Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Автоматичне освітлення своїми руками з старого блоку живлення для комп'ютера (схеми)

  1. ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ Майстри та майстрині, І ТОВАРИ ДЛЯ ДОМУ ДУЖЕ ДЕШЕВО. БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА. РЕКОМЕНДУЄМО...
  2. Нижче інші записи по темі "Як зробити своїми руками - домохазяїну!"
  3. Підпишіться на оновлення в наших групах.

Не поспішайте викидати деталі старого комп'ютера. Вони ще послужать - наприклад, для створення додаткової інтелектуальної мережі освітлення на дачі.

Створити систему аварійного освітлення буде зовсім не складно. Система - напівавтоматична, при її складанні ми використовуємо низьковольтні світлодіодні лампи від 1 до 15 Вт, імпульсний блок живлення з вихідною напругою 12 В, перехідники для установки в цоколі ламп Е27 з цоколями GU10 або MR16.

Подібні перехідники недавно з'явилися в продажу. Плафони більшості світильників надійно приховують цю збірну конструкцію, і за габаритами перехідник з встановленої світлодіодним лампою практично відповідає звичайній лампі розжарювання потужністю 25 Вт.

Лампи з цоколями MR16 і GU10 розраховані на два напруги - 12 і 220 В, лампи з цоколями Е27 випускаються тільки під стандартну напругу 220 В.

Для перетворення змінного напруги 220 В в постійну напругу 12 В необхідний імпульсний блок живлення. Світлодіодні лампи потужністю більше 3 Вт вельми чутливі до імпульсного напрузі. Як показала практика, при харчуванні імпульсною напругою потужні світлодіоди, які використовуються в таких лампах, швидко деградують - втрачають яскравість, а деякі можуть навіть вибухнути через кілька годин роботи, оскільки їх допустима зворотна напруга обчислюється за все сотнями мілівольт.

Імпульсні блоки живлення необхідно підключати між світильником і мережею таким чином, щоб вимикач знаходився в високовольтної ланцюга.

Потужність блоку живлення рекомендується вибирати хоча б з 10-96 запасом по навантаженню, яка підключена до нього. Припустимо, блок живлення передбачається використовувати спільно з люстрою з 5 світлодіодних ламп потужністю по 9 Вт кожна, тоді слід вибирати імпульсний перетворювач потужністю мінімум 50 Вт.

Перетворювачі такої потужності для роботи зі світлодіодними лампами або стрічками є у продажу, ось тільки коштують досить дорого. Причому з ростом потужності їх ціна зростає експоненціально.

Читайте також: Система управління освітленням в розумному будинку

Витрати на обладнання можна різко скоротити, якщо скористатися імпульсним блоком живлення від персонального комп'ютера.

ВАЖЛИВО Вартість блоку живлення світлодіодних ламп - від 1 500 руб.

Для живлення світлодіодних ламп придатний навіть «некондиційний» блок живлення, у якого на шинах +3,3 В і +5,0 В, підключених до процесора, присутні імпульсні перешкоди. Це найбільш часта причина заміни блоку живлення комп'ютера. По шині +12 В напруга відповідає нормі і цілком підходить для живлення світлодіодних ламп.

Комп'ютерний блок живлення складається з силового перетворювача, який включається при подачі низького логічного рівня на керуючий вхід, і низьковольтного джерела чергової напруги. До джерела чергової напруги можна підключити будь-який пристрій, що управляє роботою силового блоку.

Таким чином, з'являється можливість реалізувати ряд сервісних функцій:

  • автоматичне включення освітлення з настанням сутінків;
  • дистанційне керування по радіоканалу або з ІЧ-пульта;
  • датчик присутності (так званий PIR-детектор), який включає висвітлення в присутності людей і відключає світло в порожньому приміщенні.

Я вирішив зробити прилад, який включає висвітлення з настанням сутінків. Вимикач виконаний на основі інтегрального таймера NE555. Таймер працює в режимі компаратора - порівнює напруга на зовнішньому делителе R1R2 з напругою від внутрішнього резистивного подільника, вбудованого в таймер, і, як тільки це напруга виявляється менше 1/3 напруги харчування, змінює логічний рівень на виході 7 з високого на низький. Низький рівень на шині PS-0N запускає потужний силовий перетворювач імпульсного блоку живлення - і на виході блоку живлення з'являється напруга +12 В. Індикатором роботи сутінкового вимикача служить світлодіод HL1, який включений в робочому режимі і відключається при переході системи в режим очікування.

Сутінковий вимикач харчується від джерела чергової напруги і споживає струм менше 10 мА.

Завдяки використанню інтегрального таймера схема вийшла простий і компактної. Вона містить 4 резистора, таймер, світлодіод і конденсатор, які розміщені на друкованій платі розмірами 60 х 42 мм.

Для підключення до комп'ютерного блоку живлення рекомендується використовувати стандартний 20-контактний роз'єм живлення, запозичений з неробочої материнської плати персонального комп'ютера.

З одного боку, використання такого роз'єму дозволить швидко замінити керуючий блок, наприклад при його поломки або модернізації, з іншого - забезпечить комфортний монтаж системи в цілому.

Можна, зрозуміло, припаяти дроти від комп'ютерного блоку живлення безпосередньо до плати, якщо ви не знайдете відповідний роз'єм. На схемі вказані колірні позначення проводів від силового роз'єму блоку живлення, які підключаються до сутінкового вимикача.

Перед встановленням обладнання необхідно перевірити її працездатність. Для цього заклейте фоторезистор ізолентою або надіньте на нього непрозорий кожух. Підключіть сутінковий вимикач до імпульсного блоку живлення персонального комп'ютера.

До однієї з шин харчування з напругою +12 В (між жовтим і чорним проводом) включите навантаження - галогеновую лампу потужністю не менше 20 Вт або 3 світлодіодні лампи по 9 Вт кожна.

Підключіть блок живлення до мережі. Лампа (або лампи) повинна запалитися від працюючого блоку живлення. Тепер видаліть светоізоляцію з фоторезистора.

Лампи згаснуть, блок живлення відключиться - і вимкнеться світлодіод HU, розміщений на платі сутінкового вимикача, позначаючи, що тепер пристрій знаходиться в черговому режимі.

Ця схема має малу чутливість, завдяки чому незначні зміни освітленості не призводять до хаотичного включення і відключення навантаження.

Як бачите, система проста, компактна, універсальна і зручна. Її можна як встановити в міській квартирі або заміському будинку, так і використовувати для низьковольтної стаціонарної системи паркового освітлення або для підсвічування басейну.

Її можна як встановити в міській квартирі або заміському будинку, так і використовувати для низьковольтної стаціонарної системи паркового освітлення або для підсвічування басейну

Мал. 1. Перехідники для патронів Е27: зліва - для ламп з цоколем GU10; праворуч - з MR16.

Мал. 2. Схема підключення низьковольтного блоку живлення до світильника. Діод, зміщений у зворотному напрямку, відключає акумулятор при наявності вихідної напруги імпульсного перетворювача. Вимикач в ланцюга акумулятора дозволяє вмикати освітлення при відсутності напруги.

Мал. 3. Імпульсний блок живлення персонального комп'ютера потужністю 300 Вт.

Посилання по темі: Сутінковий вимикач: установка і монтаж своїми руками автоматичного підсвічування. Схеми і принцип роботи.

Мал. 1. Узагальнена схема блоку живлення. Силовий блок забезпечений керуючим входом. Високий або низький логічний рівень, який надходить від керуючого пристрою по лінії PS-0N, включає або вимикає силовий блок.

Мал. 5. Схема сутінкового вимикача.

Мал. 6. Зліва - розводка друкованої плати сутінкового вимикача; праворуч - монтаж компонентів на платі.

© Автор: Ігор Цаплін

ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ Майстри та майстрині, І ТОВАРИ ДЛЯ ДОМУ ДУЖЕ ДЕШЕВО. БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА. РЕКОМЕНДУЄМО - ПРОВЕРЕНО 100% Є ВІДГУКИ.

РЕКОМЕНДУЄМО - ПРОВЕРЕНО 100% Є ВІДГУКИ

Реклама

Нижче інші записи по темі "Як зробити своїми руками - домохазяїну!"

  • Сигналізація для дачі з лазерної указки своїми руками (+ схема) ЯК ЗРОБИТИ дачних сигналізації СВОЇМИ ...
  • Переробка комп'ютерного блоку живлення своїми руками Друге життя блоку живлення компьютераВ ...
  • Міні-пилосос своїми руками з жорсткого диска МІНІ ПИЛОСОС СВОЇМИ РУКАМИ З ...
  • Підсвічування сходів на веранду своїми руками Як підсвітити вуличну лестніцуПодсветка дачної ...
  • Світильник з підставкою в гараж своїми руками Зручна підсвічування своїми руками за ...
  • Нічник з світлодіодів своїми руками Як зробити нічний світильник своїми ...
  • Заміна елементів живлення в шуруповерт на нові своїми руками (+ схема) ШУРУПОВЕРТ ще послужить - РЕМОНТ ...

    Підпишіться на оновлення в наших групах.

    Будемо друзями!

  • Реклама

    Реклама
    Новости
    Реклама
    Реклама