається з одним з двох, що залишилися контактів. Тобто, все три контакту не можуть бути замкнуті одночасно.

Принцип Підключення на обох схемах є загально. У шкірного схему входять прохідні вимикачі, сполучна коробка, прилад освітлення и з'єднувальні дроту. Причем, в різніх варіантах Підключення, це могут буті кабелі з двома, трьома або чотірма жилами. На схемі з двома вимикачами, нульовий провід проходить в сполучну коробку від джерела живлення, а, потім, до приладу освітлення.

Фазний провід, через сполучну коробку, підключається до загального контакту будь-якого вимикача. Два контакту перемикання в обох вимикачах з'єднуються між собою також через коробку. З загального контакту іншого перемикача, провід через коробку підводиться до другого контакту приладу освітлення.

Підключення в трьох точках

Схема прохідного перемикача для трьох місць має дуже мало відмінностей від двомісної схеми. Просто в схему додається третій вимикач іншої конструкції. Якщо натиснути одну клавішу, то два контакти, незалежні між собою, будуть одночасно перекинуті. Для такого перемикача необхідний кабель з чотирма жилами.

Конструктивне виконання таких схем досить просте і не вимагає яких-небудь додаткових елементів. Є певні обмеження за кількістю місць управління. Практичний монтаж не представляє особливої ​​складності. Всі елементи встановлюються на свої місця по заздалегідь розмічених точках і, потім, з'єднуються за схемою.

Багато домашні майстри, які планують залучення нову систему управління освітленням «Розумний будинок», задаються питанням: таке і як його використовувати?
Після публікації серії статей і відеороликів по прохідним вимикачів, на пошту стало приходити багато листів від читачів із запитанням: «Чи можна расключіть без ответвительной коробки?
В принципі, цей варіант можна застосувати і для натяжних стель, але ось тільки як реалізувати такий люк в натяжній стелі ?
А як Ви ставитеся до монтажу електропроводки без розподільних коробок ?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама